ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μέρες αντίστασης και πάλης

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στο Κίτο, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή

Associated Press

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στο Κίτο, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή
ΚΙΤΟ.--

«Μέρες άμυνας και αντίστασης. Για το νερό, τη γη, την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή, ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤLC)... Να φύγουν όλοι. Συνταγματική Συνέλευση του λαού»...

Με αυτά τα απλά αλλά απολύτως σαφή λόγια οι λαϊκές οργανώσεις του Εκουαδόρ (Ισημερινός) αλλά και η Συνομοσπονδία των Ιθαγενικών Κοινοτήτων (CONAIE) «κήρυξαν τον πόλεμο» ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και σ' όλους τους πυλώνες της εξουσίας, που, όπως τονίζουν, επιθυμούν να παραδώσουν τη χώρα να κατασπαραχτεί από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Οι κινητοποιήσεις, που κηρύχτηκαν ενόψει της κατάληξης των διαπραγματεύσεων για την TLC στις 6 του Δεκέμβρη, ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τις μεγάλες πορείες των ιθαγενών από όλη τη χώρα με προορισμό την πρωτεύουσα, Κίτο. Την Τετάρτη έφτασε ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών που αντιμετωπίστηκαν με βία και καταστολή καθώς η αστυνομία της χώρας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να τους απωθήσει. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία προς το κτίριο του Κογκρέσου για να απαιτήσουν ένα νέο Σύνταγμα καθώς και τον άμεσο τερματισμό των συνομιλιών για την TLC. Αποτέλεσμα της καταστολής; Δεκάδες τραυματίες είτε από την άμεση βία των αστυνομικών είτε από ασφυξία εξαιτίας της ρίψης των χημικών. Ανάμεσά τους και δύο πολύ μικρά παιδιά, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα».

Ο Λουίς Μάκα, ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγενικών Κοινοτήτων, καθώς και ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι θέλουν να «παύσουν» τη λειτουργία του Κογκρέσου λόγω της αντίθεσής του στις πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Οι βουλευτές πρέπει να φύγουν όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, ώστε ο λαός του Εκουαδόρ να μπορέσει να συζητήσει το πώς θα οικοδομήσει ένα νέο έθνος», δήλωσε ο Λουίς Μάκας.

Το κύμα διαμαρτυρίας αναμενόταν να ενταθεί χτες ως απάντηση στην αστυνομική βία καθώς προγραμματίζονταν νέα διαδήλωση για το απόγευμα - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία και μεγάλη συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού που βρίσκεται απέναντι.

Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη πορεία, το 2000, κυρίως με την πορεία των ιθαγενών στο Κίτο, ανατράπηκε ο Πρόεδρος Τζαμίλ Μαχουάντ. Σήμερα οι ιθαγενείς υποστήριξαν την έκκληση του Προέδρου Αλφρέντο Παλάσιο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα ώστε να συσταθεί μια Συνταγματική Συνέλευση που θα διαλύσει το Κογκρέσο και θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Εως σήμερα το Κογκρέσο εμποδίζει την κίνηση αυτή, όμως ο Παλάσιο εμμένει στη θέση ότι το Εκουαδόρ χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πλαίσιο ώστε να εκπροσωπηθεί αντιπροσωπευτικότερα ο κατά πλειοψηφία φτωχός λαός του, προκειμένου να αρθεί η πολιτική αστάθεια που έχει οδηγήσει στην πρόωρη ανατροπή τριών Προέδρων από το 1997. Και ο ίδιος ο Παλάσιο ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες τον Απρίλη λόγω της προσπάθειάς του να ελέγξει το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κοινές πιέσεις ενάντια στη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΓΚΕΟΝΤΓΚΤΖΟΥ.--

Κοινή «αυστηρή» στάση έναντι της ΛΔ Κορέας υιοθέτησαν χτες οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ν. Κορέας κατά τη συνάντησή τους στην αρχαία κορεατική πρωτεύουσα Γκεονγκτζού, υποστηρίζοντας πως «δε θα ανεχθούν» μια «πυρηνικά εξοπλισμένη» Πιονγιάνγκ... Την επόμενη στιγμή έσπευσαν, βεβαίως, να δηλώσουν πως επιθυμούν την επίλυση του ζητήματος «με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», με τον Τζ. Ου. Μπους σε άλλο σημείο να προβλέπει «μια μέρα, μία ενωμένη και ειρηνική Κορέα»...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της ΛΔ Κορέας να της χορηγήσει αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος (χρησιμοποιούν κοινό νερό ως ψυκτικό μέσο) θέτοντας ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο «τον οριστικό και επιβεβαιωμένο» τερματισμό των «πυρηνικών όπλων ή και του πυρηνικού προγράμματος».

Ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Ρο Μου Γιουν, ζήτησε την επανάληψη του γύρου των εξαμερών συνομιλιών «το ταχύτερο δυνατόν για την άρση του αδιεξόδου».

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ως «σταθερά αναπτυσσόμενη» τη μεταξύ τους συμμαχία...

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, που βρίσκεται στη Ν. Κορέα ενόψει της διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), δήλωσε πως το Πεκίνο «υποστηρίζει σταθερά ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη ειρήνη που να εγγυάται τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο».

Προ της συνάντησης Μπους - Ρο Μου Γιουν, εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν κατά του «Μπους, του πολέμου και του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνουν οι απώλειες των κατακτητών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Συνολικά 13 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός εκτινάχτηκε χτες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι τουλάχιστον πέντε πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο Ομπέιντι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κατά τη διάρκεια πολύ σφοδρών μαχών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ατσαλένιο Παραπέτασμα». Οσο για τους «ξένους μαχητές», σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, είναι ελάχιστοι... Επίσης ένας ακόμη πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και πάλι κατά τη διάρκεια μαχών στη Χαντίθα και πάλι στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και ένας ακόμη στη βορειοδυτική Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο πλάι του δρόμου. Σύμφωνα με αναλυτές, τα μέλη της ιρακινής αντίστασης είναι ένα βήμα μπροστά από τον κατοχικό στρατό, ενώ οι βόμβες αυτές που είναι τοποθετημένες στην άκρη του δρόμου χρησιμοποιούν τεχνική με φωτοκύτταρο που πυροδοτεί τη βόμβα με τη διέλευση του στρατιωτικού οχήματος. Οι «έξυπνες αυτές βόμβες» πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τον IRA...

Με τους νέους θανάτους ο αριθμός των νεκρών των ΗΠΑ - στρατιωτικών και ιδιωτικών υπαλλήλων εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας - ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 2.080 από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το Μάρτη του 2003.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο σάλος για τα βασανιστήρια στα ιρακινά κρατητήρια. Η ιρακινή κυβέρνηση δε θα ανεχθεί την κακομεταχείριση κρατουμένων, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι στη μυστική φυλακή στο υπουργείο Εσωτερικών κρατούνταν οι πιο «επικίνδυνοι τρομοκράτες» και πρόσθεσε ότι τα φαινόμενα κακομεταχείρισης αποτελούν μεμονωμένο γεγονός...

«Ουδείς αποκεφαλίστηκε ή δολοφονήθηκε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μπαγιάν Τζαμπρ, αν και χτες έγινε η κηδεία ανθρώπων που τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν στη μυστική φυλακή.

Τσένεϊ μαινόμενος

Στο μεταξύ, σε δριμεία επίθεση κατά των επικριτών της κυβέρνησης για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ πέρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ.

Με ύφος ιταμό και γλώσσα πρωτοφανή ο Τσένεϊ είπε ότι ο ισχυρισμός κάποιων γερουσιαστών ότι ο πρόεδρος ή οποιοδήποτε μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης ηθελημένα παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό, είναι «μία από τις πιο ποταπές και αξιοκατάκριτες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ποτέ». «Προέρχονται από καιροσκόπους, κυνικούς και κακοήθεις ψεύτες που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Αμεση ήταν η απάντηση των Δημοκρατικών γερουσιαστών, διά στόματος Τζον Κέρι, ο οποίος επισήμανε ότι είναι δύσκολο να ονομάσει κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο λιγότερο αξιόπιστο από τον Τσένεϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ