ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρωματίζουν την ελπίδα των παιδιών

...Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια πόλη χωρίς ουρανό. Η «Ουρανούπολη», όπου δεν υπήρχαν Απόκριες, πάρτι γενεθλίων, ούτε και Κυριακές. Ολοι έπρεπε μόνο να δουλεύουν! Σ' αυτή την περίεργη πόλη θα μας ταξιδέψει η «Πολιτιστική Παρέμβαση» με το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Βεάκη».

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία - κινησιολογία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, βασίζεται στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» και καλεί όλους τους μικρούς θεατρόφιλους σε ένα παιχνίδι στο χώρο του μύθου και της φαντασίας... «γιατί πολλές φορές τα μικρά όνειρα θεριεύουν και ανακατώνουν τον κόσμο». Ενα παραμύθι γεμάτο φαντασία, δράση και πολλή μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κωστέα. Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ζήσης Ρούμπος, Νίκος Τσιάμης, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Τσέλιος, Κάτια Ζαρκάδα. Ωρες παραστάσεων 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Σε μια φανταστική πολιτεία, την Ουρανούπολη, έπρεπε να δουλεύουν συνέχεια. Η ανάπαυση ήταν υπό απαγόρευση και το παιχνίδι υπό διωγμό. Ολα λειτουργούσαν στη βάση του ακατάπαυστου μόχθου, προς όφελος του άρχοντα Αρπατίλαου. Ο λαός δυσφορούσε και ζητούσε αφορμές να περιγελάσει τον άρχοντα και τους συμβούλους του, που τον βοηθούσαν στη σκληρή διακυβέρνηση της πολιτείας. Εκείνοι, λοιπόν, φτιάχνουν τα μαγικά μαξιλάρια, για να υποτάξουν πλήρως το λαό. Ο πολυβραβευμένος σύγχρονος παραμυθάς επιμένει σε πείσμα των καιρών να σμιλεύει τις παιδικές ψυχές με διδάγματα των μύθων και των παραμυθιών. Τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά αποτελούν τρυφερές ασπίδες προστασίας για κάθε παιδική ψυχή. Χρωματίζουν την ελπίδα μας για έναν ανθρώπινο, δικαιότερο και ειρηνικό κόσμο.

Εικαστική «πολυφωνία»
Εργο του Λάμπρου Αλα
Εργο του Λάμπρου Αλα
  • «Ηλιος το φθινόπωρο», τιτλοφορείται η έκθεση (από τις 9/11), στην αίθουσα «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα), έργων του Γκιαζίκ Αλτουνιάν. Πρόκειται για νέους πίνακες, με πρωταγωνιστές χαρακτηριστικές ανθρώπινες φιγούρες. Τα ζωντανά χρώματα ενισχύουν την προσπάθεια του Γ. Αλτουνιάν να ξυπνήσει στο θεατή τη χαμένη παιδικότητα. Στον ίδιο χώρο (1-11/11) τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ Βούλας, σε συνεργασία με το σύλλογο «Φίλοι του ΠΙΚΠΑ», παρουσιάζουν την πρώτη τους έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Θάλασσα». Στις 5/11 (12 το μεσημέρι), ο Σωτήρης Χαρίδημος θα παρουσιάσει την παράσταση Καραγκιόζη, «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός».
  • Από τις 3-30/11 η γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), θα παρουσιάσει ζωγραφική και γλυπτική του Ν. Γ. Παπουτσίδη. Ο καλλιτέχνης επινόησε το σιδηρογράφημα, τεχνική που συνδυάζει γλυπτική και ζωγραφική πάνω σε τσαλακωμένες λαμαρίνες, που πλαισιώνονται από τις αυστηρές ίσιες γραμμές της μεταλλικής κορνίζας.
  • Την καινούρια δουλιά της παρουσιάζει η ζωγράφος Χρύσα Βέργη στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4), από τις 15/11. Μετά τις εικαστικές της αναζητήσεις σε θέματα από τη χέρσα γη, τους βυθούς και τις θαλάσσιες ακτές, αυτή τη φορά η δημιουργός «καδράρει» με το βλέμμα χαμηλωμένο και σταματά στις όχθες. Η λάσπη γίνεται χρώμα, απλώνεται παντού και μεταμορφώνεται.
  • Την πρώτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει η Φιλιώ Κουφοπούλου, στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17). Εως τις 16/11 εκθέτει έργα σε τελάρο με κύριο θέμα τις φιγούρες.
  • Από τις 7/11 - 3/12 η γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), φιλοξενεί έργα της Πελαγίας Κυριαζή. Τα έργα αποτελούν μια καινούρια ματιά στο βιτρό και στο χρώμα, που διαπερνιέται από μια φανταστική φωτεινή πηγή.
  • Δημιουργίες της Μάρτα Μπιατζίνι (2/11-11/12) θα παρουσιάσει η αίθουσα «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, στοά Πανδρόσου). Τα έργα χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αποτελείται από εκφραστικά γυναικεία πρόσωπα. Η δεύτερη από συνθέσεις σχημάτων με ή χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Η τρίτη από παιδικά πρόσωπα.
  • «Οραμα και άγγιγμα», τιτλοφορείται η έκθεση (έως 8/11) στο «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Εκθέτουν δημιουργίες τους οι: Ν. Αγγελίδης, Δ. Αγγελίδου, Γ. Γκολφίνος, Μ. Ζαχαριουδάκης, Γ. Κόττης, Σπ. Κουρσάρης, Χ. Μποκόρος, Α. Ραζής, Π. Σάμιος, Β. Σπεράντζας, Γ. Σταθόπουλος, Π. Τέτσης, Μ. Φιλοπούλου κ.ά. Διάρκεια έως 8/11.
  • Εγκαινιάστηκε στην «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), έκθεση ζωγραφικής του Λάμπρου Αλα. Βασικό θέμα της είναι η γυναίκα. Παρουσιάζονται, όμως, και τοπία του Αιγαίου και νεκρές φύσεις με αντικείμενα. Διάρκεια έως τις 19/11.
  • Εκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Κώστα Ανδρέου, διοργανώνουν (2 - 20/11) τα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» (Παλλήνη). Για τον καλλιτέχνη θα μιλήσει τη βραδιά των εγκαινίων η Αθηνά Σχινά.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
... σαν το σκύλο με τη γάτα

Το έργο για παιδιά «Ρωμαίος και Ιουλιέτα... σαν το σκύλο με τη γάτα» του Γιάννη Καλατζόπουλου παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας στη σκηνή Μονή Λαζαριστών - «Σωκράτης Καραντινός». Κρατώντας τον σαιξπηρικό τίτλο, αλλά προσθέτοντας και τον υπότιτλο «σαν το σκύλο με τη γάτα», η παράσταση του ΚΘΒΕ, όπου ο Ρωμαίος είναι σκύλος και η Ιουλιέτα γάτα, ακολουθεί τη μορφή του «ορθόδοξου αμερικάνικου μιούζικαλ». Ετσι, η παράσταση, εκτός από τα βασικά πρόσωπα, θα έχει και δύο πολυμελείς «χορούς» γάτων και σκύλων που χορεύουν, παίζουν μουσικά όργανα και τραγουδούν ζωντανά επί σκηνής. Η παράσταση, με εξπρεσιονιστικά σκηνικά που απεικονίζουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ζώων, με πολλά φωτιστικά και τεχνικά εφέ και εντυπωσιακά πολύχρωμα κοστούμια, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εκρηκτικό χιούμορ και την καταιγιστική δράση. Σκηνοθεσία Γιάννης Καλατζόπουλος, σκηνικά - κοστούμια Αριάδνη Βοζάνη, μουσική Γιούρι Στούπελ και χορογραφία Κατερίνα Ανδριοπούλου.

Πολύπλευρη βιογραφία

«Κωστής Μπαστιάς (Δημοσιογραφία - Θέατρο-Λογοτεχνία)» τιτλοφορείται η χρήσιμη για τους μελετητές της ιστορίας του θεάτρου και της λογοτεχνίας μας (από τα 1918 έως τη δεκαετία του 1960) βιογραφία του Γιάννη Κ. Μπαστιά. Η εικονογραφημένη με πλήθος φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων βιογραφία (παρουσιάστηκε προχτές από τις εκδόσεις «Καστανιώτης»), είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας του συγγραφέα πάνω στο έργο του πατέρα του Κωστή Μπαστιά - συγγραφέα, μελετητή και κριτικού της λογοτεχνίας, εκδότη λογοτεχνικών περιοδικών, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής.

Ο βιογραφία αρχίζει από τη Σύρα, στα 1918, οπότε ο νεαρός σοσιαλιστής Κωστής Μπαστιάς (Αιμίλιος - Κωνσταντίνος Μπαστουνόπουλος) εκδίδει το σοσιαλιστικό φιλολογικό περιοδικό «Αναγέννησις» (όπου δημοσίευε και κείμενα των Μαρξ και Λασάλ). Συνεργαζόμενος με τη σοσιαλιστική «Φεντερασιόν» της Θεσσαλονίκης και τον ιδρυτή της, Αβραάμ Μπεναρόγια, ο Μπαστιάς πρωτοστατεί στην ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, του Μορφωτικού Εργατικού Ομίλου Σύρας, στην απεργία των κλωστοϋφαντουργών, στον πρώτο γιορτασμό στο νησί της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως και στο γιορτασμό της το 1919.

Η βιογραφία, προστιθέμενη στα προηγούμενα βιβλία του Γιάννη Μπαστιά (το δίτομο «Ο Κωστής Μπαστιάς στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Χρονογραφία - Εργογραφία - Βιβλιογραφία)» και στους δύο τόμους με τίτλο «Κωστής Μπαστιάς "Φιλολογικοί περίπατοι"» (ανθολόγηση κειμένων και συνεντεύξεων του Κ. Μπαστιά με λογοτέχνες), «αναπαριστά» τη ζωή και το έργο του Κ. Μπαστιά (σ.σ. ο οποίος αμαύρωσε το σοσιαλιστικό του παρελθόν, δεχόμενος, επί μεταξικής δικτατορίας, να διευθύνει το Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή), αλλά και μεγάλες μορφές της λογοτεχνικής και θεατρικής ιστορίας μας.

Συναυλία Φιλ Κόλινς

Συναυλία θα δώσει την 1 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Δηλώνει ο Φιλ Κόλινς (Phil Collins), ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και απο τους σπουδιαότερους ντράμερς της σύγχρονης εποχής. Ο 54χρονος σήμερα μουσικός έχει έντονη δράση και στον κινηματογραφικό και στο θεατρικό χώρο. Το δίωρο σόου που έχει ετοιμάσει εντάσσεται στην περιοδεία του «First Final Farewell Tour», που ξεκίνησε πέρυσι και ολοκληρώνεται το 2006. Μαζί του, το πολυμελές συγκρότημά του, δέκα μουσικοί και έξι τραγουδιστές.

«ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 7/11 (8 μ.μ.) στο «art act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σουλιώτη 33). Συντονισμός συζήτησης - εισήγηση με βάση το βιβλίο του, από τον πανεπιστημιακό Βασίλη Φιοραβάντε. Συμμετέχουν οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος, Δήμος Δημητρίου, Μανώλης Μαυρομμάτης, Φίλιππος Νικολόπουλος, Κώστας Σταυρόπουλος.

ΕΚΘΕΣΗ 27 ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΩΝ της Ουκρανής ζωγράφου και μέλους του Συλλόγου Ελλήνων στο Χάρκοβο, Πολίνας Ντζιουμπένκο, εμπνευσμένων από μεγάλα δημιουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας φιλοξενεί (27/10 - 4/12) το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Παράλληλα το Παράρτημα διοργανώνει (σήμερα) και εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου, η οποία θα περιλάβει και συναυλία με μουσικούς και τραγουδιστές της Οπερας Οδησσού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ