ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζονται οι κόντρες για την «ανανέωση»

Σε πρώτο και κυρίαρχο θέμα εξελίχθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το θέμα της «ανανέωσης», υποσκελίζοντας ακόμα και τη συζήτηση γύρω από τον προϋπολογισμό, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γ. Παπανδρέου, συνεχίζοντας να πυροδοτεί το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας και τους επικοινωνιακούς του στόχους, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «για το ΠΑΣΟΚ η ανανέωση και η ανασυγκρότηση είναι στρατηγική επιλογή, επιλογή νίκης» και ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά διαιρεί» το ΠΑΣΟΚ, αλλά «αντίθετα διευρύνει την επιρροή του».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να πείσει ότι η «ανανέωση» στο ΠΑΣΟΚ δεν εστιάζεται στην «προσωποποίηση», αλλά δήθεν σε μια γενικότερη «αλλαγή», ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ «στις επόμενες εκλογές θα έχει τουλάχιστον 40-50 νέους βουλευτές».

Δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον αμφισβητούν, αναφέροντας ότι αν κάποιος θέλει να εμφανίζεται ως θύμα ή εκφραστής της ανανέωσης, είναι δικό του θέμα. Εξάλλου στενοί συνεργάτες του προέδρου δήλωναν χτες ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει και οικονομικό έλεγχο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση που έγινε μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου, με νόημα ανέφερε ότι με την ομάδα που δίνεις την εκλογική μάχη και κερδίζεις, με αυτήν κυβερνάς. Πρόσθεσε ότι στην πολιτική το δυσκολότερο είναι η διαχείριση του αυτονόητου, ενώ είπε ότι όπως ο βασιλιάς δεν μπορεί να διορίσει τον κηπουρό του πρωθυπουργού, έτσι και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διορίσει υπουργό τον κηπουρό του.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι η ανανέωση δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται. Η Αν. Διαμαντοπούλου κάλεσε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να σταματήσουν να διερμηνεύουν τον πρόεδρο, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε να υπάρχουν βαρίδια μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δε χρειάζεται ισοπέδωση.

Η συγκεκριμένη συζήτηση ήρθε δυο μέρες μετά τις δηλώσεις του Κ. Κουλούρη, ο οποίος στην τηλεόραση του «ΜΕΓΚΑ», αναφερόμενος στην «ανανέωση» που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε για «αριστοκρατική» λογική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άποψη «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Μάλιστα σημείωσε πως «ανατρίχιασε» ακούγοντας τον Γ. Παπανδρέου να «απαιτεί» από τα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον ερχόμενο Γενάρη σε συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το σίριαλ

Με την αναβολή για τις 30 Νοέμβρη που ζήτησε και πήρε χτες από τον εφέτη ανακριτή Γιάννη Φιοράκη, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και άλλα, συνεχίζεται το σίριαλ «παραδικαστικά κυκλώματα». Ο Κεχαγιόγλου δηλώνει ότι ουδέποτε κατέθεσε χρήματα σε λογαριασμό του ήδη προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση πρωτοδίκη Ευάγγελου Καλούση ή άλλου δικαστικού λειτουργού και αποδίδει την εμπλοκή του στην ιστορία αυτή σε πλεκτάνη από ανταγωνιστές συναδέλφους του.

Την Παρασκευή θα προσέλθουν στον ανακριτική από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και αυτοί προθεσμία για να απολογηθούν οι δικηγόροι Αθηνών Πέτρος Μαχάς, Σταυρούλα Ψείρρα και Μαρία Βραχά, καθώς και ο δικηγόρος Βόλου Νίκος Εμμανουηλίδης. Συνολικά την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν στην παρούσα φάση είκοσι άτομα, που εμφανίζονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι για την Τρίτη διεκόπη η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της υπόθεσης του Γιάννη Καλαμιώτη, που κατηγορείται για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Ο Καλαμιώτης φέρεται το 2003 να έδωσε μέσω δικηγόρου 30.000 ευρώ στην πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, προκειμένου να μεσολαβήσει για να μην κριθεί προφυλακιστέος. Μέσω της ανακρίτριας φέρεται επίσης να εξασφάλισε βεβαίωση ότι είναι καρκινοπαθής από γιατρό του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.

Δήλωση Λυκουρέζου

Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για επιχείρηση κάποιων να εκθέσουν τον ίδιο και το γραφείο του. Σημειώνει ότι η κατηγορία που αποδίδεται στον συνεργάτη του Πέτρο Μαχά, αφορά υπόθεση που δε χειρίστηκε κανένας από το δικηγορικό του γραφείο και, αφήνοντας έκθετο τον συνεργάτη του, υποστηρίζει ότι απλά ο κ. Μαχάς εξυπηρέτησε το γνωστό και συμπολίτη του δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη, σε αποκλειστικά δική του υπόθεση.

Το Πολυτεχνείο ζει

Ανοιχτή επιστολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα στις εφημερίδες

Λίγα λόγια, εν θερμώ, με αφορμή την πλήρη διάσταση του αστικού Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών (δημόσιων και ιδιωτικών) και της πραγματικής εικόνας της πορείας για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εχοντας διατρέξει επανειλημμένα όλο το μήκος της πορείας, στήθηκα στο μεσαίο διάζωμα της λεωφόρου, στο ύψος περίπου του Πάρκου Ελευθερίας, για να παρακολουθήσω την πορεία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Είμαι λοιπόν σε θέση να γνωρίζω ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που έδωσε η Αστυνομία (επτά χιλιάδες) είναι ανακριβέστατος. Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο κόσμος του ΚΚΕ ήταν τουλάχιστον διπλάσιος - ίσως και τριπλάσιος - από το νούμερο αυτό. Συνολικά εκτιμώ ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τις τριάντα χιλιάδες και τούτο, υπό τις συνθήκες της καταρρακτώδους βροχής που αντιμετωπίζαμε, μπορεί σαφώς να θεωρηθεί επιτυχία, όπως επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί η ποιότητα της συμμετοχής, η αγωνιστικότητα του κόσμου, η αποφυγή επεισοδίων κλπ.

Δυστυχώς σύμπας ο αστικός Τύπος και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν λίγο πολύ την «εκτίμηση» ή ακριβέστερα τη γραμμή της αστυνομίας και αυτό είναι από μόνο του θλιβερό τόσο για την αξιοπιστία των παραπάνω όσο και για την ποιότητα της ενημέρωσής μας.

Το άμεσο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνέβη αυτό; Οφείλεται απλώς στην ολιγωρία των ρεπόρτερ και την αδιαφορία των συντακτών ή μήπως η εν λόγω παραπληροφόρηση αποτελεί μέρος γενικότερου σχεδίου αντιμετώπισης του «αντιαμερικανισμού» στην Ελλάδα και - ίσως - αντιπερισπασμού στην κατάθεση για πρώτη φορά στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο;

Ας προβληματιστούμε λοιπόν. Η ανίερη «Νέα Τάξη» - εντός και εκτός συνόρων - είναι απολύτως αντίθετη με την ιερή αυτή γιορτή που αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Γι' αυτό ενοχλεί τους εχθρούς της, που θέλουν πάση θυσία να τη μειώσουν. Κατανοητή η προσπάθειά τους. Θλιβερή η διαπίστωση της έλλειψης αντιστάσεων στα πλαίσια του «συστήματος». Αναπόφευκτο συμπέρασμα η ανάγκη να το υπερβούμε. Χωρίς φόβο και πάθος!


Γιάννης ΜΑΥΡΟΣ

Ανθρωποι του φωτός και του σκότους

Ως τους... εκπροσώπους του Θεού «επί της γης», εμφάνισε πάλι τον ίδιο και τους κληρικούς, στο κήρυγμά του, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το περασμένο Σάββατο. Πάνω σε αυτή τη βάση «διέκρινε» και τους ανθρώπους του σκότους(!) που συσπειρώνονται εναντίον των κληρικών για να τους κλείσουν το στόμα. Τονίζοντας μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας κληρικού στο ναό του Αγίου Γερασίμου στα Ιλίσια, αυτή την αυθεντικότητα της εκπροσώπησης επί της γης (αρχιεπισκόπου και ιερέων) είπε ότι «Αυτός μας έχει στείλει εδώ και λόγο έχουμε να δώσουμε μόνο στο Θεό»... Το συνέδεσε μάλιστα και με τους σημαντικούς ρόλους που καλείται ν' αναλάβει η Εκκλησία γι' αυτό και πολλοί λυσσομανούν εναντίον της.

Δε γνωρίζουμε ποιους θεωρεί «σημαντικούς ρόλους της Εκκλησίας που καλείται ν' αναλάβει» ο αρχιεπίσκοπος. Εκείνοι πάντως οι ρόλοι για τους οποίους η Εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι αυτοί που τελευταία ήρθαν στη δημοσιότητα, όπως κληρικοί αναμειγμένοι σε οικονομικά σκάνδαλα, κληρικοί σε παραδικαστικά κυκλώματα και άλλα παρόμοια. Αυτοί δηλαδή είναι... άνθρωποι του φωτός;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ