ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το μετέωρο βήμα της Λυρικής

Αντιμέτωπη με την απαξιωτική πολιτική του ΥΠΠΟ, η ΕΛΣ ξεκινά τη νέα χρονιά

Με μετέωρο βήμα στο άγνωστο έμοιαζε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λυρική Σκηνή, ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου. Ακέφαλο, με πλήθος προβλημάτων και κυρίως αντιμέτωπο με την απαξιωτική, εξοργιστική πλέον, κυβερνητική τακτική, το μοναδικό λυρικό θέατρό μας ξεκινά με αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει. Τα σωματεία των εργαζόμενων της ΕΛΣ, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τονίζουν πως παρά την υπόσχεση του Π. Τατούλη (24/10) ότι εντός δέκα ημερών θα οριζόταν καλλιτεχνικός διευθυντής, «έχουν ήδη παρέλθει δεκαέξι μέρες και δυστυχώς καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει» και ζητούν «την ικανοποίηση των αιτημάτων του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των σωματείων της ΕΛΣ, με άμεση προτεραιότητα το διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή». Υπενθυμίζουμε ότι έχουν επίσης ζητήσει: Δημόσια δέσμευση για ανέγερση σύγχρονου κτιρίου όπερας της ΕΛΣ - όχι με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Δέσμευση για την εξασφάλιση πόρων για: εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου, καινούριες παραγωγές και κάλυψη του χρέους της ΕΛΣ. Επίσης, δέσμευση για: δημιουργία εσωτερικού κανονισμού, μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων της ΕΛΣ και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Να σημειωθεί ότι προγραμματισμός παραστάσεων της Λυρικής υπάρχει μόνο για μέχρι το τέλος του 2005, ενώ τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί για το τι θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες, μέχρι τη λήξη της περιόδου.

Η κεντρική σκηνή (θέατρο «Ολύμπια») ανοίγει αύριο με την όπερα του Αμιλκάρε Πονκιέλι «Τζοκόντα». Εργο με γνωστές άριες, εξαιρετικά χορωδιακά κομμάτια κι αγαπημένες μελωδίες, που αναφέρεται στη θυελλώδη ζωή της τραγουδίστριας του δρόμου Τζοκόντα και το τραγικό τέλος της. Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ιταλικό θέατρο «Γκολντόνι» του Λιβόρνο, σε μουσική διεύθυνση: Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία - χορογραφία: Μίσα Βαν Χέκε, σκηνικά: Κριστιάνο Μπάκι και κοστούμια: Μαρέλα Φερέρα. Ερμηνεύουν διαδοχικά: Denia Mazzola - Gavazzeni (Ντένια Ματζόλα - Γκαβατζένι) και Τζούλια Σουγλάκου, Βικτώρια Μαϊφάτοβα και Ελένη Λιώνα, Χριστόφορος Σταμπόγλης και Marco Spotti (Μάρκο Σπότι), Μαρία Μαρκέτου και Λυδία Αγγελοπούλου κ.ά. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 12, 13, 16, 19, 26/11.

Οι συντελεστές της παράστασης τόνισαν την ανάγκη στήριξης της ΕΛΣ, ενώ ο μαέστρος Ηλ. Βουδούρης είπε ότι παρότι «η κατάσταση παραμένει ρευστή, η Λυρική έχει σύνολα που έχουν δουλέψει μαζί πάρα πολλά χρόνια και γνωρίζει πώς να δουλέψει για να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Τόνισε, όμως, ότι «πρέπει να δοθεί λύση για τα επόμενα βήματα του θεάτρου».

Νέες θεατρικές αυλαίες

«Οι Δούλες» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
«Οι Δούλες» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
Πρεμιέρα, σήμερα, στην Α' Σκηνή του «Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας», όπου τρεις πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Ρένη Πιττακή ερμηνεύουν το έργο του Ζαν Ζενέ «Δούλες», σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, θεατρικά άκρως ενδιαφέρουσα, συνεργασία. Το έργο ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση, ειδικά γι' αυτή την παράσταση, του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χλόης Ομπολένσκι, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, με επιλογή ήχων από τον Δημήτρη Ιατρόπουλο. Ο Ζενέ εμπνεύστηκε το έργο από ένα «διάσημο» έγκλημα της εποχής του μεσοπολέμου όταν οι αδερφές Παπέν, δυο υπηρέτριες, σκότωσαν με άγριο τρόπο την κυρία τους. Το έγκλημα αναστάτωσε την κοινωνία της εποχής. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ψυχιατρικές απόψεις και καλλιτεχνικές τάσεις.

  • Η «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, επαναλαμβάνει, στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων», το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Bella Venezia», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια Χλόης Ομπολένσκι, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Ανθρώπινες σχέσεις που προχωράνε στα τυφλά, στα δαιδαλώδη κανάλια της ψυχής. Ψυχές που ζητούν τη λύτρωση «σε μια σχέση, που δεν έχει σχέση μ' ό,τι είναι οι σχέσεις...». Η δράση και ο χρόνος του έργου διαδραματίζονται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: σήμερα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια γριά οικονόμος (Ξένια Καλογεροπούλου) φαντασιώνεται και ταυτίζεται με τη ζωή των ηρώων ενός βιβλίου που διαβάζει ακατάπαυστα. Το βιβλίο πραγματεύεται τα συναισθήματα της έφηβης και όμορφης Βενετίας (Εύη Σαουλίδου), για τον πατριό της (Λευτέρης Βογιατζής). Οι τραυματικές σχέσεις με τη μητέρα της (Πέγκυ Σταθακοπούλου) θα οδηγήσουν τη Βενετία σε μία «ακρωτηριασμένη» ενηλικίωση. Παίζουν επίσης: Λουκία Μιχαλοπούλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Χριστίνη Γεωργανά, Γιάννης Γεωργόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Παπαπολύζος, Αχιλλέας Παπαστεριάδης, Παντελής Τσιρίδης.
  • Το τελευταίο έργο της Βρετανίδας Κάριλ Τσέρτσιλ «Ενας αριθμός» παρουσιάζεται στο θέατρο «Εμπρός», σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, μετάφραση Τάσου Μπαντή - Θανάση Σαράντου, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Ακη Δαούτη, κινησιολογία Σταυρούλας Σιάμου, φωτισμούς Ηλία Κωνσταντακόπουλου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, μια διεισδυτική ανάλυση των σχέσεων γονέα - παιδιού. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του «Εμπρός» και του θιάσου «Ηθικόν Ακμαιότατον». Παίζουν: Τάσος Μπαντής, Θανάσης Σαράντος.
Αύριο ο αποχαιρετισμός

Το στερνό «αντίο» στο δημοφιλή ηθοποιό και σπουδαίο άνθρωπο Αλέκο Αλεξανδράκη θα πουν συγγενείς, συνεργάτες και θαυμαστές, αύριο, στις 3 μ.μ., στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για το θάνατο του Αλέκου Αλεξανδράκη έστειλε στην οικογένειά του το παρακάτω τηλεγράφημα:

«Θα θυμόμαστε τον Αλέκο Αλεξανδράκη για τις υπηρεσίες του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου έδειξε συνέπεια, ευγένεια και ήθος, αλλά και για τη συμμετοχή του σε σημαντικές στιγμές του λαϊκού μας κινήματος. Δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Αλ. Αλεξανδράκη εκφράζουν με δηλώσεις τους: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κ. Καραμανλής, ο Γ. Παπανδρέου, ο Αλ. Αλαβάνος, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος κ.ά.

Παραδοσιακά ακούσματα

Ν. Σαραγούδας
Ν. Σαραγούδας
Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ 210-9270628) σήμερα διασταυρώνονται δρόμοι φωνητικής κι οργανικής πολυφωνίας. Θα εμφανιστούν: το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», οι Βασίλης Γραμματικός (γκάιντα) και Θωμάς Λώλης (κλαρίνο). Αύριο, το συγκρότημα «Encardia» θα παρουσιάσει μουσικές και χορούς της Κάτω Ιταλίας. Αύριο τη σκυτάλη παίρνει η ηπειρώτικη ζυγιά του Θωμά Λώλη, ενώ το Σάββατο ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα θα παρουσιάσουν τραγούδια της Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης.

  • Στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210 3421212), αύριο και το Σάββατο θα εμφανιστεί το «Εν Χορδαίς», με την Σοφία Παπάζογλου. Θα παρουσιάσουν παραδοσιακά κομμάτια και σύγχρονες δημιουργίες των Βασίλη Τζωρτζίνη, Αλκη Ζοπόγλου, Κυριάκου Πετρά και Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το πρόσφατο άλμπουμ του «Εξορία». Το συγκρότημα αποτελούν οι: Κυριάκος Πετράς - βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης - ούτι, Αλκης Ζοπόγλου - κανονάκι, Βασίλης Τζωρτζίνης - κοντραμπάσο, Βαγγέλης Καρίπης - κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας - τραγούδι.
  • Ο Ψαραντώνης, ο γνωστός λυράρης και τραγουδιστής, εμφανίζεται και σήμερα (10.30μμ), στη σκηνή «Χίλιες και δύο νύχτες» (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή, τηλ. 210 3317293). Μαζί του οι: Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι), Χαράλαμπος Ξυλούρης (λαούτο) και Νεκτάριος Κοντογιάννης (λαούτο).
Περιοδικό της ΕΕΛ

Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του τετραμηνιαίου περιοδικού της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) «Επιθεώρηση Λόγου». Στο τεύχος περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα θέματα: Για τις τιμητικές συντάξεις των συγγραφέων. Τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και τον Γερμανό ποιητή - δραματουργό Φρειδερίκο Σίλερ, με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατό του. Την αρχαία πόλη - νεκρόπολη Ελεύθερνα. Τους ποιητές Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη και Δημήτρη Παπαδίτσα. Την έκδοση στα αλβανικά ανθολογίας ελληνικής ποίησης. Θέματα για την ποίηση, την ελληνική γλώσσα, τις εκδηλώσεις του σωματείου, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ