ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδικάστηκε ο πρωταίτιος πετρελαϊκού λοκ-άουτ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο Κάρλος Ορτέγκα, πρώην ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος και συνάμα ηγετικό στέλεχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην απεργία/λοκ-άουτ στον τομέα του πετρελαίου και την PdVSA, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες, το δίμηνο Δεκέμβρη 2002 - Γενάρη 2003, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφόρησης, ο Κ. Ορτέγκα έχει στη διάθεσή του πέντε ημέρες για να ασκήσει έφεση, πράγμα που δήλωσε ότι θα κάνει ο δικηγόρος του.

Η απεργία/λοκ-άουτ είχε αρχίσει το Δεκέμβρη του 2002 και συνεχίστηκε για μήνες, κοστίζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας, 13,5 δισ. δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα, εισαγωγές, αλλά και ζημιές σε εγκαταστάσεις της εταιρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρες. Ο Ορτέγκα διέφυγε στο εξωτερικό το 2003, ωστόσο επέστρεψε μερικούς μήνες αργότερα με πλαστά έγγραφα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολιτική δίκη» και υποστήριξε ότι «δε συνωμότησε», αν και οι πράξεις του δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ δεν κρύβονται.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πρόταση για διαπραγματεύσεις με τις FARC

Μαχητέςτης πιο ιστορικής αντάρτικης οργάνωσης της Λ. Αμερικής

Associated Press

Μαχητέςτης πιο ιστορικής αντάρτικης οργάνωσης της Λ. Αμερικής
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι διερευνητικές συνομιλίες αντιπροσωπείας της κολομβιανής κυβέρνησης με στελέχη του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN) βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας στην Αβάνα και εντελώς ξαφνικά, μία μόλις ημέρα μετά, η κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε, σε μία μεταστροφή, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται αναπτυγμένες γύρω από μια μικρή ορεινή πόλη στο νότο της χώρας, ώστε να διαπραγματευτεί με την πιο ισχυρή αντάρτικη οργάνωση, τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC - EP).

Ο Αλ. Ουρίμπε δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση της ομάδας διαμεσολάβησης από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, απεσταλμένοι των οποίων βρέθηκαν στη χώρα στις αρχές του μήνα στην Κολομβία και διερεύνησαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη διαλόγου. Στην πρόταση που κατέληξε η ομάδα προτείνεται να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ανταρτών και αιχμαλώτων που κρατούν οι αντάρτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και μια πρώην υποψήφια πρόεδρος, η Ινγκριτ Μπετανκούρ (που έχει και γαλλική υπηκοότητα), αλλά και 3 Αμερικανοί πολίτες και πολλοί στρατιωτικοί, καθώς και βουλευτές της χώρας.

Η κυβέρνηση Ουρίμπε δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή Πραδέρα της επαρχίας Βάγιε ντελ Κάουκα, έκτασης 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου στην πόλη Ελ Ρετίρο προτείνεται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται 2 χιλιόμετρα γύρω από την περιοχή.

Πάντως η εξέλιξη σημειώνεται ενώ ο Αλ. Ουρίμπε εφαρμόζει μια βαθιά αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική και έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι στόχος του είναι η συντριβή του αντάρτικου. Αλλωστε είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, που από το 2002 που είχε εκλεγεί έχει εξαπολύσει ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια στο ένοπλο κίνημα, με την ανοιχτή συμβολή και Αμερικανών στρατιωτικών.

Η εξέλιξη έχει προφανώς άμεση σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Μάη, αλλά είναι ταυτόχρονα και έκφραση της πίεσης που ασκεί το λαϊκό κίνημα της χώρας. Αλλωστε, οι FARC - EP και λαϊκές οργανώσεις είχαν απαιτήσει εδώ και καιρό την ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων, με συγκεκριμένους όμως όρους και συνθήκες ασφάλειας. Συγκεκριμένα, είχαν ζητήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα, αλλά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προτείνεται σήμερα. Πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε απάντηση από τους αντάρτες στην πρόταση της ομάδας διαμεσολάβησης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Σταθερό προβάδισμα του Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.-

Τρεις μόλις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και οι δημοσκοπήσεις συνεχώς επιβεβαιώνουν ότι αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών με 38% δεν είναι άλλο από τον υποψήφιο και ηγέτη του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό»-(MAS) Εβο Μοράλες.

«Θα είναι μία ιστορική νίκη» διακηρύττουν πολλά ΜΜΕ της Λατινικής Αμερικής ενώ και τα δημοσιεύματα και του αμερικανικού Τύπου πλέον πληθαίνουν ασχολούμενα περισσότερο με την ευρύτερη διάσταση της πιθανής αυτής νίκης και τις ανησυχίες που προκαλεί στην Ουάσιγκτον. Εξάλλου, ουκ ολίγες φορές η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, έχει κατηγορήσει τη Βενεζουέλα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική και πάντα φέρνει ως παράδειγμα τη Βολιβία και την αρωγή - υλική και ηθική - προς τον Μοράλες. Τυχαία τάχα οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μοράλες ως «ναρκέμπορο»; Ενώ οι δυνάμεις τους είναι επί ποδός πολέμου, στη βάση τους στην Παραγουάη στα σύνορα με τη Βολιβία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για επέμβαση.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος και για τον οποίο ο Μοράλες, σύμφωνα με το BBC, συναντήθηκε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία του δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστή στη δημοκρατία και την προεδρία σε περίπτωση που εκλεγεί. Βέβαια, πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι την Κυριακή και μπορεί ο Μοράλες να είναι το φαβορί αλλά... πρέπει να αποφύγει τυχόν ετερόκλητες συμμαχίες όπως και κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που για ελάχιστες ψήφους έχασε.

Από τις προηγούμενες εκλογές βέβαια έχουν μεσολαβήσει δύο εξεγέρσεις, που ανέτρεψαν δύο προέδρους και ο Μοράλες ήταν εκ των πρωταγωνιστών. Παρ' όλα αυτά στόχος του παραμένει η απευθείας εκλογή του. Κύριος αντίπαλός του είναι ο επιχειρηματίας Χόρχε Κιρόγκα, του Κόμματος «Μπορούμε» («Podemos»)(οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 29%), και το MAS τον καταγγέλλει για προσπάθεια... μαγειρέματος του εκλογικού αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερος γύρος αλλά το Κογκρέσο εκλέγει πρόεδρο επιλέγοντας ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΕ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συνεχείς διαδηλώσεις

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν και πάλι χτες αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, όπου συνεχιζόταν η σύνοδος υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η σύνοδος μοιάζει να οδεύει σε «συγκρουσιακό» αποτέλεσμα ήδη από τις πρώτες ώρες, πράγμα που καταδείκνυαν χτες οι αντεγκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, έξω από τη σύνοδο, αγρότες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, φοιτητές, διαδήλωναν εναντίον των πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια και - ειδικά όσον αφορά τα φάρμακα και τα περί αυτά «πνευματικά δικαιώματα» - πολλές φορές σε θάνατο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ