ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το φακέλωμα του Πενταγώνου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την ύπαρξη μυστικής βάσης δεδομένων, μέσω της οποίας το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ μπορεί να συλλέγει στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ιράκ, αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Εγγραφο με καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων, που περιήλθε στην κατοχή του NBC, περιλαμβάνει 1.500 «ύποπτα συμβάντα» σε περίοδο 10 μηνών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 50 αντιπολεμικές συναντήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ορισμένες κατά της στρατολόγησης νεοσυλλέκτων.

Οι Αμερικανοί έχουν οδυνηρές αναμνήσεις από την παρακολούθηση των αντιπολεμικών δραστηριοτήτων την εποχή του Βιετνάμ, όταν είχε γίνει γνωστό πως το Πεντάγωνο κατασκόπευε αντιπολεμικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και μεμονωμένα πρόσωπα. Το Κογκρέσο είχε τη δεκαετία του 1970 προτείνει αυστηρά όρια στη στρατιωτική κατασκοπία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του NBC για το φακέλωμα, αν και... «χρησιμοποιεί πληροφορίες από πηγές της αντικατασκοπίας και τις νομικές υπηρεσίες, που έχουν συλλεχτεί νομίμως. Η χρήση αυτών των πληροφοριών υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, συγκεκριμένα η πληροφόρηση πρέπει να σχετίζεται με αποστολές που αφορούν την προστασία των εγκαταστάσεων, των συμφερόντων και του προσωπικού του υπουργείου Αμυνας»...

Το Πεντάγωνο έχει ήδη παραδεχτεί την ύπαρξη ενός προγράμματος αντικατασκοπίας που έχει γίνει γνωστό ως σύστημα Ειδοποίησης Απειλών και Τοπικής Παρατήρησης (Threat and Local Observation Notice - TALON), σύστημα που έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, για να συλλέγει «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες περί απειλών και ανωμαλιών ασφαλείας, που μπορεί να καταδεικνύουν πιθανή δραστηριότητα τρομοκρατών, που ετοιμάζονται να επιτεθούν».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φόβοι για κλιμάκωση των ταραχών

ΣΙΔΝΕΪ.- Υπό αστυνομική «επιτήρηση» τίθενται τις επόμενες μέρες, ακόμη και οι ναοί ή τα τζαμιά του Σίδνεϊ, μετά τον εμπρησμό νωρίς χτες το πρωί ενός προτεσταντικού ναού που γειτόνευε με ισλαμικό θρησκευτικό κέντρο στο νοτιοδυτικό προάστιο Ομπέρν. Είχαν προηγηθεί βανδαλισμοί, επιθέσεις με μολότοφ έως και «προειδοποιητικές» ρίψεις πυρών από αγνώστους σε ακόμη τρεις εκκλησίες της πόλης.

Ο Καρλ Σκάλι, υπουργός Δημόσιας Τάξης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας (όπου υπάγεται το Σίδνεϊ), εξέφρασε χτες το φόβο για «νέα προβλήματα και ταραχές» μεταξύ Αυστραλών μεσανατολικής και αγγλοσαξονικής καταγωγής μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εφορμώμενος από τη συνεχή, όπως είπε, ανταλλαγή μηνυμάτων μίσους μέσω κινητών τηλεφώνων... Το ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιβανέζων Μουσουλμάνων του Σίδνεϊ, Αχμάντ Καμελεντίν, απηύθυνε έκκληση έως και για απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των νεαρών αραβικής καταγωγής την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (οπότε εκφράζονται φόβοι για νέες ταραχές), υποστηρίζοντας πως όποιος παραβεί την απαγόρευση κυκλοφορίας «θα είναι σαν να αντιτίθενται στην πίστη του, στον ιερό νόμο και στην κοινότητά του»...

Παράλληλα, αστυνομικοί του Σίδνεϊ, σε συνεννόηση με ομάδες νεαρών αραβικής καταγωγής, οργάνωσαν χτες στην παραλία Κρονούλα του Σίδνεϊ μαζικές αποστολές γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητών κατά της βίας.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Μόρις Ιέμα, πάντως, συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως για συνεδρίαση το πολιτειακό Κοινοβούλιο, ζητώντας την έγκριση μίας σειράς νομοσχεδίων, που θα δίνουν νέες, αυξημένες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να στήνουν σε προάστια του Σίδνεϊ και άλλων πόλεων της πολιτείας ζώνες ελέγχων και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επιπλέον, έχει προτείνει τον τριπλασιασμό της ποινής κάθειρξης για συμμετοχή σε βανδαλισμούς και ταραχές (από πέντε σε 15 χρόνια κάθειρξη).

ΙΡΑΝ
Ξαναπροκαλεί ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο Ιρανός Πρόεδρος με δηλώσεις του κατά του Ισραήλ, σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από μία βδομάδα. Σε ομιλία του, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μίλησε για «το μύθο της σφαγής των εβραίων στο Ολοκαύτωμα». Υποστήριξε ότι «οι Δυτικοί επινόησαν το μύθο και τον τοποθέτησαν πάνω από το Θεό, τις θρησκείες, τους Προφήτες. Ετσι, στις χώρες τους, όταν κανείς προσβάλλει το Θεό, δεν τιμωρείται, αλλά γίνεται θόρυβος όταν αμφισβητήσει το μύθο των σιωνιστών». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επανέλαβε την ...πρόταση να «μεταφερθεί το Ισραήλ σε ευρωπαϊκό έδαφος, ή στις ΗΠΑ ή στον Καναδά ...ή ακόμα στην Αλάσκα».

Οπως αναμενόταν, οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ πυροδότησαν νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων. Η Βόννη, που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή τρόικα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι αυτές οι «απαράδεκτες θέσεις επηρεάζουν τις γερμανο-ιρανικές σχέσεις» και συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τη σύνοδο της ΕΕ, σήμερα, να υιοθετήσει «συγκεκριμένες επικριτικές αποφάσεις για τις απόψεις αυτές».

«Υβριστικές και απαράδεκτες» χαρακτηρίστηκαν οι δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου και από πολλές άλλες ηγεσίες, την ΕΕ, και φυσικά οι ηγεσίες ΗΠΑ και Ισραήλ άδραξαν την ευκαιρία για να επαναλάβουν ότι «οι απόψεις που διατυπώνει ο Ιρανός Πρόεδρος αποδεικνύουν το πόσο επικίνδυνο είναι το καθεστώς της Τεχεράνης» και κατέληξαν ότι «θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να ανοίξει τα μάτια απέναντι στην απειλή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο υπουργός Ενοποίησης της Ν. Κορέας, Τσανγκ Ντονγκ - Γιανγκ, στη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, Κγουόν Χο Ανγκ, στο Τζετζού της Ν. Κορέας απηύθυνε έκκληση για την «έναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου το συντομότερο δυνατόν»...

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.-- Στις κάλπες προσήλθαν χτες, μετά από πολύωρες αναμονές, εκατομμύρια Τανζανοί ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο.

ΑΣΜΑΡΑ.-- Παρέτεινε χτες την επίσκεψή του στην Ερυθραία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ζαν Μαρί Γκουένιο, σε μία προσπάθεια να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ισαία Αφεουέρκι και να τον πείσει για τη λήψη μέτρων που θα αποκλιμακώσουν την ένταση που παρατηρείται τους τελευταίους λίγους μήνες στη μεθόριο Ερυθραίας - Αιθιοπίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκής ανταρτοπόλεμος

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζεται καθημερινά ο ανταρτοπόλεμος στο Αφγανιστάν, παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες των δυνάμεων κατοχής. Χτες, άγνωστοι δολοφόνησαν τον Μουλά Αχμάντ Σαχ, έναν πολύ γνωστό φιλοκυβερνητικό μουσουλμάνο ιερωμένο, στην Κανταχάρ. Επίσης χτες, σε μια αποτυχημένη απόπειρα τοποθέτησης βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ενόψει της επίσκεψης σ' αυτό της υπουργού Νεολαίας, Αμίνα Αφζάλι, σκοτώθηκε ο επίδοξος βομβιστής. Ακόμη, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, πυροδοτώντας εξ αποστάσεως νάρκη, η οποία ανατίναξε ένα άρμα μάχης των ΗΠΑ στην Κανταχάρ.

Σε ένα πολύ διαφορετικό πεδίο, η εφημερίδα «Σικάγο Τρίμπιουν» σημείωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε 1,4 δισ. δολάρια (!) πληρώνοντας την εταιρία «Ρέντον» για να «κάνει τις δημόσιες σχέσεις» του προέδρου του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, ποσό που ακόμη και το Πεντάγωνο έκρινε «υπερβολικό».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νέες επικρίσεις της Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.--

Επικριτική σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι η έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, όσον αφορά στη συνεργασία των σερβικών αρχών με το δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του συμβούλου της Ντελ Πόντε, Αντον Νικιφόροφ, σε σερβικά ΜΜΕ, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας θα επικρίνει ευθέως την κυβέρνηση της Ενωσης Σερβίας/ Μαυροβουνίου και εκείνη του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τη «μη ικανοποιητική» συνεργασία τους με το ΔΠΔ, ενώ θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην απουσία «χρήσιμων στοιχείων» στις οκτώ σελίδες από το στρατιωτικό φάκελο του πρώην στρατηγού των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς, που απέστειλε στη Χάγη πριν μία βδομάδα η σερβική κυβέρνηση κατά απαίτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου... Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Ζόραν Στοΐκοβιτς, ερωτηθείς σχετικώς, είπε πως η πρόσβαση της Εισαγγελίας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στα αρχεία του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού θα γίνει «βαθμηδόν» και εφ' όσον το Διεθνές Δικαστήριο δεσμευτεί να μη χρησιμοποιήσει εξωδικαστικώς απόρρητα έγγραφα των στρατιωτικών αρχείων.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Χιλιάδες κάμερες στο νότο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εγκαταστήσει κάπου 9.000 κάμερες σε κυβερνητικά κτίρια στις τέσσερις επαρχίες του νότου, στις οποίες μαίνεται αυτονομιστική εξέγερση εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή είναι μόνο η αρχή: η κυβέρνηση - που επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στο νότο - θα εγκαταστήσει κάμερες σε σχολεία και ναούς, που γίνονται συχνά «στόχοι ισλαμιστών», μέχρι τις αρχές του 2006. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει επίσης ότι, ακολουθώντας «το υπόδειγμα του Λονδίνου» θα εγκαταστήσει κάμερες σε όλες τις πολυσύχναστες περιοχές της Μπανγκόκ και άλλων σημαντικών πόλεων. Η «αντιτρομοκρατική» πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σιναουάτρα εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων, που πάντως αποτυγχάνουν να κάμψουν την εξέγερση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ