ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Τέχνη και «αγορά» είναι ασύμβατα

Με δύο ψηφίσματα, ένα συνολικό με τις θέσεις και τα αιτήματα των καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς της τέχνης και ένα ειδικό για το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η διημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός».

Η τελευταία ημέρα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην καλλιτεχνική παιδεία, την επαγγελματική κατοχύρωση, την ανεργία, το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς και τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Από όλες τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των καλλιτεχνών (πολλές σε αριθμό και πολύτιμες σε στοιχεία και θέσεις) αναδείχτηκε η συνεχιζόμενη δεινή θέση τους σε όλους τους παραπάνω τομείς, με διάχυτη την αίσθηση ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Αφού, όπως ειπώθηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, η καλλιτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζεται όλο και πιο συγκεκριμένα σαν εμπόρευμα σε όλα τα επίπεδα, από την παιδεία μέχρι τους μηχανισμούς διανομής και αναπαραγωγής του έργου στους τελικούς αποδέκτες του. Από όλους επίσης αναδείχτηκε η τεράστια και διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Οι ομιλητές συνέδεσαν αυτή την κατάσταση με τις προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις της στη δημιουργία και ενίσχυση ποιοτικού αισθητικού κριτηρίου στο λαό. «Γενικότερος στόχος αυτής της επίθεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λάκης Χαλκιάς, ως γγ της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, «είναι η εξαφάνιση του ελληνικού τραγουδιού, γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά και πολιτιστικά, με αποτέλεσμα, οι νέοι και οι παλιοί δημιουργοί να μην μπορούν να βρουν τρόπο να εκδώσουν το μουσικό τους έργο, αν αυτό δεν είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές και στις συνταγές των πολυεθνικών εταιριών». Αντιστοίχως, η Λίλα Καφαντάρη, εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σημείωσε, ότι «η έλλειψη παιδείας επηρεάζει δραματικά την κοινωνία, που έχει εκπαιδευτεί πια να αποδέχεται τα "σκουπίδια"».

Γιορταστικές εκδηλώσεις στη Νίκαια

Από τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό του Κέντρο, σημειώνουμε: Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245) φιλοξενείται έκθεση χειροτεχνημάτων της Μαντώς Μητσίου με τίτλο «Μορφές από τις μέρες τις παλιές...». Στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10), παρουσιάζεται σήμερα (7μ.μ.) το νέο βιβλίο - μυθιστόρημα «Η Αναρά» του Β. Ι. Γεργατσούλη. Θα το παρουσιάσει ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή (8μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας. Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κουμπάκη θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Στις 17 και 18/12 στις 12 το μεσημέρι, ο Πολυχώρος «Μηχανική Καλλιέργεια» θα φιλοξενήσει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» για τα παιδιά του δήμου. Παράλληλα (10π.μ. - 2μ.μ.), οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί διοργανώνουν «Χριστουγεννιάτικο Παζάρι». Επίσης, στις 17/12 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας (Αρκαδίου 3), τα παιδιά θα φτιάξουν «Μικρασιάτικα κουλουράκια και ισλί από τις γιαγιάδες μας» μαζί με τα μέλη των ΚΑΠΗ και θα προβληθούν χριστουγεννιάτικες ταινίες. Στις 18/12 (5.30μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας θα ακουστεί ένα αλλιώτικο μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, «Ο Χρονομάστορας». Αφήγηση: Μανώλης Μαυρολέων. Στις 22/12 (8μ.μ.) στην αίθουσα Σχολής Βιτρό (Κ. Παλαμά και Ματσούκα), το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας θα παρουσιάσει την εκδήλωση «Χριστούγεννα όπως... σήμερα, όπως... παλιά, όπως... πάντα». Περιλαμβάνει ανάγνωση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων με συνοδεία κλασικής μουσικής.

Η «Αμοργός» του Χατζιδάκι

«Δεν ξέρω να σας πω τι θα ήταν η ποίηση χωρίς την "Αμοργό"» έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις για το ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου, το οποίο το θεωρούσε ως «το πιο ολοκληρωμένο ποιητικό κείμενο στην εποχή που βγήκε». Για τον ίδιο βέβαια η «Αμοργός» υπήρξε η μουσική του «Ιθάκη», καθώς η μελοποίησή της έμεινε από τον συνθέτη ανολοκλήρωτη. Η μουσική σχέση βεβαίως του συνθέτη με το έργο δε θα μπορούσε να ερμηνευτεί παρά μόνο μέσω της βαθιάς σχέσης του με τον ποιητή. Οταν πρωτογνωρίστηκαν ο Χατζιδάκις ήταν δεκαεφτά χρόνων και ο Γκάτσος είκοσι οκτώ. Ομως παρά τη μακρόχρονη σχέση του με το ποίημα και τις επανειλημμένες εξαγγελίες ολοκλήρωσής του, ο Χατζιδάκις στην πράξη αφιερώθηκε αποκλειστικά στη σύνθεσή του μόνο δύο χρονικές περιόδους, το 1972 και το 1986. Σήμερα, τριάντα τρία χρόνια μετά, η βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Γκάτσου καντάτα του Μάνου Χατζιδάκι κυκλοφορεί σε CD από το «Σείριο», σε ενορχήστρωση - αναπροσαρμογή του Νίκου Κυπουργού. Ερμηνευτές είναι η Μαρία Φαραντούρη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού. «Ενα έργο που κουβαλάει τεράστια μυθολογία» (Μ. Φαραντούρη) και «παραμένει προς ανακάλυψη» (Ν. Κυπουργός).

Πολλά ... «ρίχτερ»

Αρχίζουν, αύριο, οι παραστάσεις του έργου του Μπεχίτς Ακ «Επτά Ρίχτερ», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά, στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου». Μετά το σεισμό στο Ιζμίτ, σε μια πολυκατοικία της Κωνσταντινούπολης, οι κάτοικοι περιμένουν ...το σεισμό. Σε ένα διαμέρισμα, ένα ζευγάρι, ξεχωρίζοντας ρούχα για τους σεισμόπληκτους, σκαλίζει μαζί με τις ντουλάπες και το παρελθόν του. Με το φόβο του σεισμού, η καθημερινότητα, τα συναισθήματα, οι διαφορές και οι ματαιώσεις περνούν σε μιαν άλλη διάσταση, σουρεαλιστική, γκροτέσκα, κωμική.

Ο Μπεχίτς Ακ χειρίζεται με μεγάλη μαεστρία τις παράλογες παραμέτρους, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τα συμφέροντα και τον πανικό της επόμενης μέρας. Μέσα από συγκρούσεις που φτάνουν σε οριακά σημεία, αναδύεται η ανάγκη της αγάπης, οι δισταγμοί των μεγάλων αλλαγών. Μετά το σεισμό τίποτα δε θα είναι όπως πριν.

Η μετάφραση είναι του Πέτρου Μάρκαρη, τα σκηνικά της Μαρίας Βασιλάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η μουσική επιμέλεια της Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά. Παίζουν: Μιχάλης Μητρούσης, Μαρία Κατσανδρή, Ευθύμιος Παπαδημητρίου.

Ιδιωτικοποιούν και την Εθνική Πινακοθήκη;

Καταγγελία των εργαζομένων στην Εθνική Πινακοθήκη

«Ο πολιτισμός δεν εμπορευματοποιείται. Ενισχύεται από το κράτος αταλάντευτα, με αντάλλαγμα την πνευματική καλλιέργεια του λαού και τη διεθνή προβολή της χώρας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Πινακοθήκης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη μετατροπή της Νομικής Μορφής της Εθνικής Πινακοθήκης από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΥΠΠΟ, συγκροτήθηκε επιτροπή για τη μελέτη και υλοποίηση Νέου Οργανισμού στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Ομως, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, «παρά το γεγονός ότι η επιτροπή μετά από πολλές συνεδριάσεις αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (6-3 ψήφοι) κατά της μετατροπής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εμμένει στην επιλογή της και προωθεί τη σχετική διαδικασία».

Ο σύλλογος των υπαλλήλων είναι «κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μεταβολή του νομικού καθεστώτος της Εθνικής Πινακοθήκης» και πιστεύει ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας της Πινακοθήκης...». «Η μεταβολή του νομικού καθεστώτος της Εθνικής Πινακοθήκης εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την υπόστασή του... και θα δημιουργήσει προβλήματα και αυθαιρεσίες, τόσο στη λειτουργία της όσο και στους εργαζόμενους. Το μόνο που χρειάζεται η Εθνική Πινακοθήκη είναι η σύνταξη ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της».

Οι Κυκλάδες πάντα εμπνέουν

Είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του συμπληρώνει τον επόμενο μήνα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «Με το φακό στραμμένο στις Κυκλάδες», είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις που διοργανώνει για να γιορτάσει αυτήν τη σημαντική επέτειο. Μέσα από τις φωτογραφίες 20 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, παρελαύνει ο πολιτισμός και το τοπίο των Κυκλάδων.

Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς, παρουσιάζουν έργα τους οι: Κώστας Τσόκλης, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Μακρουλάκης, Πλάτων Ριβέλλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Σωκράτης Μαυρομμάτης, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Μποκόρος, Μαρία Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μαρία Λοϊζίδου, Νίκος Ναυρίδης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Κόζαρης, Πάρις Πετρίδης, Κατερίνα Καλούδη, Νίκος Χαραλαμπίδης, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρίνα Βερνίκου. Η έκθεση, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μεγάρου Σταθάτου, απλώνεται και στους εξωτερικούς, δημόσιους χώρους, επιχειρώντας την άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους της πόλης.

Το νέο βιβλίο της Εύης Βουτσινά, «Της γης το χρυσάφι - Γιορτινά φαγητά στον κύκλο του σίτου και του χρόνου» (εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο»), παρουσιάζεται την Παρασκευή (7 μ.μ.) στο «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο» (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ