ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο της συζήτησης τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χτες πως κανένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να υποστηρίξει πως τα ψηφίσματά του για την Κύπρο μπορούν να αγνοηθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Γενεύη, αφού ανέγνωσε τη γραπτή δήλωσή του, με την οποία απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών ηγετών για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες, αναφέροντας πως όταν επιστρέψει θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε παρατήρηση ότι με τη δήλωσή του είναι εκτός του εμπάργκο που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το έκανε για να απαντήσει στις δηλώσεις του Ρ. Ντενκτάς.

«Τα ψηφίσματα υπάρχουν και δεν έχουν γίνει από τον κ. Ανάν αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «κανείς εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να πει εάν τα ψηφίσματα πρέπει να αγνοηθούν ή όχι και κανένα Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να πει πως τα ψηφίσματά του πρέπει να αγνοηθούν».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να σχολιάσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση στην Κύπρο γιατί δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Ανάν, αναφέροντας όμως πως έχει γράψει στον ΓΓ.

«Θα πρέπει να καταλάβουν στην Κύπρο ότι δεν είναι με φωνασκίες που γίνεται η δουλιά, κυρίως όταν αναφέρεσαι στον ΓΓ», συμπλήρωσε.

Το βιολί του ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις στη Γενεύη, εμμένοντας στις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις του περί συνομοσπονδίας, ενώ προχωρώντας ακόμη ένα βήμα ισχυρίστηκε πως ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος κήρυξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «νεκρό και θαμμένο».

Ο Ρ. Ντενκτάς προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, και με αφορμή τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, λέγοντας μάλιστα πως «δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Αλβάρο ντε Σότο είδε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, στην οποία αναφέρεται πως στόχος του είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν το λαμβάνουμε αυτό σοβαρά υπόψη διότι το Σύνταγμα κηρύχτηκε "νεκρό και θαμμένο" από τον Μακάριο. Δεν έχει εφαρμοστεί για 36 χρόνια», ισχυρίστηκε.

Ταυτόχρονα, για να στηρίξει το παράνομο καθεστώς του, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει Σύνταγμα για ολόκληρη την Κύπρο, υπάρχουν δύο Συντάγματα», κατά την έκφρασή του.

Ακολούθως, ο Ρ. Ντενκτάς είπε πως ο Γλ. Κληρίδης «γνωρίζει» ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συζητεί τη συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να τη συζητούμε με την ελπίδα ότι στον τρίτο γύρο τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και στις δύο πλευρές».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΙΚΕΡΙΝΓΚ
Σφίγγουν τη θηλιά στη Σερβία οι Αμερικανοί

Το εμπάργκο κατά της Σερβίας θα συνεχιστεί για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, είπε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Πίκερινγκ.

O «στραγγαλισμός» της Σερβίας και η συνέχιση του ακρωτηριασμού της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθούν να αποτελούν τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επιβεβαιώθηκε και δημόσια από τις δηλώσεις του Τ. Πίκερινγκ, χτες στην Αθήνα.

Ο Τ.Πίκερινκγ είναι υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βρέθηκε χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην περιοχή.

Από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υφυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον υπουργό εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αξίζει να υπογραμμιστούν τρία σημεία:

Πρώτον, ότι ο Τ. Πίκερινγκ υπογράμμισε την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία το εμπάργκο κατά της Σερβίας πρέπει να διατηρηθεί όσο διάστημα παραμένει ο Σλ. Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

Δεύτερον, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική Τζουγκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, αλλά όπως επί λέξει είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, «οι ΗΠΑ είναι κατά της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου αυτή τη στιγμή».

Τρίτο, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη σερβική αντιπολίτευση, ευελπιστεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να δημιουργήσει «μέτωπο», με το οποίο θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στη Σερβία, μέσα από εκλογές, οι οποίες θα γίνουν υπό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αμερικανός υφυπουργός παραδέχτηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο Κόσσοβο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μια ομαλή κατάσταση.

Κατά τα άλλα, τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Τ. Πίκερινγκ θέλησαν αν σημειώσουν τις δυνατότητες, όπως είπαν, της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, τόσο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αμερικανός υφυπουργός εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για τον τρόπο που εξελίσσονται και ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές «σχεδόν» ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση και είναι έτοιμες να εμφανίσουν προς υπογραφή τρεις συμφωνίες: Συμφωνίες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, για το καθεστώς που θα διέπει τους εργαζομένους στις αμερικανικές βάσεις της Σούδας και για την αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΚΕ
Να λειτουργήσει η επιχείρηση ραφής στρατιωτικών ενδυμάτων στον Εβρο

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου

Μια επένδυση 250 εκατομμυρίων δραχμών που θα πρόσφερε εργασία σε 120 κατοίκους του Νομού Εβρου, για περισσότερα από δυο χρόνια, μένει «στάσιμη» μέσα στα υπουργικά γραφεία!

Το σοβαρό αυτό θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Κόμματος επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας που πλήττει το Νομό Εβρου και για την κάλυψη των αναγκών του στρατού, σημαντική δύναμη του οποίου υπηρετεί εκεί, το 1994 ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης και λειτουργίας επιχείρησης ραφής στρατιωτικών ενδυμάτων στην περιοχή του Τριγώνου.

Με τη σύσταση φορέα, υπογραμμίζει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησής του ο Στ. Παναγιώτου, και την υπαγωγή της επένδυσης στον αναπτυξιακό Ν. 1262, υπογράφτηκε το καταστατικό της επιχείρησης «Ενδύματα Τριγώνου ΑΕ» και το 1997 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στο Σπήλαιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι από τότε πέρασαν πάνω από δυο χρόνια και ενώ δαπανήθηκε το ποσόν των 250 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του κτιρίου, η λειτουργία της επιχείρησης, που προβλέπεται να απασχολήσει 120 εργαζόμενους από την περιοχή, δεν προχωρά. Για τη λειτουργία της, χρειάζεται η αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ΕΘνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου: «Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για να προχωρήσει η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να αξιοποιηθεί η υποδομή που δημιουργήθηκε και για την οποία δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά και να λειτουργήσει η επιχείρηση "Ενδύματα Τριγώνου ΑΕ"».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αυτοκτονία στρατιώτη

Σε αυτοτραυματισμό αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού το θανάσιμο τραυματισμό, χτες το μεσημέρι, στις 12.45, σε μονάδα της Αλεξανδρούπολης, του στρατιώτη τεθωρακισμένων Σ. Κ. (το ΓΕΣ εφαρμόζει τελευταία την πρακτική να μη δίνει στη δημοσιότητα τα πλήρη ονόματα στρατιωτών που αυτοκτονούν). Ο άτυχος στρατιώτης ήταν 22 ετών και κατοικούσε στο Βόλο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Εκδήλωση για την παγκόσμια ειρήνη και τα προβλήματά της

Την πόλη της Κατερίνης θα επισκεφθεί η Λιάνα Κανέλλη, προσκεκλημένη της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης και θα μιλήσει για τα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης σε εκδήλωση - συνεστίαση που θα γίνει το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ στο κέντρο «Μούσες» (πρώην ΜΠΑΡΜΠΑΡΕΛΑ, πίσω από την εμποροπανήγυρη του Δήμου Κατερίνης).

Την εκδήλωση οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης που έπαιξε δραστήριο ρόλο στη διάρκεια των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων του λαού της περιοχής, την περίοδο του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και την ουσιαστική κατάληψη της παραλίας του Λιτοχώρου από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί το λαό της Πιερίας, με τη μαζική, αγωνιστική του παρουσία, να μετατρέψει την εκδήλωση σε αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την απόκρουση των σοβαρών κινδύνων που απειλούν την Πιερία, την Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, από την εγκληματική δράση των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και του πολέμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ψήφο καταδίκης του δικομματισμού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε στα εργοστάσια «Φυρογένης» και «Αλστομ»

Κάλεσμα συσπείρωσης και υπερψήφισης του ΚΚΕ, ώστε να σταλθεί μήνυμα καταδίκης του δικομματισμού και των δορυφόρων του, έκανε, χτες, αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Δ. Τσιουμπρή, στους εργαζόμενους των εργοστασίων «Φυρογένης» και «Αλστομ» (πρώην AEG), κατά τη διάρκεια περιοδείας τους εκεί. Η περιοδεία της αντιπροσωπείας έγινε στα πλαίσια Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις λίγο πριν τις εκλογές.

Ο Γ.Σταυρόπουλος, μιλώντας σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια, επισήμανε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν ακόμα πιο αντεργατικά μέτρα, γι' αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία η ψήφος των εργατών. «Η κυβέρνηση έχει ομολογήσει στην ουσία ότι μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ θα κατεδαφιστεί το ασφαλιστικό σύστημα, θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία στις πολυεθνικές και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις για να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα. Θέλουν να "παίξουν" τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο», σημείωσε το στέλεχος του Κόμματος.

Αναφερόμενος στην πολιτική του δικομματισμού, τόνισε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τις ίδιες πολιτικές. Γι' αυτό πρέπει στις εκλογές να υπάρξει αποφασιστική καταδίκη του και των παραλλαγών του». Παράλληλα, τους κάλεσε να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και παλεύει για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων. «Είναι στο χέρι των εργαζομένων ποιες πολιτικές θα στηρίξει» σημείωσε.

Τέλος, ο Γ. Σταυρόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες και να συσπειρωθούν στα σωματεία, ώστε να αναπτυχθεί ένα λαϊκό μέτωπο καταδίκης των αντεργατικών μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ