ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για το ενιαίο 12χρονο σχολείο

Ημερίδα, με θέμα «Το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο», διοργανώνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εισηγητής θα είναι ο Θανάσης Κρουστάλης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ενώ θα παρέμβουν και οιΓ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Λ. Αγγέλης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΤΝ του ΑΠΘ, Φ. Βώρος, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτεί η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία, που προβάλλει σήμερα ως πρώτιστη ανάγκη την επέκταση της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, ώστε όλοι οι άνθρωποι να αποκτούν γενική μόρφωση, πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική κατάρτιση και πριν από την επιλογή για την ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από ένα σχολείο που θα έχει ενιαία δομή, περιεχόμενο και μορφή. «Για να γλιτώσει, το Λύκειο, όπως επισημαίνει στην πρόσκλησή της η οργάνωση, από το σφιχτό εναγκαλισμό του από την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να αλλάξει το περιεχόμενό του, απαιτούνται ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές. Χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη, με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης καλεί στην ημερίδα, όσους δε συμφωνούν με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θέλουν να αντισταθούν σ' αυτήν τη βαρβαρότητα και αναζητούν έναν άλλο δρόμο για την εκπαίδευση με βάση τις λαϊκές ανάγκες.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Παιδαγωγικά τα ... δικαστήρια - μαθητοδικεία»

Εμμένει η κυβέρνηση στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Ερώτηση του ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, με επιχειρήματα που θυμίζουν μαύρες εποχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε χθες από τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή για την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του υφυπουργού ότι τα «μαθητοδικεία» έχουν «παιδαγωγικό χαρακτήρα»!Ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε εξαρχής ότι «η κυβέρνηση συζητεί την κύρωση αυτής της πράξης», σημειώνοντας ότι είναι δεδομένη η θέση της, καταθέτοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία του υπουργείου, σχετικά με το ότι υπάρχει «ανάγκη προστασίας του δημόσιου σχολείου» από τις καταλήψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομη, αυθαίρετη και αυτοκαταστροφική πράξη», προσθέτοντας ότι «είχαμε το φαινόμενα των καταστροφών και της εισαγόμενης εγκληματικότητας», καθώς και «συνολική κοινωνική διαμαρτυρία». Μάλιστα, τόνισε ότι «ήταν παιδαγωγικός ο ρόλος της Δικαιοσύνης», αφού επέδειξε «ιδιαίτερη ευαισθησία και άσκησε παιδαγωγικό καθήκον». Παράλληλα, στη δευτερολογία του, δε δίστασε να επιδοθεί και σε αντικομμουνιστικές κορόνες, αφού, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, είπε ότι «χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στη λειτουργία της δημοκρατίας», αφού «αυτή η δημοκρατία αναγνώρισε το ΚΚΕ», κατηγορώντας και για «υποκριτική γλώσσα». Εντονα επικριτικός ήταν, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, που έκανε λόγο για επιχειρήματα που συνιστούν «επικίνδυνο και ολισθηρό κατήφορο και μας φέρνουν στο νου μας αλήστου μνήμης πρόσωπα, όπως ο Παπαδόπουλος».

Τόνισε, σχολιάζοντας την ομιλία του υφυπουργού Παιδείας, ότι «παιδαγωγική χαρακτήρισε την ποινικοποίηση των αγώνων. Κάπως έτσι χαρακτήριζαν και άλλοι τα κολαστήρια της Μακρονήσου». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της για την αυταρχική υπεράσπιση μιας πολιτικής, που συναντά την καθολική αντίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας». «Με τέτοιες μεθόδους θα υλοποιήσει την πολιτική της;» αναρωτήθηκε, «σέρνοντας στα δικαστήρια 14χρονα παιδιά; Πού θα μας οδηγήσει αυτή κατάσταση;», προσθέτοντας ότι, παράλληλα, το 90% των απεργιών χαρακτηρίζονται παράνομες και οι αγρότες σύρονται επίσης στα δικαστήρια. Ο Αχιλλέας Κανταρτζής κατέληξε, λέγοντας ότι «ο λαός μας δε θα μείνει απαθής, με σταυρωμένα τα χέρια. Δε θα πισωγυρίσουμε σε καταδικασμένες μαύρες εποχές».


Η πειθαρχική δίωξη ... κόλλησε στις παρατυπίες

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της συνδικαλίστριας καθηγήτριας Ε. Τερζηβασιλειάδου, που διωκόταν γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών

Αναβλήθηκε επ' αόριστο η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Β` ΠΥΣΔΕ όπου επρόκειτο να συζητηθεί χτες η Δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της καθηγήτριας Ειρήνης Τερζηβασιλειάδου, λόγω σοβαρών παρατυπιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 1999. Στο πλευρό της καθηγήτριας, που πριν ένα χρόνο είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, για τους μαθητές του σχολείου της, βρέθηκαν αντιπροσωπείες όλων των ΕΛΜΕ του νομού, πολυμελής αντιπροσωπεία μαθητών από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νεάπολης, όπου διδάσκει καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης όπου είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε μετά από το αίτημα της «κατηγορούμενης» καθηγήτριας να προσκομίσει και η ίδια μάρτυρες υπερασπίσεως, κάτι που της είχαν αρνηθεί οι υπεύθυνοι της προανακριτικής διαδικασίας επικαλούμενοι την παρέλευση του χρόνου. «Σε πρώτη φάση πετύχαμε τουλάχιστον το δικαίωμα για την υπεράσπιση, δηλαδή να κληθούνε και οι δικοί μας μάρτυρες, δικαίωμα το οποίο μας είχε στερηθεί κατά την προηγούμενη ανακριτική διαδικασία. Αυτό θεωρείται θετικό βήμα, ήταν αίτημά μας και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε την πλήρη απαλλαγή στη δεύτερη φάση της εκδίκασης», δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Ειρήνη Τερζηβασιλειάδου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ του Νομού Θεσσαλονίκης εξέφρασαν έντονα στον διευθυντή της Β` ΠΥΣΔΕ κ. Πάσχο την αντίθεσή τους στην παραπομπή της Ε. Τερζηβασιλειάδου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και απαίτησαν να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες και να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία. Κάτι που ο Διευθυντής δεν έκανε δεκτό δηλώνοντας στους συνδικαλιστές πως «δεν μπορεί να παρθεί απόφαση κάτω από τέτοια πίεση». Μάλιστα τους επέκρινε και για την παρουσία τους στους χώρους της Β` ΠΥΣΔΕ.

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση των μαθητών και των καθηγητών, ο Θανάσης Κρουστάλης, πρόεδρος της Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σημείωσε: «με την παρουσία μας δηλώνουμε και προς το υπουργείο Παιδείας και προς το μηχανισμό της κυβέρνησης ότι είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε με μία δίωξη που στρέφεται όχι ενάντια στη συγκεκριμένη συνάδελφο αλλά στρέφεται ενάντια σε πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ως τέτοιο το καταλαβαίνουμε και θα αγωνιστούμε για να το σταματήσουμε».

Στο πλευρό της καθηγήτριας βρέθηκε και αντιπροσωπεία της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Νεάπολης» με επικεφαλής τον Φίλιππο Ζεμπιλά ο οποίος επισήμανε: «Δεχόμεθα μια επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Το παράδειγμα της Ε. Τερζηβασιλειάδου που είναι και Δημοτική Σύμβουλος, αποτελεί ένα δείγμα του αυταρχισμού της κυβέρνησης. Απέναντι στην προσπάθεια τρομοκράτησης οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, ο εργαζόμενος λαός, πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά».


2ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Μικροί μαθητές και γονείς θύματα εμπαιγμού

Καμιά από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των φορέων για εξεύρεση ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος  δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί

Συνεχίζουν να είναι θύματα ενός κατάφωρου εμπαιγμού, από το υπουργείο Παιδείας, το Γενικό Ελληνικό Προξενείο στο Μόναχο της Γερμανίας και το συντονιστικό φορέα για θέματα μεταναστών. Ο λόγος για τους γονείς του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στην Riessstrasse και του 1ου Λυκείου, που εδώ και μήνες διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον. Παρά τις δεσμεύσεις που απέσπασαν και με επίσημα έγγραφα.

Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του χρόνου προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις , κατέλαβαν για οχτώ μέρες το Προξενείο, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία των φορέων να δοθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που είχε το σχολείο τους, αφού μετά από έρευνες διαπιστώθηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ότι υπάρχει η καρκινογόνος και επικίνδυνη ουσία PCB, από την οποία κινδυνεύει άμεσα η υγεία των 700 μαθητών και ειδικά των 400 μικρών παιδιών.

Με τον ενωμένο αγώνα τους, απέσπασαν την έγγραφη δέσμευση του Δ. Χαλκιώτη, ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ικανοποιούνταν τα βασικά τους αιτήματα για μεταστέγαση και προγραμματισμό για οριστική λύση.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί. Η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο και όλοι οι φορείς είναι να κουράσουν τους γονείς, να τους διασπάσουν και, τελικά, να τους αναγκάσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο ακατάλληλο κτίριο ή να τους διώξουν από το συγκεκριμένο σχολείο.

Στις αίθουσες που προκρίθηκαν σαν προσωρινή λύση στην περιοχή Petuerling, οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους - παρά τη δέσμευση ότι θα υπήρχε λεωφορείο - και δε φτάνει αυτό, αλλά το κυριότερο δε βρίσκουν κανένα δάσκαλο! Παρά τις υποτιθέμενες εντολές που προβλέπονται σε έγγραφο του υπουργείου με Αρ. Πρωτ. 108/Ε13α, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί και η μεταφορά των μαθητών γίνεται μόνο προς το καρκινογόνο σχολείο, όπου έχουν πάρει εντολή να πηγαίνουν και οι δάσκαλοι.

Στις επανειλημμένες κλήσεις των γονιών, στους αρμόδιους φορείς, Προξενείο, Αστυνομία, εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, αντίθετα, προκλητικές δηλώσεις και κατηγορίες ότι οι γονείς υποκινούνται από πολιτικά κίνητρα και όχι ότι νοιάζονται για την υγεία των παιδιών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει αγανακτήσει τους γονείς, που απαιτούν να εφαρμοστούν αμέσως όλα όσα έχουν καταληχτεί και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ