ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σκανδαλώδες ξεπούλημα

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, χτες στη Βουλή

Το θέμα του πολιτικού σκανδάλου του ξεπουλήματος της κρατικής Μονάδας Φίλτρων Τεχνητών Νεφρών στη Λάρισα στον ιδιωτικό τομέα έφερε χθες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις από τον παρόντα υφυπουργό Υγείας Νίκο Φαρμάκη, ο οποίος υπερασπίστηκε την πολιτική ξεπουλήματος της σημαντικής, για τη δημόσια υγεία, μονάδας. Επιχειρώντας να στηρίξει την κυβερνητική επιλογή ο υφυπουργός Υγείας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική θέση από το ΚΚΕ, για τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνοντας ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού «δεν είναι στρατηγικής σημασίας», προσθέτοντας ότι από την περίοδο που ξεκίνησε η κατασκευή της κρατικής αυτής επιχείρησης «άλλαξαν πολλά πράγματα και στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων από την πλευρά των δικών μας κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στο τίμημα που, όπως είπε, έφτασε τα 702 εκατομμύρια δραχμές, σημείωσε ότι το πέρασμα του χρόνου απαξίωσε την επιχείρηση, ενώ σημείωσε ότι τα πάντα για τη μεταβίβαση της επιχείρησης στη ΜΕΝΤΙ ΣΠΕΣ έγιναν με βάση πλειοδοτικό διαγωνισμό, λέγοντας πως δε δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός «σκάνδαλο» που αποδίδει στην αποκρατικοποίηση το ΚΚΕ.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του υφυπουργού σχετικά με την τιμή και τις διαδικασίες πώλησης ο Νίκος Γκατζής σημείωσε πως «δεν αναφερόμαστε σε σκάνδαλο για την τιμή. Αναφερόμαστε στην ουσία της πολιτικής σας, με τις πωλήσεις όλων των μονάδων ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια είναι γεγονός. Με δική σας ευθύνη απαξιώθηκε η επιχείρηση. Με δική σας ευθύνη δε λειτούργησε. Με δική σας ευθύνη την καταντήσατε σε αυτό το σημείο».

Παράλληλα, ο Νίκος Γκατζής εγκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου για τη μη έγκαιρη κατάθεση εγγράφων που αφορούν την υπόθεση παρότι είχαν ζητηθεί εγγράφως σχολιάζοντας: «Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση και ιδιαίτερα με το μέτοχο που είναι ο μεγαλοεισαγωγέας τεχνητών νεφρών».

Ελάχιστα λεφτά θα έσωζαν εκατομμύρια παιδιά

Με 17 δολάρια για κάθε παιδί θα μπορούσε να δοθεί ισόβια προστασία, απέναντι στην πολιομυελίτιδα, στη φυματίωση,  στη διφθερίτιδα, στον κοκίτη, στην ιλαρά και τον τέτανο

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από προλαμβανόμενες με εμβολιασμό ασθένειες!

Κι όλα αυτά, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), με μονάχα 17 δολάρια ανά παιδί αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να παρέχει ισόβια προστασία ενάντια σε έξι ιστορικές μάστιγες: Την πολιομυελίτιδα, τη φυματίωση, την διφθερίτιδα, τον κοκίτη, την ιλαρά και τον τέτανο. «Και με λίγα λεφτά περισσότερα μπορούμε να επεκτείνουμε την προστασία, ώστε να συμπεριλάβει την ηπατίτιδα Β, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό που ευθύνεται για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα», επισημαίνει η ΠΟΥ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, απ' την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση - γνωστής ως GAVI - η οποία παρουσίασε επίσημα μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού. Τα μέλη της GAVI, στην οποία συμμετέχει και η «Γιούνισεφ», υπογράμμισαν ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην καλή υγεία και ότι η προστασία των παιδιών του κόσμου ενάντια στις προλαμβανόμενες ασθένειες δεν είναι μοναχά ηθικά επιβεβλημένο, αλλά ένας θεμελιώδης ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς, σταθερής παγκόσμιας κοινωνίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας την εκστρατεία, οι συμμετέχοντες στη Συμμαχία επισήμαναν τρία χάσματα, που συνεχώς πλαταίνουν και που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του καθολικού εμβολιασμού:

  • Τα 30 εκατομμύρια παιδιά απ' αυτά που γεννιούνται κάθε χρόνο σε φτωχές χώρες δε λαμβάνουν τους βασικούς έξι εμβολιασμούς.
  • Την αυξανόμενη δυσαναλογία στον αριθμό των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στα παιδιά στο βιομηχανικό κόσμο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, και
  • την έλλειψη επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες που είναι διαδεδομένες σε φτωχότερες χώρες, ιδιαίτερα για το Εϊτζ, την ελονοσία και τη φυματίωση.
Οταν οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κρατική μέριμνα...

Κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος των μελών του ΔΣ της εταιρίας «Χαμόγελο του Παιδιού - Νέοι Γονείς», είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ιδρύματος «Χαμόγελο του Παιδιού» Κ. Γιαννόπουλος. Οι μηνυτές του υποστηρίζουν ότι τους συκοφάντησε, δηλώνοντας ότι καπηλεύονται τον τίτλο του ιδρύματός του προς ίδιον όφελος. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν τυπώσει και διακινούν εγκυκλοπαίδεια προς 50.000 δρχ., πείθοντας τους αγοραστές ότι τα μισά χρήματα προορίζονται για το ίδρυμα «Χαμόγελο του Παιδιού», χωρίς αυτό να είναι αλήθεια. Για τον ίδιο λόγο, έχει προσφύγει και αυτός στη Δικαιοσύνη κατά των υπευθύνων της Εταιρείας «Χαμόγελο του Παιδιού - Νέοι Γονείς».

Πάντως, η δίκη, με κατηγορούμενο τον Κ. Γιαννόπουλο, που επρόκειτο να γίνει χτες στο 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αναβλήθηκε για τις 11 Μάη. Ετσι, δε χρειάστηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, σημερινός πρόεδρος του ιδρύματος «Χαμόγελο του Παιδιού»...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Δεν πήρε δραχμή για Νομικά Πρόσωπα

Εκτεθειμένος βρίσκεται ο Καποδιστριακός Δήμος Βελεστίνου στο Νομό Μαγνησίας, καθώς η κυβέρνηση δεν του κατέβαλε τα χρήματα που όφειλε για την ενίσχυση των υπηρεσιών των Νομικών του Προσώπων. Προσδοκώντας το έτος 1999 να λάβει 35 εκατομμύρια δραχμές, ο Δήμος Βελεστίνου προχώρησε σε προμήθειες και συμπληρωματικά έργα για τη βελτίωση των Νομικών Προσώπων του, με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας, υπογραμμίζοντας πως «η ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ειδικές υπηρεσίες ως και το 1998 ήταν μια ανάσα στην οικονομική τους ασφυξία για τη λειτουργία των Δημοτικών Νομικών Προσώπων, ιδιαίτερα των μικρών Δήμων». Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην Ερώτησή τους, ζητούν εξηγήσεις από την υπουργό γιατί δε δόθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά το 1999, όπως κάθε χρόνο, στους Δήμους, άρα και στο Δήμο Βελεστίνου. Ζητούν, τέλος, να καταβληθούν άμεσα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ερωτήματα για τη στάση του ανακριτή

Με δήλωσή του στο «Ριζοσπάστη» ο δικηγόρος της οικογένειας Ρωμιόπουλου χαρακτηρίζει «περίεργη» την άρνηση του ανακριτή του Στρατοδικείου Ξάνθης  για την προφυλάκιση του μοναδικού υπόπτου για τη δολοφονία του νεαρού στρατιώτη

Τουλάχιστον «περίεργη» χαρακτήρισε ο δικηγόρος της οικογένειας Ρωμιόπουλου τη διαφωνία του ανακριτή του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης, λοχαγού Δ. Σινάκου, που εκτίμησε ότι δεν πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου στρατιώτη στον Εβρο. Συγκεκριμένα, ο ανακριτής διαφώνησε στην πρόταση του εισαγγελέα, αντισυνταγματάρχη Αθ. Πάππο, για προφυλάκιση του εφέδρου ανθυπολοχαγού Αρη Μπακατινάκη, ο οποίος βάσει του ανακριτικού υλικού, θεωρείται βασικός ύποπτος στη δολοφονία του 20χρονου στρατιώτη. Με δήλωσή του στο «Ρ», ο δικηγόρος της οικογένειας Ρωμιόπουλου είπε ότι η διαφωνία του ανακριτή «κλονίζει τα αδιάσειστα στοιχεία του ανακριτικού υλικού», ενώ μέχρι την επανεκδίκαση της απόφασης, ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός αν και «βασικός ύποπτος θα βρίσκεται ελεύθερος». Η τελική απόφαση θα ληφθεί οριστικά μέσα στις επόμενες 10 μέρες, από το Δικαστικό Συμβούλιο του Στρατοδικείου Ξάνθης. Σημειώνεται ακόμη, ότι ο Δ. Σινάκος ζήτησε «για προσωπικούς λόγους», όπως επικαλέστηκε, να εξαιρεθεί από την υπόθεση.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο 26χρονος Ξενοφώντας Τσαπάρας, ο οποίος στις 19-9-1997 σκότωσε αναίτια με μια ξιφολόγχη τον 18χρονο Αλέξανδρο Αθανασόπουλο στον πεζόδρομο της οδού Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι. Το δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή, που είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο πρωτοδίκως το Κακουργιοδικείο Καρπενησίου, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ