ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Ψυχραιμία και μέτρο από τη Δαμασκό απέναντι στις απειλές

Επέστρεψε στη Βηρυτό ο Γερμανός δικαστικός για να συνεχίσει την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία Χαρίρι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στη λιβανική πρωτεύουσα επέστρεψε, χτες βράδυ, ο Γερμανός δικαστικός Ντέτλεβ Μέλις, έχοντας, πλέον, ενισχυμένες εξουσίες και τη δικαιοδοσία που του δίνει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεχίσει την έρευνα για τη δολοφονία Χαρίρι, ανακρίνοντας ακόμη και στενούς συνεργάτες του Σύρου Προέδρου. Στη Δαμασκό, οι αντιδράσεις στην κοινοποίηση της απόφασης 1636 κυμάνθηκαν από έντονες, όπως η ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, έως μετριοπαθείς και συμβιβαστικές, όπως οι δηλώσεις άλλων διπλωματών αλλά και της αρθρογραφίας που φιλοξενεί η πλειοψηφία του κυβερνητικού Τύπου.

«Εξαιρετικά αρνητική» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, την απόφαση 1636 το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι γίνεται ακόμη «χειρότερη εφόσον εγκρίθηκε ομοφώνως». Στο κείμενο τονίζεται ότι το περιεχόμενο της απόφασης «θυμίζει κατηγορητήριο και υιοθετεί αβασάνιστα τις υποθέσεις στις οποίες κατέληξε ο δικαστικός Ντέτλεβ Μέλις με έναν τρόπο, που, για τη Δαμασκό, είναι τουλάχιστον μη αντικειμενικός». Η συριακή ηγεσία, πάντως, μία μέρα μετά τις έντονες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος μίλησε για «πολιτική απόφαση», απέφυγε τις, υψηλών τόνων, αντιδράσεις.

Αρκετοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη της χώρας στο Λονδίνο, διαβεβαίωναν ότι η συριακή ηγεσία είναι έτοιμη «για πλήρη συνεργασία» και ισχυρίζονταν ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Χαρίρι κατά την άποψη του Γερμανού δικαστικού, θα προσέλθουν μόνοι τους να καταθέσουν. Η νύξη αυτή αφορά κυρίως τον αδελφό του Προέδρου Ασαντ, Μάχερ, καθώς και το γαμπρό του, Ασεφ Σαουκάτ, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα «υπόπτων» που συνέταξε ο Μέλις, αν και συριακοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν.

Μετριοπαθής ήταν και η στάση που τήρησε ο συριακός κυβερνητικός Τύπος, ο οποίος, με εκτενή αρθρογραφία, ισχυριζόταν ότι «όλα δείχνουν πως η συριακή ηγεσία είναι έτοιμη για πλήρη συνεργασία καθώς επιδιώκει, επίσης, να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια». Πλήθος Σύρων διαδήλωσαν, χτες, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη διπλωματική επίθεση που δέχεται η χώρα τους.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η λιβανική κοινή γνώμη αντέδρασε, μάλλον, μουδιασμένα στην απόφαση 1636. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πολλοί Λιβανέζοι δεν είδαν με καλό μάτι τη, σκληρού ύφους παρά τις όποιες «ισορροπίες», απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πιστεύοντας ότι η άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Δαμασκό μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχή στη γείτονα χώρα, με συνέπειες εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές και για την πατρίδα τους. Οσο για τον Μέλις, που επέστρεψε χτες στη Βηρυτό με την εντολή να συνεχίσει την έρευνα μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη, απέφυγε να γνωστοποιήσει το οτιδήποτε για τις προθέσεις του.

Επιμένουν Ράις - Στρο

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά σαφές στη Δαμασκό ότι αν δε συμμορφωθεί πλήρως ως προς τα αιτήματα που της τίθενται, τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο δρόμο της επιβολής σοβαρότατων κυρώσεων σε βάρος της εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», απειλούσε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά. Ο Βρετανός ομόλογός της επέμεινε, επίσης, στις πιέσεις υποστηρίζοντας ότι «η Δαμασκός έχει μακρά ιστορία απογοητεύσεων και υπαναχωρήσεων απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διεργασίες, «εσωτερικές» διαφωνίες και επιθέσεις

Από βομβιστική επίθεση στη Βασόρα

Associated Press

Από βομβιστική επίθεση στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την «παράταση της παραμονής των ξένων δυνάμεων στη χώρα του», ζητά με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, επικαλούμενος την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων να αναλάβουν το καθήκον της ασφάλειας της χώρας. Το ζήτημα θα κριθεί συντόμως, καθώς στα τέλη του έτους λήγει η «νομιμοποιημένη» παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ από τον ΟΗΕ. Πάντως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με Αμερικανούς αξιωματικούς να παραδέχονται ότι ο Οκτώβρης αποδείχτηκε ένας από τους αιματηρότερους μήνες για τις δυνάμεις τους, καθώς καταμετρούν 93 νεκρούς. Οι ίδιοι υποστήριξαν, επίσης, ότι ο αυξημένος αριθμός των απωλειών τους οφείλεται και στη «βελτίωση των τεχνικών και της τακτικής» των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, στο Κιρκούκ, ένας, πιθανότατα, 10χρονος γινόταν το πρώτο παιδί καμικάζι αυτοκτονίας. Στόχος της επίθεσης ήταν ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας, που τραυματίστηκε σοβαρά. Στην περίμετρο της Βαγδάτης, πραγματοποιήθηκαν 4 βομβιστικές επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν, συνολικά, 2 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 4. Στο Μπαϊτζί, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά 6 Ιρακινών εργολάβων που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώνοντας τους 4.

Τέλος, η «αλ Κάιντα», με ηλεκτρονική της ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να δικάσει τους 2 Μαροκινούς διπλωματικούς υπαλλήλους, που διατείνεται ότι έχει απάγει εδώ και αρκετές μέρες. Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 500 κρατουμένους «για μη βίαια εγκλήματα», από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ, σε «ένδειξη καλής θέλησης», όπως τόνιζαν, ενόψει του τέλους του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Διαφωνίες για Συρία, εμπλοκές στην «ανοικοδόμηση»

Υπέρ της μη χρησιμοποίησης του ιρακινού εδάφους, υπό οποιονδήποτε τρόπο, σε επίθεση κατά της Συρίας ή οποιασδήποτε άλλης αραβικής χώρας τάχθηκε, χθες, ο Ιρακινός «Πρόεδρος», Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, θα λυθεί με συνομιλίες μεταξύ των αδελφών», αλλά παραδέχτηκε ότι δεν έχει «την εξουσία» να επιβάλει τη δική του άποψη, ούτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες μόλις ώρες αργότερα, η διαπίστωση Ταλαμπανί επιβεβαιωνόταν, καθώς ο «υπουργός» Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι, εξαπέλυε άλλη μια δριμεία λεκτική επίθεση κατά της Δαμασκού για «απροθυμία ελέγχου των συνόρων και παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ», επαναλαμβάνοντας, δηλαδή, την αμερικανική φρασεολογία και επιχειρηματολογία.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, χθες, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Κογκρέσου, όπου αναφέρεται ότι τα έργα «ανοικοδόμησης» του Ιράκ έχουν καθυστερήσει σε σημείο τέτοιο που συχνά ματαιώνονται, εξαιτίας της αδυναμίας των κατοχικών δυνάμεων, αλλά και των ιδιωτικών μισθοφορικών εταιριών να διατηρήσουν την ασφάλεια σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στην έκθεση τονίζεται ότι από το Μάρτη του 2003 έχουν σκοτωθεί 120 Αμερικανοί μισθοφόροι στο Ιράκ και ότι, πλέον, το 25% των 30 δισεκατομμυρίων, που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για «τα έργα ανοικοδόμησης», χορηγείται στην «ασφάλεια».

«Αλληλεγγύη στο συριακό λαό ενάντια στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις»

Από τις Ομοσπονδίες Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ)

Την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη και στο λαό της Συρίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), εκφράζοντας 75.000 και 80.000 εργαζομένους, αντιστοίχως. Αποστέλλοντας τα μηνύματά τους, τόσο προς το Συριακό Κοινοβούλιο όσο και προς την ηγεσία των συριακών συνδικάτων, η ΟΕΚΙΔΕ και η ΟΣΝΙΕ επισημαίνουν «τις πρωτοφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να αξιοποιηθεί ο ΟΗΕ όπως έγινε και σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ κλπ.».

Καταδικάζουν τις «ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις σε βάρος του συριακού λαού, με πρόσχημα τις "κατασκευασμένες συκοφαντίες και τα ψέματα" που περιλαμβάνει η έκθεση του Ντέτλεβ Μέλις», υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι «γνωρίζουν πολύ καλά ότι πραγματικός κίνδυνος για την περιοχή της Μεσογείου και τους λαούς της είναι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το Ισραήλ». Καταλήγουν, επίσης, στην αναγκαιότητα έκφρασης διεθνούς αλληλεγγύης και ενίσχυσης της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, καλώντας την εργατική τάξη να ενωθεί και να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά αυτά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ