ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Πήγε για μάθημα, «έφυγε» νεκρή!

Εγκληματικές οι ευθύνες μιας πολιτικής, που αντιμετωπίζει και τα παιδιά ως κόστος

Ενα τραγικό περιστατικό - ο θάνατος μιας 14χρονης μαθήτριας μέσα στο σχολείο της - έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, για την πλήρη απουσία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Σχολικής Υγιεινής στα σχολεία, στελεχωμένων με ομάδες ειδικών επιστημόνων.

Η 14χρονη Δανάη Δροσοπούλου, μαθήτρια στο 4ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, πριν από λίγες μέρες ένιωσε δυσφορία κατά τη διάρκεια του μαθήματος και μετά από λίγη ώρα έχασε τις αισθήσεις της. Το παιδί έχασε τελικά την ίδια τη μάχη για τη ζωή, καθώς το μόνο που μπορούσε να παρασχεθεί από το σχολείο ήταν ένα τηλεφώνημα στο 166, για να έρθει μετά από 15 λεπτά ένα ασθενοφόρο. Οταν η 14χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», οι γιατροί διέγνωσαν ότι ήταν ήδη κλινικά νεκρή.

Χθες μετά την εύλογη οργή γονιών και συμμαθητών της Δανάης, εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Υγείας προσπάθησαν να πετάξουν το «μπαλάκι» της ευθύνης στους καθηγητές, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, στην προσπάθειά του να δράσει πυροσβεστικά, ανακοίνωσε ως «λύση» την έναρξη σεμιναρίων για παροχή πρώτων βοηθειών στους γυμναστές.

Είναι σίγουρο ότι η διοργάνωση σεμιναρίων παροχής πρώτων βοηθειών από γυμναστές, δε λειτουργεί ούτε ως παυσίπονο, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης υποδομής για ιατρική πρόληψη και υγιεινή σε όλα τα σχολεία παραμένει. Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένων ιατρείων σε κάθε σχολικό συγκρότημα και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Την ανάγκη να παρέχονται υπηρεσίες υγείας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, να εντοπίζονται προβλήματα και να γίνονται έγκαιρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

«Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία είναι πολλά. Δεν υπάρχουν έλεγχοι για θέματα υγείας, πρόληψης, αλλά και ασφάλειας. Τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Αλλά βλέπεις η ασφάλεια των παιδιών μας μπαίνει χαμηλά στη ζυγαριά της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Σε καμία περίπτωση, ο γονιός, ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να χρεωθεί την ευθύνη του κράτους. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουμε τη δύναμή μας, να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας», δήλωσε η Ιουλία Νάρη, μέλος του Συλλόγου Γονέων 4ου Γυμνασίου Ζωγράφου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ζωγράφου.

33ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ
Προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Αλλο ένα κρούσμα αυταρχισμού και αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς, προσπάθειας τρομοκράτησης των μαθητών, σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 33ο Ενιαίο Λύκειο, στο Κουκάκι. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Στέφος, απέβαλε ένα ολόκληρο τμήμα της Α` Λυκείου, όταν οι μαθητές αποφάσισε να απέχουν από το μάθημα. Το πενταμελές ζήτησε να αλλάξει προσωρινά αίθουσα, επειδή στη δική τους ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουν το μάθημα, λόγω του ισχυρού θορύβου από τα κατασκευαστικά έργα που γίνονται σε διπλανή οικοδομή.

Ο διευθυντής του σχολείου, αντί να τους ακούσει, απείλησε το πενταμελές και το υπόλοιπο τμήμα με αποβολές. Το πενταμελές ενημέρωσε το υπόλοιπο τμήμα και όλοι μαζί οι μαθητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μονόωρη αποχή. Ο διευθυντής, υλοποιώντας την απειλή του, απέβαλε το πενταμελές για δύο μέρες και το υπόλοιπο τμήμα για τρεις ώρες, ενώ όλοι οι μαθητές της τάξης γράφτηκαν στο ποινολόγιο. Ειρωνική, όμως, ήταν και η στάση του διευθυντή, απέναντι σε γονείς που διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός.

«Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι φανερός: Η τρομοκράτηση των μαθητών, να μη βγάζουν κουβέντα οι μαθητές, να μη διεκδικούν. Συνδέεται με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, η οποία οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση της μόρφωσης και του σχολείου, στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης σε ιδιώτες. Μπροστά στους αγώνες των μαθητών ενάντια στην πολιτική τους, όλοι αυτοί απαντούν με ποινές και τρομοκρατία. Δε θα τους περάσει», επισημαίνει η Τομεακή Οργάνωση 2ου Διαμερίσματος της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της. Η ΚΝΕ συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες των μαθητών, βρίσκεται στο πλευρό τους και τους καλεί «να δουν καθαρά ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι στέκονται απέναντί τους». «Η απάντηση από τη μεριά όλων μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την πάλη για τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες μας, διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δηλαδή ένα σχολείο για τη ζωή που μας ταιριάζει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ της ΚΝΕ.

Για το ίδιο θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος κατέθεσαν χθες Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο στόχος αυτής της συμπεριφοράς είναι η τρομοκράτηση των μαθητών, ώστε να μη διεκδικούν, να μη λειτουργούν συλλογικά, να μην έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση των πειθαρχικών μέτρων στο 33ο Ενιαίο Λύκειο Κουκακίου; Τι μέτρα θα πάρει για να μπει φραγμός στον «υπερβάλλοντα ζήλο», στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό που επιδεικνύουν ορισμένοι διευθυντές, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες στα σχολεία;

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.
Εκδήλωση για τον Μ. Βαμβακάρη

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Πανσπουδαστική Κ.Σ. του ΤΕΙ Πειραιά, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Διμήνου που διοργανώνει πανελλαδικά η παράταξη: Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 9:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ). Περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, χαιρετισμό από το δήμαρχο Νίκαιας Στ. Μπενετάτο, ομιλία από τον Γιώργη Χριστοφυλάκη, ερευνητή του ρεμπέτικου και γραμματέα της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και φυσικά, μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη. Η τιμή εισόδου είναι 3 ευρώ και από το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα δοθεί ένα μέρος στο Δήμο Νίκαιας, για την ανέγερση στην πόλη μνημείου του Μάρκου Βαμβακάρη.

«Μια μικρή διόρθωση απαιτείται»

Τι φταίει για το γεγονός ότι όλο και λιγότερα παιδιά της εργατικής τάξης κατορθώνουν να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια; Σίγουρα δε φταίει ο προσανατολισμός της ίδιας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Δε φταίει η διαρκής μέσα και από το εκπαιδευτικό σύστημα ταξική επιλογή. Τι φταίει τελικά; Απλό: «το ισχύον καθεστώς της "τυφλής" και άναρχης κατανομής των κρατικών πόρων για την παιδεία». Και η λύση εξίσου απλή: να «αναπτυχθούν και λειτουργήσουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί».

Σ' αυτό συμφώνησαν και χτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις στη διάρκεια ημερίδας που έγινε στον Πειραιά για να παρουσιαστεί μια έρευνα της Ακαδημίας Εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ.

«Είναι μεγάλη η συμβολή της ΓΣΕΕ στον εθνικό διάλογο για την παιδεία και αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί στις κατευθυντήριες γραμμές της συνθήκης της Λισαβόνας» ανέφερε η υπουργός Παιδείας για να ανταποδώσει με τη σειρά του ο Χρ. Πολυζωγόπουλος: «Η εκπαίδευση δεν ενδείκνυται για κομματικές σκοπιμότητες. Η παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο κι απαιτείται ενισχυμένος κοινωνικός διάλογος».

Την ωραία ατμόσφαιρα χάλασαν για λίγο δυνάμεις του ΠΑΜΕ που μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και σπουδαστές κατήγγειλαν τους διοργανωτές (ΓΣΕΕ και Νομαρχία Πειραιά) και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που από κοινού στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για παιδεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ