ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Κυνισμός χωρίς όρια

Ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για το έγκλημα με χημικά όπλα που κατέκαψε κυρίως άμαχο πληθυσμό στη Φαλούτζα του Ιράκ

Η απόδειξη του εγκλήματος των Αμερικανών είναι τα καμένα σώματα από τα χημικά στη Φαλούτζα
Η απόδειξη του εγκλήματος των Αμερικανών είναι τα καμένα σώματα από τα χημικά στη Φαλούτζα
«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ που συμμετέχουν στη συμμαχική Επιχείρηση Απελευθέρωσης του Ιράκ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μόνο νόμιμα συμβατικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης (που μοιράστηκε από τις πρεσβείες ανά τον κόσμο και αυτή στην Αθήνα) προς τον Τύπο, ως απάντηση στο ρεπορτάζ της RAI για τη χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ αδιακρίτως... Το ρεπορτάζ έχει προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη «δική της εκδοχή».

Ισως θα πρέπει να ξανακούσουν προσεκτικά τον Τζον Ενγκλχαρτ, μέλος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έλαβε μέρος στις μάχες στη Φαλούτζα ακριβώς ένα χρόνο πριν. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σιγκφρίντο Ρανούτσι για την εκπομπή «Φαλούτζα: η σφαγή που αποκρύφτηκε», δήλωνε: «Ακουσα τη διαταγή να είμαστε προσεκτικοί γιατί θα γινόταν χρήση λευκού φωσφόρου στη Φαλούτζα. Στη στρατιωτική αργκό είναι γνωστό ως Γουίλι Πιτ. Ο φώσφορος καίει σώματα, λιώνει την ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκαλο»... «Είδα καμένα πτώματα γυναικών και παιδιών. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο εκρύγνυται και σχηματίζει ένα παχύ νέφος. Οποιοσδήποτε σε περίμετρο 150 μέτρων δεν έχει καμία ελπίδα»... Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οβίδες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν μεν στην επίθεση κατά της Φαλούτζα, όχι όμως κατά προσωπικού, αλλά για ...«φωτισμό του πεδίου μάχης».

Η κυνική ανακοίνωση είναι αποκαλυπτική: «Οσοι ισχυρίζονται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες ναπάλμ και λευκό φώσφορο ως χημικά όπλα ή υποκατάσταση αυτών, αγνοούν τα εξής δεδομένα: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τα τελευταία αποθέματα των βομβών ναπάλμ το 2001, διατηρούν όμως μία εμπρηστική βόμβα την Mk77 Mod 5», την οποία δε χρησιμοποίησαν, λένε, στη συγκεκριμένη επιχείρηση κατά της Φαλούτζα, αλλά «το Μάρτη /Απρίλη του 2003, όταν Αμερικανοί πεζοναύτες χρησιμοποίησαν αρκετές βόμβες εναντίον στρατιωτικών στόχων». Φυσικά, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν την Mk77 Mod 5 ως βόμβα τύπου ναπάλμ - λειτουργεί με ταυτόσημο τρόπο και αντί βενζίνης χρησιμοποιείται κηροζίνη - η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα.

Οπως και ο λευκός φώσφορος, που για την αμερικανική κυβέρνηση «αποτελεί μορφή συμβατικού πυρομαχικού και δεν αποτελεί χημικό όπλο»... Φυσικά, οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρούν ό,τι θέλουν... Εξάλλου ποτέ δεν έχουν εφαρμόσει τη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης χημικών όπλων...

Εν κατακλείδι, όπως μας πληροφορούν, «ποτέ δε βάλλουν κατά αόπλων Ιρακινών»... Οι «κακοί» αντάρτες, κατά την ανακοίνωση, «έχουν κάνει τρόπο ζωής τις προμελετημένες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, χρησιμοποιώντας τους απλούς πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες»... Γι' αυτό και οι Αμερικανοί τους σκοτώνουν. ΟΛΟΥΣ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Απειλή οι «πολιτισμένοι» κατακτητές

Καταγγελία με αφορμή τις αποκαλύψεις

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν βιολογικά και χημικά όπλα χωρίς να χρειαστεί να απολογηθούν», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με αφορμή την αποκάλυψη για τη χρήση χημικών όπλων απ' τον αμερικανικό στρατό στη Φαλούτζα του Ιράκ.

«Η Εταιρεία μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία στα πλαίσια του ΟΗΕ με τεκμηριωμένες ιατρικές μελέτες πρωτοστάτησε στη θέσπιση των αντιπυρηνικών συμφωνιών σαν συνέχεια της προϋπάρχουσας απαγόρευσης των χημικών και βιολογικών όπλων δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στη νέα προκλητική χρήση των απαγορευμένων όπλων και μάλιστα από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις Συμφωνίες απαγόρευσης αυτών των όπλων σαν πρόσχημα για την παράνομη επίθεσή τους στο Ιράκ».

Η Εταιρεία υπενθυμίζει ότι η πρώτη απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων έγινε με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών το 1874 και ακολούθησε η Διακήρυξη της Χάγης 1899, το Πρωτόκολλο της Γενεύης το 1925. «Σαράντα (40) χώρες, συνεχίζει, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ περίμεναν 50 χρόνια για να επικυρώσουν το ανωτέρω πρωτόκολλο ενώ το Ιράκ είχε υπογράψει τη Σύμβαση. Ενδεικτική της υποκρισίας των κρατών είναι η απόφαση 2603Α ΧΧΙV του ΟΗΕ (16-12-1969) στην οποία 80 κράτη συνυπέγραψαν την απαγόρευση κάθε χημικού όπλου (και των δακρυγόνων) Πορτογαλία, ΗΠΑ και Αυστραλία καταψήφισαν, ενώ 36 χώρες απείχαν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το 1972 υπογράφεται η Σύμβαση της Γενεύης για τα βιολογικά όπλα και τις τοξίνες και από τις δύο τότε μεγάλες δυνάμεις η οποία συνέχισε να ισχύει με ανανέωση κάθε 5ετία μέχρι το 1985 οπότε υπογράφτηκε πλήρης απαγόρευση χημικών και βιολογικών όπλων».

Η Εταιρεία καλεί την ελληνική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάσει τη νέα παρανομία της κυβέρνησης Μπους. «Ο κόσμος δε γίνεται ασφαλέστερος με τη μονόπλευρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και η Ειρήνη απειλείται περισσότερο από ποτέ με τέτοιες ενέργειες των "πολιτισμένων" κατακτητών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαθέσιμοι πάντα οι «παλιοί συνεργάτες»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Λευκό Οίκο, έτσι ώστε να διασφαλίσει ένα «καλύτερο προφίλ» ενόψει των εκλογών του Δεκέμβρη, στις οποίες έχει αποφασίσει να συμμετάσχει, προσπαθεί, όπως φαίνεται, ο Αχμάντ Τσαλάμπι, ένας από τους νυν αντιπροέδρους της κυβέρνησης Τζαφάρι, και πάλαι ποτέ «καλό παιδί» των ΗΠΑ. Ο Τσαλάμπι βρέθηκε, χθες, στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενώ συζητήσεις θα έχει με τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Στεφέν Χάντλεϊ.

Ο Τσαλάμπι ήταν ένας από τους βασικούς συνομιλητές της Ουάσιγκτον πριν την εισβολή, και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους «πληροφοριοδότες» της σχετικά με το απαγορευμένο οπλοστάσιο που φερόταν να κατέχει το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι «πληροφορίες» του Τσαλάμπι αποδείχτηκαν φυσικά πλαστές, ενώ ο Λευκός Οίκος αξιοποίησε τις καλές σχέσεις του με το Ιράν για να πάρει αποστάσεις από τον πρώην «καλό σύμμαχό της», τον οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την «ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν». Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι ΗΠΑ αρχίζουν να επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να «αναθερμάνουν» τις σχέσεις τους με τον Τσαλάμπι, αναζητώντας «συμμάχους» που θα διασφαλίσουν την «καλή συνεργασία» με τους κατακτητές.

Κατά τα άλλα, στην Μπαακούμπα, χτες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 9. Στη Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν έναν διοικητικό υπάλληλο στην πρεσβεία του Σουδάν, ενώ το απόγευμα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά στο σιιτικό τέμενος αλ Σουρούφι. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 6 τραυματίες αλλά το πιθανότερο ήταν να υπάρχουν και τραυματίες.

Επίσης, η ομάδα συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν και των υπολοίπων αξιωματούχων του προηγούμενου καθεστώτος ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να κηρύξει «άκυρη» τη δικαστική διαδικασία σε βάρος των πελατών τους, εφόσον εκτός των άλλων οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν καν να διαφυλάξουν τη ζωή όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε μία μέρα μετά τη δολοφονία από αγνώστους και δεύτερου δικηγόρου της ομάδας υπεράσπισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ