ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Προβλήματα σε υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις

Περιοδεία κλιμακίου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» στα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων

Τα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, κατά τη χτεσινή περιοδεία
Τα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, κατά τη χτεσινή περιοδεία
Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στα κεντρικά της γραφεία. Αφορμή για την περιοδεία ήταν η συζήτηση, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, για τη δημοτική αστυνομία όπου η διοίκηση - και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Σκυλακάκης - επιδίωξαν να παρουσιάσουν μια ιδεατή κατάσταση για την υπηρεσία. Ωστόσο, όπως προέκυψε, τα προβλήματα όχι μόνο υπάρχουν αλλά όλο και οξύνονται.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως αν και η θέση της «Συμπαράταξης» είναι ότι «η δημοτική αστυνομία δε χρειάζεται, αλλά μια Ειδική Υπηρεσία που θα μπορεί να επιλαμβάνεται της υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου», εντούτοις, όχι μόνο δε μένει αδιάφορη από τα οξυμένα προβλήματα, αλλά αγωνίζεται και για την επίλυσή τους.

«Υπάρχουν - σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - σημαντικά προβλήματα στις υποδομές και συγκεκριμένα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, της Δημοτικής Αστυνομίας. Μάλιστα μας έχει αναφερθεί ότι δεν υπήρχαν χώροι ακόμη και για να αλλάξετε». Για το κτιριακό αναφορά έκαναν και οι εργαζόμενοι: «Υπάρχουν εγκαταστάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας σε κάποια Δημοτικά Διαμερίσματα που είναι σε υπόγεια. Κινδυνεύουμε ακόμη και από αρρώστιες...», είπε ένας από αυτούς.

Σημαντικά όμως είναι και τα προβλήματα ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υπηρεσία. Οπως, είχε αποκαλυφθεί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της Δημοτικής Αστυνομίας στο δημοτικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν ακόμη και εφτά μέρες τη βδομάδα, χωρίς να παίρνουν τις αντίστοιχες υπερωρίες. Αντίστοιχα, όμως, όπως σημειώθηκε χτες, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις υπερωρίες τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τις πληρώθηκαν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών στις αντίστοιχες σχολές. Οπως παραδέχτηκε ακόμη και ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Στ. Κρασσάς, στη συνάντησή του με τον Σπ. Χαλβατζή, οι σχολές στην ουσία παράγουν περισσότερο αστυνομικούς παρά υπαλλήλους του δήμου.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ανύπαρκτος ο βιολογικός καθαρισμός

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι του νομού Μαγνησίας από την έλλειψη έργων βιολογικού καθαρισμού, αλλά οι διάφοροι αρμόδιοι δείχνουν χαρακτηριστική αδιαφορία.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Σ. Καλογιάννης στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικολογίες. Είπε, συγκεκριμένα, ότι, για να ενταχθούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού στα κοινοτικά προγράμματα πρέπει προηγουμένως να γίνει σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους κάτι που - κατά τον υφυπουργό - δεν έχει γίνει για ορισμένες περιοχές.

Ισχυρίστηκε ότι το σχετικό έργο για τη Σκόπελο έχει ήδη ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα, ενώ για τους παραλιακούς δήμους του Πηλίου δεν έχει υποβληθεί ακόμα αίτηση.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθυστερήσεων είναι η Αλόννησος, για την οποία είναι ώριμες οι μελέτες και το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τη σχετική αίτηση για το δήμο Μουρεσίου, με το επιχείρημα ότι εκεί υπάρχουν λίγοι κάτοικοι. Ο βουλευτής ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να προστατευτεί το οικοσύστημα του Παγασητικού. Τόνισε ότι όλες οι μελέτες είναι ώριμες, αλλά τα έργα δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα στις συγκεκριμένες περιοχές τα λύματα να ξεχειλίζουν στους δρόμους και το Πήλιο κοντεύει να βρωμίσει.

Κόβουν έργα και εξαγγέλλουν... μελέτες!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το «μεγάλο φαγοπότι» που επιφύλαξε το προηγούμενο διάστημα για τους εργολάβους, ετοιμάζει τώρα ένα μεγάλο μποναμά και για τα μεγάλα γραφεία μελετών. Ετσι, με την ευκαιρία της αναθεώρησης του Γ' ΚΠΣ και της περικοπής κονδυλίων από διάφορα έργα που δεν προχωρούσαν λόγω κακού προγραμματισμού και καθυστερήσεων κυρίως, ενέταξε ποσό 150 εκατ. ευρώ περίπου για την εκπόνηση 60 μελετών.

Πρόκειται για μελέτες διάφορων οδικών και λιμενικών έργων, αλλά και επεκτάσεων των μετρό Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Γ. Σουφλιά, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ και ο προγραμματισμός εκτέλεσής τους είναι για την περίοδο 2007 - 2013.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι, παρά τα μεγάλα λόγια και το πλούσιο «μενού» των δημοπρατήσεων έργων το προηγούμενο διάστημα, πολλά από αυτά δεν προχωρούν, είτε επειδή οι εργολάβοι δεν τα «βρίσκουν» στο μοίρασμα της «πίτας» και υποβάλλουν αλλεπάλληλες ενστάσεις και αγωγές, είτε επειδή το υπουργείο Οικονομίας έχει «παγώσει» τις πιστώσεις...

Προσωρινά ελεύθερος ο Μιχαλόπουλος

Χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, προκειμένου να αποφυλακιστεί έως τις 20 Γενάρη 2006, οπότε και θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή του. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους λόγους υγείας που επικαλέστηκε ο εκδότης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Ο συνήγορος του Μιχαλόπουλου είπε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του, που εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Χιούστον της Αμερικής, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανευρύσματος καρδιάς.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικό ΠΔ για χρήσεις γης

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ οι διατάξεις του νόμου 3212/03 που επιτρέπουν χρήσεις γενικής κατοικίας, δηλαδή και γραφείων και καταστημάτων, σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως για παράδειγμα στη Βούλα της Αττικής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (3729/05) ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει ανάμειξη χρήσεων γης και αν εξαιρέσουμε τους χώρους που έχουν ειδικά καθοριστεί ως χώροι καταστημάτων ή άλλων χρήσεων δεν επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών και η χρησιμοποίησή τους για κάθε άλλη χρήση πλην της κατοικίας. Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή της Βούλας, ενώ η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Επίσης, με άλλη απόφασή του (3719/05) το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την έφεση κατά απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια που είχε επιτρέψει την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων στα Πηγαδάκια της Βούλας.

Τον ιδιοκτήτη και τον επιστάτη του εργοστασίου όπου δούλευε, σκότωσε χτες το πρωί και στη συνέχεια αυτοκτόνησε ο 41χρονος Γιώργος Τσακμακίδης. Το τριπλό φονικό έγινε στο Δροσάτο Κιλκίς, χτες λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Ο Γ. Τσακμακίδης δούλευε ως φύλακας στο εργοστάσιο παραγωγής και εφαρμογής αφρώδους πλαστικού POLYRIMA ΑΕΒΕΠ. Με δίκαννο κυνηγετικό όπλο πυροβόλησε και σκότωσε αρχικά τον 45χρονο επιστάτη Γιώργο Πεκιαρίδη και τον 60χρονο Αριστοτέλη Πολιτάκη, τον έναν από τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Αμέσως μετά ο δράστης έφυγε με το αυτοκίνητό του και σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, αυτοκτόνησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ