ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40

ΦαλοUSSA

Eurokinissi

«Πρωτοβουλία Γιώργου για μεταναστευτική πολιτική», διατυμπάνιζαν χτες οι φιλοΠΑΣΟΚικές εφημερίδες. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Οχι ως προς το περιεχόμενό της, αλλά ως προς την απέχθεια που προκαλεί η επικοινωνιακή της στόχευση.

Τώρα, που στη Γαλλία γίνεται «χαμός», όλοι τους θυμήθηκαν τους εν Ελλάδι μετανάστες. Μεταξύ αυτών ο κ. Παπανδρέου. Που φαίνεται ότι μάλλον «έλειπε» από τη χώρα, όταν το κόμμα του και η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, προκαλούσαν τέτοιου είδους ρεζιλίκια, όπως αυτά της φωτογραφίας (του την αφιερώνουμε εξαιρετικά).

Ηταν το καλοκαίρι του 2003, τότε που οι μετανάστες σχημάτιζαν ατέλειωτες ουρές για μέρες μέσα στον καύσωνα, ώστε να μάθουν τι χρειάζεται να κάνουν για να μαζέψουν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την άδεια παραμονής τους. Τότε που - τελικά - στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες έμεναν αμανάτι (ούτε 4 στους 10 μπόρεσαν να βγάλουν άκρη), βορά στα χέρια των αφεντικών και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της «παρανομίας».

Βλέπετε, το «καλό ΠΑΣΟΚ» φρόντισε τα δικαιολογητικά που ζητούσε από τους μετανάστες να είναι από δύσκολο (λόγω γραφειοκρατίας) έως αδύνατο (λόγω οικονομικού κόστους) να μαζευτούν. Οι μετανάστες, ακόμα κι όταν κατάφερναν να τα μαζέψουν, έπρεπε να πάνε δυο και τρεις φορές να τα καταθέσουν, αλλά τα γραφεία που τα παραλάμβαναν είχαν ελλιπές προσωπικό και έκλειναν νωρίς.

Κι όλα αυτά για να πάρουν άδεια παραμονής για έναν όλο κι όλο χρόνο. Και μετά; Ε, μετά ήρθε ο κ. Παπανδρέου...

Η «μεταναστευτική πολιτική» τους

Μόλις πριν δυο μήνες, στις 8 Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποι των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, έδωσαν την πραγματική εικόνα για το ποια είναι η πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντί τους.

*

Στη συνέντευξη - φιέστα που θέλησε να στήσει ο κ. Παυλόπουλος για να ευλογήσει τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ (3286/2005), αποκαλύφθηκε ότι χρήση των διατάξεων του νόμου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών μπορεί να κάνει μόλις το 30% όσων ζουν και εργάζονται παράνομα, ενώ πολύ ακριβή είναι η ανανέωση διαμονής των υπολοίπων.

*

Ο νόμος της ΝΔ ζητάει την προσκόμιση είτε θεωρημένου διαβατηρίου (!), είτε πρωτοκολλημένο αίτημα άδειας παραμονής, είτε βεβαίωση καταβολής ενσήμων, είτε βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ! Μόνο που αν τα είχε όλα αυτά κάποιος μετανάστης, τότε... δε θα ήταν παράνομος. Αλλά και πώς να τα αποκτήσει αφού λόγω της παρανομίας του αδυνατεί να έρθει σε συναλλαγή με τις κρατικές υπηρεσίες που χορηγούν τα παραπάνω έγγραφα;

*

Από κει και πέρα, ακόμη και για κείνους που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα καταβολής των χρημάτων που απαιτούνται για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Από κάθε μετανάστη ζητούν: Τουλάχιστον 150 ένσημα, που αν δεν τα έχει πρέπει να τα εξαγοράσει έναντι περίπου 1.000 ευρώ συν 146,74 ευρώ παράβολο για τον ίδιο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του! Αν τώρα σε αυτά προστεθούν και τα έξοδα δικηγόρων και διαφόρων μεσαζόντων, που εμπλέκονται στη διαδικασία, γίνεται αντιληπτό το είδος της «μεταναστευτικής πολιτικής» τους.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;». Οποια δημοσκόπηση και να πάρετε το λέει καθαρά: Πάρ' τον έναν και χτύπα τον άλλον! Αυτό είναι και το μοναδικό σταθερά επαναλαμβανόμενο στοιχείο όλων των δημοσκοπήσεων. Οπως της τελευταίας που είδε το φως της δημοσιότητας από την εταιρία GPO: Το 58,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι απορρίπτει την πολιτική της ΝΔ και το 65,2% την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ο κόσμος δεν έχει ακόμα συναισθανθεί τη «σεμνότητα» και «ταπεινότητα» του κ. Καραμανλή ούτε πολυκατάλαβε τη «δημιουργική» πολιτική του ΠΑΣΟΚ όπως την πραγματεύεται ο κ.Σημίτης στο βιβλίο του...

1965 Από τα μεγαλύτερα μπλακ - άουτ στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και περιοχές άλλων εννέα Πολιτειών βυθίζονται στο σκοτάδι.

1976 Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν χωρίς αντίσταση τη Βηρυτό. Στο μεταξύ, οι νεκροί του εμφυλίου πολέμου, που μαίνεται εδώ και 13 μήνες στο Λίβανο, ανέρχονται ήδη σε 60.000.

1980 Ενάμισι, περίπου, εκατομμύριο εργάτες και υπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να παραλύσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σ' όλη την Ελλάδα. Αιτήματα των απεργών είναι η καθιέρωση του πενθήμερου, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1983 Με το σύνθημα «Ψωμί, δουλιά, ελευθερία», διαδηλώνουν 20.000 εργαζόμενοι στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Η στρατιωτική κυβέρνηση, που επί μια δεκαετία κυβερνά τη χώρα, καταστέλλει βίαια τη διαδήλωση.

1986 Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Ρήνος, λόγω εκροής 1.000 τόνων τοξικών χημικών αποβλήτων, με κυρίως υπεύθυνη τη φαρμακοβιομηχανία «Σαντόζ». Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΕΟΚ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη σε επίπεδο αρμοδίων για το περιβάλλον.

Το επίπεδο της τεχνολογικής και επιστημονικής επανάστασης, η άνοδος των παραγωγικών δυνατοτήτων και μέσων, είναι τέτοια που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες ζωής σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Ομως, οι παραγωγικές σχέσεις δεν το επιτρέπουν. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός λειτουργεί για τους λίγους. Οι άλλοι, οι πολλοί, υποφέρουν. Κι αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ζήσουν.

Υπολογίζεται ότι: Το 3% των κατοίκων του πλανήτη είναι μετανάστες. Κάθε χρόνο αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους από 2,5 μέχρι 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο σύνολο του πλανήτη ο αριθμός των μεταναστών φτάνει τα 200 εκατομμύρια, οι οποίοι υπολογίζεται ότι στις χώρες που βρίσκονται προσφέρουν περίπου 1,7 τρισ. ευρώ το χρόνο.

Στην Ελλάδα: Από το συνολικό εργατικό δυναμικό που απασχολείται υπολογίζεται ότι το 13% είναι μετανάστες. Στα σχολεία της Αττικής περίπου ένας στους 6 μαθητές είναι μετανάστης και το 90% από αυτά τα παιδιά έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Εντούτοις, αν και οι μετανάστες στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, ο αριθμός των ασφαλισμένων δεν ξεπερνά τις 400.000...

*

(Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διασφαλίζοντας τα οφέλη από τη μετανάστευση στη ΝΑ Ευρώπη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών - «Ριζοσπάστης», 11/10/2005).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ