ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ
Μεγαλώνει η κόντρα

Διογκώνεται η πολιτική διάσταση, χωρίς ωστόσο να θίγεται από τους πρωταγωνιστές το ...«δικαίωμα» των ιδιωτών να ελέγξουν την «αγορά»

Το περιεχόμενο της έγγραφης παραίτησης του προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ Γ. Παλαιοκρασσά χτες, αλλά και όσα προηγήθηκαν, επιβεβαιώνουν, ανεξάρτητα από τις αντιτιθέμενες ερμηνείες και απόψεις των εμπλεκομένων, ότι η ΔΕΗ είναι πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επικρατήσουν στο μοίρασμα της «πίτας». Επιζητούν όχι μόνο τη «μερίδα του λέοντος» από τα 900 εκατ. ευρώ του προγράμματος επενδύσεων και από το 1,7 δισ. ευρώ των προμηθειών, αλλά και τον έλεγχο της ίδιας της επιχείρησης, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχουν θέσει προ πολλού στη διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικής δράσης. Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, που ολοκληρώθηκε θεσμικά με το νόμο που ψηφίστηκε προχτές, αποτελεί και τη βάση για την ένταση της διαμάχης αυτών των συμφερόντων, καθώς οι τζίροι και τα κέρδη αναμένονται αστρονομικά.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο Γ. Παλαιοκρασσάς υποστηρίζει ότι υπήρξε θύμα ενός ανελέητου και βρώμικου πολέμου «των ΜΜΕ της διαπλοκής», ο οποίος ξεκίνησε από τη στιγμή που έκανε το «έγκλημα» - όπως το χαρακτηρίζει - να καταθέσει στον εισαγγελέα 7 φακέλους υποθέσεων που είχαν να κάνουν με αποφάσεις του ΔΣ της επιχείρησης για διάφορα έργα και προμήθειες. Κάνει επίσης λόγο για «συμβιβασμό με ένα σύστημα που εξέθρεψε και στηρίζει τη διαπλοκή και που πολύ γρήγορα κατάφερε να επιβιώσει και μετεκλογικά», ακόμη και για «μονάδες που επιβλήθηκαν από τους "εθνικούς" της προμηθευτές». Μιλά επίσης για «παλιούς», αλλά και «νέους» συνοδοιπόρους της διαπλοκής, εκφράζει τη θλίψη του γιατί διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι «η Νέα Διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή». Ενδεικτική είναι η επισήμανσή του πως «η μόνη μου τύψη είναι ότι παρέσυρα κατά τις εκλογές χιλιάδες Κυκλαδίτες να πιστέψουν μαζί μου στο όραμα μιας νέας, πιο τίμιας Ελλάδας». Στην επιστολή φροντίζει να σημειώσει ότι ο Κ. Καραμανλής του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο τοποθετημένος από το ΠΑΣΟΚ Στ. Νέζης «μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων». Στη συνέχεια αποδίδει στη διαπλοκή την παραμονή του Στ. Νέζη στη θέση του και μετά το τέλος των Αγώνων!

Μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε κοινή δήλωσή της επισήμαναν: «Επειδή η επιστολή παραίτησης του τέως προέδρου της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης, διαβιβάσαμε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου την επιστολή για ενέργειες της αρμοδιότητάς του». Συνακόλουθα ο Γ. Παλαιοκρασσάς θα κληθεί να αποδείξει τα λεγόμενά του ή διαφορετικά να υποστεί τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες!!! Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ανακοινώθηκε χτες. Πρόκειται για τον Κ. Κυριακόπουλο, επί 20 χρόνια γενικό διευθυντή της «Alpha Bank» και μέλος του ΔΣ της μέχρι τον περασμένο Απρίλη.

Το επόμενο πεδίο έντασης στη νέα, «άγρια» αγορά ηλεκτρισμού έχει να κάνει με το διαγωνισμό για την παραγωγή 900 MW από ιδιώτες στην οποία δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει η ΔΕΗ. Μπορεί όμως να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό για επιπλέον 400 MW. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσε επιχειρηματίες που έχουν άδεια παραγωγής και τις τράπεζες σε διαβουλεύσεις, ενώ βασικό στοιχείο είναι η προαγορά από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) πολύ μεγάλου μέρους της ισχύος τους, με λίγα λόγια η επιδότησή τους πριν την κατασκευή των μονάδων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει υπερασπιστής της διαφάνειας ακόμη μια φορά...

Σηκώνοντας τη σημαία του «αδιάφθορου» για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επιχείρησε μετά την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσά, να εμφανίσει την κυβέρνηση της ΝΔ σαν το φορέα που ...προασπίζεται τη «διαφάνεια στο δημόσιο βίο».

Ο Κ. Καραμανλής και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που πήραν μέρος στον επικοινωνιακό «μαραθώνιο», ο οποίος στήθηκε γύρω από την παραίτηση του Γ. Παλαιοκρασσά, προσπάθησαν να κρύψουν πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους ότι οι στρατηγικές πολιτικές επιλογές τους «γεννούν» ακριβώς εκείνες τις διεργασίες, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να βάλει χέρι στον έλεγχο της ΔΕΗ, των επενδύσεων και των προμηθειών της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως, εκτός των άλλων, μια «παραίτηση» και ένας νέος γύρος δήθεν «πολέμου» κατά της διαπλοκής λειτουργούν σαν βασικός μοχλός αποπροσανατολισμού του λαού. Οι κυβερνώντες, με την υπόθεση Παλαιοκρασσά, επιδιώκουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα ότι με το νέο νόμο που ψήφισαν μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση για την «απελευθέρωση» του τομέα ενέργειας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στις ομάδες μεγαλοεπιχειρηματιών για να ...εφορμήσουν στα «φιλέτα» της ΔΕΗ. Επιδιώκουν να ...ξεχαστεί ότι με το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ βάλλονται βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα.

Ακριβώς σ' αυτή την αποπροσανατολιστική γραμμή κινήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, σχολιάζοντας την επιστολή Παλαιοκρασσά, με γραπτή ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «ο αγώνας για την επιβολή της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής». Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιεχόμενο της επιστολής Παλαιοκρασσά ανέφερε ότι για να έχει αποτελέσματα η επιβολή της διαφάνειας «χρειάζεται από τη μία θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη γίνονται και από την άλλη τεκμηριωμένη πάντα στοιχειοθέτηση, η οποία πρέπει να οδηγεί στη Δικαιοσύνη και να κρίνεται από αυτήν. Αυτή είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης και η εντολή που έδωσαν σε όλους μας οι Ελληνες πολίτες».

Ο ίδιος συγχρόνως ανέφερε ότι «ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν θέματα της ΔΕΗ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε ουσιαστικά αβάσιμες τις καταγγελίες του Γ. Παλαιοκρασσά, αφού, όπως είπε, «δεν μπόρεσε να τις τεκμηριώσει γι' αυτό και παραιτήθηκε». Σε ερώτηση που αφορούσε στα κίνητρα του Γ. Παλαιοκρασσά, ο Ε. Αντώναρος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κάνω ψυχογράφημα, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο και κανέναν επιθετικό προσδιορισμό». Ταυτόγρονα, ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του Γ. Παλαιοκρασσά ότι στην κυβέρνηση έχουν συμβιβαστεί με τα φαινόμενα διαφθοράς, ο Ε. Αντώναρος απάντησε: «Δεν ξέρω στην κυβέρνηση κανέναν που να έχει συμβιβαστεί».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απόλυτη συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική...

...και αντιπολιτευτικές κορόνες

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε χτες την παραίτηση Παλαιοκρασσά, για να καταγγείλει την κυβέρνηση για «έλλειψη συντονισμού» και «ανευθυνότητας», προκειμένου να κρύψει την πλήρη πολιτική ταύτιση του κόμματός του με τη ΝΔ, η οποία εκφράστηκε εξάλλου με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στους κεφαλαιούχους, για να καρπωθούν τη δημόσια περιουσία.

Πίσω από τις αντιπολιτευτικές κορόνες και τις καταγγελίες του ότι η κυβέρνηση «είναι παραγωγός και συμμέτοχος» στη διαπλοκή, ο Γ. Παπανδρέου στην ουσία υπερασπίστηκε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση, αφού τάχτηκε υπέρ του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ακόμα παραπέρα επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Εξάλλου, πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, στρώνοντας το δρόμο στην κυβέρνηση σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ακόμα παραπέρα προώθηση της «μερικής» και «προσωρινής» απασχόλησης ακόμα και την κατάργηση των «συλλογικών συμβάσεων εργασίας», αλλά χτες εντελώς υποκριτικά... ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ παίρνει «μέτρα εις βάρος των εργαζομένων».

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ανάγκη αλλαγών στις ΔΕΚΟ» και «ανάγκη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητάς» τους, αλλά σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών συνειδήσεων ανέφερε ότι δε χρειάζεται «να καταργήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε «συμφωνημένες ρυθμίσεις» και με «βασικό εργαλείο» τον κοινωνικό διάλογο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις...

Δεν παρέλειψε, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού να επικεντρώσει την ανούσια αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση στον τρόπο που «θα γίνονται οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται στην «επιστροφή στην πελατειακή λογική που θα χαντακώσει τις επιχειρήσεις με προσωπικό ακατάλληλο και βασικό προσόν τον "μπάρμπα στην Κορώνη"».

Επίσης, ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «απουσιάζει» από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ με θέμα την αναμόρφωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και μάλιστα εις βάρος των αγροτών μας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε να καταγγείλει τη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, παραλείποντας επίσης να αναφέρει ότι η μείωση των επιδοτήσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, έγινε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια μάλιστα της ελληνικής προεδρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ