ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κήρυξε «οιωνεί» εκλογική περίοδο...

Την τακτική της «στρουθοκαμήλου» ακολούθησαν και χτες τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά στο θέμα των εκλογών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία προέδρευσε ο Κ. Σημίτης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, από μέλη του ΕΓ, δεν τέθηκε «επί τάπητος» το θέμα των εκλογών. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι διανύουμε «οιονεί» εκλογική περίοδο και συνέστησε προσοχή...

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι με επίσημες δηλώσεις του, ο Κ. Σκανδαλίδης, διέψευσε ότι εκφράστηκε δυσαρέσκεια από την πλευρά του πρωθυπουργού για τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Στεφανόπουλου, σχετικά με τις διαδικασίες για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, το μόνο επίσημο στοιχείο που προέκυψε, από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, ήταν ότι στις 5 του Μάρτη, θα γίνουν προκριματικές εκλογές, για την ανάδειξη των υποψηφίων για την κατάρτιση ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ.

Στο απίστευτο αυτό πολιτικό παιχνίδι που έχει στήσει η κυβέρνηση Σημίτη γύρω από το θέμα των εκλογών, είχαν προστεθεί νωρίς το μεσημέρι άλλες δυο ημερομηνίες... Πρώτη ήταν η 5η του Μάρτη, που βέβαια κατέρρευσε πλέον ως πιθανή ημερομηνία, από τον Κ. Σημίτη, αλλά που είχε έντεχνα διαρρεύσει, μέσα από κυβερνητικούς κύκλους. Η δεύτερη, πιθανή ημερομηνία, είναι αυτή της 25η του Ιούνη, η οποία ακόμα φαντάζει πιθανή, αφού στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να παίζουν με τις λέξεις και τις διαδικασίες... Η τελευταία Κυριακή του Ιούνη, που δίνεται, επίσης σαν ημέρα διεξαγωγής εκλογών, φανερώνει τη διάθεση του Κ. Σημίτη να πάει στις κάλπες, με τη «βούλα» της έγκρισης της χώρας στην ΟΝΕ (!!). Είναι πασιφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλει να συνδυάσει την πρωθυπουργία του, αλλά και το όνομά του, με την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στη Νομισματική Ενοποίηση.

Και ο «χορός» καλά κρατεί...

Πάντως αυτό που αφήνουν οι κυβερνητικές πηγές να διαρρεύσει, είναι ότι ο Κ. Σημίτης δεν προτίθεται να κάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση ή να τοποθετηθεί μέσα από ομιλία του, προκειμένου να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προχωρώντας μόνο σε γενικές δηλώσεις που θα δίνουν βέβαια κάποιο στίγμα, έτσι ώστε να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τοποθετήσεις και διευκρινίσεις του Κ. Σημίτη γύρω από το θέμα των εκλογών, που θα δίνουν ένα γενικότερο περίγραμμα της φιλοσοφίας της κυβέρνησης, αναμένεται να γίνουν είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής είτε στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, θα επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις επόμενες μέρες, αναμένεται να φτάσουν στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδυναμία διαφοροποίησης από την κυβέρνηση

Περήφανος ο Κ. Καραμανλής γιατί η Κομισιόν με τις υποδείξεις της υιοθέτησε «αυτούσιο το πρόγραμμα της ΝΔ»!

Η αδυναμία της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει ότι διαφέρει και πολύ περισσότερο ότι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση στην κυβερνητική πολιτική καταγράφηκε περίτρανα ακόμα μια φορά στη χθεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα γνωστά συνθήματα για «νέο ξεκίνημα», «μπορούμε καλύτερα» κ.ά., τα οποία συνοψίστηκαν στη φράση «η ΝΔ μπορεί να δώσει στον τόπο μια καλύτερη κυβέρνηση». Φιλοδοξία και στόχος αυτής της καλύτερης κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί καλύτερα τη μετά ΟΝΕ εποχή. Μάλιστα ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε δικαιωμένος από τις υποδείξεις του ΕΚΟΦΙΝ και καυχήθηκε γιατί τα συμπληρωματικά μέτρα που υποδεικνύει η ΕΕ «είναι περίπου αυτούσιο το πρόγραμμα της ΝΔ»! Παρουσιάζοντας τα ατού της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της συναίνεσης και της σύνθεσης στην πολιτική και την κοινωνία και μάλιστα αγωνίζεται για τη δημιουργία «ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου δημιουργίας και σύνθεσης». Σημαντικός ρόλος για την προώθηση των εκλογικών επιδιώξεων εναποτίθεται στις προσυνεδριακές διαδικασίες με στόχο να δείξουν ότι «ακούνε τους πολίτες» αλλά και «τη φωνή των άλλων κομμάτων», σε αντίθεση με τις «κλειστές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ και την καθεστωτική αντίληψη και αυταρέσκεια». Αναφερόμενος στην εκλογολογία επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στον Κ. Σημίτη γιατί σκόπιμα έβαλε τη χώρα σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, αλλά αυτό που κατάφερε ήταν «να διχάσει και να παραλύσει την κυβέρνησή του». Τον προκάλεσε να κάνει τις εκλογές «ακόμα και αύριο», εμφανιζόμενος σίγουρος «για τη νίκη» όποτε και αν γίνουν οι εκλογές «και τώρα και το Σεπτέμβρη και όποια άλλη στιγμή θελήσει». Βασικός στόχος της συνεδρίασης, στην οποία όμως οι βουλευτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πάρουν το λόγο, ήταν να τονωθεί το ηθικό των βουλευτών και να πειστούν να «δουλέψουν περισσότερο». Κάλεσε τους βουλευτές να «βγουν στις γειτονιές» με αποστολή «να ακούσουν το λαό». Μάλιστα οι βουλευτές έμειναν με την εντύπωση ότι είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές καθώς κλείνοντας την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής ευχήθηκε «καλή δύναμη και με τη νίκη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Λύση» μέσα στο 2000 «βλέπει» ο Ανάν

Αν και η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσα στο 2000. Ανάλογη ήταν χτες και η «διάθεση» του Ρ. Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Ανάν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως τρέφει «μεγάλες ελπίδες για πρόοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες», υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν οι "πραγματικότητες", κατά την έκφρασή του, τόσο σήμερα όσο και τους επόμενους μήνες.

Η συνάντηση του κ. Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τρχισε στις 12.30 ώρα Ελλάδας και σ' αυτήν παρίστανται από Τουρκοκυπριακής πλευράς και οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Τανέρ Ετκίν, καθώς και ο λεγόμενος "αναπληρωτής πρωθυπουργός" του κατοχικού καθεστώτος Μουσταφά Ακιντζί. Χτες ο Ρ. Ντενκτάς, συναντήθηκε επίσης και με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες, τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, όπως επίσης και με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το προσεχές εξάμηνο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει μεγάλη κινητικότητα των ειδικών απεσταλμένων και των διαμεσολαβητών στο τρίγωνο Αθηνών - Λευκωσίας - Αγκυρας, καθώς θα καταβληθεί προσπάθεια για την προετοιμασία του τρίτου γύρου των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν «απ' ευθείας» μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, περί το τέλος του καλοκαιριού.

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνταγματική ανωμαλία η προκήρυξη εκλογών πριν τις 11 του Μάρτη

«Συνταγματική ανωμαλία» χαρακτήρισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών πριν από τις 11 Μάρτη, οπότε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνει η ορκωμοσία για τη νέα θητεία του.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, που επισκέφθηκε χτες τη Βουλή με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 500 χρόνια έντυπης παράδοσης στην Ελλάδα, επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Εκεί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι συνταγματικά εφικτό να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας η σημερινή Βουλή και να τον ορκίσει νέα Βουλή, που πιθανά θα προκύψει από εθνικές εκλογές, ο Κωστής Στεφανόπουλος σημείωσε: «Συνταγματικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Θα δημιουργούσε όμως συνταγματική ανωμαλία, γιατί θα προϋπέθετε παράταση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας». Τόνισε δε: «Εδώ δεν είμαστε για να δημιουργούμε προβλήματα, τα οποία θα κληθούμε να επιλύσουμε μετά».

Το «κλείδωμα» της εξαπάτησης

Ο ένας (κυβέρνηση) καυχιέται γιατί, όπως είπε χτες ο Δ. Ρέππας, «το κείμενο της απόφασης αυτής (σ.σ. του ΕΚΟΦΙΝ) αποτελεί μία επιβεβαίωση της επιτυχούς πολιτικής που ασκήσαμε αυτά τα χρόνια». Ο άλλος (Κ. Καραμανλής) περηφανεύεται γιατί «έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει όσα ακριβώς συνιστούσαμε, και να υποδείξει συμπληρωματικά μέτρα, περίπου αυτούσιο το πρόγραμμα της ΝΔ». Και οι δύο εμφανίζονται εγγυητές της μετα-ΟΝΕ εποχής και δίνουν όρκους πίστης και υποταγής ότι θα είναι καλύτεροι διαχειριστές. Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη δικομματική συναίνεση για τον αντιλαϊκό εφιάλτη της μετα-ΟΝΕ εποχής επιχειρούν να την εμφανίσουν όχι μόνο ως μονόδρομο και νομοτέλεια, αλλά ότι συναντά την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Από τη στιγμή που είναι επιλογή της παμψηφίας των Ελλήνων βουλευτών, του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτικών κομμάτων της χώρας, που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε, κατά τεκμήριο, το συμπέρασμα ότι η παμψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ», ισχυρίστηκε χτες ο Δ. Ρέππας. Πιστεύουν ότι με τέτοιες λαθροχειρίες και ταχυδακτυλουργικά κολπάκια θα πείσουν τους εργαζόμενους να υποταχθούν μοιρολατρικά στα δεινά και τις ολέθριες επιπτώσεις που φέρνει η μετα-ΟΝΕ εποχή. Μέχρι τώρα μοίραζαν υποσχέσεις ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ τελειώνουν τα βάσανα του ελληνικού λαού και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τώρα ο γολγοθάς παρατείνεται στον αιώνα τον άπαντα. Δεν μπορούν, όμως, να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ. Είναι καιρός να «κλειδωθεί» η εξαπάτηση και να δοθεί η μόνη απάντηση που τους αξίζει: ΚΚΕ πολύ ισχυρότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ