ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σκόνταψε στον ... Ρουγκόβα το «Μεταβατικό Συμβούλιο»

Oι δυνάμεις κατοχής του Κοσυφοπεδίου ανταλλάσσουν λάβαρα διοίκησης σε μια στρατιωτική βάση στην Γερμανία

Associated Press

Oι δυνάμεις κατοχής του Κοσυφοπεδίου ανταλλάσσουν λάβαρα διοίκησης σε μια στρατιωτική βάση στην Γερμανία
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το διοικητικό συμβούλιο, που συγκροτήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, δεν κατάφερε χτες να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση, επειδή ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κόσσοβου» Ιμπραχήμ Ρουγκόβα δεν κατάφερε να διαλύσει τη λεγόμενη αυτόνομη κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών... Το ίδιο 24ωρο, πηγές που πρόσκεινται στη σερβική κοινότητα της επαρχίας και αξιωματούχοι του ΟΗΕ, υποστήριζαν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επάνοδο των Σέρβων στα σχήματα διοικητικών θεσμών που έχει συγκροτήσει στην περιοχή ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η χτεσινή αναβολή συνεδρίασης του «Εσωτερικού Διοικητικού Συμβουλίου», εξαιτίας της μη διάλυσης του αυθαίρετου κυβερνητικού σχήματος που είχε συγκροτήσει από το 1991 ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου» Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, σχολιάστηκε από διάφορες πηγές ως «πλήγμα» κατά των προσπαθειών της διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή. Σύμφωνα με συμφωνία που είχε επιτευχθεί πρόσφατα ανάμεσα στον Ρουγκόβα και τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ο λεγόμενος πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» έπρεπε να διαλύσει το αυθαίρετο κυβερνητικό του σχήμα έως το περασμένο 24ωρο και να αναλάβει την έδρα του ανάμεσα στους άλλους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς αρχηγούς που είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μέλη του Εσωτερικού Διοικητικού Συμβουλίου. Εντούτοις, η «κυβέρνηση Ρουγκόβα», με πρωθυπουργό τον Μπουζάρ Μπουκόσι, δε διαλύθηκε χτες ως όφειλε έναντι της συμφωνίας με τον Μπερνάρ Κουσνέρ. Αντιθέτως, τα μέλη της «κυβέρνησης» Ρουγκόβα «αιφνιδίασαν», λέγοντας πως δεν κατάφεραν να μελετήσουν την έκθεση απολογισμού (κάπου 50 σελίδες) του «έργου διακυβέρνησης» από το 1991. Πρόσθεσαν δε πως θα επαναλάβουν τη συνεδρίαση σε 10 μέρες.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δεν απέφυγε να μη σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη. Οπως δήλωσε: «Τα χτεσινά γεγονότα δε βοηθούν καθόλου και κωλύουν την εξαιρετική πρόοδο του "Εσωτερικού Διοικητικού Συμβουλίου". Γι' αυτό και ζητώ ξεκάθαρες εξηγήσεις από τον Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, αλλά και αξιόπιστο σεβασμό της συμφωνίας που κάναμε μαζί». Σ' αυτό το σημείο, ο Κουσνέρ εμμέσως πλην σαφώς επαίνεσε τη διάλυση της (επίσης αυθαίρετης) κυβέρνησης που είχε ανακοίνωσε προ ενός χρόνου ο αρχηγός του UCK, Χασίμ Θάτσι. Ο τελευταίος, πάντως, άδραξε αυτή την αφορμή, δηλώνοντας χτες σιβυλλικά πως ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα «έχει διορία 48 ωρών έως ότου επανεξετάσει τη στάση του»...

Κοντά σε συμφωνία με ΟΗΕ οι Σέρβοι;

Οι ηγέτες της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την ύπατη διοίκηση του ΟΗΕ στην επαρχία σε σχέση με το τετράμηνο μποϊκοτάζ από τη συμμετοχή τους στους θεσμούς που έχει συγκροτήσει στην περιοχή ο διεθνής οργανισμός. Σύμφωνα με Σέρβους Κοσσοβάρους πολιτικούς και αξιωματούχους του ΟΗΕ, που επικαλείται σε σχετικό τηλεγράφημά του το «ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ», η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, αν και απομένουν ακόμη αρκετά εμπόδια έως ότου αυτά ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, με την υπό επεξεργασία συμφωνία οι Σέρβοι αναμένεται να συμμετάσχουν στην κοινή διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, έστω και εάν οι πρώτοι μηχανισμοί αυτού του ιδιότυπου μεταβατικού «κυβερνητικού» σχήματος πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία σήμερα. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει ετοιμάσει έγγραφο με το οποίο θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις μείζονες ανησυχίες των Σέρβων, οι οποίοι ζουν υπό καθεστώς τρόμου εξτρεμιστικών και εγκληματικών στοιχείων των Κοσσοβάρων Αλβανών. Δεν έγινε ωστόσο γνωστό με ποιο τρόπο ο ΟΗΕ θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους φόβους της σερβικής κοινότητας...

«Η συμφωνία είναι έτοιμη περίπου κατά 90%», υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο πατήρ Σάβας, ορθόδοξος ιερέας και εκπρόσωπος του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», που εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αντιτίθεται πολιτικά στην πολιτική του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ανεξήγητος θάνατος Γερμανού στρατιώτη

Μόλις 23 χρόνων ήταν ο Γερμανός στρατιώτης, μέλος της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ», που εξέπνευσε χτες εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, ο 23χρονος στρατιώτης κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή τρεις ώρες μετά τη μεταφορά του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Πρίζρεν! Πάλι σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ο θάνατος του νεαρού στρατιώτη αποδόθηκε σε «φυσικά αίτια», δίχως να ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χωρίς αιδώ το κυνήγι κατά του Κρενζ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-

Η δικαστική διοίκηση του Βερολίνου, έδωσε εντολή ο κρατούμενος Εγκον Κρενζ -ο πρώην Γενικός Γραμματέας του «Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας»-(SED)- να περάσει από ψυχολογική εξέταση για να αποφασίσει ο ψυχολόγος εάν μπορεί ή όχι ο κρατούμενος να κινείται μέσα στη φυλακή ελεύθερα και να εργάζεται ή αν κρίνεται επικίνδυνος.

Ως αιτία γι'αυτή τη στάση της δικαστικής διοίκησης, υποστηρίχθηκε πρώτον ότι ο «άνθρωπος αυτός και βάσει του κατηγορητηρίου, μπορεί να είναι επικίνδυνος στην ομήγυρή του» και δεύτερον ότι «οι φυλακές του Χάκενφελντε δεν είναι τόσο απομονωμένες και ούτε ο ίδιος ο Εγκον Κρενζ δεν μπορεί να είναι ασφαλής και ήσυχος από τους δημοσιογράφους».

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ε.Κρενζ, Ρόμπερτ Ούνγκερ, η «μετάθεση του πελάτη του από τις φυλακές που είναι, στις κλειστές-απομονωτικές φυλακές "Μπερλίν Πλαίτζενζε", είναι μία πράξη εκδίκησης των κρατούντων σε προσωπικό επίπεδο, εις βάρος του πρώην Γ.Γ του SED και Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Γ.Λ.Δ)». «Προσπαθούν» συνεχίζει ο δικηγόρος «να υποβιβάσουν τον πελάτη μου, σε κοινό εγκληματία». Κανένας άλλος συγκρατούμενοςμε την ίδια κατηγορία δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση όπως ο Ε.Κρενζ και όλα αυτά γιατί κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του αλλά και στη δίκη του στάθηκε στο ύψος του και υπερασπίστηκε αρχές και ιδανικά. Ετσι στις 24/01/2000 μεταφέρθηκε στις κλειστές φυλακές της «Μπερλίν Πλαίτζενζε», όπου η κατάσταση κράτησής του έχει επιδεινωθεί.


Σ.Π

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ετοιμάζουν το «έδαφος» με βάση την «πρόβλεψη» Πίκερινγκ;

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ενα 24ωρο, μετά την προχτεσινή «πρόβλεψη» του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ, περί ξεσπάσματος ταραχών στο Μαυροβούνιο, στέλεχος του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών» κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι εξοπλίζει τους υποστηριχτές του Προέδρου Μιλόσεβιτς συγκροτώντας παραστρατιωτικές οργανώσεις...

Ο Αντριγια Πέρισιτς, στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος», εκτόξευσε χτες τους παραπάνω ισχυρισμούς σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία, οι ομοσπονδιακές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκροτήσει παραστρατιωτική ομάδα που επισήμως συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού που σταθμεύουν στο Μαυροβούνιο. Κατά τον Πέρισιτς, πάντα, η παραστρατιωτική ομάδα, που συγκροτείται από Μαυροβούνιους υποστηριχτές του ομοσπονδιακού θεσμού, εντάσσεται στις δυνάμεις της Εβδομης Μεραρχίας της ομοσπονδιακής στρατιωτικής αστυνομίας. Ο Πέρισιτς ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτή η «παραστρατιωτική ομάδα δρα υπό τις εντολές του Μομίρ Μπουλάτοβιτς και άλλων στελεχών του «Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Ο ομοσπονδιακός στρατός, από την πλευρά του, διέψευσε χτες κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Πέρισιτς.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νόμος περί... καταστολής απεργιών!

ΝΤΑΚΑ.- Αυτό που φοβούνταν πολλοί στο Μπανγκλαντές, τελικά συνέβη: ο νέος «ειδικός νόμος» για την καταπολέμηση της «εγκληματικότητας», τον οποίο πέρασε την Κυριακή η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, περιέχει διατάξεις οι οποίες στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων και των απεργιών. Κορωνίδα, η ίδρυση «ειδικών δικαστηρίων» εντός τριών μηνών, τα οποία θα δύνανται να επιβάλλουν έως και 14 χρόνια φυλάκιση για «εγκλήματα» όπως είναι, για παράδειγμα, η «παρακώλυση συγκοινωνιών» και η «βία στους δρόμους»!..

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με σφοδρότητα, κατηγορώντας τη Χασίνα ότι ο στόχος πίσω απ' αυτόν τον «Μαύρο Νόμο», όπως τον αποκαλούν, δεν είναι καμία «καταπολέμηση της εγκληματικότητας», αλλά η καταστολή των πολιτικών και εργατικών κινητοποιήσεων. Κήρυξαν, μάλιστα, απεργία για σήμερα, Τετάρτη. Ενας πολιτικός της αντιπολίτευσης τόνισε στην εφημερίδα «Independent» (Ντάκα) ότι πρόκειται για «κοινή πρακτική».

Η πρωθυπουργός Χασίνα είπε φεύγοντας χθες για τις Βρυξέλλες ότι ο νόμος ενεργοποιείται με τρόπο που «δε θα επιτρέπει κατάχρησή του» από τα όργανα του νόμου και της τάξης. Δεν εξήγησε τι εννοούσε, έκανε πάντως σαφές ότι η απειλή της πολιτικής της αντιπάλου, Μπέγκουμ Καλέντα Ζία, να «παραλύσει με απεργία διαρκείας»τη χώρα και να την οδηγήσει σε παραίτηση, δε θα γίνει πράξη. Ο νόμος, ας σημειωθεί, ψηφίστηκε εν τη απουσία των περισσότερων βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μποϋκοτάρουν το Κοινοβούλιο από πέρυσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ