ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλη μια δυναμική παρουσία του ΠΑΜΕ!!! Συνεχίζουμε!!!

**************

Τελικά υπάρχει, ή δεν υπάρχει μυστική παράγραφος στην «αντιτρομοκρατική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ», που επέτρεψε τις «μυστικές» πτήσεις για τις μυστικές φυλακές;

*************

Αν υπάρχει υπογράφτηκε, ή δεν υπογράφτηκε επί Προεδρίας της κυβέρνησης Σημίτη στην ΕΕ;

**************

Τότε που η Ελλάδα ήταν «ισχυρή»!!!

**********

Οι ΠΑΣΟΚοι δε θυμούνται τίποτα;;;`Η επειδή θυμούνται «ξέχασαν»;;;

************

Πλησιάζει ο καιρός για να επισημοποιηθεί ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) σαν Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!!!

**********

Πώς δένουνε κάποια «γλυκά» είναι άλλο πράγμα!!!

********************

Πάνε, να σκάσουν οι τηλέπαθοι από την αγωνία, για το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ!!!

**************

Κρίνεται ποιων χωρών οι αστικές τάξεις θα στηριχτούν με χρήμα, να συνεχίσουν να καταπιέζουν τους τηλέπαθους των χωρών τους...

**********

Αν είναι κάτι για να σκας, είναι ότι σ' αυτές τις Συνόδους κάνουν «γάμους με ξένα κουφέτα»!!!

************

Ποιοι είναι αυτοί, να κουμαντάρουν πλούτο, που παράγουν οι τηλέπαθοι όλης της ΕΕ;

************

Μόνο που αυτό το δίκιο σου δε θα το βρεις από καμιά Σύνοδο Κορυφής!!!

********

Ο Μπους (το κτήνος) βγήκε και μίλησε!!! Είπε πως «δε ζει σε γυάλα»!!!

********

Το ξέρουμε...Αυτό είναι το κακό!!!

*******

Ακου «Σοσιαλιστική Διεθνής»!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ζήτημα είναι για ποιoν

Κερέμ, θέλω να μη σ' εκμεταλλεύομαι, αλλά δεν μπορώ. Κι εγώ, αφεντικό, θέλω να δουλεύω χωρίς λεφτά, αλλά δεν μπορώ. Είσαι καλός άνθρωπος. Κι εσύ Κερέμ.

Πού να τους ξέρεις. Μικροαγρότης ο Αντύπας. Εργάτης για όλες τις δουλιές ο Κερέμ. Μαζί στο χωράφι. Μαζί στη σκιά του δέντρου και τις παγωμένες μέρες γύρω απ' τη φωτιά, μέχρι να ζεστάνει λίγο η μέρα, ν' αρχίσουν το κλάδεμα των ροδάκινων.

Δε βγαίνει ο Αντύπας. Μια χαψιά ο κλήρος. Το τρακτέρ πιότερο κάθεται, παρά δουλεύει. Θα ρωτήσεις, αφού δε βγαίνει, γιατί μένει αγρότης; Γιατί η σχέση του μικρού αγρότη με τη γη είναι ερωτική. Συνομιλεί μαζί της, όταν την οργώνει, τη σπέρνει, την ποτίζει, όταν, μαζεύοντας τη σοδειά, την ξεγεννά. Ανάθεμα σ' εκείνους που τον καρπό της γης τον έκαναν εμπόρευμα.

Κερέμ, αν το δούμε το πράγμα ψύχραιμα, εσύ είσαι καλύτερα από εμένα. Να, εγώ, και στην ηλικία που είμαι, δεν μπορώ να κάνω τον εργάτη. Κρατάει αυτό από πολύ παλιά, απ' τον παππού όλων μας, τον Ησίοδο. Να πουλήσω τα εργαλεία; Αδύνατο. Δεν μπορώ να δώσω τα παιδιά μου σε άλλον, όση φτώχεια κι αν έχω. Να πουλήσω τα χωράφια; Θα πεθάνω. Το βλέπω, όμως, ότι τα χάνω όλα, σιγά σιγά και ύπουλα. Πού να καταλάβεις εσύ.

Καταλαβαίνω. Το αφεντικό έχει μαύρο στην ψυχή. Δε βλέπει φως. Κι εγώ μαύρο έχω στην ψυχή μου.

Και να έχεις τους χοντροκέφαλους ν' αρνούνται να σμίξουμε τα χωράφια. Είμαστε καμιά δεκαριά νοικοκυραίοι, που ταιριάζουμε. Αυτά είναι συνεταιριλίκια, που δε βγάζουν πουθενά, μου είπαν οι πιότεροι. Δε βλέπεις τι γίνεται με τους συνεταιρισμούς; Κλεψιές. Για πες μου, Κερέμ. Μ' εσάς εκεί τι έγινε; Για τους συνεταιρισμούς, ρωτάω.

Λίγα πράγματα έζησα. Ακουσα, όμως, από τον πατέρα μου, τους χωριανούς μου. Κακιά ψυχή ο άνθρωπος. Κορόιδευε. Δεν εργαζόταν. Ο,τι γινόταν, απ' τη δουλιά ελάχιστων ήταν. Και τώρα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε ξένη γη. Τι να σου πω. Δύσκολο πράγμα ο συνεταιρισμός.

Αν σμίξουμε, θα φτάσουμε κοντά 800 στρέμματα. Μ' ένα τρακτέρ, άντε με δύο, τα φέρνουμε βόλτα. Το κέρδος φανερό. Βάλε και τα ενωμένα χέρια μας, και των γυναικών μας, και των παιδιών μας στο διάλειμμα των σπουδών. Φανερό το κέρδος. Ναι, είναι n αγορά. Οπως πάει όμως, με τη μετάλλαξη και την ανοστιά που εισάγεται, εγώ λέω ότι το ντόπιο προϊόν θα βρει αγοραστές, χωρίς μεσάζοντες και τέτοια.

Μιλούσαν και βγάζανε την αγωνία τους. Κι ο Κερέμ το βλέπει. Σβήνουν στο χωριό. Γερνάνε οι άνθρωποί του. Οι νέοι φεύγουν. Ρημάζουν στην ανεργία της πόλης. Πολλοί γίνονται επαγγελματίες οπλοφόροι. Αχαρη και προσωρινή λύση. Ο Αντύπας είναι σίγουρος για το χαμό, εκτός κι αν την τελευταία στιγμή αντιδράσουν άγρια. Αλλιώς θα γίνουν εργάτες στα χωράφια τους. Η γης, λέει δυνατά, ό,τι κι αν γίνει, θα καλλιεργείται. Τα ζήτημα είναι για ποιον.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ