ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφίες «πλούτος της ζωής»

Εκθεση φωτογραφιών του Σπύρου Μελετζή, από τη Θράκη

Το Φωτογραφικό Αρχείο Σπύρου Μελετζή, του «φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης», κρύβει πολλούς «θησαυρούς», αφού μεγάλο μέρος του είναι αδημοσίευτο, αλλά και διασκορπισμένο σε αρχεία παλιών περιοδικών και εφημερίδων. Μια ακόμα απόδειξη του φωτογραφικού «πλούτου» που δημιούργησε αυτός ο ταπεινός χειρώνακτας φωτογράφος, παρότι μέγας και πρωτοπόρος της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, στη δεκαετία του 1920 μάλιστα, είναι η έκθεση 50 φωτογραφιών του, με τίτλο «ΘΡΑΚΗ - Από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή», που εγκαινιάστηκε προχτές το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138), θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη και συνοδεύεται με βίντεο, όπου ο φωτογράφος μιλά για τη φωτογραφική συμβολή του στον ΕΑΜικό αγώνα στα βουνά της Ευρυτανίας, τεκμήρια της οποίας ήταν το πολύτιμο φωτογραφικό λεύκωμα «Με τους αντάρτες στα βουνά».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσιάστηκε και το ομότιτλό της λεύκωμα (ελληνο-αγγλικό), που κυκλοφόρησαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος υπογράφει ο φωτογράφος Δημήτρης Ξανθούλης, ενώ τα κείμενα η ιστορικός της Φωτογραφίας, μελετήτρια του έργου του Μελετζή, Νίνα Κασσιανού, η οποία με την εξαιρετική ομιλία της συνόψισε το βίο του ανθρώπου και αγωνιστή Μελετζή και την άρρηκτα δεμένη με την αριστερή ιδεολογία του, θαυμαστή τέχνη του.

Η ομιλήτρια, παραθέτοντας χαρακτηριστικά βιογραφικά στοιχεία του Μελετζή, αναφέρθηκε στις δύο περιόδους της φωτογραφικής δημιουργίας του στη Θράκη (η πρώτη, στη δεκαετία του 1920), και υπογράμμισε ότι οι φωτογραφίες του, με Θρακιώτες βοσκούς «θυμίζουν τα χαρακτηριστικά που έχουν οι κατοπινές, την εποχή της Αντίστασης, φωτογραφίες του με τις ηρωικές μορφές των ανταρτών, που περήφανα κοιτούν στον ουρανό. Φωτογραφίες που παραπέμπουν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, τον οποίο "εισηγήθηκε" στην Ελλάδα ο φίλος και συναγωνιστής του Μελετζή, ζωγράφος Βάλιας Σεμερτζίδης». Η Ν. Κασσιανού επισήμανε ότι «Μελετζής δεν ήξερε τα αισθητικά ρεύματα, αλλά η ιδεολογία του τον ώθησε να επιλέξει αυτόν τον τρόπο απεικόνισης των απλών λαϊκών ανθρώπων, είτε βοσκών είτε ανταρτών». Αλλά και οι φωτογραφίες ανθρώπων και τοπίων από το δεύτερο ταξίδι του στη Θράκη, αποτελούν μια «ρομαντική αποτύπωση, που διατηρεί το αυθεντικό και αποπνέει ηρεμία. Ο Μελετζής "σκηνοθετούσε" τις φωτογραφικές συνθέσεις ανθρώπων. Επικός και λυρικός μαζί, εμποτισμένος με αισιοδοξία, "διαπραγματευόταν" με την ανέχεια και τον πόνο των ανθρώπων για να δόσει μια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη προοπτική της ζωής. Οι φωτογραφίες του Μελετζή ήταν πάθος, μαχητικότητα, ζωντάνια, υπεράσπιση της ιδεολογίας του, ως "πλούτου της ζωής"», κατέληξε η ομιλήτρια.

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Απονεμήθηκαν τα βραβεία του

Από την ταινία «ΟΠΟΠΟΜΟΖ»
Από την ταινία «ΟΠΟΠΟΜΟΖ»
Η ταινία «O Ιταλός» του Ρώσου, Αντρέι Κραβτσούκ, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Πέφτει η βροχή» του Γερμανού, Χόλγκερ Ερνστ. Ακολουθούν τα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: «O Θρύλος του σκιάχτρου» του Μάρκο Μπέσας (Ισπανία). Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους: Στον Τζαμίλ Ροσταμί για την ταινία «Ρέκβιεμ για το χιόνι» (Ιράν). Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους: Στον Αντρέι Ρομανόφ («O Ιταλός»). Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους: Τζόνι Κεχουσμάα για την ερμηνεία του στην ταινία «Βάλο» (Φινλανδία). Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού: Στη Γου Ξου για την ερμηνεία της στην «Ιστορία της Ξιάο Γιαν» (Κίνα).

Εύφημη Μνεία: «Ντυμένος στα πορτοκαλί» του Τζόραμ Λούρσεν (Ολλανδία), «Βάρκες από καρπουζόφλουδες» του Αχμέτ Ουλουτσάι (Τουρκία).

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ): «H ιστορία της Ξιάο Γιαν» (Κίνα).

Ειδικό Βραβείο Kodak: «O κλέφτης» της Ιρίνα Μπόικο (Ελλάδα).

Τα Βραβεία της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών: Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους: «Οσκαρ και Ζοζεφίν» του Κάρστεν Μίλερουπ (Δανία). Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους: «Της Ελένης οι ελιές» της Γιάννας Αμερικάνου (Κύπρος). Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «Το Φτερωτό γουρουνάκι» της Αλίσια Γιαβόρσκι (Σουηδία).

Τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της 5ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (ταινίες που έφτιαξαν παιδιά): «Το λουλούδι του δάσους» από πιτσιρίκια της Νέας Μάκρης, «Lumen» της Δάφνης Φαράζη, «Ρουά Ματ» του Γερμανικού Σχολείου Αθηνών, «Αγγελοι» του Λυκείου Βροντάδου Χίου. Ειδική μνεία: «Θλιμμένη αγελάδα» 6ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, «Matise playground» Κολέγιο Ψυχικού, «H Σεράτα του σιορ Μίκιου» γυμνάσιο Σάμης Κεφαλονιάς.

Στο σινέ «Φιλίπ»

Την ταινία του Ενζο Ντ' Αλό «ΟΠΟΠΟΜΟΖ», μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, θα προβάλει στις 22/12 το σινέ «Φιλίπ», το οποίο επιμένει (μόνο του δυστυχώς) στην ποιοτική παιδική ταινία.

Πρόκειται για ιταλική παραγωγή κινουμένων σχεδίων του 2003, από τον γεννημένο το 1953 στη Νάπολη, Ενζο Ντ' Αλό, ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων. Η εταιρία παραγωγής Camera Obscura, την οποία διευθύνει, έχει παράξει μεγάλο αριθμό επιτυχημένων ταινιών. Από το 1983 δημιουργεί ταινίες κινουμένων σχεδίων και τηλεοπτικές σειρές που του έδωσαν πολλά βραβεία σε διάφορα εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ.

Η ταινία διηγείται τις περιπέτειες του μικρού Ρόκο, ο οποίος περιμένει τη γέννηση του μικρού αδερφού του, παραμονή των Χριστουγέννων, γεγονός που δεν του αρέσει καθόλου. Νιώθει αβάσταχτη ζήλια και βλέπει το μέλλον ζοφερό. Η ζήλια του θα αποτελέσει το κίνητρο να χρησιμοποιηθεί από... τρία διαβολάκια για άλλους σκοπούς. Η συνέχεια επί της οθόνης!

Τις φωνές τους δανείζουν στη μεταγλώττιση οι: Νίκος Πόγκας, Κατερίνα Γκίργκις, Νέστορας Κοψιδάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας.

Ντοκουμέντο αγώνων

Το βιβλίο - ντοκουμέντο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ελευθέριου Ι. Διακογιάννη «Βρετανική κατοχή στα Δωδεκάνησα - Οι ανυπότακτοι της Σύμης» (εκδόσεις «Προσκήνιο») παρουσιάζεται σήμερα (7μμ) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας.

Ομιλητές θα είναι ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Αννα Σπηλιωτακάρα (ΝΔ), Μιράντα Πολυχρόνου - Τσούκαλη (ΣΥΝ), και ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Καράβολας. Στην εκδήλωση θα προβληθεί ιστορικό ντοκιμαντέρ, σε επιμέλεια των: Τάσου Μπιρσίμ, Δημήτρη Τζάθα, Βασιλικής Παπαρήγα, Τζέσικας Αραμπατζή, Αντώνη Πάχου, Αντώνη Κουρτικάκη.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στην ΤΑ Δωδεκανήσου για την προβολή του άγνωστου απελευθερωτικού αγώνα της οργάνωσης ΕΜΠΑ κατά της βρετανικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Εργα Ιωσήφ Παπαδάτου, Μότσαρτ και Ζορζ Ενέσκο ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με διεύθυνση του Ρουμάνου αρχιμουσικού Κριστιάν Μαντεάλ, στη σημερινή της συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής. Θα παρουσιάσει σε α' παγκόσμια εκτέλεση τη Συμφωνία αρ. 4 «Τελέσματα Διαδρομών», του Ι. Παπαδάτου, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 26 σε ρε μείζονα, Κ. 537, του Μότσαρτ με σολίστ την πιανίστα Δανάη Καρά και τη Συμφωνία αρ.1 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 13, του Ζ. Ενέσκο, σε α' εκτέλεση με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).

Οι αφιερωμένες στην ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, φιλολογία, στους αρχαίους πολιτισμούς κλπ., εκδόσεις Δ. Παπαδήμα προσκάλεσαν στην Ελλάδα τον Αμερικανό καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας Ζακ Ντέιβις, για να παρουσιάσει σήμερα (6.30μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, το βιβλίο του «Πύλος η αμμουδερή. Ιστορικό και αρχαιολογικό ταξίδι από την εποχή του Νέστορα έως τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου». Θα μιλήσουν επίσης οι καθηγητές Αρχαιολογίας Γιάννης Γ. Λώλος και Στέφεν Τρέισι, η αρχαιολόγος Μάγια Κόμβου και ο φιλόλογος Χαράλαμπος Μπάλτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ