ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παίζει με την υγεία των μαθητών

Προγραμματίζει να μετατρέψει πάρκο και πεζόδρομο δίπλα σε σχολικό συγκρότημα σε πάρκινγκ και δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αμεση η αντίδραση της κίνησης «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ»

Η πλειοψηφία του Δήμου θέλει να μετατρέψει αυτή τη μοναδική όαση για τα παιδιά, σε εφιάλτη. Στο βάθος η μπουλντόζα επί τω έργω!
Η πλειοψηφία του Δήμου θέλει να μετατρέψει αυτή τη μοναδική όαση για τα παιδιά, σε εφιάλτη. Στο βάθος η μπουλντόζα επί τω έργω!
Να μετατρέψει τον πεζόδρομο και το πάρκο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολικό συγκρότημα των 8ου - 18ου Δημοτικών και 69ου - 70ού Νηπιαγωγείων Θεσσαλονίκης, σε δρόμο κυκλοφορίας και πάρκινγκ αυτοκινήτων 17 θέσεων είχε προγραμματίσει η πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά, όμως, από τις εύλογες αντιδράσεις γονιών, μαθητών, δασκάλων και την παρέμβαση της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ» στο δημοτικό συμβούλιο (29/11) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα.

Το θέμα ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τη δημοτική σύμβουλο της κίνησης «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ» Χρ. Γιαταγάνα, με πρόταση να παραμείνουν και να φτιαχτούν ακόμα καλύτερα, ο πεζόδρομος και το πάρκο. Μετέφερε, επίσης, τις διαμαρτυρίες των μαθητών, που με 26 επιστολές απευθύνονται στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη το πάρκο με τα δέντρα και την παιδική χαρά, γιατί είναι ο μοναδικός χώρος στην περιοχή, όπου μπορούν να παίζουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους αν ο πεζόδρομος μετατραπεί σε δρόμο.

Η αντιπροσωπεία γονέων, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, ζήτησε το λόγο, αλλά δεν τους δόθηκε για λόγους «διαδικαστικούς»... Παρεμβάσεις έκαναν, ακόμα, ο Αγαπ. Σαχίνης και ο Κ. Δρούτσας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο πεζόδρομος φτιάχτηκε επί δημάρχου Γιαννούση γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, που υποστηρίζουν γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής. Σημειώνεται ότι οι Σύλλογοι Γονέων των Δημοτικών, το Σχολικό Συμβούλιο, η Ενωση Γονέων 5ου Διαμερίσματος, κάτοικοι με εκατοντάδες υπογραφές, και η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ» εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα επισκεφτεί ο ίδιος το σχολείο αύριο Πέμπτη και πως σήμερα Τετάρτη η διεύθυνση Αρχιτεκτονικής και Τοπογραφίας θα συναντηθεί με τους Συλλόγους Γονέων. Ο υπεύθυνος Αρχιτεκτονικής, Ν. Ταχιάος, ισχυρίστηκε στην τοποθέτησή του ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί την κυκλοφορία και ότι δήθεν δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των μαθητών με έναν «ήπιας κυκλοφορίας» δρόμο, ανάμεσα στην πόρτα του σχολείου και στην παιδική χαρά - πάρκινγκ αυτοκινήτων!

Διευκρινίζεται ότι ο πεζόδρομος και το πάρκο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ορέστου και Δελφών στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τα μέσα του Νοέμβρη έχει ξεκινήσει εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται. Το σχέδιο προέβλεπε πάρκινγκ με 17 θέσεις για να ενώσει τις δύο παράλληλες οδούς Δελφών (οδός ταχείας κυκλοφορίας) και Χαλκιδικής διά μέσου της Ορέστου (πεζόδρομος), δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον για τα παιδιά.

Ενα βήμα πριν το κλείσιμο της χωματερής

Ο ΕΣΔΚΝΑ ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική πρόταση, πιστοποιώντας τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ενα βήμα πριν από το αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, αφού ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) αναμένεται να καταθέσει σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, πρόταση για επ' αόριστον, από τις 4 Δεκέμβρη, κλείσιμο της υπερκορεσμένης χωματερής των Ανω Λιοσίων, που αποτελεί το μοναδικό αποδέκτη τους.

Σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ, η χωματερή δεν αντέχει άλλα απορρίμματα, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται να ορίσει νέους περιβαλλοντικούς όρους που θα επιτρέπουν το θάψιμο των σκουπιδιών κατά δέκα μέτρα ψηλότερα.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με την απόλυτη συναίνεση και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ και ΕΣΔΚΝΑ) που διοικούνται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, τίναξαν στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μετατρέποντας το πρόβλημα σε «τορπίλη» για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που σε λίγο θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τα σκουπίδια κυριολεκτικά έξω από την πόρτα τους...

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που εδώ και χρόνια με συνέπεια επισημαίνει ότι η κατάσταση βαδίζει στο απροχώρητο, ενώ ταυτόχρονα υποβάλλει προτάσεις για την αποφυγή του τραγικού αδιεξόδου, χωρίς, δυστυχώς, να εισακουστεί από τους αρμοδίους.

Στο μεταξύ, η Διαδημοτική Επιτροπή για την Απομάκρυνση της χωματερής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκο, στον οποίο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέκταση της χωματερής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου «πέταξε το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και υπερασπίστηκε τον περιφερειακό σχεδιασμό, έναν περιφερειακό σχεδιασμό, όμως, που έχει γίνει «φύλλο και φτερό», με ευθύνη και του ΕΣΔΚΝΑ! Να σημειωθεί ότι η Διαδημοτική Επιτροπή διοργανώνει νέα συγκέντρωση στις 5 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Πεδίον του Αρεως και πορεία που θα καταλήξει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Η πολεοδόμηση έμεινε από ... χρηματοδότηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής έφερε στη Βουλή το πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής που δεν μπορούν να πάρουν άδειες οικοδομής

Θύματα της έλλειψης των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για να γίνουν οι σχετικές μελέτες έχουν πέσει εκατοντάδες μικροοικοπεδούχοι στον οικισμό Αγίου Γεωργίου στη Νέα Αγχίαλο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χτίσουν.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, καταγγέλλοντας ότι μετά τις εκλογές υπάρχει στασιμότητα στην έκδοση οικοδομικών αδειών γιατί είναι σε εκκρεμότητα η δημοσίευση των σχετικών μελετών.

Απαντώντας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες για τη χρηματοδότηση των μελετών από τους εθνικούς πόρους του προϋπολογισμού. Απέδωσε την καθυστέρηση που υπάρχει στο ότι δεν έχουν εκδοθεί τα ψηφιακά στοιχεία των απαραίτητων μελετών, χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να προχωρήσουν οι πράξεις εφαρμογής.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε στην παρέμβασή του ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές οι δικαιούχοι μπορούσαν να χτίζουν αλλά με την εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης όλες οι ενέργειες σταμάτησαν. Υπογράμμισε ότι λείπουν οι απαραίτητες μελέτες γύρω από τα ρέματα και οι συντεταγμένες και οι αρμόδιες υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής. Ζήτησε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου προκειμένου να σταματήσει η επ' αόριστον αναστολή των εργασιών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Διώκονται γιατί υπερασπίστηκαν το περιβάλλον!

Κάλεσμα συμμετοχής σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ζακύνθου την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί, απευθύνει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Διονύση Συγούρο, Διονύση Κόμη (πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου) και Διονύση Στεριώτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των ΕΛΤΑ, που διώκονται ποινικά γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΖ, οι συνδικαλιστές στις 11 Μάη 2005 αφαίρεσαν πόρτα περίφραξης του «Μεντιταρανέ», που εμπόδιζε αυθαίρετα και παράνομα το δρόμο στη θάλασσα. «Η συμβολική αυτή ενέργεια του εργατικού κινήματος, που πραγματοποιήθηκε μετά από συγκέντρωση στο συγκεκριμένο χώρο, θέλει να καταδείξει το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού μας, που έχουν καταπατηθεί και περιφραχτεί από το ιδιωτικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές». Αντί να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου οι υπεύθυνοι της καταπάτησης, «κατηγορούνται σαν "κλέφτες" τα συνδικαλιστικά στελέχη».

Η ανοχή των αρχών, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις «εμπορευματοποιώντας το φυσικό πλούτο της χώρας μας, του νησιού μας, έχει αποθρασύνει τον κάθε λογής κερδοσκόπο ενάντια στο περιβάλλον». Η προσπάθεια τρομοκράτησης, τονίζει το ΕΚΖ, δεν μπορεί να κάμψει τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, την προστασία της δημόσιας γης. Καταλήγοντας καλεί τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τους επιστημονικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς να πάρουν θέση.

Φωτιά σε εκκοκιστήριο

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στις 7.50 μ.μ. σε αποθήκη εκκοκιστηρίου βάμβακος στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Παρανάλωμα του πυρός έγινε το βαμβάκι που βρισκόταν αποθηκευμένο μέσα. Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε δεξαμενή προπανίου που βρισκόταν κοντά.

Φραγμό στην οικιστική επιβάρυνση στην περιοχή Αμαρουσίου βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ανέστειλε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία τροποποιούνταν επί το δυσμενέστερον οι όροι δόμησης σε οικόπεδα επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, καθώς και οικοδομικές άδεις στην ίδια περιοχή. Μέχρι τώρα στην επίμαχη περιοχή επιτρέπονταν η ανέγερση μόνο κατοικιών, ενώ με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις μπορούν να ανεγερθούν πολυκαταστήματα, κινηματογράφοι κλπ.

Στην ίδια απόφαση το ΣτΕ επαναλαμβάνει προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πολεοδομικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με νόμο, όπως προβλέπεται με το νόμο 3044/2002. Στο ΣτΕ προσέφυγαν Εξωραϊστικοί Σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που τροποποιούσε τους όρους δόμησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ