ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πλατύ κάλεσμα αγώνα από τις ταξικές δυνάμεις

Σήμερα, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Δημόσιο

Οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με το ΠΑΜΕ
Οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με το ΠΑΜΕ
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο, καθηγητές και δάσκαλοι. Σήμερα, επίσης, πραγματοποιείται η πανελλαδική 24ωρη απεργία του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς καλούν καθηγητές και δασκάλους να στηρίξουν μαζικά την 48ωρη απεργία και να συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, αλλά και στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στους αγώνες τους, υιοθετώντας το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων του, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, για τη σημερινή απεργία και τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει σε πολλές πόλεις της χώρας. Εκτός από την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα: Στις 10 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Δημαρχείου, την ίδια ώρα, στην Αλεξανδρούπολη, έξω από το Δημαρχείο, στα Γρεβενά, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία. Επίσης, στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στη νέα αγορά. Στο Βόλο, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις διοργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εκπαιδευτικοί Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επτά σωματείων και συνδικαλιστών του δημοσίου στο Νομό Κυκλάδων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Στην Καβάλα, με αφορμή την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ και η Πανσπουδαστική ΚΣ καλούν μαθητές, σπουδαστές και γονείς στη σημερινή πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Καπνεργατών.

Αναγκαιότητα η ταξική συμπόρευση

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο αναδεικνύει «την αναγκαιότητα της συστράτευσης όλων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως βασική προϋπόθεση για δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με τη συνολική πολιτική του κεφαλαίου». Καλεί τους εργαζόμενους «να κάνουμε δική μας υπόθεση την πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία» για τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως: 1.300 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας και των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πλήρης, σταθερή, με πλήρη δικαιώματα, εργασία για όλους κ.ά.

Ενώ οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ τονίζουν ότι ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, που ανάμεσα στα άλλα θα οδηγούν σε ενιαίο δωδεκάχρονο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο βασικής μόρφωσης, σχολείο ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας και ολοκληρωμένης διαπαιδαγωγητικής εργασίας.

Κινητοποιήσεις και στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών της Αθήνας θα συνεχιστούν με τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. στην οποία καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συνεχίζουν σε Σάμο και Λιβαδειά

Την αποχή τους από την υπερωριακή απασχόληση (νυχτερινά, αργίες κλπ.) συνεχίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου διεκδικώντας την πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο και την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που τους οφείλονται απ' το Μάη του 2005, αλλά και σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα παρέχει δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.

Με δυο 24ωρες απεργίες σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, που άρχισαν στις αρχές της βδομάδας, οι γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Το νέο νοσοκομείο Λιβαδειάς - που εγκαινιάστηκε ξανά και ξανά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ταλανίζεται από σημαντικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ πετσοκομμένο είναι και το κονδύλι εφημεριών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ανέλαβε δράση

Αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Σπάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διοργανώνει αύριο Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα Αερομεταφορών.

Στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας (10 π.μ. στην είσοδο Β της αίθουσας αναχωρήσεων του αεροδρομίου) καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, ανεξάρτητα από εταιρία και εργασιακή σχέση.

Οπως τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, η αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΑΑ, θα είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή συγκροτήθηκε πριν μόλις λίγες μέρες σε ευρεία σύσκεψη εργαζομένων στον κλάδο των αερομεταφορών. Ο στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι διπλός: Αφ' ενός να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στις πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Και αφ' ετέρου να συγκροτηθεί ένα κίνημα στον κλάδο, ικανό να έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική, σε συντονισμό με το ευρύτερο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Αερομεταφορών, υπογραμμίζεται ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας χρειάζεται να αμφισβητεί και να αντιπαλεύει όχι μόνο τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά το σύνολο της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει σαν αποτέλεσμα και το χτύπημα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. «Σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή είναι οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που πετιούνται στο δρόμο, είναι οι μικρέμποροι και μικροβιοτέχνες, η νεολαία, οι εργαζόμενοι σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ και σ' αυτές που βρίσκονται στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Σε αυτό τον κοινό αγώνα έχουν θέση οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, που εργάζονται με τις πιο αντεργατικές σχέσεις εργασίας, με 4μηνα, 8μηνα, συμβάσεις έργου κλπ., αλλά και γενικά το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας, που πλήττεται από τη μέχρι τώρα πολιτική».

Καταλήγοντας, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Αερομεταφορών καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο μεθαυριανό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση της Επιτροπής είναι στις 10 π.μ. μεθαύριο Σάββατο, στην Πλ. Κάνιγγος.

  • Λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας στη σημερινή απεργία, δε θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα αεροδρόμια της χώρας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Ελπ. Παντελάκη και Αγγ. Τζέκης. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Μετά την κατάργηση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και το πέρασμά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και οι λαϊκές οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά πολλαπλασιάστηκαν και επιδεινώθηκαν. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας εκτός των άλλων:

Δημόσια δωρεάν καθολική προσχολική αγωγή, χωρίς επιχειρηματική δράση. Κατάργηση των τροφείων και κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των οικονομικών για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) στους ΟΤΑ με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για γυναίκες, 55 για άνδρες). 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο και για τα ΒΑΕ, 30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ