ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 - 20 Νοέμβρη

«Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τους. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών», είναι το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη.

Στη συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τον τόπο και το θέμα της φετινής συνάντησης αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας που είχε συνεδριάσει στην Αθήνα στις 22 Ιούνη. Τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας τότε, είχαν παρακολουθήσει 20 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο.

Την ώρα που ο καπιταλισμός εντείνει την επίθεσή του στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όλο και περισσότερα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετέχουν στις Διεθνείς συναντήσεις, συμβάλλοντας στη διοργάνωση, τη συζήτηση, την ενδυνάμωση του συντονισμού του διεθνούς κινήματος.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις, που πλέον έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, στην ανταλλαγή πείρας και την εμβάθυνση της συντροφικής αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης. Ολα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα του συντονισμού στη δράση, να βελτιώνονται οι μορφές του και να αναπτύσσονται καινούριες, που γεννούν οι ανάγκες του διεθνούς κινήματος.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία δίχως «ημερομηνία λήξης»

Το παραμύθι ότι μετά το 2006 «θα έρθουν καλύτερες μέρες» επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανοχής στην αντιλαϊκή επίθεση

Το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι η λιτότητα και οι «θυσίες» των μισθωτών και των συνταξιούχων έχουν ημερομηνία λήξης, το τέλος του 2006, αναμηρυκάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανοχής στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Αν και η διαρκής και αιώνια λιτότητα αποτελεί σαφή επιταγή του Συμφώνου Σταθερότητας και του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση καλλιεργεί το μύθο ότι στο τέλος του 2006, όταν το έλλειμμα θα έχει κατέβει κάτω από το 3%, «θα έρθουν καλύτερες μέρες». Πράγμα που φυσικά αποτελεί συνειδητό ψέμα και προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών μαζών, αφού και μετά το 2006 θα απαιτούνται ακόμα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, αυτή τη φορά, για να κρατηθεί το έλλειμμα «κάτω από το 3%»...

Εξάλλου, η ίδια η Κομισιόν επιχειρεί να παρατείνει το καθεστώς επιτήρησης, στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία λόγω παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας, και το 2007 «και βλέπουμε», αξιώνοντας «διαρθρωτικές αλλαγές» που να έχουν μόνιμα αποτελέσματα (π.χ. αύξηση έμμεσων φόρων - ΦΠΑ, μειώσεις μισθών και συντάξεων) και όχι εφάπαξ. Η επιδίωξη αυτή διαφαίνεται και στην άρνηση των Βρυξελλών να κάνουν αποδεκτή, προς το παρόν, τη μέθοδο της τιτλοποίησης κρατικών εσόδων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα το 2006, παρόλο που για το 2005 την έκαναν αποδεκτή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αν και συνεχίζει τα «παζάρια» με τις Βρυξέλλες, εμφανίζεται να έχει έτοιμες «εναλλακτικές λύσεις» στην περίπτωση που το ΕΚΟΦΙΝ απορρίψει την τιτλοποίηση που αφορά το 1% του ΑΕΠ το 2006. Αποφεύγει όμως να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι «λύσεις», ακριβώς για να μην ομολογηθεί «πρόωρα» η προσφυγή σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, που όμως δεν αλλάζουν τη «γενική εικόνα», δηλαδή την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της τιτλοποίησης θα κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα μετά το 2006. «Η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που παραλάβαμε στο θέμα των ελλειμμάτων, είναι μια προσπάθεια που έχει ημερομηνία λήξεως στο τέλος του 2006», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, αναμασώντας το γνωστό «επίτευγμα» της μείωσης των ελλειμμάτων κατά 4% του ΑΕΠ το 2005 και το 2006, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει ποιοι πλήρωσαν γι' αυτό. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τιτλοποιήσεων, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι εγκρίθηκε η τιτλοποίηση για το 2005 προκειμένου να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει και για τον επόμενο χρόνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Eurostat (Γιουροστάτ) έχουν ανακοινώσει ότι έως το τέλος του έτους θα κριθεί το ζήτημα της τιτλοποίησης του 2006, είπε, αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στην περίπτωση που δε γίνει δεκτή η τιτλοποίηση.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι σ' αυτό το χώρο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Συνάντηση με συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, τόνισε τα παρακάτω:

«Για μια ακόμα φορά, για να μην πω για πολλοστή φορά, δηλώσαμε στις Ομοσπονδίες των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε, να διεκδικήσουμε, να πιέσουμε για την επίλυση ορισμένων άμεσων αιτημάτων που είναι απολύτως ρεαλιστικά και δίκαια και που αφορούν και οικονομικά αιτήματα και τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τις συνθήκες δουλιάς, κενά που υπάρχουν σε Σώματα όπως είναι το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό, αλλά και ορισμένα προβλήματα των αναδιαρθρώσεων που δεν έχουν προχωρήσει στην Αστυνομία και που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου Σώματος.

Ταυτόχρονα, εμείς υπογραμμίζουμε την ανησυχία μας, καθώς τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα και οξύτερα, τα προβλήματα θα οξυνθούν και για μια ακόμα φορά δηλώσαμε ότι αυτά τα Σώματα τα οποία λέγονται "Σώματα Ασφαλείας" δεν πρέπει ποτέ να έρθουν στο δίλημμα να διαλέξουν με το κράτος ή με το λαό. Εμείς λέμε με το λαό ακριβώς επειδή έχουν κοινά προβλήματα, πέρα και ανεξάρτητα από το ρόλο τον οποίο τους επιφυλάσσουν - δυστυχώς - κάθε φορά οι κυβερνήσεις. Πάντως, θα ήθελα να δηλώσω, για άλλη μια φορά, ότι και τα δύο κόμματα, ενώ υπόσχονται πάρα πολλά προεκλογικά, στη διάρκεια της τετραετίας δεν κάνουν απολύτως τίποτα και δεν έχουν κάνει ούτε το μισό βήμα για να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις υποσχέσεις που έχουν δώσει. Και καλό θα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτό το χώρο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης, είπε ότι «αν και εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας νιώθουμε ανασφαλείς σε οικονομικό, θεσμικό και εργασιακό επίπεδο», ενώ ο Α. Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η θέση του ΚΚΕ να δώσει το δικό του αγώνα προκειμένου να ανατραπεί το νέο ΠΔ του ΥΕΝ, το οποίο επιβάλλει τον κομματισμό και την αυθαιρεσία στο Λιμενικό. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Πήλιουρας, δήλωσε ότι το θέμα των προσλήψεων είναι σημαντικό πρόβλημα για την Πυροσβεστική, η οποία έχει 4.000 οργανικά κενά στη δύναμή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ