ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - 35ΩΡΟ
Επίσημη «πρώτη» με απεργίες και οδοφράγματα

Κλεισμένοι οι πιο πολλοι αυτοκινητόδρομοι στην Γαλλία

Associated Press

Κλεισμένοι οι πιο πολλοι αυτοκινητόδρομοι στην Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Με ακινητοποιημένα όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα οδοφράγματα των οδηγών φορτηγών να παραλύουν τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας, υποδέχτηκε ο εργατικός κόσμος της Γαλλίας την πρώτη ημέρα επίσημης εφαρμογής του 35ώρου, σε ένα μέρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων δε φαίνεται να κλονίζουν την κυβέρνηση Ζοσπέν, η οποία έδωσε τη δική της ερμηνεία στις κινητοποιήσεις, πιεζόμενη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξασφαλίσει «την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών με οποιοδήποτε κόστος».

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, χτες, καθώς τόσο οι μηχανοδηγοί των συρμών του μετρό, όσο και οι συνάδελφοί τους των περιφερειακών τρένων, καθώς και οι οδηγοί λεωφορείων απείχαν από την εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο, με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση νομοθέτησε την εφαρμογή του 35ωρου. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι οδηγοί φορτηγών παρέμειναν στα οδοφράγματά τους σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα οδοφράγματα έχουν ξεπεράσει τα 70 σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ενώ, τουλάχιστον, 150 φορτηγά έχουν αποκλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα της χώρας.

Αποκλεισμένο παρέμενε, χτες, για δεύτερο 24ωρο, και το λιμάνι του Καλέ, ενώ οι απεργοί εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε αποκλεισμό και του Γιουροτούνελ, που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία. Χτες το πρωί, χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα στη Μασσαλία. Η μόνη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ήρθε από το στόμα της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, της Μαρτίν Ομπρύ, που αρκέστηκε να εκφράσει την πεποίθηση ότι «οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις επειδή, όπως είναι λογικό, αγχώνονται και απλώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους εφαρμογής ενός νομοσχεδίου, που γνωρίζουν ότι τους συμφέρει!»

Νομικά μέτρα και ανησυχία

Τη δυσαρέσκειά τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα οδοφράγματα των Γάλλων οδηγών φορτηγών διατύπωσε, χτες, εντόνως, η ολλανδική Ομοσπονδία Μεταφορών, που περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εταιρίες διανομής. Ο εκπρόσωπός της, Ερίκ Ρουνία, υπογράμμισε ότι «μια ημέρα αποκλεισμού είναι ανεκτή, αλλά έστω και μια ώρα παραπάνω είναι επιζήμια και προκαλεί περισσότερα από 450.000 δολάρια ζημιά καθημερινώς στις ολλανδικές εταιρίες διανομής».

Ο Ρουνία ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει σειρά μηνύσεων κατά των γαλλικών εταιριών διανομής και των οδηγών φορτηγών και τόνισε ότι έχει, ήδη, αποσταλεί επιστολή προς τον Επίτροπο Φριτς Μπολκεστάιν, υπεύθυνο εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το αίτημα να ληφθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα κατά της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και των Γάλλων οδηγών φορτηγών, προκειμένου να «διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, που ευαγγελίζεται η ΕΕ». Επίσης, δε δίστασε να υπογραμμίσει ξεκάθαρα ότι είναι «ανησυχητική η μαχητικότητα των Γάλλων οδηγών φορτηγών για τις αρχές της ΕΕ»!

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών, κατηγορούν την κυβέρνηση Ζοσπέν ότι παρείχε νομικό πλαίσιο στους εργοδότες, μέσα από τη νομοθέτηση του 35ώρου, να εντατικοποιήσουν την εργασία, να απορυθμίσουν το εβδομαδιαίο ωράριο, χωρίς να δοθεί καμία εγγύηση ότι δε θα γίνουν απολύσεις, ότι δε θα δρομολογηθούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ότι δε θα μειωθούν οι αποδοχές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ζοσπέν επιμένει, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πειραματικής εφαρμογής του 35ώρου την τελευταία 2ετία, ότι το 35ωρο θα αποτελέσει το ιδανικό πλαίσιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Εντούτοις, για να «πείσει» την εργοδοσία να το εφαρμόσει, ενέκρινε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και το «πάγωμα» των μισθών για, τουλάχιστον, 18 μήνες.

Χτες ήταν, επισήμως, η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους ενώ έχει, ήδη, παραχωρηθεί η διευκόλυνση της καθυστέρησης εφαρμογής του μέχρι το τέλος του έτους. Εντούτοις, από τις 82.000 εταιρίες, που αφορά η ρύθμιση, μόλις το 20% έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εργαζομένους.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Οι σοσιαλδημοκράτες χρηματοδοτούσαν τον αντικομμουνισμό

Ο πρώην καγκελάριος Χ. Σμιτ δήλωσε ότι χρηματοδοτούσαν κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για να «αποτραπεί η ενίσχυση και η επικράτηση των κομμουνιστών...»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μπορεί ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ να δέχεται στο μέγιστο βαθμό τα πυρά και τις βολές εξαιτίας των αποκαλύψεων των «μαύρων χρηματοδοτήσεων», αλλά ουδείς μένει πια στο απυρόβλητο. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου, αλλά ούτε και ο διάδοχος του Κολ στην προεδρία του κόμματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ομως το κουτί της Πανδώρας άνοιξε για τα καλά και πια οι σοσιαλδημοκράτες μπήκαν και αυτοί στο χορό, ασχέτως αν το έκαναν για να τονώσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Ιβηρική Χερσόνησο!

Οπως ήταν αναμενόμενο και φυσικό, στελέχη και η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος χρησιμοποίησαν την παραδοχή των ηγετών της CDU, και κυρίως του διαδόχου του Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να δείξουν ότι ο τελευταίος είναι ακατάλληλος για να ηγείται της CDU, αφού, όπως τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτερ Στρουκ, «η αξιοπιστία του έχει τελείως καταστραφεί έπειτα από την τελευταία αποκάλυψη»...

Ωστόσο, μαντάτα υπάρχουν και για τους σοσιαλδημοκράτες, καθώς μία νέα αποκάλυψη ήρθε να προστεθεί, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος δήλωσε στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ότι η κυβέρνησή του είχε χρηματοδοτήσει μυστικά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία στη δεκαετία του '70. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σμιτ, διά μέσου γερμανικών κομμάτων, είχε χορηγήσει μυστικά σε πολιτικά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κάπου 40 εκατομμύρια μάρκα για να αποτραπεί η ενίσχυση και η επικράτηση των κομμουνιστών μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Αντόνιο Σαλαζάρ στην Πορτογαλία το 1974 και το θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο το 1975 στην Ισπανία. Ο λόγος ήταν για να προστατευτούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και οι αρχές!

Στο στρατόπεδο της CDU τώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Σόιμπλε, καθώς παραδέχτηκε ότι δεν είπε όλη την αλήθεια σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Γερμανο-καναδό έμπορο όπλων που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της μυστικής χρηματοδότησης του κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και γερμανικές εφημερίδες φιλικά διακείμενες προς τη CDU, με τα δημοσιεύματά τους, τονίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος, την οποία παρέλαβε από τον Χέλμουτ Κολ το 1998, αφού εκ νέου τη Δευτέρα παραδέχτηκε ότι είχε και δεύτερη συνάντηση, το 1995, με τον έμπορο όπλων Κάρλχαϊντς Σράιμπερ, από τον οποίο είχε ήδη παραλάβει κατά την πρώτη τους συνάντηση, το 1994, παρανόμως, αφού δε δηλώθηκε, το ποσό των 100.000 μάρκων. «Ηδη οι πιέσεις αυξάνονται για να μην ανανεώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος τον Απρίλη», γράφει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλη, ενώ η βερολινέζικη «Ταγκεσπίγκελ» προχωρά ένα βήμα πιο πέρα τιτλοφορώντας το σχόλιό της για την υπόθεση «Ο άνθρωπος του χτες».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αποχώρηση των ισλαμιστών από το Γκρόζνι

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Η πρωτεύουσα της Τσετσενίας θα έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις εντός των επομένων ημερών, υποστήριξε χτες ο διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ. «Υπάρχει μια στροφή στις μάχες στο Γκρόζνι και η κατάληψη της πόλης είναι θέμα των προσεχών ημερών», τόνισε ο στρατηγός. Τη Δευτέρα τα ρωσικά στρατεύματα είχαν θέσει τελικά υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πλατεία Μινούτκα, στο κέντρο του Γκρόζνι.

Στο μεταξύ, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τσετσενικής κυβέρνησης Μοβλάντι Ουντούγκοφ, επικαλούμενος σχετική δήλωση του Σαμίλ Μπασάγεφ, οι ισλαμιστές αντάρτες αποχώρησαν πλήρως από το Γκρόζνι με βάση «ένα συμφωνημένο σχέδιο για την υπεράσπιση» της Τσετσενίας, «Η αναδιάταξη των δυνάμεων ήταν επιτυχής. Ολες οι μονάδες του στρατού αποσύρθηκαν από προκαθορισμένες οδούς διαφυγής, με όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά τους», τόνισε ο Ουντούγκοφ, χωρίς να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των ισλαμιστών ανταρτών που αποσύρθηκαν από το Γκρόζνι, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα όμως με τον Τσετσένο πολέμαρχο Μπασίρ, το πολιορκημένο Γκρόζνι εγκατέλειψαν 2.000 Τσετσένοι μαχητές, συν άλλες 200 γυναίκες, που χρειάστηκε να διασχίσουν τα ναρκοπέδια που ζώνουν την πόλη. «Στα πρώτα 50 μέτρα είχαμε ήδη 9 νεκρούς», πρόσθεσε ενδεικτικά ο ίδιος.

Η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας «Ουέστ-Φρανς», ανέφερε ότι περίπου 2.000 Τσετσένοι μαχητές έφτασαν τη Δευτέρα το πρωί, 31 του Γενάρη, στην κοινότητα Αλχάν-Καλά, που απέχει περίπου 10 χλμ. από το Γκρόζνι. Η ίδια σημείωσε ότι «πολύ σοβαρά τραυματισμένος» είναι ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ, και μάλιστα ότι χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο της Αλχάν-Καλά. Την πληροφορία ότι ο Μπασάγεφ εγχειρίστηκε και του έκοψαν το πόδι επιβεβαίωσε και ο πρώην δήμαρχος του Γκρόζνι, Μπισλάν Γκανταμίροφ. Στο μεταξύ, η τσετσενική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος του Γκρόζνι Λέτσι Ντουντάγεφ, ανιψιός του πρώτου αυτονομιστή Προέδρου της Τσετσενίας Τζοχάρ Ντουντάγεφ, σκοτώθηκε την Τρίτη στο πεδίο της μάχης. Επίσης, τσετσενικές πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο τω διοικητών Ασλαμπέκ Ισμαΐλοφ (διοικούσε την άμυνα του Γκρόζνι) και Χουνκαρπάς Ισραπίλοφ.

Από τη μεριά του όμως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ισλαμιστών ανταρτών από το Γκρόζνι. «Η πληροφορία για την αποχώρηση 2.000 Τσετσένων μαχητών από το Γκρόζνι δεν επιβεβαιώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για την Τσετσενία, Ντμίτρι Γιαστζέμπσκι. «Αν οι αντάρτες είχαν αποχωρήσει από το Γκρόζνι, θα σας είχαμε ενημερώσει με όλα τα μέσα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ