ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δράση κατά της ΚΑΠ!

Αποφάσεις συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, πήραν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέλη της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία

Την αγωνιστική δράση τους για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, συντονίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, στέλνοντας μήνυμα κοινής πάλης κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Στην Καρδίτσα, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, (ΕΟΑΣΝΚ) αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 30 Νοέμβρη, στην πλατεία Δικαστηρίων και τη συμμετοχή της στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, επιβάλλει η ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινό αντίπαλο την εφαρμοζόμενη πολιτική κι, επομένως, μαζί πρέπει να την αντιπαλέψουν για να την ανατρέψουν. Οσον αφορά στη νέα ΚΑΠ, τονίστηκε ότι με την εφαρμογή της τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πολλαπλασιαστούν και θα οξυνθούν, επιδεινώνοντας την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνει κι επιταχύνοντας τους ρυθμούς ξεκληρίσματός της. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει και, φέτος, το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, όπως π.χ. το βαμβάκι και οι διεκδικήσεις που θα θέσει το συνεπές αγροτικό κίνημα για την επίλυσή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι και στα Τρίκαλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» αποφάσισε τη διοργάνωση κινητοποίησης, στις 28 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Επαρχιακές συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε χωριά, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Οι επαρχιακές συσκέψεις ξεκινούν στις 15 Νοέμβρη από τα Φάρσαλα κι ανάλογες θα γίνουν, στη συνέχεια, σε Αγιά, Τύρναβο και Ελασσόνα.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Θηλιά 62 δισ. ευρώ στα λαϊκά εισοδήματα

Με ετήσιο ρυθμό 30% συνεχίζει ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών

Ξεπέρασε τα 61 δισ. ευρώ ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αυξάνει με ρυθμούς της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα... Η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού γύρω από τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελεί τον καλύτερο κράχτη της πραμάτειας των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το μήνα Αύγουστο του 2005, η ετήσια αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια (με τα οποία τα λαϊκά στρώματα επιχειρούν να φέρουν βόλτα τις ανάγκες της καθημερινότητας), ήταν 31,8% και στα στεγαστικά δάνεια 28,8%. Ο πολλαπλάσιος ρυθμός αύξησης του δανεισμού σε σχέση με τον επίσημο πληθωρισμό (περίπου 3,5%) και τις ακόμα χαμηλότερες «αυξήσεις» που πήραν οι μισθοί και συντάξεις, αποτελεί δείκτη της εντεινόμενης ανακατανομής και απομύζησης των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο δανεισμός των νοικοκυριών στο τέλος Αυγούστου 2005 είχε διογκωθεί στα 58,57 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν ακόμα 2,33 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία αποτελεί «τιτλοποιήσεις δανείων» και καταχωρίζεται ξεχωριστά. Ετσι το σύνολο του δανεισμού των νοικοκυριών (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) φτάνει στα 61,9 δισ. ευρώ (από 47,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2004) με ρυθμό αύξησης 29%. Η διόγκωση του δανεισμού έχει ρίξει στα νύχια των τραπεζιτών πολλά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τοκογλυφικές δόσεις που χρεώνουν οι τράπεζες. Από επίσημα στοιχεία προκύπτει πως η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών που έχει βγει στο «κόκκινο» - με καθυστέρηση μεγαλύτερη από τρεις μήνες - ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Τα 61,9 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει φέτος τον Αύγουστο τα ανεξόφλητα δάνεια των νοικοκυριών (μαζί με τις τιτλοποιήσεις), αναλύονται ως εξής:

  • 40,17 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, από 31,2 δισ. ευρώ πέρσι (αύξηση 28,75%)
  • 20,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια από 15,3 δισ. (αύξηση 31,8%)

Επίσης, οι επιχειρήσεις χρωστάνε στις τράπεζες 69,2 δισ. ευρώ (64,9 δισ. ευρώ πέρσι) εμφανίζοντας αύξηση στη μάζα του δανεισμού τους σε ποσοστό 6,6%. Ετσι, ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων φτάνει στα 131 δισ. ευρώ ή στο 73% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
«Καθαρά» και τα τελικά αποτελέσματα

Αρνητικές ήταν και οι τελικές εξετάσεις των δειγμάτων, από την ύποπτη οικόσιτη εκτροφή στις Οινούσσες, στον ιό της γρίπης των πτηνών, που διεξήγαγε το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Γουέιμπριτζ. Οπως ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά την ολοκλήρωση και των ιολογικών εξετάσεων όλων των ειδών και δειγμάτων παθολογικού υλικού που απεστάλησαν στη Βρετανία, δε βρέθηκε ο ιός της γρίπης Η5Ν1, δίνοντας έτσι τέλος στα έκτακτα μέτρα επιφυλακής που είχαν ληφθεί για τη χώρα μας, και ιδιαίτερα για το Νομό Χίου, ο οποίος είχε τεθεί σε καραντίνα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Στη Βουλή τα νομοσχέδια

Κατατέθηκαν χτες στη Βουλή τα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για το φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς στην πρώτη περίπτωση και να καθοριστούν οι προϋποθέσεις εισαγωγής των βιοκαυσίμων στη χώρα, στη δεύτερη. Με το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η σχετική Οδηγία της ΕΕ και, όπως αναφέρεται σ' αυτό, «προάγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία αυτής». Ειδικότερα προβλέπεται: η σταδιακή δυνατότητα των πελατών να επιλέγουν προμηθευτή φυσικού αερίου, εκτός της ΔΕΠΑ, καθώς και το δικαίωμα δραστηριοποίησης άλλων προμηθευτών. Η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ), η οποία θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, θα έχει στην κυριότητά της το σύστημα μεταφοράς και η διοίκησή της θα ορίζεται για 10 μόλις χρόνια από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με το νομοσχέδιο για τα βιοκαύσιμα, εμπορευματοποιείται εξαρχής ο συγκεκριμένος τομέας, καθορίζεται ο βαθμός συμμετοχής των βιοκαυσίμων στο σύνολο των καυσίμων στην ελληνική αγορά (5,75% μέχρι το 2010), θεσπίζεται η άδεια διάθεσης για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα και διευκρινίζονται ζητήματα ανάμειξης των καυσίμων και απαλλαγής ορισμένων ποσοτήτων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Θα ακολουθήσει, η κατάθεση στη Βουλή μέσα στη βδομάδα του νομοσχεδίου για την ηλεκτρική ενέργεια και πριν από το τέλος του Νοέμβρη αυτού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΟΥ
Εκθεση στον πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης

Μέχρι και τις 18 του Νοέμβρη θα διαρκέσει η έκθεση για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) στον πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης, που εγκαινιάστηκε χτες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διανέμονται δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια και δώρα στους επισκέπτες. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ