ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Μια ξεχωριστή γιορτή
Μαθητές κήρυκες της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος Κερατσινίου με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου καλεσμένους
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος Κερατσινίου με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου καλεσμένους
Ενα από τα βασικά αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις είναι, να διδάσκεται η Ιστορία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, στους μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας μας. Ομως, το δίκαιο αυτό αίτημα, όπως και πολλά αλλά, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Δεν έχουν δικαιωθεί οι αντιστασιακοί, παρ' όλες τις υποσχέσεις των κυβερνώντων.

Και να που σε μια γειτονιά του Πειραιά, το Κερατσίνι, συνέβη κάτι που ανέτρεψε τα δεδομένα. Αντί να πάει η ιστορία της Αντίστασης του 1940-44 στα σχολεία, πήγαν οι μικροί μαθητές προς αυτήν. Και αυτό έγινε χάρις στην πολύ σπουδαία δουλιά που έκαναν οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Κερατσινίου , με μπροστάρη τον ακούραστο Πρόεδρό του, Αντώνη Αντύπα και το «Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης».

Η δουλιά που έγινε με τα παιδιά, από μέρους των παραπάνω αντιστασιακών φορέων, ήταν τόσο σπουδαία, ώστε οι μικροί μαθητές, τέταρτη γενιά από την εποχή της μαύρης γερμανικής κατοχής, να ενδιαφερθούν πραγματικά για τα ηρωικά γεγονότα της εποχής των παππούδων τους. Στην κυριολεξία «ρούφηξαν» την ιστορία και συγκινήθηκαν με τις πράξεις γενναιότητας των αγωνιστών.

Οι μαθητές της Ε1 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου ευαισθητοποιήθηκαν τόσο με την καινούρια αυτή τους εμπειρία, ώστε δημιούργησαν ένα πολύ καλό «Δελτίο Τύπου», που το αφιέρωσαν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, και στα αντιστασιακά χρόνια, που επακολούθησαν. Ετσι επώνυμα, τα παιδιά καταθέτουν τις απόψεις τους για τα γεγονότα του πολέμου και καταγράφουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων αγωνιστών για την πατρίδα.

Το πρωτοσέλιδο του Δελτίου Τύπου που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές της Ε' τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου
Το πρωτοσέλιδο του Δελτίου Τύπου που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές της Ε' τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου
Ιδιαίτερα στο Δελτίο τους στέκονται τα παιδιά, στην περίοδο της Αντίστασης και εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή στην πόλη τους το Κερατσίνι. Τιμούν ευλαβικά τους πεσόντες Κερατσινιώτες συμπατριώτες τους και παραθέτουν φωτογραφίες των εκτελεσμένων και πεσόντων πατριωτών στις μάχες εναντίον των Γερμανών.

Οι μαθητές στην αντιστασιακή εκδήλωση

Μια πολύ καλή ευκαιρία, για να βρεθούν οι μικροί μαθητές με τους αντιστασιακούς φίλους τους ακόμη μια φορά, ήταν αυτή της γιορτής της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που διοργάνωσε το Παράρτημα Κερατσινίου και ο «Σύλλογος Απογόνων» την Κυριακή 16-1-00. Πρώτοι, λοιπόν, καλεσμένοι στην αντιστασιακή εκδήλωση, ήσαν οι αντιπροσωπείες των πέντε Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μαζί με τους δασκάλους τους, που όχι μόνο με μεγάλη ευχαρίστηση ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, αλλά τελικά ήσαν αυτοί που κατηύθυναν το πρόγραμμα της γιορτής.

Τα παιδιά μετέφεραν τα μηνύματα και τις ευχές του κάθε σχολείου, που αντιπροσώπευαν και άναψαν κεριά στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν τη ζωή τους, πολεμώντας τους Γερμανούς και στη μνήμη των δέκα εκατομμυρίων παιδιών που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηρα από πολέμους την τελευταία δεκαετία.

Ακόμη, οι μικροί μαθητές δήλωσαν ότι ο αγώνας των αντιστασιακών δεν πήγε χαμένος και ότι θα συνεχίσουν στα χνάρια τους, για μια καλύτερη ζωή, για παιδεία, πολιτισμό, ειρήνη και δικαιοσύνη. Τέλος, βροντοφώναξαν: «Ποτέ πια πόλεμος». «Ζήτω η ειρήνη»!

Τη νεανική, δροσερή και ευαίσθητη παρουσία των μικρών μαθητών του Δημοτικού, χάρηκαν, θαύμασαν και χειροκρότησαν, αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης της περιοχής. Ανάμεσά τους παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς, ο οποίος έκανε και σύντομο χαιρετισμό, καθώς και σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντιστασιακό σχολικό βιβλίο

Μικροί μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Κερατσινίου, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης της πόλης τους, που λειτουργεί στο χώρο των γραφείων του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ
Μικροί μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Κερατσινίου, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης της πόλης τους, που λειτουργεί στο χώρο των γραφείων του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ
Τέλος, θα πρέπει πληροφοριακά να αναφέρουμε, ότι ο Δήμος Κερατσινίου έχει δεσμευτεί, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες του Παραρτήματος, να δημιουργήσει Επιτροπή - που θα αποτελείται από μέλη του ΔΣ του Δήμου, καθώς και αντιστασιακούς του Παραρτήματος Κερατσινίου -η οποία θα συγκεντρώσει υλικό για το Επος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους αγώνες του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, για την έκδοση σχολικού βιβλίου για όλες τις βαθμίδες της Μέσης Εκπαίδευσης. Θα αφιερώνεται δε ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο, για την αντίσταση στο Κερατσίνι και τις μάχες που δόθηκαν ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.


Σόνια ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Μακρονησιώτες κόβουν την πίτα τους

Σήμερα, Παρασκευή 4-2-2000, στις 6μμ, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα Λογιστών Αθήνας(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Συνεστίαση Πολιτικών Προσφύγων
Μια κεφάτη οικογενειακή συγκέντρωση

Η καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση των Πολιτικών Προσφύγων, που ζουν στην Αττική, έγινε τον περασμένο μήνα, με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα.

Η συνεστίαση διοργανώθηκε, όπως πάντα, από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και έγινε στο κέντρο «Μουσική Κιβωτός». Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά ζεστή και οικογενειακή, έτσι όπως ταιριάζει σε συντρόφους παλιούς, που ανταμώνουν ύστερα από καιρό και θυμούνται όμορφες, ηρωικές, συχνά και σκληρές, μα πάντα αναμνήσεις συντροφικές, αδελφικές.

Με την είσοδο της κάθε οικογένειας στο κέντρο, άρχιζαν οι ερευνητικές ματιές για εντοπισμό των γνωστών και φίλων από τις πρώην πατρίδες και από κει και πέρα...«τι κάνεις;», «πώς είσαι;» και οι αναμνήσεις μιας άλλης πολύ συχνά όμορφης ζωής έρχονταν στο νου.

Παρέες - παρέες, οικογένειες - οικογένειες, μα πάντα όλοι μαζί, μια μεγάλη οικογένεια. Ετσι αισθάνονται οι πολιτικοί πρόσφυγες και ας ζούσαν σε διαφορετικές χώρες, ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς. Εκείνο που τους ένωνε όλους ήταν η Πατρίδα Ελλάδα, οι κοινοί τους αγώνες και η αγωνία να ξαναγυρίσουν πάλι πίσω.

Το πρόγραμμα άνοιξε, για να γυρίσουμε πίσω στην εκδήλωσή μας, με τον πρόεδρο του ΚΣ Γρηγόρη Φώτου, που μας μίλησε για τις δραστηριότητες της Ενωσής μας. Την ατμόσφαιρα ζέστανε ακόμη πιο πολύ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ήταν εξαιρετικό και η ορχήστρα έπαιξε σκοπούς από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, για να μη μείνει κανείς μας παραπονεμένος. Ακολούθησε φαγοπότι, χορός και ευχές για την επόμενη συνάντηση.


Τ.Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Τίμησαν την επέτειο των 50 χρόνων από την άφιξή τους στη Μακρόνησο

Επετειακή εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τον πηγεμό των γυναικών στη Μακρόνησο πραγματοποίησε στις 28 Γενάρη ο «Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών».

Μετά την εισήγηση της προέδρου του Συλλόγου, Ζωζώς Πετροπούλου, η οποία αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στη συμμετοχή της γυναίκας στην Αντίσταση, το λόγο πήρε η ΝίτσαΓαβριηλίδου, για να μιλήσει για το χρονικό της άφιξης των γυναικών στη Μακρόνησο και τη μεταχείριση που είχαν. Επίσης, μίλησε και η δασκάλα-συγγραφέας Ναταλία Αποστολοπούλου, που με την αφήγησή της συγκίνησε το ακροατήριο. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος του Λουντέμη με τίτλο «Ερχονται οι γυναίκες», από την τότε εξόριστη Κατίνα Σηφακάκη. Ενώ η Νίτσα Πετροπουλάκη-Κισκύρα αναφέρθηκε στην επίσκεψη των Γάλλων δημοσιογράφων στη Μακρόνησο και η Βικτωρία Θεοδώρου διάβασε ένα ανέκδοτο κείμενο της Λίζας Κόττου. Τις ομιλίες έκλεισε η Αργυρώ Κουτήφαρη, που αφηγήθηκε τους διωγμούς που είχαν οι γυναίκες όταν μεταφέρθηκαν στον Αϊ-Στράτη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, από μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, η συγγραφέας Πέπη Δαράκη και από μέρους της ΠΕΚΑΜ ο γραμματέας της Θ. Τσουκνίδας.


Ν. Γ.

Εκδηλώσεις

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000:

  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ, στις 11 πμ, στα γραφεία του, Ματρώζου 33.
  • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ στις 11 πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας.
  • ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, την ΤΡΙΤΗ 8-2-2000 στις 5.30 πμ, στο ΚΑΠΗ Καματερού.
Συνεστίαση

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων του ΔΣΕ,(ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000, στις 2 μμ, συνεστίαση στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλλο), Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Πληροφορίες για προσκλήσεις, στο τηλέφωνο: 32.20.183

Συνελεύσεις
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, πραγματοποιεί την 8η Τακτική Συνδιάσκεψή του, με θέματα Απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και εκλογή Νέου Κεντρικού Συμβουλίου, το Σάββατο 5-2-2000 στις 10 πμ, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, Ομόνοια.
  • Το Παράρτημα ΚΥΨΕΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο, ΣΑΒΒΑΤΟ 5-2-2000, στις 10.30 πμ, στα γραφεία του (Καλλιφρονά 30, Κυψέλη), την απολογιστική του συνέλευση. Θα ακολουθήσει και το κόψιμο της πίτας.
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000, στις 11 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), την απολογιστική του συνέλευση. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας.
  • Ο Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και Φίλων ΕΑ, πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6-2-2000, στις 10 πμ, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10 - 4ος όροφος, απολογιστική συνέλευση και κοπή πίτας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ