ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με οδηγό την πείρα των αγώνων

Πραγματοποιήθηκε χτες η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ταξικού Συνδικάτου

Από τη χτεσινή μαζική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη χτεσινή μαζική Συνέλευση του Συνδικάτου
Η συσπείρωση και δράση μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικάτου, όπως απέδειξε η πλούσια εμπειρία που συσσωρεύτηκε και την τελευταία διετία, είναι η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους, την ώρα μάλιστα που η αντεργατική επίθεση εντείνεται, στον κλάδο και γενικότερα. Με το παραπάνω βασικό συμπέρασμα που καταγράφτηκε στη χτεσινή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας, οι εργάτες ανέδειξαν την ανάγκη, το επόμενο διάστημα να μπει ακόμα πιο έντονη η σφραγίδα του συνδικάτου σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη και έδωσαν ομόφωνα ραντεβού για το επόμενο Σάββατο, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Το συνδικάτο είχε παρέμβαση μέσα στους τόπους δουλιάς, προασπίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, συνέβαλε στην οργάνωση της πάλης τους, με μπούσουλα το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών και λαμβάνουν υπ' όψιν την επίθεση που δέχονται, επισήμανε εισηγητικά ο πρόεδρος του συνδικάτου, Θ. Ευθυμίου. Βρέθηκε μπροστάρης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες έδωσαν νέα εμπειρία και ωριμότητα. Οπως ο αγώνας που συνεχίζουν οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», φωτίζοντας τη δύναμη και τη σημασία της εργατικής αλληλεγγύης. «Απαντήσαμε σε προβλήματα, αλλά και τονίσαμε ότι δεν μπορεί ένας κλάδος από μόνος του να αντιμετωπίσει την επίθεση της εργοδοσίας, την κυρίαρχη πολιτική» πρόσθεσε ο πρόεδρος του συνδικάτου.

Η ίδια η κουβέντα ανέδειξε πως η αντίσταση με τις ταξικές δυνάμεις είναι μονόδρομος. «Εγώ γράφτηκα στο συνδικάτο όταν άρχισαν τα προβλήματα, πριν ένα χρόνο, και κατάλαβα ότι έπρεπε να 'χα μπει νωρίτερα. Οταν η "ΑΦΘΕΝΤΙΚ" απέλυσε 7 από μας, απευθυνθήκαμε στο συνδικάτο κι έτσι πήραμε τα δεδουλευμένα μας και την αποζημίωση που δε μας έδινε», υπογράμμισε μια εργαζόμενη.

«Ο αγώνας μας έχει πολιτική χροιά, δεν περιορίζεται σε οικονομικά αιτήματα», διευκρίνισε μια εργάτρια της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» μιλώντας για την καθοριστική συμβολή του συνδικάτου. «Εχουμε κερδίσει την ενότητά μας, μάθαμε πώς να διεκδικούμε, έχουμε καταλάβει ποιοι είναι στο πλάι μας, κι είναι οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ».

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών θα ανακοινωθούν σύντομα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εκλέχτηκαν χτες.

ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μπλόκο στην απόλυση

Ξεκίνησαν χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο κατάστημα, μέχρι να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφός τους

Με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε από την εργοδοσία του δισκοπωλείου ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ στον Πειραιά αμέσως μόλις ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του σωματείου, ξεκίνησαν από χτες το πρωί 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εμποροϋπάλληλοι.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα κλιμακωθούν, εάν στο μεταξύ η διεύθυνση του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ δεν ανακαλέσει την τρομοκρατική απόλυση. Ηδη, η κεντρική είσοδος του καταστήματος έχει «σφραγιστεί» από το πανό του σωματείου στο οποίο αναγράφεται: «ΟΧΙ στις απολύσεις εργαζομένων συνδικαλιστών. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή μέλη και στελέχη της Γραμματείας ΠΑΜΕ του Πειραιά, καθώς κι εκπρόσωποι από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, που συμμετέχουν στην περιφρούρηση της απεργίας και παράλληλα μοιράζουν την ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων στους διερχόμενους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν προχωρήσει σε αυτή την κινητοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος - στη συντριπτική του πλειοψηφία - όχι μόνο παίρνει την ανακοίνωση αλλά και τους επιβραβεύει για την έμπρακτη προσπάθεια αλληλεγγύης που επιδεικνύουν προς το συνάδελφό τους και ταυτόχρονα τους δίνουν κουράγιο να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά αφού καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την επιχείρηση ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ «για την άδικη, παράνομη και τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου», σημειώνει πως «για μια ακόμη φορά η εργοδοσία, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της δείχνει τα "νύχια" της στους εργαζόμενους που ορθώνουν το ανάστημά τους και παλεύουν μέσα από το σωματείο τους. Απ' ό,τι φαίνεται και στο δισκοπωλείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ θέλουν άβουλους εργαζόμενους, που να μη γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να μην τα διεκδικούν και πάνω απ' όλα να μη συνδικαλίζονται».

Καταλήγοντας, το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους από το κατάστημα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ να σταθούν αλληλέγγυοι στο συνάδελφό τους και να αγωνιστούν για την επαναπρόσληψή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Γυναικών

Στη συγκρότηση Επιτροπής Γυναικών προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναδεικνύοντας τον ταξικό προσανατολισμό που πρέπει να έχει η δραστηριοποίηση των εργαζόμενων γυναικών. «Οι γυναίκες δε χρειάζονται έναν κόσμο με λιγότερη εκμετάλλευση, χρειάζονται έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση», επισήμανε χαρακτηριστικά το πανό που στόλιζε την αίθουσα της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μ. Τσαγκατάκη, ενώ η Ελευθερία Καστρινού, παλαίμαχη συνδικαλίστρια του κλάδου, αναφέρθηκε στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου, που επιτείνει και την ανάγκη να ενταχθούν οι εργαζόμενες στην οργανωμένη πάλη, μέσα από τα συνδικάτα.

Το σύστημα θέλει τις γυναίκες δεκανίκι του, ώστε να μπορεί να περνά και να γενικεύει τα αντιλαϊκά μέτρα, επισήμανε η Χρ. Λαμπούδη, στέλεχος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ. Οπως εξήγησε, ακριβώς επειδή η εργαζόμενη αντιμετωπίζει πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα, οι ταξικές δυνάμεις του Μετώπου πρωτοστατούν στη συγκρότηση Επιτροπών Γυναικών, ειδικά σε χώρους όπου εργάζονται πολλές γυναίκες.

Δυναμίτης στην κυριακάτικη αργία

«Η εντολή των πολυεθνικών για κατάργηση της Κυριακής αργίας και για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων είναι το "όραμα" των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Σιούφα και καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουν συμμετέχοντας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, μεθαύριο, Σάββατο.

Ο Σύλλογος επισημαίνει: «Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Δ. Σιούφα, ότι η μέχρι τώρα απελευθέρωση του ωραρίου "δεν είναι και κάτι σπουδαίο", επιβεβαιώνουν τις θέσεις των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών πως η απελευθέρωση του ωραρίου μεθοδεύτηκε - κατ' εντολή των πολυεθνικών - και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη μονοπώληση της αγοράς και τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου».

Γνωστά αλισβερίσια

Κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δύναμη κρίνεται από τις πράξεις της. Μέσα στην πράξη πέφτουν οι μάσκες και καταρρίπτονται οι μύθοι.

Μιλάμε για το ΣΥΝ και τις δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα που συνεργάζονται σε αρκετούς κλάδους με την ΠΑΣΚΕ και ορισμένες φορές με τη ΔΑΚΕ για να χτυπήσουν τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.

Το παράδειγμα της ΟΕΚΙΔΕ, της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, είναι χαρακτηριστικό. Κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΝ-ΠΑΣΚΕ, το οποίο δεν τους έδωσε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αγωνιστική θέληση των εργαζομένων, που ανέδειξαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πρώτη θέση με απόλυτη πλειοψηφία, απεργάζονται νέες μεθοδεύσεις. Ενώ ο ΣΥΝ είναι τέταρτη, τελευταία δύναμη, προσπαθεί να αναρριχηθεί σε «θέση ευθύνης» για να λειτουργήσει σαν πολιορκητικός κριός και να υπονομεύσει, όπως λέγεται, τη λειτουργία και τη δράση της Ομοσπονδίας από τα μέσα.

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι οι έσχατοι δεν μπορούν να γίνουν δεύτεροι (!), όσα τεχνάσματα κι αν χρησιμοποιήσουν.

Η ΟΕΚΙΔΕ έχει αγωνιστική παράδοση και πλούσια πείρα. Παλεύει, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου. Με αυτόν τον προσανατολισμό έχει σχεδιάσει τη δράση της και με το πρόγραμμα πάλης που εγκρίθηκε στο συνέδριο, προχωράει μπροστά για να δώσει νέες σκληρές μάχες για το δικαίωμα στη δουλιά, για όλα τα δικαιώματα. Από αυτή τη σκοπιά, οι ταξικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε είδους παιχνίδια και αλισβερίσια που στοχεύουν στο μπλοκάρισμα της λειτουργίας και της δράσης της Ομοσπονδίας και των άλλων Συνδικαλιστικών Οργάνων. Τα σημειώνουμε αυτά, γιατί είναι αποκαλυπτικά για το ρόλο και την τακτική της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και μπορούν να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα.


Θ. Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ