ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δημοσιογράφοι δε θα είναι εκεί...

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη λεγόμενη Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ

Δε θα συμμετάσχει στην «Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ» η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), που θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο στο Ζάππειο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Αυτό γνωστοποίησε η Ενωση Συντακτών με ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε ενόψει της συνδιάσκεψης.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι και 15 δημοσιογράφοι από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία έχουν δηλώσει ότι δε θα μετέχουν στη συνδιάσκεψη. Μάλιστα στην ανακοίνωσή τους, που είχε δημοσιεύσει ολόκληρη ο «Ρ» την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, τονίζουν ότι δε συμμετάσχουν «στη βάπτιση των γερακιών της καθεστωτικής δημοσιογραφίας της Αγκυρας και των θεωρητικών της Ραμπο-δημοσιογραφίας των Ιμίων σε φιλειρηνικές περιστέρες».

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Τύπου Τουρκίας αποτελεί εργοδοτικό μηχανισμό ελέγχου της δεοντολογίας και δεν αναγνωρίζεται από τις επίσημες Δημοσιογραφικές Ενώσεις της Τουρκίας, οι οποίες αποκλείστηκαν τόσο από τη Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης όσο και από αυτήν που θα γίνει στην Αθήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης και επειδή στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων δεν περιλαμβάνονται κορυφαία θέματα για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης και γνώμης, την απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τους συνεχιζόμενους διωγμούς που υφίστανται Τούρκοι δημοσιογράφοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στις φυλακές.

Το Συμβούλιο Τύπου της Τουρκίας, τονίζεται, ιδρύθηκε στις 6 Φλεβάρη 1988 και αποτελείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο όμως μόνο 6 είναι δημοσιογράφοι. Οι άλλοι είναι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, ένας δικαστής, ένας δικηγόρος και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου. Εχει διατελέσει μέλος του και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νεβζάτ Αγιάζ (που καμία σχέση δεν είχε με τη δημοσιογραφία). Ολοι τους ευαγγελίζονται, τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτό που ευσχήμως αποκαλούν «αυτοέλεγχο», αυτολογοκρισία δηλαδή. Σύμφωνα με τις επιταγές της στρατιωτικής χούντας και του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας που καθιερώθηκε μεταχουντικά.

Στις προκλήσεις του Συμβουλίου Τύπου Τουρκίας να συνεργαστούν τα ανεξάρτητα συνδικαλιστικά όργανα των Τούρκων δημοσιογράφων αρνούνται όχι μόνον επειδή το συμβούλιο δεν έχει αμιγή δημοσιογραφική εκπροσώπηση, αλλά επειδή έχει καταγγείλει επανειλημμένως δημοσιογράφους, αλλά ποτέ την ιδιοκτησία των μέσων για «παραβιάσεις».

Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο συνεργασίας, αλληλεγγύης και συνεννόησης με όλες τις επαγγελματικές δημοσιογραφικές ενώσεις, αντιπροσωπεία του Διοικητικού θα επισκεφτεί στο τέλος του μήνα την Αγκυρα. Αυτή θα είναι ανταπόδοση επίσκεψης που είχε κάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Τούρκων Σύγχρονων Δημοσιογράφων.

Αγώνας για πραγματική προσέγγιση των δυο λαών

Αξίζει πάντως να επαναφέρουμε τις απόψεις που διατύπωσαν, μέσα από την ανακοίνωσή τους, οι 15 δημοσιογράφοι από τα νησιά του Αιγαίου, γιατί μέσα από αυτές καταθέτουν τις πραγματικές τους αγωνίες και προσπάθειες για τη δημιουργία γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν: «Μια τέτοια συζήτηση (σ. σ. αναφέρονται στη Συνδιάσκεψη) και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, και με τη συμμετοχή των δυο υπουργών Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε νεόκοπους φιλειρηνιστές - δημοσιογράφους, που χρόνια υπέθαλψαν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα αναβάθμισης σε περιστέρες της ειρήνης γερακιών της κατά καιρούς καθεστωτικής δημοσιογραφίας».

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο συνεχίζουμε να συμμετέχουμε μαζί με τους Τούρκους συντρόφους μας στους αγώνες για προσέγγιση των δύο λαών, αγώνες που φέρνουν κοντά τους πολίτες και όχι γεράκια. Θεωρούμε πως ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου σήμερα είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες προσεγγίσεις μέσα από συναντήσεις, που θα οργανωθούν από τις αντιπροσωπευτικές Ενώσεις των ανθρώπων του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Οι θέσεις της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

Το πρώτο κείμενο θέσεων κυκλοφόρησε χτες η πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση», την οποία απαρτίζουν κυρίως στελέχη και μέλη της ΑΚΟΑ, που διαχώρισαν τη θέση τους απ' αυτή και αποχώρησαν.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επιμένουμε στις ιδέες του σοσιαλισμού, του μαρξισμού, του απελευθερωτικού οράματος του κομμουνισμού. Δεν εγκαταλείπουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος. Κρατάμε ανοιχτά τα μέτωπα ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και τις λογικές και πρακτικές της υπόκλισης στην κυριαρχία του κεφαλαίου και διαχωρίζουμε τη θέση μας από το δογματισμό και το σταλινισμό».

Δηλώνεται ότι δε γίνονται αποδεκτές η «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ στο ρόλο των διεθνών χωροφυλάκων, η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Καταγγέλλονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις και τα δήθεν ειρηνευτικά εκστρατευτικά σώματα και ο βρώμικος πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δε συναινούν στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, στα προγράμματα σύγκλισης και στην ΟΝΕ, στη «Λευκή Βίβλο», στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην εκτεταμένη ανεργία κ.ά. Εκφράζεται επίσης η αποδοκιμασία στη λατρεία της ελεύθερης αγοράς, στη βίαιη καπιταλιστική ανασυγκρότηση και το νεοφιλελευθερισμό, στην αστική συνδιαχείριση και τις ιδέες και πρακτικές της λεγόμενης κεντροαριστεράς κ.ά.

Εκφράζεται ακόμη η διάθεση να επιμείνουν στην κατεύθυνση του κοινωνικού μετασχηματισμού, της κοινωνικοποίησης βασικών τομέων παραγωγής, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, ενώ αναφέρεται πως «στην Ευρώπη του κεφαλαίου αντιτάσσουμε μια Ευρώπη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση, αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλιστικό ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ, ζητάμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ, περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες» κ.ά.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι: «Ούτε αποστρατευόμαστε, ούτε καλυπτόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς της Αριστεράς».

Τέλος, αναφέρονται οι λόγοι συγκρότησης της νέας πολιτικής κίνησης, που δεν είναι άλλοι από «την εφαρμογή στην πράξη των αρχών δημοκρατικής λειτουργίας, χωρίς αρχηγισμούς και ακρωτηριασμούς των δημοκρατικών οργανωτικών θεσμών, με κατοχυρωμένη τη λειτουργία τάσεων και ρευμάτων. Την επαναδιατύπωση του αιτήματος της επαναστατικής ανανέωσης με εμμονή στη μαρξιστική θεωρία, στην κεντρικότητα της πάλης των τάξεων, με την αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης ως κύριας κοινωνικής δύναμης κοινωνικού μετασχηματισμού».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «σε συνθήκες κυριαρχίας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων και του νεοφιλελευθερισμού, προτείνουμε τη συγκρότηση μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την ήττα και ανατροπή της κυρίαρχης αστικής πολιτικής».

Να προστατευθεί το οικοσύστημα του Σαρανταποτάμου

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την αποτροπή της βάναυσης αλλοίωσης και καταστροφής του τοπίου και του οικοσυστήματος της περιοχής Σαρανταποτάμου Κιθαιρώνα, ζητά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στην περιοχή Σαρανταποτάμου του Κιθαιρώνα - επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο έργο της ΕΥΔΑΠ με στόχο την ενίσχυση της παροχετευτικότητας του υδραγωγείου του Μόρνου. Η διοίκηση της εταιρίας, με έγκριση και του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε την εγκατάσταση αγωγού εντός της κοίτης του Σαρανταποτάμου, παραβλέποντας το γεγονός ότι η περιοχή είναι μια κατάφυτη χαράδρα απείρου κάλλους, με μεγάλη ποικιλία και ιδιαιτερότητα χλωρίδας και πανίδας».

Ο Γ. Θεωνάς επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «για την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται η κοπή 6.000 δέντρων, ενώ τα εκσκαπτικά μηχανήματα και τα εκρηκτικά θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την πανίδα (πτηνά, ερπετά και ελάφια) και την ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλοιώνοντας βάναυσα την άγρια ομορφιά και το οφιοειδές ανάγλυφο της χαράδρας».

Επισημαίνοντας ότι «το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής, ότι με απόφαση και του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ (Εφημερίδα Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 281/23-3-93) ο Σαρανταπόταμος έχει χαρακτηριστεί "διατηρητέος, ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος" και ότι υπάρχουν μελέτες και προτάσεις για υλοποίηση του έργου μέσω σήραγγας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να πάρει άμεσα μέτρα για την αποτροπή καταστροφής του πολύτιμου αυτού φυσικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μια πρόσθετη δαπάνη της τάξεως των 4 εκατ. ΕΥΡΩ, που απαιτεί η κατασκευή της σήραγγας, θα μπορούσε να διατεθεί προκειμένου να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Πάρτε μέτρα για τους πραγματικούς ιούς και την εξαθλίωση

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ  προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την προκλητική σπατάλη τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την... πρόληψη του περιβόητου «ιού του 2000», τη στιγμή που ο πλανήτης και ο τρίτος κόσμος ιδιαίτερα αποδεκατίζονται από πραγματικούς ιούς και επιδημίες, όταν η φτώχεια, η εξαθλίωση και η πείνα μαστίζουν 1 δισ. ανθρώπους, στηλιτεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς με Ερώτηση που κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Μισό τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι ξοδεύτηκαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης απειλής του λεγόμενου "ιού του 2000"», τονίζει στην Ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς και καλεί το Συμβούλιο «να ενημερώσει για τα ποσά που διατέθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και κρατών-μελών για την... πρόληψη του "ιού", που δε "χτύπησε" ποτέ, και που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, και αν είναι στις προθέσεις του να προωθήσει τη διάθεση ανάλογων ποσών προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση υπαρκτών ιών και επιδημιών, που μαστίζουν τον πλανήτη, όπως αυτό του ΕΪΤΖ, από τον οποίο, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, έχουν μολυνθεί μόνο στην Αφρική 23,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 14 εκατομμύρια πέθαναν ήδη, ή για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης του τρίτου κόσμου όπου 1 δισ. άνθρωποι υποσιτίζονται και 30 εκατομμύρια πεθαίνουν το χρόνο από την πείνα».

Με επιστολή του προς την εφημερίδα ο πρωτοπρεσβύτερος του ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Θεσσαλονίκης Αβραάμ - Αγάπιος Παπαδόπουλος, σε απάντηση δημοσιεύματος της Παρασκευής 28 Γενάρη, όπου αναφερόταν πως είχε κριθεί ένοχος από την Ιερά Μητρόπολη για άνομες σχέσεις, υποστηρίζει: «Σε ανακρίσεις που άρχισαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στο Μάρτιο του 1988, εξετάστηκαν μάρτυρες που είχαν προταθεί και από τις δύο πλευρές. Μέχρι και σήμερα δε μου έχει κοινοποιηθεί ούτε γνωστοποιηθεί πόρισμα επί των πιο πάνω ανακρίσεων από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε και κλήση ως κατηγορούμενο για οποιοδήποτε αδίκημα που να με παραπέμπει σε οποιοδήποτε Κανονικό Δικαστήριο, ούτε τέλος μου επιβλήθηκε οποιαδήποτε πειθαρχική ή άλλου είδους ποινή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ