ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η αντιπολίτευση επιλέγει... μποϋκοτάζ

Βλέποντας την αναπόφευκτη ήττα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ανακοινώνουν ότι δε θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής

Ο Πρόεδρος Τσάβες έχει τη λαϊκή στήριξη

Associated Press

Ο Πρόεδρος Τσάβες έχει τη λαϊκή στήριξη
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για προσπάθεια υπονόμευσης των βουλευτικών εκλογών, από την αντιπολίτευση που καθοδηγείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατήγγειλε χτες ο υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών, Γιούρι Πιμεντέλ. Οι εκλογές πραγματοποιούνται την ερχόμενη Κυριακή για την εκλογή των 167 βουλευτών και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της λεγόμενης Δημοκρατικής Δράσης (Accion Democratica) και άλλα τρία μικρότερα ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Προφανώς αυτό γίνεται γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κοντράρουν το Μπολιβαριανό Μπλοκ Αλλαγής του Προέδρου Τσάβες, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Βενεζουέλας (9 φορές έχουν ήδη ηττηθεί) και γι' αυτό επιλέγουν να σηκώσουν το ζήτημα... των μη έγκυρων εκλογών.

Την αρχή έκανε η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, στέλεχος της «αντιπολίτευσης» από τις ΗΠΑ (με πρόσβαση στο Λευκό Οίκο και τον Μπους, όπου έχει διαφύγει από τις πρώτες ημέρες μετά την οικτρή αποτυχία του πραξικοπήματος) που κάλεσε την «αντιπολίτευση» να αναλάβει τις «ιστορικές της ευθύνες»... Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «VHeadline», η Ματσάδο της οργάνωσης «Σουμάτε», που χρηματοδοτείται γενναία από τις ΗΠΑ, κάλεσε τους πολίτες να απόσχουν από τις εκλογές, μιλώντας για «ιστορική ευθύνη» των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απόσχουν.

Ο Χένρι Ράμος της «Δημοκρατικής Δράσης» δήλωσε ότι «δε θα λάβει μέρος» γιατί η διαδικασία διεξάγεται με όρους «αρνητικούς» για την αντιπολίτευση. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Βισέντε Ρανχέλ δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση λέει ότι οι εκλογές δεν είναι καθαρές. Θα είναι οι πιο καθαρές στην ιστορία της Βενεζουέλας»...

Μέχρι σήμερα, η «Δημοκρατική Δράση» ελέγχει 23 από τις συνολικά 79 έδρες της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση (επί συνόλου 167), στην οποία πλειοψηφεί με 52% το Μπολιβαριανό Μπλοκ. Αν αυτό αυξηθεί στα δύο τρίτα των εδρών, όπως αναμένεται και βάσει της καταγεγραμμένης τάσης του εκλογικού σώματος στις τελευταίες αναμετρήσεις, θα καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση του Συντάγματος που αποτελεί μέρος της «μπολιβαριανής διαδικασίας», στην οποία αντιτίθεται με νύχια και με δόντια η αντιπολίτευση.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Σε κίνδυνο η ζωή του κομμουνιστή ηγέτη

Σε επιστολή του ο Γιεβγκένι Κόπισεφ, Α` Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ) ζητά την εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης, για τη σωτηρία της ζωής του Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, ηγέτη του ΚΚ Λιθουανίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή σημειώνεται πως ο 78χρονος Μπουρακιάβιτσιους που εδώ και 12 χρόνια βρίσκεται στις φυλακές του Βίλνιους, υποβλήθηκε σε σύνθετη εγχείρηση καρδιάς στις 25 Νοέμβρη, σε πολιτικό νοσοκομείο. Ομως οι αρχές έχουν ζητήσει από τις 29 Νοέμβρη να μεταφερθεί ο ηγέτης του ΚΚ Λιθουανίας στο νοσηλευτήριο της φυλακής!

Ο Κόπισεφ σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή των αρχών της Λιθουανίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του κομμουνιστή ηγέτη, η ποινή του οποίου λήγει στις 14 Γενάρη 2006 και προσθέτει:

«Πρόκειται για πολιτική απόφαση, που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Το κυρίαρχο καθεστώς της Λιθουανίας, με επικεφαλής τον Β. Αντάμκους, πρώην αξιωματικό της φασιστικής Βέρμαχτ και στη συνέχεια της αμερικανικής κατασκοπίας, επιδιώκει τη φυσική εξόντωση του κύριου πολιτικού αντίπαλου του, του κομμουνιστή Μικόλα Μπουρακιάβιτσιους, στις φυλακές. Σχεδόν όπως έκανε στο παρελθόν ο Χίτλερ απέναντι στο Ε. Τέλμαν, τον Αύγουστο του 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, λίγο πριν την απελευθέρωση της Γερμανίας από το φασισμό, που έγινε κατορθωτή χάρη στον Κόκκινο Στρατό».

Ο Γ. Κόπισεφ καλεί να σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Προέδρου της χώρας, στο φαξ: 003705-2664145.

Και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@president.lt

Να σημειώσουμε ότι οι διπλωματικές αρχές της Λιθουανίας στη χώρα μας είναι στη διεύθυνση:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 49, Αθήνα

Φαξ: 210.729.43.47

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: amb.gr@urm.lt και lietamb@otenet.gr

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα απαγωγών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσης απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, τονίζοντας ότι θα είναι «καταστροφικό» για την περιοχή και τις ΗΠΑ, ενώ στο πλευρό του, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστήριζε ότι «το να τα παρατά κανείς στη μέση δεν είναι στρατηγική». Στο μεταξύ νέο κύμα απαγωγών σαρώνει τη χώρα. Μετά τους 2 Καναδούς, 1 Βρετανό και 1 Αμερικανό, που κρατούνται από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Σπαθιά της αλήθειας», που τους χαρακτηρίζει «πράκτορες της κατοχής», επιβεβαιώθηκε η απαγωγή της Γερμανίδας αρχαιολόγου Σουζάνε Οστχοφ, η οποία αγνοούνταν από την Παρασκευή.

Η Οστχοφ μένει στο Ιράκ τα τελευταία 10 χρόνια, έχει προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, γνωρίζει αραβικά και επειδή, όπως λέγεται, δεχόταν απειλές από την «αλ Κάιντα» εγκατέλειψε τη Μοσούλη και ζούσε στη Βαγδάτη, κάνοντας, κυρίως, ανθρωπιστικό έργο από την εισβολή και μετά. Οι απαγωγείς της ζητούν να διακόψει η Γερμανία κάθε συνεργασία με την ιρακινή «κυβέρνηση» απειλώντας να τη σκοτώσουν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τη ζωή της, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.

Θύματα απαγωγής έπεσαν και 6 Ιρανοί σιίτες προσκυνητές μαζί με τους 2 Ιρακινούς συνοδούς τους. Από την ομάδα αφέθηκαν ελεύθερες, χτες, οι 3 γυναίκες.

Επιπλέον, 2 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Βόρεια Βαγδάτη, ενώ στη Φαλούτζα δολοφονήθηκε μουφτής, ο οποίος επέβλεπε όλη την επαρχία Ανμπάρ και ήταν ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αντιδράσεις στην πρόταση για κατακερματισμό της δίκης

ΧΑΓΗ.--

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε χτες ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρόταση των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία να κατακερματιστεί η στημένη δίκη εναντίον του τάχα για να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία.

«Πρόκειται για παράλογους και άνομους ακροβατισμούς» είπε ο Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας ότι η πρόταση για κατακερματισμό της δίκης σε παράλληλα δικαστήρια αναφορικά με τα κατηγορητήρια για το Κοσσυφοπέδιο (διάστημα '98-'99) και τους πολέμους σε Βοσνία και Κροατία ('92-'95) θα έχει ως αποτέλεσμα «το επιπρόσθετο σαμποτάρισμα και τον ακρωτηριασμό της υπεράσπισής του». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «σ' όλο τον κόσμο αυτή η δίκη αναγνωρίζεται σαν μία φάρσα», προβλέποντας πως «η άδικη απόφαση θα σκάσει σαν σαπουνόφουσκα» στο τέλος...

Με την αντίδραση του Μιλόσεβιτς για κατακερματισμό της δίκης συμφώνησε (μία από τις σπανιότατες φορές) ο εισαγγελέας της ενάγουσας αρχής Τζέφρι Νάις που από την πλευρά του είπε πως κάτι τέτοιο «θα εμπόδιζε την ολοκλήρωση μίας υπόθεσης που πρέπει να εξεταστεί συνολικά»...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε απεργία πείνας εκπαιδευτικοί

ΣΟΦΙΑ.-

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, απαιτώντας να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και να διατεθεί το 5% του κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα ζητούν αύξηση κατά 15% των πολύ χαμηλών σήμερα μισθών τους. Υστερα από πολυήμερες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή απεργία πείνας. Παράλληλα, το Συνδικάτο Βούλγαρων Εκπαιδευτικών προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση δεν αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τα αιτήματά τους και αυτά δε γίνουν αποδεκτά, τότε θα ξεκινήσουν πανεθνική απεργία την επόμενη βδομάδα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να προσφέρει μόνο 6% αύξηση στους μισθούς και σχεδιάζει να διαθέσει το 4% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας, Ντανιέλ Βάλτσεβ, τόνισε ότι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι «δίκαια», όμως πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν τα χρήματα γι' αυτές τις αυξήσεις θα ήταν μέσω απολύσεων, κάτι που φυσικά οι εκπαιδευτικοί θεωρούν απαράδεκτο.

Σημειώνεται πως σήμερα στα δημόσια σχολεία της Βουλγαρίας εργάζονται 100.000 εκπαιδευτικοί, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 150 ευρώ.

ΗΠΑ
Τσένι στο στόχαστρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίθεση προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, εξαπέλυσε ο συνταγματάρχης Λόρενς Γουίλκερσον, πρώην προσωπάρχης του τέως υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος του Ντικ Τσένι, κατηγορώντας τον, με δηλώσεις του στο βρετανικό BBC, και ως θιασώτη της χρήσης τρομοκρατικών μεθόδων. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της χώρας του ίσως εσκεμμένα παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό, όσον αφορά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το Σαντάμ Χουσεΐν, πριν από την εισβολή στο Ιράκ.

Η επίθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο, το οποίο καταδεικνύει όμως τον αλληλοσπαραγμό των πυλώνων της εξουσίας εντός της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης.

Μία ακόμη ένδειξη είναι ότι εκτός της καταγεγραμμένης μεταστροφής αξιωματούχων του Πενταγώνου, όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ, και το «αμερικανικό κεφάλαιο» δείχνει να εγκαταλείπει την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» βασικοί πυλώνες της οικονομικής εξουσίας αντιδρούν στην παράταση και συνάμα σκλήρυνση του «αντιτρομοκρατικού νόμου» (Πάτριοτ Ακτ), μετά την 31η Δεκέμβρη, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στις οικονομικές τους δραστηριότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ