ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Απεργοσπαστικός συναγερμός!

Μαθήματα υποταγής, κάλεσμα απεργοσπασίας, αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο... ό,τι και να πούμε είναι λίγο, για να περιγράψουμε την προτροπή του διευθυντή του 12ου Γυμνασίου Πατρών προς τους γονείς των μαθητών του να συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί στο σχολείο, για να αποτρέψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην απεργιακή συγκέντρωση, μια συγκέντρωση όπου θα μετέχουν οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών και όπου κανονικά θα έπρεπε να μετέχουν και οι καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου. Αλλη όμως είναι η επιλογή αυτού του είδους «δασκάλων»...

Οι γονείς των παιδιών του 12ου Γυμνασίου Πατρών έλαβαν χτες την παρακάτω επιστολή από τον Γυμνασιάρχη:

«Στις 9-12-05, ημέρα Παρασκευή λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, εμείς οι καθηγητές και ελάχιστοι δυστυχώς γονείς γίναμε θεατές του εξής φαινομένου: Εξωσχολικά άτομα (φοιτητές κλπ.) που βρέθηκαν στην πύλη του σχολείου, ασκώντας σωματική, αλλά κυρίως ψυχολογική βία παρέσυραν πολλούς μαθητές μας - παιδιά σας - τους απομάκρυναν από το σχολείο και τους οδήγησαν ως πρόβατα επί σφαγή, στο κέντρο της πόλης. Η παρουσία, τις δυο τελευταίες ημέρες, ατόμων εξωσχολικών στο χώρο του σχολείου δείχνει ότι και αύριο Τετάρτη 14-12-05, θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα. Οσοι από σας πιστεύετε, όπως και εμείς, ότι τα παιδιά σας σ' αυτή την ηλικία είναι ανίκανα να επιλύσουν τα σοβαρά κοινωνικά και άλλης φύσεως προβλήματα του τόπου, πρέπει να π α ρ ο υ σ ι α σ τ ε ί τ ε από πολύ νωρίς στο σχολείο και με την παρουσία σας να αποτρέψετε την απορύθμισή του προς όφελος των παιδιών σας».

«Διευθυντής σε διατεταγμένη κυβερνητική, απεργοσπαστική υπηρεσία», ήταν ο τίτλος που έδωσε η Κ. Γεροπαναγιώτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας τις ενέργειες του Γυμνασιάρχη. «Θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του σχολείου στο συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη και παίρνουν μέτρα και με πολύ θράσος. Ο διευθυντής ζητάει από τους γονείς να περιφρουρήσουν την απεργοσπασία!», τόνισε.

«Η απάντηση είναι οι εργαζόμενοι να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στη σημερινή συγκέντρωση», τονίζει η Κ. Γεροπαναγιώτη, προσθέτοντας ότι το ΠΑΜΕ έχει πάρει μέτρα, θα βρίσκεται αύριο έξω και από το συγκεκριμένο σχολείο καλώντας γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να στρατευτούν στον αγώνα για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «σε τούτο το σχολείο πνίγονται τα όνειρα, τα δικά μας και των παιδιών μας, για ένα καλύτερο αύριο».

Να μπει φραγμός στην «ευέλικτη ζώνη»

Σύσκεψη των μαζικών φορέων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου έγινε προχτές με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Το πρόγραμμα της «Ευέλικτης Ζώνης» - που με Υπουργική Απόφαση γενικεύεται από φέτος στα σχολεία - και οι συνέπειές του απασχόλησαν τους μαζικούς φορείς Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, που συμμετείχαν προχτές (Δευτέρα) σε σχετική σύσκεψη στο κτίριο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».

Από την αρχή της συζήτησης, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Θ. Δριμάλα, μίλησε για τους στόχους της «Ευέλικτης Ζώνης», οι οποίοι κάθε άλλο παρά τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης εξυπηρετούν. Πρόκειται για προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από εταιρίες και που θα αντικαθιστούν τα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα με θεματικές ενότητες. Αποτέλεσμα; Οι πολυεθνικές να καθορίζουν αυτά τα θέματα, να «σαλαμοποιείται» η επιστημονική γνώση και μεθοδολογία και να «αποθεώνεται» η αποσπασματικότητα και η ημιμάθεια.

Στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Τονίστηκε ότι η Ευέλικτη Ζώνη προωθεί το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και την εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησή της. «Σε λίγα χρόνια η "δημόσια" εκπαίδευση θα έχει πολύ μικρό ενιαίο πρόγραμμα και το υπόλοιπο θα διανθίζεται με ευέλικτα και τοπικά προγράμματα. Το κράτος θα αποποιείται των ευθυνών του, θα υπάρχει μικρή κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι χορηγοί με παρέμβαση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης», επισήμανε η Θ. Δριμάλα.

Εξάλλου, και η ίδια η Υπουργική Απόφαση είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζει ότι ένας ακόμη λόγος που επιβάλλεται η γενίκευση του θεσμού της Ευέλικτης Ζώνης, είναι ότι δε θα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση. Αρα αυτά τα προγράμματα θα τα χρηματοδοτούν οι πολυεθνικές. Τα παραδείγματα διείσδυσης των πολυεθνικών στα δημόσια σχολεία είναι πολλά: η «Κόκα Κόλα», τα «Μακντόναλντς», η ΦΑΓΕ κ.ά., έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα σωστής(!) διατροφής σε σχολεία. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες διδάσκουν τους μαθητές τις «αρετές» και την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης!

«Οταν άκουσα ότι η Μακντόναλντς θα αναλάβει να χρηματοδοτεί προγράμματα και να ενημερώνει τους μαθητές για τη Μεσογειακή Διατροφή, νόμισα πως ήταν ανέκδοτο», είπε Φωτιάδης Γιάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από το 6ο Δημοτικό Βύρωνα. «Επειτα άκουσα ότι η ΦΑΓΕ θα "ντύσει" ολόκληρο σχολείο με το έμβλημά της. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη μόρφωση για να καταλάβει κανείς ότι καμιά πολυεθνική δε θα σώσει το παιδί μου. Η πολυεθνική θα του πιει το αίμα, θα το κάνει εργάτη. Αυτό το ξέρουν όλοι».

Σχολεία πολλών ταχυτήτων

Δεν είναι δύσκολο να «μαντέψει» κανείς ότι με την εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» θα προκύψει μια πρωτοφανής κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θα έχουμε σχολεία πολλών ταχυτήτων, τα οποία θα χρηματοδοτούνται ανάλογα και θα ανοιγοκλείνουν σα μαγαζιά. Η μόρφωση θα γίνει ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Σημειωτέον ότι από το '85 που εφαρμόστηκαν αυτά τα προγράμματα στην Αγγλία, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός έσπασε ρεκόρ στα σχολεία της εργατικής τάξης. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται με κριτήριο αν εφαρμόζει ή όχι αυτά τα προγράμματα και όχι αν κάνει καλά τη δουλιά του!

Απώτερος στόχος της «ευέλικτης ζώνης» είναι ο ίδιος ο αυριανός άνθρωπος. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στη φιλοσοφία του λεγόμενου «Ευρωπαίου πολίτη», ο οποίος με βάση τα ντοκουμέντα της ΕΕ πρέπει να γνωρίζει μόνο γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, Η/Υ και ξένες γλώσσες, για να είναι αρεστός στο κεφάλαιο. Για να είναι ευέλικτος πολίτης της αγοράς. «Η λέξη "μόρφωση" δεν υπάρχει στα λεξικά τους. Μόνο κατάρτιση και επανακατάρτιση, ανάλογα με τις ανάγκες των πολυεθνικών», υπογραμμίστηκε εισηγητικά.

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων (ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, Μακρυγιάννη, Συνταξιούχοι κ.ά.) στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την αναγκαιότητα να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί και γονείς για την «ευέλικτη ζώνη» και να δράσουν από κοινού για να μην εφαρμοστεί.

ΠΚΣ
Σημαντική πολιτιστική παρέμβαση

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα διοργανώνει σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, σε συνεργασία με τη λογοτεχνική και κινηματογραφική ομάδα «Ασκληπιός». Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα, στις 7.00 το απόγευμα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Διμήνου της παράταξης.

Για τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη

«Η χειραγώγηση του κινηματογράφου έχει να κάνει με την παραγωγή, τη διακίνηση, τη διαφήμιση και το μέσο. Η λογοκρισία γίνεται στη διανομή» επισήμανε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Χειραγώγηση και Κινηματογράφος», που πραγματοποίησε η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Διμήνου.

Οπως εξήγησε ο γνωστός σκηνοθέτης, το «πρώτο στάδιο» της χειραγώγησης είναι η χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι η καθυπόταξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Τέλος, τόνισε ότι τόσο ο κινηματογράφος όσο κι η τηλεόραση χρησιμοποιούνται ως μέσα προπαγάνδας της πολιτικής της άρχουσας τάξης, αφανίζοντας θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.

Ο Τάσος Ψαράς υπογράμμισε ότι ζούμε σε μία εποχή εμπορευματοποίησης των πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του κινηματογράφου και πως η εμπορευματοποίηση, δυστυχώς, συνοδεύεται κι από μία «σιωπή» μαζί με μία ψευδαίσθηση δημοκρατίας. Κλείνοντας, κάλεσε τους φοιτητές να αγωνιστούν για να ανατρέψουν την εμπορικότητα στο χώρο του κινηματογράφου. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Σκόνη που πέφτει» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρά.

Ενάντια στην εξάρτηση

Εκδήλωση με θέμα: «Ο μύθος των "μαλακών" ναρκωτικών - Το πρόβλημα της εξάρτησης στη νεολαία», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Υγείας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Ανατομείου της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Θα μιλήσουν ο Νίκος Βασιλειάδης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ κι ο Βασίλης Κούδας, ειδικευόμενος γιατρός Ψυχιατρικής και μέλος της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ