ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προσκλητήριο γενικής εκποίησης...

Πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία και κουστωδία επιχειρηματιών συμμετέχουν σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη με θέμα «Επενδύοντας στην Ελλάδα»

Προσκλητήριο εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας βγάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή το έβδομο φόρουμ που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη αύριο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επενδύοντας στην Ελλάδα».

Πρόκειται για εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες συνεχίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση, και εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο της άρχουσας τάξης για αναβάθμιση, με τη συμμετοχή του ξένου κεφαλαίου, του ελληνικού καπιταλισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης. Αυτό ομολογείται και από τους διοργανωτές του συνεδρίου, οι οποίοι στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ως το κύριο θέμα του τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη...

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία συνοδεύεται από μία κουστωδία επιχειρηματιών, κυρίως από το χώρο των πρώην ΔΕΚΟ. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Οικονομίας, Απασχόλησης και Τουρισμού, Γ. Αλογοσκούφης, Π. Παναγιωτόπουλος και Δ. Αβραμόπουλος, αντίστοιχα, τους οποίους πλαισιώνουν στελέχη του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου. Από το χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων συμμετέχουν στελέχη της «Κόκα Κόλα», του ΟΠΑΠ, των ΕΛ.ΠΕ., της ΕΑΒ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΤΕ, της «Σίτιγκρουπ», κλπ. Από δε την αμερικανική πλευρά, στους συνδιοργανωτές του συνεδρίου περιλαμβάνονται το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, οι «επενδυτικοί» οίκοι «Σίτιγκρουπ», «Κρέντιτ Σουίφτ Φερστ Μπόστον», «Μέριλ Λιντς και Μόργκαν Στάνλεϊ», καθώς και μια σειρά άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστηριακό κυρίως τζόγο.

Τα κυβερνητικά στελέχη σε ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν, θα προβούν σε αναλυτική αναφορά και θα ενημερώσουν το ακροατήριο των Αμερικανών χρηματιστών για την ...πρόοδο των ρυθμών λιτότητας, τα νέα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για το κεφάλαιο (αναπτυξιακός νόμος, φορολογικές αλλαγές, νόμος για τις «Συμπράξεις», νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ), το ρυθμό φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, κλπ. Η δε συμμετοχή στο κυβερνητικό κλιμάκιο για πρώτη φορά και του υπουργού Απασχόλησης απλώς υποδηλώνει τις κυβερνητικές προθέσεις να ενημερωθούν οι ξένοι «επενδυτές», από πρώτο χέρι, από τον αρμόδιο υπουργό, για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, τις ανατροπές που έχουν επέλθει σ' αυτές καθώς και τις σχεδιαζόμενες ανατροπές στο μέλλον (όρα Ασφαλιστικό). Ο ρυθμός «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι βασικές παράμετροι για τις οποίες ζητούν ενημέρωση οι ξένοι τζογαδόροι, προκειμένου να την επιλέξουν ή να την απορρίψουν από τα «επενδυτικά» τους σχέδια. Και από την άποψη αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει τα δυνατά της, επιστρατεύοντας τον ίδιο τον υπουργό Απασχόλησης, ο οποίος θα επιχειρηματολογήσει για το πόσο αντεργατική είναι η πολιτική της. Στα χαριτωμένα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η παραχώρηση στον υπουργό Οικονομίας του «Closing Bell», θα του δώσουν δηλαδή το καμπανάκι με το οποίο κλείνει η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Η ΝΔ ψήφισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Η λογική του συμψηφισμού αλλά και η επί της ουσίας συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα, αναδείχτηκε χτες στη Βουλή με τη συζήτηση του οικονομικού απολογισμού για το οικονομικό έτος 2003.

Πρόκειται για απολογισμό της οικονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που μπορεί η ΝΔ ως αντιπολίτευση να την είχε καταγγείλει ως πολιτική αντιλαϊκή και τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, χτες όμως ως κυβέρνηση πρότεινε να κυρωθεί ο απολογισμός από τη Βουλή!

Το επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι τυχόν καταψήφισή του θα επέφερε «αναστάτωση» στα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά η ουσία - όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής - είναι ότι επιχειρείται ένας συμψηφισμός. Οπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει να αποδώσει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, αφού επί της ουσίας συνεχίζει την ίδια οικονομική πολιτική και η μόνη τους διαφωνία είναι απλώς για θέματα διαχείρισης.

Καταψηφίζοντας τον απολογισμό, ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2003 «ως αντιλαϊκό, ταξικό ως έναν προϋπολογισμό που συσσώρευε παραπέρα πλούτο σε λίγους και από την άλλη μεριά προσέθετε επιπλέον οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Ολοι οι προϋπολογισμοί, είπε ο βουλευτής, όπως και αυτός για το 2006 και όσο διαρκεί αυτή η πολιτική και οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων θα είναι ταξικοί και σταθερά προσανατολισμένοι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ. Θα ακολουθούν την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας με μισθούς και συντάξεις πείνας, με περικοπές στις κοινωνικές δυνάμεις και θα χρησιμεύουν ως εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ της ολιγαρχίας και σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επιτακτική ανάγκη ο αγώνας κατά της ΚΑΠ!

Αγροτική σύσκεψη χτες στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού

Περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις ενημέρωσης σε δήμους και χωριά κι άλλες δραστηριότητες για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πειθήνια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων κι αγροτών της Καρδίτσας, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΝΚ). Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της αγροτικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΟΑΣΝΚ στις 30 Νοέμβρη, στην πλατεία Δικαστηρίων στην Καρδίτσα. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη δυναμικής συμμετοχής της μικρομεσαίας αγροτιάς στο μεθαυριανό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι στη Θεσσαλία, αποφάσεις συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ πήραν, επίσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Στη σύσκεψη, που έγινε χτες στην Καρδίτσα, τονίστηκε ότι η μικρομεσαία αγροτιά, δεν έχει άλλο δρόμο εκτός απ' αυτόν της οργάνωσης και της ανάπτυξης νέων δυναμικών αγώνων για την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που με την αναθεώρησή της θα πολλαπλασιάσει και θα εντείνει τα προβλήματά τους, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι όσα προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τα βιοκαύσιμα και τη νιτρορύπανση, με τη βοήθεια κάποιων καλοθελητών, αποτελούν προπαγάνδα που στοχεύει στο να μην αντιληφθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες τι τους περιμένει με τη νέα ΚΑΠ, ώστε να μην παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή της και για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Στη Λάρισα, την Τρίτη 15 Νοέμβρη ξεκινούν από τα Φάρσαλα οι επαρχιακές συσκέψεις που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού κι ανάλογες θα γίνουν στη συνέχεια σε Αγιά, Τύρναβο και Ελασσόνα. Στα Τρίκαλα, αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, στις 28 Νοέμβρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Μέχρι αύριο η υποβολή ενστάσεων

Λήγει αύριο Παρασκευή, 11 Νοέμβρη, η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων για τον καθορισμό των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ για τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ενστάσεις θα φτάσουν, ίσως και να ξεπεράσουν, τις 240.000, απόδειξη των τραγικών λαθών και παραλείψεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως και πάλι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε σε σημείο να πανηγυρίζει, επειδή οι ενστάσεις δεν έφτασαν τις 600.000... Πάντως, να σημειώσουμε ότι εξαιτίας των τεράστιων λαθών και παραλείψεων που έπραξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη σύνταξη των πινάκων των ατομικών δικαιωμάτων, υποχρεώθηκαν, εντελώς παράνομα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας να καταβάλουν συνολικό χαράτσι που ξεπέρασε τα 4.000.000 ευρώ... Ποσό που το εισέπραξαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και η ΠΑΣΕΓΕΣ, αν και, σύμφωνα και με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό, έπρεπε να πιστωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ