ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Δεν έχει ποιοτικό πριμ για τους μικρούς

Ακόμα ένα μέτρο ενίσχυσης των μεγαλοπαραγωγών και των μεγαλοεπιχειρηματιών

Εκτός ποιοτικού πριμ βγάζει η κυβέρνηση τους μικρούς αιγοπροβατοτρόφους στα πλαίσια της προσαρμογής που επιβάλλουν οι σχεδιασμοί της νέας ΚΑΠ. Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση θα χορηγείται το ποιοτικό παρακράτημα της νέας ΚΑΠ (άρθρο 69 του κοινοτικού κανονισμού 1782/03) στους αιγοπροβατοτρόφους που παραδίδουν 10 τόνους αιγοπρόβειο γάλα το χρόνο για τις πεδινές περιοχές της χώρας και 8 τόνους για τις ορεινές και νησιωτικές, ενώ θα πρέπει να πληρούνται επίσης και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις, που κατά βάση αποκλείουν τους μικρούς παραγωγούς.

Το ποιοτικό παρακράτημα είναι το 5% της ενιαίας ενίσχυσης για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που θα πληρώνουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι από το 2006 και όπως αποφάσισε η κυβέρνηση θα δίνεται υπό όρους στο αιγοπρόβειο γάλα. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί θα πρέπει: Να τηρούν μητρώο της εκμετάλλευσής τους, να παραδίδουν το γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας, το γάλα να έχει συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και μικροβιακό φορτίο και να υποβάλουν αίτηση για την είσπραξη του παρακρατήματος μαζί με το έντυπο της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης μέχρι τις 15 Μάη κάθε χρόνο. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση.

Οπως εκτιμάται το ποσό που θα παρακρατείται και στη συνέχεια θα δίνεται ως ποιοτικό πριμ στο αιγοπρόβειο γάλα θα είναι 12 με 13 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια συνολική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα κυμαίνεται γύρω στους 1.100.000 τόνους (650.000 πρόβειο και 450.000 γίδινο). Αυτό που επίσης εκτιμάται είναι ότι το 40% ίσως και παραπάνω των αιγοπροβατοτρόφων θα αποκλειστούν του πριμ γιατί εκτός από το όριο των κιλών θα υπάρχει και όριο ζώων. Δηλαδή, αν στις πεδινές περιοχές τα κοπάδια είναι κάτω από 67 ζώα και στις ορεινές και μειονεκτικές κάτω από 53 ζώα δε θα δικαιούνται οι παραγωγοί το ποιοτικό πριμ για το αιγοπρόβειο γάλα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπονόμευση της βιολογικής γεωργίας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για την ενσωμάτωση των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων σε αυτές των συμβατικών προϊόντων, κατέθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, Ν. Γκατζής και Αγγ. Τζέκης. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να κλείσει τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων στα πλαίσια του Ν. 3377/05 και να τις ενσωματώσει στις λαϊκές αγορές συμβατικών προϊόντων, αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας. Η απόφαση αυτή διευκολύνει την εξάρτηση των βιοκαλλιεργητών από διάφορες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ και αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης, που στα λόγια προβάλλει τη βιολογική γεωργία, στην πράξη όμως προωθεί τη γεωργία των μεταλλαγμένων, που υπονομεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και απειλεί με επιμόλυνση τόσο τη συμβατική όσο και τη βιολογική γεωργία. Υποκριτική είναι και η δικαιολογία του ελέγχου και της προστασίας των καταναλωτών που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την παραπάνω απόφασή της, επειδή την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων την έχει αναθέσει σε ιδιώτες, ενώ τον έλεγχο των αρμόδιων κυβερνητικών ελεγκτικών μηχανισμών και υπηρεσιών οι βιοκαλλιεργητές στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας των βιολογικών αγορών όχι μόνο δεν τον αρνήθηκαν, αλλά και τον επιδίωκαν».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν «θα ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του και σε συνδυασμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τη λειτουργία λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι βιοκαλλιεργητές;».

Σε ανοδική φάση τα επιτόκια του ευρώ

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια του ευρώ μέσα στην επόμενη διετία «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει να αυξάνει σταδιακά τα «επιτόκια παρέμβασης», αν και, όπως αναφέρουν, η άνοδος είναι ηπιότερη σε σύγκριση με τα επιτόκια του δολαρίου. Οι προβλεπόμενες σταδιακές ανατιμήσεις υπολογίζονται σε 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το Μάρτη του 2006 και ακόμη 0,25 μονάδες το Σεπτέμβρη. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ αναμένεται να φτάσει στο 2,75% στο τέλος του 2006 και 3,25% στο τέλος του 2007 (από 2,25% σήμερα).

ΕΦΟΡΙΑ
Ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές

Τις διαδικασίες είσπραξης μικροοφειλών προς το Δημόσιο έρχεται να ρυθμίσει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα που κοινοποιήθηκε στις Εφορίες της χώρας. Για ποσά βασικής οφειλής μέχρι 500 ευρώ, και εφόσον το χρέος είναι ληξιπρόθεσμο, οι Εφορίες θα αποστέλλουν «ατομικές ειδοποιήσεις υπενθύμισης», οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για δύο ακόμη φορές τουλάχιστον. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα παίρνονται μόνο πάνω σε περιουσιακά στοιχεία που να αντιστοιχούν στο ύψος της οφειλής. Η όλη διαδικασία δε θα εφαρμόζεται εφόσον επίκειται η παραγραφή.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προθεσμία μέχρι τις 19 Δεκέμβρη

Προθεσμία μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητάς τους, δίνει με απόφασή του, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στις τρεις ασφαλιστικές εταιρίες που είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, για την «Αστρα Ασφαλιστική ΑΕΓΑ» ζητείται η καταβολή 5 εκατ. ευρώ, για τη «Γαλαξίας ΑΕΓΑ» 2 εκατ. ευρώ και για την «Αργοναυτική ΑΕΓΑ» 1,5 εκατ. ευρώ. Στις 20 Δεκέμβρη θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να εκτιμήσει τα μέχρι τότε δεδομένα σχετικά με τις τρεις εταιρίες.

Πλαστά τιμολόγια

Πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, που αφορούν παραδόσεις μεγάλης ποσότητας πετρελαίου σε τεχνική εταιρία εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η καθαρή αξία των «τιμολογίων» στη διετία 2004-2005 ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στους εμπλεκόμενους (εκδότες και αποδέκτες) έφτασαν σε 7 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ