ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μακροχρόνια εκμετάλλευση των νέων νοσοκομείων

«Χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα τριάντα χρόνια» χαρακτήρισε το μέτρο το αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Υγείας

Μετά την υψηλή τεχνολογία, μέσω των συμπράξεων οι ιδιώτες βάζουν τώρα χέρι στο σύνολο του λειτουργικού τομέα στα νοσοκομεία

Motion Team

Μετά την υψηλή τεχνολογία, μέσω των συμπράξεων οι ιδιώτες βάζουν τώρα χέρι στο σύνολο του λειτουργικού τομέα στα νοσοκομεία
Στη μακροχρόνια εκχώρηση για εκμετάλλευση όλων των τομέων των νοσοκομείων πλην των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών και των εργαστηρίων οδηγούν οι συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας Μελέτη Τζαφέρη.

Μετά την 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια 2000 - 2006», μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μελέτης Τζαφέρης είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια απ' το πρόγραμμα μελετών για έργα που θα ενταχθούν στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο χώρο της Υγείας. Μετά την πρόσληψη, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ψάξει να βρει επενδυτές και θα ακολουθήσει ο κύριος διαγωνισμός για τα έργα, τα οποία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, θα είναι ένα νοσοκομείο στην Αθήνα, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην επαρχία και ένα Μεταμοσχευτικό Κέντρο στην Αθήνα.

Απ' την ενημέρωση του Μ. Τζαφέρη προκύπτει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στις ΣΔΙΤ του τομέα Υγείας μπορεί να είναι και περισσότεροι του ενός ανάλογα με την κατηγορία των έργων που θα προκριθούν. Οι ιδιώτες, όπως εξήγησε ο Μ. Τζαφέρης, θα διαθέσουν τα κονδύλια για την κατασκευή των νέων μονάδων και στη συνέχεια το κράτος θα καταβάλει σε δόσεις το κόστος στις χρονικές περιόδους που θα συμφωνηθεί. «Οι ΣΔΙΤ θα είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα τριάντα χρόνια» υποστήριξε αποκαλυπτικά ο Μ. Τζαφέρης.

Το ίδιο διάστημα, οι επιχειρηματίες θα έχουν στην εκμετάλλευσή τους τις υπηρεσίες της σίτισης, της φύλαξης, της συντήρησης και όλων γενικά των υπόλοιπων υπηρεσιών των νοσοκομείων - πλην των ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών και του τομέα των εργαστηρίων - που θα τους εξασφαλίζουν πρόσθετα κέρδη πέραν εκείνων που ήδη θα έχουν εξασφαλίσει μέσω των προγραμματισμένων δόσεων.

Πακτωλός για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000 - 2006» είναι ένα απ' τα 11 τομεακά προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με συνολικό προϋπολογισμό 513 εκ. ευρώ (χρηματοδοτείται κατά 220 εκ. ευρώ απ' το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 165 εκ. ευρώ απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ η Εθνική χρηματοδότηση είναι 129 εκ. ευρώ).

Ενας απ' τους βασικούς άξονες του προγράμματος είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που - όπως έχουν καταγγείλει συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς - έχει καταντήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε κυνηγητό των κονδυλίων από όσους αναλάβει σε επιχειρηματική βάση την αποασυλοποίηση, παραβιάζοντας έτσι δικαιώματα τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.

Οπως αναφέρθηκε χτες έχει υλοποιηθεί το 33% των δαπανών, αλλά, επισημάνθηκε, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ορισμένων από αυτά τα κονδύλια, που κατά τον Μ. Τζαφέρη σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ.

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Προβλήματα από το βάθος του χρόνου

Το περιστατικό με το βρώμικο φαγητό αντανακλά την πολιτική υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Τα χρόνια προβλήματα στην υποδομή και στην επάνδρωση του «Δρομοκαΐτειου» με προσωπικό αναδεικνύει το περιστατικό με το βρώμικο φαγητό που διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή στο ψυχιατρείο.

Το περιστατικό αυτό πυροδότησε μια ακόμη αντιπαράθεση, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του «Δρομοκαΐτειου» και των ηγεσιών των συνδικάτων στο χώρο.

Ετσι χτες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο «Φλας», επανήλθε με δηλώσεις που είχαν πολλά υπονοούμενα για προμελετημένο περιστατικό και λέγοντας ότι μετά τους ελέγχους κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Μάλιστα συνέδεσε την όλη εξέλιξη με την αλλαγή της διοίκησης το τελευταίο διάστημα.

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης και του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο» Μιχάλης Γιαννάκος με παρούσα την Μαρία Μακράκη, τη νοσηλεύτρια που την περασμένη Κυριακή είχε βάρδια στο νοσοκομείο, η οποία διαβεβαίωσε ότι από τη σούπα δεν έφαγε κανείς ασθενής. Ακόμη, είπε ότι στα δύο τμήματα που παρατηρήθηκε το πρόβλημα το φαγητό αντικαταστάθηκε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει προσχεδιαστεί το παραπάνω περιστατικό και επέρριψαν ευθύνες στο διοικητή του νοσοκομείου για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Ο Μ. Γιαννάκος επέρριψε ευθύνες στον διοικητή του νοσοκομείου για το ότι «δε φρόντισε να γίνει μυοκτονία το τελευταίο τετράμηνο».

Πάντως απ' τους εκπροσώπους των συνδικάτων δεν εκφράστηκε η διάθεση σύγκρουσης με τις βαθιές αιτίες που προκαλούν τέτοια συμπτώματα και αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Η Τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) του «Δρομοκαΐτειου» σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι τα τελευταία γεγονότα στο ψυχιατρείο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ασθενείς και προσωπικό ζουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, τρώνε το ίδιο φαγητό αναπαράγοντας τη στέρηση, τη μιζέρια και την επικινδυνότητα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Νέα συγκέντρωση σήμερα

Νέα συγκέντρωση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του Νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή για να παλέψουν ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που έχουν προδιαγράψει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα και την εξαθλίωση των εργαζομένων, πολιτική που ακολουθεί απαρέγκλιτα και η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» συσσωρεύοντας τα ήδη σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις που δήθεν αναμένονται, το ήδη εξοντωμένο προσωπικό μειώνεται δραματικά και οι κενές οργανικές θέσεις στον «Ευαγγελισμό» ξεπερνούν τις 1.200! Καταγγέλλει ακόμα ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει λάστιχο, ότι το προσωπικό δουλεύει με όρους ιδιωτικού τομέα, με μισθούς πείνας και σε συνθήκες αυταρχισμού.

Δεκάδες είναι καθημερινά τα εργατικά ατυχήματα στο νοσοκομείο, που δεν καταγράφονται κι ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας λαμβάνονται, ενώ ταυτόχρονα οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Τέλος, καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, ότι οι διοικούντες θέλουν το νοσοκομείο επιχείρηση στην οποία οι ασθενείς πληρώνουν αδρά και οι εργολάβοι των ιδιωτικών συνεργείων επιχορηγούνται πλουσιοπάροχα.

ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Συνέλευση των εργαζομένων

Συνέλευση για την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί για το προσωπικό και τους ασθενείς στις δομές αποασυλοποίησης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 3 Δεκέμβρη το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων. Η συνέλευση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48β) στον 2ο όροφο.

Θα καλυφθούν τα κενά;

Μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού Προστασίας Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός του ρόλος και οι υπηρεσίες του προς τους πολίτες, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Σταθμός λειτουργεί με μια επισκέπτρια λόγω άδειας ανατροφής της δεύτερης επισκέπτριας. «Αυτό το χρόνο, τονίζεται στην Ερώτηση, ο Σταθμός καλύπτεται ουσιαστικά από μια νοσηλεύτρια, όμως σύμφωνα με την ιδρυτική εγκύκλιο ΙΒ 543 στο Σταθμό πρέπει να εργάζονται μόνο επισκέπτριες και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα είναι αλλότρια καθήκοντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ