ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ
Διαλύουν την ΑΤΕ, εξαπατούν τους αγρότες
  • Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος της ΑΤΕ, που θα οδηγήσει στη  μετατροπή της σε απλή εμπορική τράπεζα
  • Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει τους αγρότες με ...μετοχές της Τράπεζας και με την, έτσι κι αλλιώς, καθυστερημένη και ανεπαρκή μείωση των επιτοκίων

Ενα έγκλημα και μια απάτη δημοσιοποιήθηκαν χτες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση πρώτον των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και δεύτερον τη μείωση των επιτοκίων της ίδιας Τράπεζας.

Με όλες τις ...αρμόζουσες τιμές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες τον ενταφιασμό της αγροτικής πίστης, με τη μετατροπή της ΑΤΕ σε μία ακόμα εμπορική - κερδοσκοπική τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί πλέον με αποκλειστικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και το χρηματιστηριακό δείκτη. Με λίγα, δηλαδή, λόγια η ΑΤΕ μετατρέπεται από χρηματοδοτικός μοχλός ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, σε τράπεζα της μορφής της Πίστεως ή της EUROΒΑΝΚ, που θα κυνηγάει τον τζόγο στις χρηματαγορές και θα «ψαρεύει» πελάτες για να τους πουλήσει καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο εφταπλάσιο και οκταπλάσιο του πληθωρισμού! Πρόκειται για μία απόφαση με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή της χώρας, τους μικρούς καλλιεργητές, οι οποίοι παραδίδονται απροστάτευτοι, βορά στις τραπεζικές κερδοσκοπικές ορέξεις.

Τη διάλυση της ΑΤΕ με τη σημερινή της μορφή, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, σε σχετική ερώτηση, αν με την ιδιωτικοποίηση αλλοιώνεται ο σημερινός χαρακτήρας της ΑΤΕ, ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να στηρίζεται στους αγρότες. Οι τελευταίοι, άλλωστε, κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, θα αποτελούν τη μετοχική βάση της ιδιωτικοποιημένης Τράπεζας...

Τις κυβερνητικές θέσεις για τη διάλυση της ΑΤΕ ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, επιχειρήθηκε η νέα αντιαγροτική επίθεση να συγκαλυφτεί με την ανακοίνωση μέτρων - εμπαιγμού και εξαπάτησης των αγροτών - όπως η μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ για τους αγρότες στα επίπεδα του 9%-11%, η έκδοση προμέτοχων (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές) ύψους 200 δισ. δραχμών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν τους αγρότες σε... μετόχους της ιδιωτικοποιημένης ΑΤΕ, καθώς και την... αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με τη δημιουργία Αμοιβαίου Κεφαλαίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Πρόκειται για μέτρα χλευασμού των αγροτών, καθώς και τα νέα επιτόκια που ανακοινώθηκαν παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τα δε αγροτικά προμέτοχα - για όσους τα πάρουν - δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία συνενόχων διάλυσης του αγροτικού χαρακτήρα της ΑΤΕ. Οσο για την.. αξιοποίηση των υδάτινων πόρων - καθαρά προεκλογικό πυροτέχνημα - είναι γνωστό ότι το έργο του Αχελώου - έργο πνοής για τη θεσσαλική πεδιάδα - έχει σταλεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες.

Η διάλυση της αγροτικής πίστης

Με αέρα... τραπεζίτη της νέας τάξης πραγμάτων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε «την είσοδο της ΑΤΕ στη.. σύγχρονη εποχή, τη μετατροπή της σε σύγχρονη ανταγωνιστική τράπεζα, ικανής να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής». Λόγος γίνεται βέβαια για την ιδιωτικοποιημένη ΑΤΕ, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο το Νοέμβρη του 2000.

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΤΕ μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη προβλέπει:

  • Την κάλυψη από το δημόσιο επισφαλειών της Τράπεζας, ύψους 140 δισ. δραχμών, με μετοχές της Δημόσιας Εταιρείας Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ).
  • Την έκδοση αγροτικών προμέτοχων (ανταλλάξιμα με μετοχές της ΑΤΕ) ύψους 200 δισ. δραχμών, η διάθεση των οποίων θα γίνει κατά προτεραιότητα σε αγρότες, ενώσεις συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτικές βιομηχανίες, το προσωπικό της ΑΤΕ και των εταιριών του ομίλου της. Ενα μέρος των προμέτοχων θα διατεθεί σε λοιπές κατηγορίες επενδυτών (;), κατά προτίμηση κατοίκων της υπαίθρου... Προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει ελκυστικά τα προμέτοχα, χορηγεί έκπτωση 20% στην τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Με λίγα δηλαδή, λόγια, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 160 δισ. δρχ. από τους «επενδυτές», ενώ προτίθεται μέσω έκπτωσης να τους χαρίσει 40 δισ. δραχμές. Οπως προκύπτει και από τις υπουργικές δηλώσεις, τα αργύρια εξαγοράς (στην προκείμενη περίπτωση τα προμέτοχα) κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στη χειραγωγημένη γραφειοκρατία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ κλπ.), στις αγροτικές βιομηχανίες και σε... αγρότες, όσοι βέβαια «τσιμπήσουν» το κυβερνητικό δόλωμα.
  • Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 15% και, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρξουν, ταυτόχρονη διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού από το χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου.

Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων αυτών, ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου, η ΑΤΕ θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με ίδια κεφάλαια 700 δισ. δραχμών και διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων 350 δισ. δραχμών.

Τα νέα επιτόκια

Σε μεγάλα ύψη διατηρούνται και τα νέα επιτόκια που ανακοινώθηκαν χτες και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2000 (σε παρένθεση τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα).

  • Τα επιτόκια καλλιεργητικών δανείων ορίζονται σε 9% (από 12%).
  • Τα επιτόκια των μεσομακροπρόθεσμων δανείων ορίζονται σε 11% (από 15%).
  • Για τις επιχειρήσεις τα επιτόκια για κεφάλαια κίνησης ορίζονται σε 12%, το κυμαινόμενο επιτόκιο για επενδυτικά δάνεια σε 12% και το σταθερό επιτόκιο σε 10%.
  • Για τα στεγαστικά δάνεια το βασικό επιτόκιο ορίζεται σε 11%.
  • Τέλος τα νέα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων κυμαίνονται από 14% μέχρι 17,75%.

Είναι πασιφανές ότι όσο κι αν προσπαθήσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα νέα επιτόκια σαν επιλογές που αποβλέπουν στην ενίσχυση των αγροτών, ο εμπαιγμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αρκεί ν' αναλογιστεί μόνο κανείς ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο πληθωρισμός κινούνταν με ρυθμό 20%-22%, τα επιτόκια της ΑΤΕ δεν είχαν ξεφύγει πάνω από το 25%-26%, ενώ τώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το 3%, τα επιτόκια είναι υπερτριπλάσια!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Αγωνιστικό «όχι» στην πολιτική αφανισμού

Το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης ήταν η απάντηση στο ξεκλήρισμα που μεθοδεύουν κυβέρνηση και ΕΕ

Την απόφαση να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους διατράνωσαν χτες οι αγρότες του νομού Αρτας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΟμοσπονδίαΑγροτικώνΣυλλόγωνΝ.Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Εκατοντάδες αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς πραγματοποιώντας ένα δυναμικό, για τα δεδομένα της περιοχής, συλλαλητήριο. Αυτή ήταν και η πιο τρανή απόδειξη της αγανάκτησής τους για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν και που συνεχώς χειροτερεύει οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ ΝίκοςΓιαννούλης , αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές, οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, αλλά και όλος ο αγροτικός κόσμος του νομού. Και επισημαίνοντας τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα - που δεν είναι άλλες από τις καταστροφικές αποφάσεις Βρυξελλών και Αθηνών - έκανε λόγο για τραγική έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, γεγονός που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι συγκεντρωμένοι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στην Αρτα, δηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για την τοκογλυφική πολιτική της τράπεζας και της κυβέρνησης που τους οδήγησε στη χρεοκοπία. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΟΑΣΝΑ επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο νομάρχη και το δήμαρχο Αρτας, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι αγρότες του νομού ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Να δώσει λύση στο πρόβλημα της απορρόφησης των εσπεριδοειδών, με τιμές που θα αφήνουν περιθώριο κάποιου λογικού κέρδους στους παραγωγούς.
  • Να βάλει σε εφαρμογή το θεσμό της επισιτιστικής βοήθειας, με την απλούστευση των διαδικασιών υπογραφής συμβάσεων και καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς.
  • Να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις εκτιμήσεις των ζημιών στα εσπεριδοειδή και στην καταβολή σε ποσοστό 100% των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί.
  • Να ενισχύσει οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διαμορφώσουν ένα ανθρώπινο εισόδημα.
  • Να καταβληθούν άμεσα και στο σύνολό τους οι δικαιούμενες επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς.
  • Να δοθεί ειδική μέριμνα και ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες που είναι χρεωμένοι στην ΑΤΕ.
  • Να γίνει ουσιαστική ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ και να καταργηθούν τα πανωτόκια που χρόνια τώρα μαστίζουν τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα γενικότερα.
  • Να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες αθρόες και ύποπτης προέλευσης εισαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Οι αγρότες του νομού δήλωσαν μετά το τέλος του συλλαλητηρίου πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με δυναμικότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για τα παραπάνω σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Μπλόκο» στα αγροτοδικεία

Κάλεσμα συμπαράστασης σε διωκόμενους αγρότες που δικάζονται σήμερα στην Τρίπολη, απευθύνουν η Επιτροπή Αγροτών Αρκαδίας - Αργολίδος και οι ΝΕ Αργολίδος, Αρκαδίας και Μεσσηνίας του ΚΚΕ 

Τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγρότες της Αργολίδας και της Αρκαδίας, που σήμερα «σέρνονται» από την κυβέρνηση στα δικαστήρια της Τρίπολης, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996 - στο μπλόκο της σήραγγας του Αρτεμισίου - εκφράζει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική εκφοβισμού σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς μέσω δικαστικών διώξεων. Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες, αλλά και όλο το λαό του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, που οργανώνει σήμερα στις 10 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Τρίπολης η Επιτροπή Αγροτών Αργολίδας και Αρκαδίας, με τη στήριξη των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ.

«Οι τρεις αγρότες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με πρόσχημα τις γνωστές κατηγορίες (όπως αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών), δικάζονται γιατί πάλεψαν πρωτοπόρα για τα δίκαια του αγροτικού κόσμου. Ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο δεν πρέπει να πτοηθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να συνεχίσει με νέα ορμή τη δίκαιη πάλη του, για: Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις, τα πρόστιμα και τα χαράτσια, να ενισχυθούν οι εξαγωγές, να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα, να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών και ν' αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι πληγέντες από τις θεομηνίες».

Προεκλογική ξετσιπωσιά

Η κυβερνητική πρακτική προεκλογικής κοροϊδίας των αγροτών ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ξετσιπωσιάς. Χτες, με αφορμή την εξαγγελία της μείωσης των επιτοκίων της ΑΤΕ και τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα, που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, ο υπουργός Γεωργίας πήρε την προεκλογική παντιέρα και την έφτασε... μέχρι τον πλανήτη Αρη. Γιατί τα λεγόμενά του μόνο από τους αγρότες του πλανήτη Αρη - αν υπήρχαν - θα μπορούσαν να γίνουν πιστευτά...

Είπε χτες ο Γ. Ανωμερίτης: «Οι σημερινές αποφάσεις έχουν ένα μεγάλο πολιτικό μήνυμα που δικαιώνει ιστορικά τις προσπάθειές μας που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον αγροτικό τομέα».

Δε σταμάτησε όμως εδώ, αλλά πρόσθεσε: «Το σύνολο των μεγάλων αγροτικών θεμάτων έχουν κλείσει. Τα αιτήματα πλέον αφορούν προϊόντα, δεν αφορούν πολιτικές».

Αλήθεια, τι θέλει να πει ο υπουργός; Μήπως ότι με την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, την απόφαση για διάλυση και «ιδιωτικοποίηση» των συνεταιρισμών και την προειλημμένη απόφαση για ιδιωτικοποίηση των αγροτικών γεωργικών ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), καθώς και των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ), ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών; Και, αλήθεια, τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγροτικά προϊόντα, ποια πολιτική τα προκαλεί; Μήπως, η πολιτική της κυβέρνησης του πλανήτη Αρη;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ