ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέοι ιμπεριαλιστικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί σε δράση

Υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ.--

Τη συμφωνία δημιουργίας του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού (Battle Group) της ΕΕ, υπέγραψαν χτες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ο Βαλκανικός Τακτικός Σχηματισμός αποτελεί έναν από τους 18 σχηματισμούς μάχης της ΕΕ, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ευρωστρατού, ο οποίος - επισήμως - θα έχει σαν στόχο την «αυτόνομη ανάληψη ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της ΕΕ».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη δημιουργία 18 ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών ομάδων, άρτια εκπαιδευμένων, για να επεμβαίνουν άμεσα όπου και όποτε «παραστεί ανάγκη», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ και να επέμβουν σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος δε συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις που του προβάλλουν.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Σχηματισμός μας θα ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας»... Η Ελλάδα που ηγείται του συγκεκριμένου σχηματισμού, έχει την υποχρέωση ως έθνος - πλαίσιο να συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη της συμφωνίας.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, οι 25 υπουργοί Εθνικής Αμυνας υιοθέτησαν τον Κατάλογο Απαιτήσεων του 2005, για την «επίτευξη του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου» της ΕΕ, για το 2010, που προωθεί την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και τις Βασικές Αντιλήψεις για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και τη Μεταρρύθμιση του Τομέα Ασφαλείας, προκειμένου να είναι σε θέση η Ενωση να «αξιοποιήσει συνεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει στον τομέα του πολιτικο-στρατιωτικού συντονισμού». Βασικός στόχος των παραπάνω να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά σε περιόδους κρίσεων αποτελεσματικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καταστέλλοντας οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας ή εξέγερσης του λαϊκού κινήματος που αντιτίθεται στα συμφέροντά της.

Παράλληλα επιβεβαίωσαν την παράταση της εντολής επέμβασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με το κωδικό όνομα ΑΛΘΑΙΑ, που διεξάγει η ΕΕ με πρόφαση την «ενίσχυση της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Τέλος, συζητήθηκε η δημιουργία «ναυτικής Πολιτικής Ασφάλειας», προκειμένου να «καλυφθούν σημαντικά ελλείμματα στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών»...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δεν τα βρίσκουνε στη μοιρασιά...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Σε θρίλερ που θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη φαίνεται να εξελίσσεται η απόφαση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, της περιόδου 2007-2013, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις καλά κρατούν. Με τους 25 να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, η εξεύρεση λύσης μοιάζει από δύσκολη έως αδύνατη, ακόμα και το Δεκέμβρη, ενώ διαμηνύουν στους Βρετανούς «να μην ξεχνούν τι καπέλο φοράνε»...

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΕΕ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, εκφράστηκε έντονη η δυσφορία των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συμμετείχαν, για την κωλυσιεργία, την οποία παρουσιάζει η βρετανική προεδρία επί του θέματος, με την πλειοψηφία να τονίζει ότι η ΕΕ «έχει ανάγκη την επίτευξη συμφωνίας το Δεκέμβρη, προκειμένου να περάσει το πολιτικό μήνυμα, ότι είναι σε θέση να λαμβάνει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, αποδεικνύοντας ότι λειτουργεί», δεδομένων φυσικά και των «ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα για το «Ευρωσύνταγμα», που έδειξαν την ΕΕ να μη χαίρει της λαϊκής εμπιστοσύνης...

«Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι είναι πάνω απ' όλα ένας πολιτικός οργανισμός και όχι απλά μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», διαμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των 25, υποστηρίζοντας ότι η Ενωση πρέπει να στηρίξει και οικονομικά τη διεύρυνση, «κατανέμοντας δίκαια τα βάρη της».

Η Ελλάδα από την πλευρά της ανήκει στις χώρες, που επιζητούν μία συμφωνία το Δεκέμβρη, καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να χάσει το Δ΄ ΚΠΣ και υποστηρίζει την εξασφάλιση των δαπανών της συνοχής ενώ δε συζητά για αλλαγές στον προϋπολογισμό (π.χ. άνοιγμα της ΚΑΠ), πριν το 2013.

Ωστόσο η Βρετανική Προεδρία, διά του εκπροσώπου της, υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ζητά θεμελιακές αλλαγές, χωρίς όμως να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις για συζήτηση. Συγκεκριμένα οι Βρετανοί σχεδιάζουν την παρουσίαση των θέσεων τους στα άλλα κράτη - μέλη στις 6 Δεκέμβρη, μία μέρα πριν τη σύγκληση του Κονκλάβιου Υπουργών Εξωτερικών, για το θέμα.

Εκτός από τα δημοσιονομικά, που μονοπώλησαν, σχεδόν, το Συμβούλιο, τέθηκε από τη Σουηδία και τη Γερμανία, το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των Κανονισμών για την Κύπρο, που αφορούν απευθείας εμπόριο και χρηματικές ενισχύσεις, με τα κατεχόμενα, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Προεδρία απάντησε πως το θέμα θα εξεταστεί υπηρεσιακά και αν είναι εφικτό θα προχωρήσει...

Τέλος, έγινε αναφορά στην πολιτική της ΕΕ στο Ιράκ, τη Μ. Ανατολή και το Ιράν, ενώ συζητήθηκε και το πώς θα μπει το θέμα της διεύρυνσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία συμμαχία

Αρχίζει την Πέμπτη το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το Κυπριακό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο στη διαδικασία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να μη διοχετευτούν κονδύλια από τις Βρυξέλλες προς ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο κυπριακός Τύπος έγραψε χτες ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις με πρωταρχικό στόχο να διευκολύνουν την Αγκυρα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Στο μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του ευρωενωσίτικου χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τουρκοκυπρίους με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων - ΕΕ. Θέση της Λευκωσίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, είναι ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς δε στοχεύει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Σημείωσε επίσης ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται από τη βρετανική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η όποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην τουρκική κατοχή.

Το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Με τη συμμετοχή 1.513 αντιπροσώπων, οι οποίοι εκλέχτηκαν από τις κομματικές ομάδες βάσεις και εκπροσωπούν τις 14 χιλιάδες μέλη του κόμματος, αρχίζουν την Πέμπτη το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το Συνέδριο ιστορικό, καθώς συμπίπτει με τους γιορτασμούς για τα 80χρονα του κόμματος.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΑΚΕΛ θα βγει ενωμένο από το Συνέδριο και ότι θα αναδειχτεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου.

Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από 60 κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα από το εξωτερικό. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Να γυρίσουν τα ελληνικά στρατεύματα

H Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και πέριξ Δήμων, με αφορμή τον τραυματισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αφγανιστάν, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, διαμαρτύρεται για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό και απαιτεί να γυρίσουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Κοσσυφοπέδιο είτε οπουδήποτε αλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ