ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΙΕΝΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναστάτωση, οργή, δυσθυμία. Αυτά εν ολίγοις είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην Αυστρία, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης και με τη συμμετοχή του «Κόμματος της Ελευθερίας» του ακροδεξιού Γιέργκ Χάιντερ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη, τόσο που είναι έτοιμη να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας.

Εκτός όμως από την ΕΕ, στο μέτωπο των εξάλλως αντιδρώντων προσχώρησαν και οι ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσαν χτες ότι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Αυστρία κυβερνώμενη από έναν συνασπισμό στον οποίο θα μετέχει το «Κόμμα της Ελευθερίας» και θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτά που έχουν απειλήσει να πάρουν οι ευρωπαϊκές χώρες. «Η είσοδος του "Κόμματος της Ελευθερίας" στην αυστριακή κυβέρνηση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις μας», τόνισε ο Ντέιβιντ Λέβι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί τελικά αυτό θα εξετάσουμε με προσοχή τις διμερείς σχέσεις μας και θα εξετάσουμε τη λήψη μέτρων παρόμοιων με αυτά των Ευρωπαίων». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η νορβηγική κυβέρνηση, μία χώρα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ.

Πάντως, μέχρι σήμερα - Τετάρτη - ολοκληρώνεται η συμφωνία για το σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε χτες προς τα ΜΜΕ ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ηγέτης του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος». Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τόμας Κλέστιλ, ο Σιούσελ τόνισε ότι η απειλή, που διατύπωσαν οι 14 εταίροι της Αυστρίας στην ΕΕ πως θα απομονώσουν πολιτικά τη χώρα σε περίπτωση συμμετοχής του κόμματος του Χάιντερ στη νέα κυβέρνηση, αντιβαίνει στο πνεύμα της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς ανησυχίες για τη συμμετοχή του «Κόμματος της Ελευθερίας» στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι θα ήταν επικίνδυνο για την ΕΕ αν γινόταν αποδεκτή η αρχή πως η προεδρία μπορεί να εκδίδει ανακοινώσεις για λογαριασμό μόνο των 14 και όχι του συνόλου των 15 μελών της Ενωσης!

Από την άλλη πλευρά, σε ανάλογο κύμα κινήθηκε και ο Χάιντερ, αφού εμφανίστηκε αποφασισμένος να σχηματίσει κυβέρνηση με το «Λαϊκό Κόμμα», παρά τις αντιδράσεις-απειλές της ΕΕ και καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι το μέτωπο των δύο κομμάτων είναι προς το παρόν αρραγές. «Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί τώρα, είναι προς το συμφέρον του κράτους», δήλωσε ο Χάιντερ μιλώντας στην τηλεόραση και πρόσθεσε: «Βρίσκω αδιανόητο το γεγονός ότι στο εξωτερικό λαμβάνουν αποφάσεις πριν καν μία κυβέρνηση ανακοινώσει ένα πρόγραμμα και πριν κάνει γνωστό ποιοι θα λάβουν μέρος στο Υπουργικό Συμβούλιο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Βρήκαν άλλοθι... και πιέζουν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Κλιμακώνονται οι απειλές από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κατά του ενδεχομένου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, στην Αυστρία, με τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος FPO. Η Κομισιόν εξέδωσε χθες στις Βρυξέλλες ανακοίνωση με την οποία συμμερίζεται τις «βάσιμες ανησυχίες» των υπολοίπων δεκατεσσάρων κρατών - μελών της ΕΕ, παρ' όλο που «θα συνεχίσει να διατηρεί σχέσεις εργασίας με τις αυστριακές αρχές». Το όργανο της ΕΕ, που είναι και ο «θεματοφύλακας των συνθηκών», συνήλθε εκτάκτως χθες το πρωί στις Βρυξέλλες και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, με τη σύμφωνη γνώμη και του Αυστριακού επιτρόπου Φρ. Φίσλερ, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) που ετοιμάζεται να κυβερνήσει την Αυστρία μαζί με το FPO. Η Κομισιόν «συμμερίζεται» τις «βάσιμες ανησυχίες» των 14 κρατών - μελών της ΕΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν με ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, τη Δευτέρα το βράδυ, απειλώντας με διακοπή των διμερών και διπλωματικών σχέσεων με την Αυστρία. Παρ' όλ' αυτά η Κομισιόν προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, εκτιμώντας ότι «σ' αυτή τη φάση, δεν έχει επηρεαστεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών». Προειδοποιεί, όμως, ότι σε συνεργασία με τις 14 κυβερνήσεις «θα παρακολουθεί από κοντά, την εξέλιξη της κατάστασης», παρ' όλο που δεν προτίθεται να διακόψει τις «σχέσεις εργασίας» με οποιαδήποτε αυστριακή αρχή. Η απειλή της Κομισιόν στρέφεται κυρίως στην αναφορά της ανακοίνωσης στις «κοινές» αρχές της ΕΕ, η οποία «βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», και προπάντων, στην επίκληση του άρθρου ΣΤ,1 του Αμστερνταμ. Πρόκειται για το δικαίωμα «αναστολής ορισμένων δικαιωμάτων» ενός κράτους - μέλους, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ΣΤ,1 αν διαπιστωθεί «ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης» από κράτος - μέλος των ανώτερων «αρχών» της ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει «με ειδική πλειοψηφία» την αναστολή δικαιωμάτων «συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του αντιπροσώπου της κυβέρνησης αυτού του κράτους - μέλους στο Συμβούλιο». Η αναστολή δικαιωμάτων δεν σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ παύουν να «δεσμεύουν» το τιμωρημένο κράτος - μέλος. Η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίζεται «μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών -μελών ή της Κομισιόν», και μετά από σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποφασίζει με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων. Ηδη ευρωβουλευτές της Γαλλίας και του Βελγίου ζητούν την αποπομπή του OVP από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE) στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.

ΗΠΑ
Καταγγέλλουν ως σύστημα παρακολούθησης το σχέδιο ΦΙΝΤΝΕΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως παρακλάδι ή έμμεση νομιμοποίηση τμήματος του παρακυβερνητικού σχεδίου παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών «Εσελον» κατήγγειλαν χτες το σχέδιο της κυβέρνησης Κλίντον περί «Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» (ΦΙΝΤΝΕΤ), εμμέσως πλην σαφώς, οργανώσεις και κέντρα προστασίας των πολιτικών ελευθεριών και της ιδιωτικής πληροφορίας στις ΗΠΑ.

Στέλεχος του «Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Πληροφορίας» (EPIC) καταφέρθηκε χτες κατά του ομοσπονδιακού «Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» (ΦΙΝΤΝΕΤ ), υποστηρίζοντας πως το όλο σχέδιο εξουσιοδοτεί με εκτεταμένες εξουσίες εποπτείας (κατασκοπίας) μία ομοσπονδιακή υπηρεσία (FBI), με σκοπό την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών.

Ο Μαρκ Ρότεμπεργκ, εκτελεστικός διευθυντής του EPIC, σε επιστολή που απέστειλε προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επισημαίνει πως το σχέδιο ΦΙΝΤΕΝΤ ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία περί προστασίας ιδιωτικών στοιχείων, γι' αυτό και ζήτησε άμεσα την απόσυρσή του. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του συγκεκριμένου κέντρου, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει στοιχεία όπως αρχεία χρήσης πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τα οποία αποτελούν μέρος των στοιχείων που συλλέγει και αναλύει το ομοσπονδιακό «Σύστημα Εντοπισμού Ηλεκτρονικής Παρείσφρησης» .

Το ΕΡΙC έδωσε μάλιστα χτες στη δημοσιότητα κυβερνητικό υπόμνημα, το οποίο πήρε στην κατοχή του υπό το Νόμο Ελευθερίας της Πληροφορίας, που φανερώνει πως το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο πως τα άρθρα του νομοσχεδίου με την ονομασία «ΦΙΝΤΕΝΤ» παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία. Αλλα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Πληροφορίας φανερώνουν ότι η σημερινή και ενδεχομένως και οι μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το σχέδιο ΦΙΝΤΝΕΤ δήθεν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», επιχειρώντας «να εφαρμόσουν ιδεοληψίες περί εθνικής άμυνας του 20ού αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ασφάλειας τηλεπικοινωνιών του 21ου»...

Προ μηνών, το EPIC είχε προειδοποιήσει πως ένα παρόμοιο ομοσπονδιακό σχέδιο, με την επωνυμία «Πρόγραμμα Κρίσιμης Υποδομής», διακύβευε τις πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών.

Ο Μπάρι Στάινχαρντ, διευθυντής της «Ενωσης Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών», οργάνωση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στις ΗΠΑ αγώνα κατά του παγκόσμιου παρακυβερνητικού δικτύου παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ΕΣΕΛΟΝ, εκτόξευσε και αυτός βέλη κατά του ομοσπονδιακού προγράμματος ΦΙΝΤΝΕΤ, λέγοντας πως εάν η ομοσπονδιακή νομοθεσία χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση υπηρεσιών όπως το FBI, τότε θα ξεκινήσει - επί της ουσίας θα... ενταθεί... και θα «νομιμοποιηθεί» - ο έλεγχος στη χρήση που κάνουν απλοί πολίτες σε κόμβους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και άλλων δικτύων.

Associated Press

ΗΠΑ
Τραγικό δυστύχημα

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Εξανεμίζονται ώρα με την ώρα οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων ανάμεσα στους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους ΜD 80 των «Alaska Airlines», το οποίο συνετρίβη, χθες, τα ξημερώματα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 83 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα, στην πλειοψηφία τους Καναδοί και Αμερικανοί πολίτες, εκτελούσε πτήση από το Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, όμως, ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Λος Αντζελες, ζητώντας άδεια να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στους σταθεροποιητές του αεροσκάφους. Εντούτοις, λίγα λεπτά αργότερα, το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου και συνετρίβη ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Τα σωστικά συνεργεία χτενίζουν την περιοχή και τα σκάφη της αμερικανικής ακτοφυλακής έχουν ανασύρει συντρίμμια, ενώ εντόπισαν την άτρακτο του αεροσκάφους σε βάθος 125 μέτρων. Εντούτοις, δεν έχει εντοπιστεί κανένας επιζών, αν και, όπως εκτιμούσε ο διοικητής του αεροδρομίου του Λος Αντζελες, υπάρχουν ελπίδες, επειδή το αεροσκάφος δε συνετρίβη στον αέρα και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα καλές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ