ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κακόγουστο θέατρο στις πλάτες των συμβασιούχων

Σε παρωδία εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η δήθεν συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τον πρόεδρό της, Π. Κουκουλόπουλο, και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να αναλώνονται σε εκ νέου «κόντρα», σχετικά με το αν θα καλυφθεί το κόστος μονιμοποίησης των συμβασιούχων ή όχι.

Αμφότερες οι πλευρές βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόβλημα, που και οι δύο δημιούργησαν και αναδείχτηκε από τις ίδιες, τώρα, ενόψει των τοπικών εκλογών του 2006. Αλλωστε, στις βασικές κατευθύνσεις για το ρόλο του θεσμού, που είναι το τρίπτυχο «φόροι - ιδιωτικοποιήσεις - ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας», υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Με αυτήν την έννοια, λίγη σημασία έχει αν ο υπουργός Οικονομικών δε δέχτηκε χθες το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ή αν θα αποφασίσει το συλλογικό όργανο να κλείσει τους δήμους, στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, όπως προτάθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η πικρή αλήθεια είναι πως στα στελέχη της ΚΕΔΚΕ καμία διάθεση για κινητοποίηση δεν υπάρχει, κάτι που διαφαίνεται και στη μέχρι τώρα στάση της, αλλά και στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε ενημερωτική καμπάνια, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τα οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι μετά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αλλωστε, βασικό «πιστεύω» της ηγεσίας του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι οι διεκδικητικές κινητοποιήσεις είναι παρωχημένες...

  • Στο μεταξύ, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 11ου ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με τους συνέδρους να μην έχουν πάρει στα χέρια τους τις εισηγήσεις του προεδρείου για τα θέματα που θα συζητηθούν, δηλαδή τα οικονομικά του θεσμού, οι αναπτυξιακές προοπτικές και ο ρόλος της ΝΑ στη διατροφική αλυσίδα και την κοινωνική πολιτική.
ΔΙΚΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Εκλεβαν λαμπάκια οι ... πνιγμένοι!

Ο ένας μετά τον άλλο οι επιθεωρητές του υπουργείου επαναλαμβάνουν τους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς της εταιρίας

Εξακολουθούν να προκαλούν με τη στάση τους οι επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που κατέθεσαν για δεύτερη μέρα χτες στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, με καθήκον την υπεράσπιση του επιθεωρητή του ΚΕΕΠ Π. Τσόρβα όσο και των εφοπλιστών.

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο τρίτος επιθεωρητής Ηλίας Κόλλιας, ο οποίος επανέλαβε το επιχείρημα που έχει ειπωθεί από την πρώτη μέρα του ναυαγίου από τους εκπροσώπους της εταιρίας, ότι δήθεν για τις ελλείψεις των σωσιβίων σε σφυρίχτρες και λαμπάκια ευθύνονται οι επιβάτες! Για να στηρίξει μάλιστα τη θέση του, έσπευσε να χρησιμοποιήσει και το πάγιο επιχείρημα των επιθεωρητών ότι «υπάρχουν καταγγελίες από καπετάνιους ότι χάνονται σφυρίχτρες!».

Παράλληλα, ο Η. Κόλλιας όταν ρωτήθηκε από δικηγόρο της υπεράσπισης για το όνομα που υπήρχε στα σωσίβια, ολοκλήρωσε το έργο των συναδέλφων του που κατέθεσαν προχτές και αθώωσε πλήρως την εταιρία λέγοντας: «Το όνομα στα σωσίβια δεν έχει να κάνει με την αξιοπιστία του σωστικού μέσου, αλλά μόνο ότι ανήκει σε κάποιον»! Σημειώνουμε ότι στο ΣΑΜΙΝΑ βρέθηκαν σωσίβια με το πρώτο όνομα του πλοίου («ΚΟΡΣΕΝ»), από το 1966!!!

Να σημειωθεί ότι η στάση των επιθεωρητών που κατέθεσαν στη δίκη προκάλεσε αντιδράσεις στους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από αυτά που ακούγονται μέσα στο δικαστήριο. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η κατάθεση του επιθεωρητή Μ. Κιουλέπογλου, ο οποίος αξιώνοντας από το δικαστήριο να αθωώσει επιθεωρητές και εφοπλιστές έφτασε στο σημείο να πει: «Η απόφασή σας θα καθορίσει αν εγώ θα παραμείνω επιθεωρητής!»

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κατάθεση του Εμ. Νιώτη, υπαλλήλου της εταιρίας MFD (σήμερα HSW) στο τμήμα των ασφαλειών. Από την αρχή της κατάθεσής του προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο για τη ...«φιλευσπλαχνία» της εταιρίας, η οποία αφού πρώτα έπνιξε 80 ανθρώπους με το σαπιοκάραβο που είχε, μετά τους αποζημίωσε! Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι η εταιρία έδωσε 80 εκατομμύρια για τις κηδείες των θυμάτων και «υιοθέτησε» ουσιαστικά τα παιδιά αυτών που χάθηκαν, αφού πλήρωσε τις σπουδές τους! Ομως οι συγγενείς που βρίσκονταν στο δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι δεν έχουν πάρει δραχμή.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Ατελείωτα τα προβλήματα...

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη

Αντιμέτωπος με τα οξυμένα προβλήματα του Δήμου Ασπροπύργου και των κατοίκων του, από τις εδώ και χρόνια πολιτικές των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που εφαρμόζονται στην περιοχή, βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην πόλη.

Τον βουλευτή συνόδευε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Ασπροπύργου Γ. Πανταζή και Α. Τσοκάνη, τον πρόεδρο συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκο Κουρή και τον Α. Χοροζάνη από την Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου του ΚΚΕ.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τον καταυλισμό των Τσιγγάνων στο ύψος της Αττικής οδού, που μεταφέρθηκαν εκεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες χωρίς καμία υποδομή και παραμένουν από τότε μαζί με τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο στην περιοχή «Ρώσικα» με τους 500 μαθητές, στην πλειοψηφία τους παλιννοστούντες και Τσιγγάνους. Ο βουλευτής επισκέφτηκε αμέσως μετά το ρέμα του Αγίου Ιωάννη το οποίο πλημμυρίζει την περιοχή της «Χαλυβουργικής» καθώς δέχεται πλέον και τα νερά από τα στραγγίσματα της Αττικής Οδού. Ακόμα περιόδευσε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ασπροπύργου και μίλησε με ασφαλισμένους για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν εκεί σε γιατρούς και νοσηλευτές. Τέλος, επισκέφτηκε την περιοχή που θα κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός του Θριασίου στην παραλία Ασπροπύργου, έργο που καταγγέλλεται ότι θα γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες καταστημάτων αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.


Μια ανακάλυψη για τα «μυστικά» της καρδιάς

Ενα μεταλλαγμένο γονίδιο, που ευθύνεται για σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ανακάλυψαν Ελληνες επιστήμονες και χτες έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις, ενόψει του 1ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία 2005-2006», που θα γίνει στην Αθήνα από τις 16-18 Δεκέμβρη.

Οπως ανακοίνωσαν ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός και η διευθύντρια Μοριακής Βιολογίας του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών Ευαγγελία Κράνια, πρόκειται για το γονίδιο της φωσφολαμπάνης και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο. Το γονίδιο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Οταν όμως - κάτω από ορισμένες συνθήκες - μεταλλαγεί, τότε υπάρχει αδυναμία σύνθεσης από τον οργανισμό της φυσιολογικής φωσφολαμπάνης. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε διάταση της καρδιάς (διατατική μυοκαρδιοπάθεια), καρδιακή ανεπάρκεια και πιθανώς σε θάνατο.

Οπως είπαν οι επιστήμονες, δε γνωρίζουν πού οφείλεται η μετάλλαξη του γονιδίου, αλλά εμπειρικά διαπίστωσαν ότι οι καρδιοπαθείς που το φέρουν έχουν χειρότερη πρόγνωση από εκείνους που δεν εμφανίζουν τη μετάλλαξη. Εχουν ανακαλυφθεί δύο τύποι των μεταλλαγμένων γονιδίων. Ο πρώτος τύπος ανακοινώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ για το δεύτερο τύπο οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο παραπάνω συνέδριο.

Αυτή τη φορά, η ανακάλυψη έγινε μετά από αξιολόγηση 250 Ελλήνων καρδιοπαθών. Μία από τους ασθενείς εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση, σε σύγκριση με άλλους, ενώ αρχικά είχε παρόμοια κλινικά δεδομένα με εκείνους. Μετά από ανάλυση των γονιδίων της, εντοπίστηκε η μετάλλαξη. Οι ερευνητές αναζήτησαν τη ρίζα του προβλήματος και την εντόπισαν επτά γενιές πίσω. Βρήκαν, δηλαδή, ότι το ίδιο πρόβλημα είχαν περίπου 20 συγγενείς της.

Γενικό Συμβούλιο ΠΕΑΕΑ

Αύριο Σάββατο 17.12.2005 και ώρα 9 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων(Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), συνέρχεται στην τακτική χρονιάτικη σύνοδό του το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Συνέλευση

Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας πραγματοποιεί, την Κυριακή 18.12.2005 ώρα 10 π.μ., στο Παλιό Δημαρχείο (Λ. Ηρακλείου 268, 3ος όροφος), τη χρονιάτικη απολογιστική του συνέλευση.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Μια ομάδα 20 ατόμων που επέβαιναν σε μηχανές ήρθε σε συμπλοκή χτες το βράδυ στις 7.15 με δύο άνδρες της Ασφάλειας, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι νεαροί έκλεψαν απ' τον έναν αστυνομικό το πορτοφόλι και από τον άλλον ένα τσαντάκι που περιείχε το υπηρεσιακό του όπλο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Η Αστυνομία έκανε μαζικές προσαγωγές, μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και προσαγωγές ακόμα και ανύποπτων πολιτών από τις καφετέριες των Εξαρχείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ