ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» -«ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ»
«Πνίγηκαν» στα κέρδη!

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα έφεραν αύξηση κερδών 103%! Στο 50% ο αντίστοιχος δείκτης της τράπεζας

Μια ιδέα για το πού πάνε τα λεφτά των καταναλωτών, που εξαναγκάζονται να πληρώνουν όλο και ακριβότερα τα υγρά καύσιμα, με πρόσχημα τις «υψηλές διεθνείς τιμές» του πετρελαίου, δίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» για το 9μηνο του 2005. Τα καθαρά, ενοποιημένα, κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 103% και διαμορφώθηκαν στα 259 εκατ. ευρώ!!!

Ειδικότερα, το 9μηνο τα ΕΛΠΕ παρουσιάζουν αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 35% στα 4,658 δισ. ευρώ από 3,457 δισ. ευρώ. Τα κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 56% στα 520 εκατ. ευρώ από 334 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 103% στα 259 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 70% στα 383 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η εταιρία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τη συμβολή του «θετικού για τη διύλιση περιβάλλοντος» με τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων, καθώς και με τα υψηλά - με έντονη διακύμανση - περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο. Η σημαντική αυτή αύξηση μεγεθών αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς μειώθηκε η εγχώρια ζήτηση πετρελαίου, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά τα κέρδη και λόγω της υψηλότερης ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, (τα περιθώρια διύλισης καθορίζονται σε δολάρια).

Η «Τράπεζα Πειραιώς»

Εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας της σημείωσε στο 9μηνο και ο τραπεζικός όμιλος της «Πειραιώς», εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 50%. Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα κέρδη αυτά αποτελούν την «υψηλότερη επίδοση στην ιστορία της τράπεζας». Και όλα αυτά σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, στα οποία η κυβέρνηση φορτώνει τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2005 του Ομίλου της «Τράπεζας Πειραιώς» εμφανίζουν και τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) εκτοξεύτηκαν σε 136,2 εκατ. ευρώ (από 91,5 εκατ. πέρσι) με αύξηση 49%. Η μάζα των προ φόρων κερδών τους διογκώθηκε σε 203,1 εκατ. ευρώ (από 148,5 στο 9μηνο του 2004) με αύξηση 37%.
  • Τα καθαρά έσοδα τόκων έφτασαν σε 397,2 εκατ. ευρώ (322,9 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 23%.
  • Οι προμήθειες που πήραν από την πελατεία τους διαμορφώνονται σε 102 εκατ. ευρώ (76,8 εκατ. για το 2004) με αύξηση 32,9%.
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στο 3,8% τον Οκτώβρη

Εκρηκτικές οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από εμπορεύματα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Μεγάλες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα εμπορευμάτων και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης καταγράφονται στον επίσημο πληθωρισμό για το μήνα Οκτώβρη του 2005. Ακόμη και στη βάση των μέσων στατιστικών όρων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι ξεκομμένοι από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, προκύπτει πως οι επίσημες ανατιμήσεις είναι αρκετά πάνω από τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, που έχουν προ πολλού εξανεμιστεί από το συνεχιζόμενο κύμα της ακρίβειας. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβρη διαμορφώθηκε σε 3,8% και σε μέσα επίπεδα στο 10μηνο Γενάρη-Οκτώβρη 2005 σε 3,5%. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν πολλαπλάσιες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, για τα οποία τα φτωχά λαϊκά στρώματα ξοδεύουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ισχνών εισοδημάτων τους. Πολύ πάνω από τους στατιστικούς μέσους όρους διαμορφώνονται οι αυξήσεις του 12μηνου στις κατηγορίες «στέγαση» (8,8%), «μεταφορές» (4,4%), κ.ά. Σε ετήσια βάση (σύγκριση τιμών Οκτώβρη 2005 με Οκτώβρη 2004) προκύπτουν ανάμεσα σε άλλες και οι παρακάτω επίσημες αυξήσεις:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 30,2%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου: 9,8%
  • Πατάτες νωπές: 22,9%
  • Λαχανικά νωπά: 6,4%
  • Υδρευση-αποχέτευση: 6%
  • Ιατρικές υπηρεσίες: 5,7%
  • Συντήρηση αυτοκινήτου: 5,7%
  • Δίδακτρα Δημοτικού: 5,2%
  • Τέλη καθαριότητας: 4,8%
  • Ηλεκτρισμός: 4,7%
  • Γάλα παστεριωμένο: 4,6%
  • Καφές: 4,5%
  • Υφάσματα: 5,5%
  • Λαχανικά κατεψυγμένα: 4,2%.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις ανατιμήσεις των προηγούμενων χρόνων. Στην τελευταία διετία (2003-2005) η αύξηση που πήρε το πετρέλαιο φτάνει σε 52,8%, για ιατρικές υπηρεσίες σε 13,8%, για ύδρευση-αποχέτευση 12%, για νοίκια κατοικίας 9,3%, κ.ά.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (χρησιμοποιείται για στατιστικές συγκρίσεις με τα άλλα κράτη της ΕΕ) σε μέσα επίπεδα έτους διαμορφώνεται σε 3,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μ. Κοντοπυράκη, γγ της ΕΣΥΕ, ο «εθνικός» πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα για το έτος 2005 θα κλείσει στο 3,5%-3,6%.

Δώρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης σε φορτηγά τρίτων χωρών για τη διακίνηση εμπορευμάτων σε άλλες χώρες θα πουλά από το μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς η εταιρία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» (ΚΑΕ). Πρόκειται για ένα ακόμη δώρο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε θεσμοθετήσει το μέτρο, που με τη σειρά της έρχεται να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Ολα δείχνουν πως στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν ανάλογες ρυθμίσεις και για άλλους μεθοριακούς σταθμούς διέλευσης. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει την όρεξη αρκετών επιχειρηματιών του χώρου, καθώς και πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν την προμήθεια των εν λόγω πρατηρίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για παράνομη διακίνηση καυσίμων στα σύνορα, γεγονός που απ' ό,τι φαίνεται έχει να κάνει και με τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο έλεος των ρεντιέρηδων

Αυξητικά κινήθηκαν χτες τα επιτόκια του ελληνικού κρατικού χρέους στη δευτερογενή διαπραγμάτευση, γεγονός που αποτελεί προπομπό για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης σε προσεχείς εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Η αναστάτωση ήταν αποτέλεσμα δημοσιεύματος της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο κρατικά ομόλογα κρατών που βρίσκονται κάτω από ένα ορισμένο σημείο στην κλίμακα «πιστοληπτικής ικανότητας» που καταρτίζουν οι διάφοροι μεγαλορεντιέρηδες. Το ελληνικό κρατικό χρέος - όπως και άλλων κρατών της ευρωζώνης - παρά το γεγονός ότι δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, δέχτηκε τις πιέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Την άλλη βδομάδα οι οριστικές αποφάσεις

Την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασίσει οριστικά η κυβέρνηση για τη συνέχιση ή όχι του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ).

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για τις Μεταφορές, Ζακ Μπαρό, στις Βρυξέλλες.

Ο Ελληνας υπουργός, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, δεν κόμισε κάτι καινούριο, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Ζακ Μπαρό, η ΕΕ επιμένει στην επιστροφή των 540 εκατ. ευρώ, που θεωρεί «παράνομη ενίσχυση» της ΟΑ από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει γραπτώς και αναλυτικά τι σκοπεύει να κάνει με την εταιρία.

Ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι είτε προχωρήσει «ο διαγωνισμός είτε επιλέξουμε κάποια άλλη λύση, η Ελλάδα θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, επί συγκεκριμένης πρότασης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Ζακ Μπαρό ότι η κυβέρνηση «θα διασφαλίσει τις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές. Διότι είμαστε εναντίον κάθε είδους μονοπωλίου είτε κρατικού είτε ιδιωτικού».

Σημειώνεται ότι όλα τα κυβερνητικά σενάρια προβλέπουν την εισβολή ιδιωτικών κεφαλαίων στην επιχείρηση, συρρίκνωση του έργου της και τη μετατροπή της σε περιφερειακό αερομεταφορέα.

ΛΕΣΒΟΣ
Συνεδρίαση της ΣΕΑ αγροτών

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 14 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου με θέμα την καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης 2004-2005 καθώς και τα άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ