ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε συμμετέχουμε στη βάπτιση των γερακιών σε φιλειρηνικές περιστερές

Βαρυσήμαντη δήλωση 15 δημοσιογράφων από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία για την Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ

Δε θα παραβρεθούν στην Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ της Αθήνας στις 5-6/2/2000 δημοσιογράφοι από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους πως δε συμμετέχουν «στη βάπτιση των γερακιών της καθεστωτικής δημοσιογραφίας της Αγκυρας και των θεωρητικών της ραμπο-δημοσιογραφίας των Ιμίων σε φιλειρηνικές περιστερές».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής: «Εμείς, πολίτες των νησιών του Αιγαίου, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, όλοι μας δημοσιογράφοι που συμμετείχαμε πριν τέσσερα χρόνια στην ίδρυση της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" ή που παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στις προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο χώρο του Τύπου ή σε άλλους χώρους με πρωτοβουλίες των ανθρώπων του Τύπου, δηλώνουμε πως δε συμμετέχουμε στην πραγματοποιούμενη στην ΑΘήνα, το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου "Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ".

Θεωρούμε θετική κάθε συζήτηση ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μια τέτοια συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Μια τέτοια συζήτηση όμως, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, και με τη συμμετοχή των δύο υπουργών Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε νεόκοπους φιλειρηνιστές-δημοσιογράφους, που χρόνια υπέθαλψαν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα αναβάθμισης σε περιστερές της ειρήνης, γερακιών της κατά καιρούς καθεστωτικής δημοσιογραφίας. Τέτοιοι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα από τουρκικής πλευράς, συμμετέχουν στη συνάντηση της Αθήνας. Και εκπροσωπώντας αυτούς που τους διόρισαν στο γνωστό όργανο του τουρκικού κράτους και των συμφερόντων του μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογκάν, "Συμβούλιο Τύπου", λειτουργούν ως τιμητές Τούρκων συναδέλφων μας, που γνωρίσαμε στους αγώνες για την προσέγγιση των δύο λαών και παλέψαμε μαζί τους. Συναδέλφους μας τους οποίους και ανενδοίαστα απέκλεισαν από τη συνάντηση της Αθήνας.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο συνεχίζουμε να συμμετέχουμε μαζί με τους Τούρκους συντρόφους μας στους αγώνες για προσέγγιση των δύο λαών, αγώνες που φέρνουν κοντά πολίτες και όχι γεράκια. Θεωρούμε πως ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου σήμερα είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες προσέγγισης μέσα από συναντήσεις, που θα οργανωθούν από τις αντιπροσωπευτικές Ενώσεις συντακτών και τις άλλες Ενώσεις των ανθρώπων του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε τέτοιες συναντήσεις θα συμμετέχουμε με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, τους αγώνες μας, τη θέλησή μας για μια άλλη εποχή στην περιοχή, για το Αιγαίο των ονείρων μας».

Το κείμενο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι: Μπαλάσκας Στρατής και Μανάβης Νίκος από τη Μυτιλήνη, Τζούμας Γιάννης, Αναγνώστου Ειρήνη, Κώτη Ευγενία, Πυλιώτης Θοδωρής, Χατζηδημητρίου Αγγελική, Ψυλλή Χριστίνα από τη Χίο, Τζίχας Κώστας, Γαλανού Βούλα, Ζαβουδάκης Χάρης, Καραμηνά-Πόθου Κούλα, Καρβούνη Μαργαρίτα, Χίου Ελσα από τη Σάμο και Βιτσαράς Γιώργος από την Ικαρία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Εξυπηρετούνται προεκλογικές σκοπιμότητες

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Μεταφορών, εισήχθη για συζήτηση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 συνεδριάσεις.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοθέτημα εξέφρασε εξαρχής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης σημειώνοντας ότι σαφώς εξυπηρετεί -μεταξύ άλλων- προεκλογικές σκοπιμότητες. Σχολιάζοντας τις διατάξεις, αλλά και το συνολικό πνεύμα του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών που επικαλείται το υπουργείο γίνεται «στα πλαίσια της πολιτικής της προώθησης των μεγάλων συμφερόντων και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που έχει δρομολογήσει και υπηρετεί η κυβέρνηση». Πρόσθεσε επίσης ότι «έχει έντονη προεκλογική χρεία, αφού προχωρεί στην ικανοποίηση συντεχνιακών απαιτήσεων, ενώ θέτει στην άκρη ό,τι αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων κλάδων και εργαζομένων».

Πιο ειδικά, ο Στ. Σκοπελίτης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας σημείωσε πως επιχειρείται «η ικανοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα», με όσα προβλέπει το άρθρο 1 για τις κεραίες, ενώ αυτό που θα έπρεπε να συμβεί είναι «η λήψη μέτρων για το χτύπημα της ασυδοσίας τους και η προστασία της υγείας των πολιτών από τις βλαβερές για την υγεία ακτινοβολίες». Σχετικά με τα όσα προβλέπονται για το θέμα πρατηρίων καύσιμων σημείωσε ότι είναι αρνητικό το γεγονός της παροχής 10ετούς παράτασης με κίνδυνο ανανέωσης της παράτασης αυτής για συγκεκριμένους χώρους, όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

Για το θέμα της παροχής δυνατότητας άδειας κυκλοφορίας αυτοκίνητων ΔΧ στους πολύτεκνους με πάνω από 8 παιδιά, ο Στ. Σκοπελίτης έκανε λόγο για «επιλεκτική πολιτική» με στόχο «να κρατάτε ομήρους αυτές τις οικογένειες, αφού γνωρίζετε ότι το πρόβλημα των πολυτέκνων και γενικότερα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο». Τέλος, όσον αφορά στη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδας οργανισμό, σημείωσε πως «απώτερος στόχος σας είναι η μετατροπή του σε ΑΕ και η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή του».

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων:

  • Σήμερα, Τετάρτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά και στις 11 π.μ. στο 2ο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αθηνών.

«Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και η υγεία», είναι το θέμα της σύσκεψης - συζήτησης, που διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ σήμερα στις 8 μ.μ. στο «Μικρό Παλάτι». Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Κρητικών Γαλατσίου κόβει σήμερα Τετάρτη την πίτα της, στις 6.30 το απόγευμα.

  • Το Σάββατο, 5/2, η ΚΟ Μεσολογγίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 5.30 το απόγευμα, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Επίσης, το Σάββατο, 5/2, η ΚΟ Ευηνοχωρίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή και πάλι τον Σπ. Στριφτάρη, στις 8 το βράδυ, στο Κάτω Ευηνοχώρι.
  • Το Σάββατο, επίσης, θα γίνει η συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Αρτας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Παρασκευάς», όπου θα παραστεί και θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Αλσούπολης - Καλογρέζας του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση, τη Δευτέρα 7/2, στις 18.30, στο «Παναιτώλιο» στην Αλσούπολη.
Στα Χανιά

Στα πλαίσια ενός πολύπλευρου προγράμματος δραστηριοτήτων, που αποφάσισε και υλοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες - περιοδείες:

  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ.: Στο καφενείο «Απόλλων» της συνοικίας Αγίου Ιωάννου θα μιλήσει ο Νίκος Παπαντωνάκης, μέλος της ΝΕ. Στο Γεράνι θα μιλήσει ο Μανώλης Νταγκουνάκης, επίσης μέλος της ΝΕ.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ.: Στη Νέα Χώρα θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ. Στο Κουρνά θα μιλήσει ο Μιχάλης Καμαριωτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του Γραφείου της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή, στις 7 μ.μ.: Στη Σπλάντζια θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Στον Πλάτανο θα μιλήσει ο Γιάννης Μαζοκοπάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του Γραφείου της ΝΕ Χανίων. Στο Εμπρόσνερο θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
  • Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πανεξόρμηση στην πόλη και στα χωριά του Νομού Χανίων για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη».
  • Τη Δευτέρα στις 7 π.μ.: Στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (Μαργουνίου) θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Τηλέμαχος Δημουλάς.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Σήμερα, 2 Φλεβάρη, κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Κορδελιού. Στη συνέχεια, στις 11 π.μ., θα επισκεφθεί το Β` ΚΑΠΗ Ευόσμου.
Ο Στρ . Κόρακας στο Αννόβερο

Την ελληνική κοινότητα του Αννόβερου στη Γερμανία και των περιχώρων επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, στις 16/1 και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη στην κατάμεστη αίθουσα της κοινότητας. Τον ευρωβουλευτή υποδέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιορδάνης Παπαδόπουλος με όλο το Συμβούλιο και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της παροικίας, δίνοντάς του και σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα της κοινότητας.

Αιτήματα που αφορούν στο σχολικό, για τη μη μείωση του προσωπικού του προξενείου, για δεκαετή διαβατήρια όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ, για ψήφο στο μετανάστη, για λιγότερη γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά στη χορήγηση συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ και για την αναγνώριση των κοινοτήτων και της ομοσπονδίας τους.

Ο ευρωβουλευτής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για το καλωσόρισμά τους και τους υποσχέθηκε μια άλλη συνάντηση έτσι ώστε να έχει ενημερωθεί και να παρευρίσκεται ολόκληρη η παροικία. Τόνισε, σαν γιος μετανάστη στις στοές του Βελγίου, το ρόλο των κοινοτήτων στα 40 χρόνια και πάνω, πόσο βοήθησαν τη συσπείρωση και τη διατήρηση της ελληνικότητας της πρώτης, της δεύτερης και σήμερα της τρίτης γενιάς των μεταναστών και πόσο ωφέλιμη είναι η συσπείρωση γύρω από αυτές, άσχετα αν όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν τις είδαν με καλό μάτι.

Εξήγησε τις συμφωνίες του Ελσίνκι με πολύ απλά λόγια, τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και γενικότερα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την πολιτική του Ευρωκοινοβουλίου και των κομισάριων, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με τον αποπροσανατολισμό του λαού μέσω και του χρηματιστηρίου και τις συνέπειες. Για την επίσκεψη Κλίντον σε μια έρημη Αθήνα, με τα ασφυξιογόνα, για το μεγάλο κίνημα των μαθητών, των εργατών, των αγροτών κ.ά. Ενημέρωσε, τέλος, για το τι θέλει το ΚΚΕ και την πρότασή του για το Μέτωπο.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και πολλοί ήταν εκείνοι που ευχαρίστησαν τον βουλευτή για την ενημέρωση. Τον λόγο πήραν και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και στελέχη έδωσαν στον ευρωβουλευτή υπόμνημα κατηγορώντας την κυβέρνηση για το σχολικό στο Αννόβερο ότι απομάκρυνε την υπηρεσία εκπαιδευτικού ακολούθου και ότι διορίζει συνταξιούχους δασκάλους, ενώ υπάρχουν δάσκαλοι παιδιά μεταναστών, άνεργοι.

ΠΟΑΟ
Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις

Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, την Παρασκευή, 4/2, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, πίσω από το Δημαρχείο Αθηνών). Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη των Ενώσεων της Αττικής να παραβρεθούν, κρίνοντας απαραίτητη τη συμμετοχή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ