ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «σύλληψη» αποπροσανατολισμού των ΕΒΕ

Ενας ακόμη... «θεσμικός επενδυτής» είναι η «Εταιρία εγγυοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», για την οποία πολλή διαφήμιση φρόντισε να κάνει η κυβέρνηση για αυτονόητους λόγους. Δηλαδή, μια εταιρία που αποκλειστικό στόχο έχει την αποκόμιση όσο το δυνατό μεγαλύτερων κερδών, πράγμα το οποίο είναι φανερό ότι καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών, οικογενειακού χαρακτήρα, επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που έχουν αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή παρουσίαση της «Εταιρίας εγγυοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος με τον διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα των χαρακτηριστικών της εταιρίας, αυτή θα είναι μια Ανώνυμη Εταιρία, θυγατρική της ΕΤΒΑ, η οποία «φυσικά και θα λειτουργεί ως θεσμικός επενδυτής το ίδιο φυσικά και θα συγκροτήσει το χαρτοφυλάκιό του με στόχο την παραγωγή των μεγαλύτερων δυνατών υπεραξιών».

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που θα είναι 30 δισ. δρχ., θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα μεταποίησης και υπηρεσιών του Γ` ΚΠΣ και θα παρέχει εγγύηση στα δάνεια των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 50% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το συνολικό κεφάλαιο που μπορεί να κινητοποιηθεί είναι 800 δισ. δρχ. σε πρώτη φάση. Η εταιρία θα συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες, που θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, κλάδους, ύψος επενδύσεων και αριθμό θέσεων εργασίας. Ολα τα παραπάνω θα γίνονται «σε αγαστή, καλόπιστη και δημιουργική συνεργασία του εγγυητικού κεφαλαίου με το τραπεζικό σύστημα».

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στην καλύτερη περίπτωση που κάποιες εταιρίες θα ωφεληθούν - πέρα από τις ανέξοδες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης περί βαρύτητας στις μικρές επιχειρήσεις που... βαφτίστηκαν πάλι «κορμός της οικονομίας» - αυτές δε θα είναι βέβαια η μεγάλη μάζα των μικρών επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, που πνίγονται από την ανυπαρξία χρηματοδοτικού πλαισίου. Αλλά, πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποιες ομάδες επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που κρίνονται «ανερχόμενες» και «ανθεκτικές» στο φάσμα της «παγκοσμιοποίησης» και του «ανταγωνισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Ε. Βενιζέλος δεν έκρυψε ότι είναι το ενδεχόμενο μιας μεθόδευσης τέτοιας που να θέτει στην υπηρεσία της ιδιωτικοποιημένης ΕΤΒΑ το δίκτυο του δημόσιου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πιο ριζοσπαστική και αποτελεσματική» μια κίνηση με την οποία «μια τράπεζα με κεντρικό επιτελικό μηχανισμό αλλά χωρίς δίκτυο διασταυρώνεται με ένα δίκτυο που δεν έχει έναν κεντρικό τραπεζικό μηχανισμό».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Θα καταδικάσουμε τα κόμματα εξουσίας και την ΟΝΕ

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΟΒΣΑ προς τους ΕΒΕ για μαζικοποίηση των σωματείων τους, συντονισμό των αγώνων τους με τα κοινωνικά στρώμματα που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική και αποφασιστική καταδίκη όσων παρουσιάζουν την ΟΝΕ ως μονόδρομο και εθνικό στόχο

Μόνο με τη μαζικοποίηση των σωματείων και με τη δημιουργία Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που θα αναλάβουν να οργανώσουν και να συντονίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είναι δυνατόν να «απαντηθεί» η επίθεση που δέχονται οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, ο οποίοι διέρχονται τη βαθύτερη κρίση από ποτέ. Τα παραπάνω τονίζονται στα συμπεράσματα -απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), το οποίο απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη του αφ' ενός να ενισχύσουν τους κοινούς τους αγώνες με όλα τα στρώματα του λαού που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλαδή, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους και αφ' ετέρου να καταδικάσουν μαζικά τα κόμματα εξουσίας και όλα τα κόμματα που εμφανίζουν αυτή την πολιτική και την ΟΝΕ σαν μονόδρομο!

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ κατήγγειλε ότι ασκείται μια πολιτική που όχι μόνο δε λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αλλά αντίθετα φορτώνει διαρκώς νέα στις πλάτες των ΕΒΕ. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει ο νέος φορολογικός νόμος και οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι αποφάσεις για την επαγγελματική στέγη, η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, η έλλειψη βιοτεχνικών πάρκων κ.ο.κ.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που συζητήθηκαν από το ΔΣ για την πενταετία 1993-1998, σύμφωνα με τα οποία η φορολογία των ΕΒΕ έχει αυξηθεί κατά 335%, το 50% του τζίρου των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συγκεντρώθηκε στα πολυκαταστήματα, το 50% της αγοράς έχει καταληφθεί από εισαγόμενα προϊόντα. Ο τελευταίος νόμος για τα πανωτόκια, σημειώθηκε, αποδεικνύει ότι έχει καταργηθεί κάθε εμπόδιο στην τοκογλυφία των τραπεζών, ενώ η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς έφερε την κατάργηση του σταθερού ωραρίου εργασίας και την «απελευθέρωση» της επαγγελματικής στέγης, μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Οσο για τα χρηματοδοτικά προγράμματα απευθύνονται πάντα στις μεγάλες επιχειρήσεις και αν κάποιοι πολύ λίγοι από τους μικρότερους, κυρίως «μεσαίοι» μπόρεσαν και πήραν κάτι, δεν άλλαξε τίποτα από τη δεινή τους θέση.

Ταυτόχρονα, τόνισε το ΔΣ της ΟΒΣΑ, τα τελευταία χρόνια πολλοί ΕΒΕ ξεκληρίστηκαν βίαια και έγιναν φθηνοί υπάλληλοι με μεροκάματα πείνας σε μεγάλες επιχειρήσεις, πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται είναι και ο τελικός στόχος των ασκούμενων πολιτικών: Να κλείσουν το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μείνουν κάποιες που θα εξυπηρετούν τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Η πολιτική για την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ απέδειξε ξεκάθαρα όλα αυτά τα χρόνια ποιους εξυπηρετεί.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ συζήτησε επίσης τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τις πολιτικές που επιτάσσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, την «παγκοσμιοποίηση». Η κυβέρνηση, κατήγγειλε, στην προσπάθειά της να επιβάλει αυτή την πολιτική δε διστάζει να προβεί σε μεθόδους αυταρχικές και αντιδημοκρατικές, χτυπώντας όποιους αντιστέκονται σ' αυτή τη λαίλαπα, ξεχνώντας προφανώς ότι οι μέθοδοι αυτές έχουν καταδικαστεί μια για πάντα στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Αυτό που χρειάζεται, εκτίμησε το ΔΣ της Ομοσπονδίας, είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική, να εφαρμοστεί μια άλλη που συνεχώς θα αφαιρεί τα προνόμια των μονοπωλίων μέχρι να τα καταργήσει. Με κίνητρα για συνενώσεις και συνεταιρισμούς, με προστασία της ντόπιας παραγωγής, με έλεγχο των αθρόων εισαγωγών, με δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, που ο καθένας θα πληρώνει με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα. Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, κατέληξε, χρειάζεται μαζικό, ενωτικό, ασυμβίβαστο συνδικαλιστικό λαϊκό κίνημα, που με συνεχείς, αταλάντευτους αγώνες και όχι τουφεκιές στον αέρα, θα μπορέσει να αλλάξει αυτή τη δυσμενή για τους περισσότερους κατάσταση.

Το ΔΣ κρίνει, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, ότι μονόδρομος για τους ΕΒΕ είναι η μαζικοποίηση των σωματείων τους, η ενίσχυση των κοινών αγώνων τους με όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική και - όπως τονίζει χαρακτηριστικά - επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών, «όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει ΜΑΖΙΚΑ να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ τα κόμματα εξουσίας που έφεραν τους ΕΒΕ σ' αυτό το αδιέξοδο, αλλά και όλα τα κόμματα που εμφανίζουν αυτή την πολιτική σαν μονόδρομο και την ΟΝΕ σαν εθνικό στόχο».

Εκβιάζουν πάλι οι φαρμακοβιομήχνοι

Με διακοπή της προμήθειας των νοσοκομείων με φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό εκβιάζουν εκ νέου φαρμακοβιομήχανοι και επιχειρηματίες, επικαλούμενοι τα χρέη των νοσοκομείων που, όπως λένε, ξεπερνούν τα 100 δισ. δρχ. Χρέη που είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, που πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες, κλείνοντας τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως αναφέρουν πηγές, προερχόμενες από το χώρο των επιχειρηματιών, οι εκπρόσωποι των έξι κλάδων που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τους παραπέρα χειρισμούς τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μεταξύ των ενδεχομένων, που συζητιούνται είναι ακόμα και η αναστολή της εκτέλεσης των παραγγελιών των νοσοκομείων έως ότου τακτοποιηθούν τα χρέη των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές προτίθενται να ζητήσουν να πληρώνονται στο μέλλον τοις μετρητοίς σε κάθε παράδοση εμπορεύματος. Στο μεταξύ θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να ζητήσουν να ρυθμιστούν τα χρέη με τη διάθεση ομολόγων.

Απελευθερώνονται και οι αγοραπωλησίες χρυσού

Νέο πεδίο δραστηριότητας, κυρίως κερδοσκοπικής, ανοίγεται για τις εμπορικές τράπεζες, μετά τη χτεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, να άρει τις δεσμεύσεις αγοραπωλησίας χρυσού, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων, η οποία βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα μας. Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι αγορές και οι πωλήσεις χρυσού, που δε χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς θα μπορούν να διενεργούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, για δικό τους λογαριασμό και με δικό τους κίνδυνο...

Σαν χρυσός, στην απόφαση νοούνται οι χρυσές λίρες, τα χρυσά νομίσματα και οι τυποποιημένες ράβδοι ή πλάκες χρυσού διεθνών προδιαγραφών. Οι ιδιώτες - κάτοικοι Ελλάδας και του εξωτερικού - υποχρεώνονται να δηλώνουν κατά την έξοδο ή την είσοδο στη χώρα το μεταφερόμενο χρυσό, εφόσον η συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 2.000 Ευρώ (κατά την έξοδο) και 10.000 Ευρώ (κατά την είσοδο).

  • Εφαλτήριο για νέες δραστηριότητες και αυξημένα κέρδη αποτελεί για τον πολυεθνικό όμιλο ΑΒΒ η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και η επιχειρούμενη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων. Το ελληνικό τμήμα της ΑΒΒ, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος Β. Skantze, το περασμένο οικονομικό έτος παρουσίασε σημαντικά κέρδη με έσοδα 23 δισ. δρχ. και προ φόρων κέρδη 3,8 δισ., δηλαδή παρουσιάζοντας αύξηση 27% και 22% αντίστοιχα. Η ΑΒΒ στην Ελλάδα έχει παρουσία στο σύνολο των μεγαλύτερων ενεργειακών έργων, όπως ο λιγνιτικός σταθμός στη Φλώρινα, οι σταθμοί στα Χανιά, στο Λαύριο και την Κομοτηνή, η συνοριακή γραμμή σύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, καθώς επίσης και σε μονάδες στα ΕΛΠΕ και τη «Motor oil».
ΟΜΙΛΟΣ EUROBANK
Εξι νέα αμοιβαία

Η διάθεση έξι νέων αμοιβαίων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά από τον όμιλο της Eurobank, ανακοινώθηκε επίσημα χτες, στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα 6 νέα αμοιβαία κεφάλαια, θα διαχειρίζεται η EFG ΑΕΔΑΚ (της Eurobank) σε συνεργασία με την Deutsche Bank, και αποτελούν τα πρώτα προϊόντα της συνεργασίας του ομίλου της Eurobank με το γερμανικό τραπεζικό όμιλο, στον τομέα των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αναλυτικότερα, τα νέα προϊόντα, που αποτελούν μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και ομολογιακά μετοχικά κεφάλαια, είναι τα εξής:

  • Eurobank Value Index
  • Eurobank Genesis
  • Eurobank Global Top 50
  • Eurobank New Market World
  • Eurobank Διεθνές Μεικτό
  • Eurobank Bond Fund.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ