ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
Αγάντα!

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «ΝΕΑ»
Από το Μάη του 2000! Πολύ πριν το πρόσχημα της 11ης του Σεπτέμβρη του 2001...

Από τότε, λοιπόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης, που, ως γνωστόν, φροντίζει για την κοινωνική ομαλότητα, δηλαδή την αδιατάραχτη αύξηση των κερδών, αποφάσισε ότι εκεί που τρως και πίνεις, εκεί που κουβεντιάζεις, εκεί που ερωτεύεσαι, στο δρόμο που περπατάς, παντού όπου υπάρχεις, θα 'ναι πλάι σου κι ένας χαφιές με «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα», ως τυχαίος τουρίστας που τ' αρέσει ο ήλιος, η Ακρόπολη, οι γλεντζέδες Ελληνες... Κι αυτός ο πράκτορας, μόλις του παραγγείλει η υπηρεσία (μία είναι η υπηρεσία), θα σου προτείνει κι ένα ταξιδάκι αναψυχής... τόσο όμορφα.

Μάθαινε, αδερφέ μου, μάθαινε! Εσύ που ακόμα δίνεις όρκο στη «δημοκρατία» των αστών και τρέμεις μπρος στις ευθύνες που γεννά η στιγμή που θα αναγνωρίσεις αυτήν τη «δημοκρατία» ως μια στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου, που βεβαίως έχει όλες τις θεσμικές νομιμοποιήσεις της, από το Κοινοβούλιό της ξεκινώντας.

Προπαραμονή Χριστουγέννων, τα φώτα στα γραφεία των εφημερίδων κλείνουν, τα πρωτοσέλιδα, ήδη, μοιράζουν ευχές. Κι όμως, κάτι λείπει, για κάποιο λόγο δε σου βγαίνει αβίαστα αυτό το «Καλές γιορτές». Είναι καιρός τώρα που συμβαίνει. Θες να μιλήσεις για ανθρώπους σε κελιά, εκεί στις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, που σήμερα κυβερνούνε συνεργάτες των ναζί, θες να μιλήσεις για κάτι άλλους «κρατούμενους», που δεν πέρασαν ποτέ από δίκη, απλά ζουν εκεί στις σκοτεινές γειτονιές των πόλεων. Και για τους άλλους τους «λεύτερους» στις φωτισμένες γειτονιές, που ψάχνουν τρόπο να δώσουν λίγη λάμψη σε τέτοιες μέρες, μην και καταλάβει το παιδί ότι ο μπαμπάς είναι παρακατιανός...

Κάτι δεν πάει καλά, χρόνο το χρόνο, όλο και χειρότερα. Οχι γιατί τώρα δηλώνει ότι το ανακάλυψε ο Τύπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί αυτή είναι η φορά των πραγμάτων. Δε γίνεται τα κέρδη να εκτοξεύονται τρελά στα ύψη και συ να ευημερείς.

Ακου, λοιπόν: Την ώρα που σου 'ρχεται να βλαστημήσεις για τη φτώχεια, σκέψου ότι είναι καλύτερα να το κουβεντιάσεις το πράγμα. Κι αντί να το εκτονώσεις, βρες τρόπο για το πώς περισσότεροι, αντί για πελάτες τραπεζών, θα γίνετε μαχητές σε μια πάλη σκληρή μεν, αλλά τη μόνη ελπιδοφόρα.

Η στήλη δεν έχει ευχές, μόνο οργή και σκοτούρα για το πώς θα γίνει να 'ρθούνε τα πάνω - κάτω.

Στα κουτούκια μας η συνέχεια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΡΟ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΛΟΙ: «"Πάγωσε" τον ΣΕΒ ο Β. Μεϊμεράκης (...) "η ΝΔ έχει σαφώς μια φιλολαϊκή αντίληψη και δείχνει ότι με μεγάλους και τρανούς δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες προσεγγίσεις" πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης (...) από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας τότε οι αυξήσεις θα είναι πιο χαμηλές» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΟΣΟ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΤΟΣΟ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Η σταθερή διαφορά μεταξύ του κόστους του χρήματος και του επιτοκίου δανεισμού, η ραγδαία αύξηση του όγκου των δανείων και ο βελτιωμένος έλεγχος του κόστους θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία των τραπεζών, με τα κέρδη ανά μετοχή να υπερβαίνουν το 25% το 2006 και το 2007 σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών στην Αθήνα (...) "Με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η ιδιωτικοποίηση ελληνικών τραπεζών θα είναι λογικά μια εύκολη υπόθεση" αναφέρει ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, αναλυτής της Π& Κ Χρηματιστηριακής: "Οι τράπεζες που προορίζονται για πώληση έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης. Το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλό λόγω της μεγάλης καταθετικής βάσης τους"» ( το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ: «Αντιμέτωπα με αυξήσεις - φωτιά στις δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών θα βρεθούν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2006 που χρωστούν στις τράπεζες συνολικά 60,2 δισ. ευρώ (...) μέσα στο επόμενο έτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα που μεταφράζεται σε "καπέλο" εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου που αναπροσαρμόζεται αυτόματα από τις εμπορικές τράπεζες με βάση την πορεία των επιτοκίων του ευρώ» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμφωνία για ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΔΡΑΣΗ ξένων υπηρεσιών στη χώρα

ΤΑ ΝΕΑ: Νέο άλμα στα επιτόκια των δανείων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΡΕΚΟΡ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ στην κίνηση ακινήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ ο διάλογος για το Σύνταγμα

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ κάνουν Χριστούγεννα 30.000 εκπαιδευτικοί

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ του φόρου εισοδήματος

Η ΑΥΓΗ: Προϋπολογισμός μειοψηφίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οικογενειακός γιατρός για κάθε ασφαλισμένο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναθεώρηση Συντάγματος προαναγγέλλει ο κ. Κ. Καραμανλής

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΟΝΤΡΕΣ για τα ελλείμματα

Η ΧΩΡΑ: Τα δίνει όλα στη βαρωνία ο Θόδωρος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΣΑΠΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εισροές 5 δισ. το 2005 για την αγορά μετοχών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εχει ουρά πίσω της η «ψαλίδα»

«Μελαγχολία προκαλούν οι ουρές των νεόπτωχων Ελλήνων συνταξιούχων που συνωστίζονται στη Βαρβάκειο και τις άλλες "λαϊκές" αγορές, πασχίζοντας να προμηθευτούν στο χαμηλότερο δυνατό κόστος τα απαραίτητα ενός ευπρεπούς χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (...) Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών παραπέμπει πλέον σε λατινοαμερικάνικα "πρότυπα", ή στις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες που χαρακτηρίζουν τις "μετασοβιετικές" δημοκρατίες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι απλή και καταλυτική» (ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο «ΕΘΝΟΣ»).

Γνώση από και για την πολυεθνική

«Μία νέα ακαδημία ιδρύει ο ΟΤΕ! Μάλιστα την ονομάζει OTE Academy και την επιφορτίζει με το έργο της εκπαίδευσης των στελεχών του οργανισμού, αλλά, σταδιακά και του ευρύτερου τηλεπικοινωνιακού τομέα στη χώρα (...) Η ΟΤΕ Academy βασίζεται στην τεχνογνωσία της Cisco πάνω σε δίκτυα και ολοκληρωμένες δικτυακές λύσεις παρέχοντας σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση (...) Ακόμη διαθέτει πιστοποιημένα Κέντρα Κατάρτισης ενώ συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

Αγάλι αγάλι, θα γνωρίσει και την ΕΕ

«Ο μόνος τρομοκράτης στον κόσμο που γνωρίζω είναι ο Μπους. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις του, όπως αυτή στο Ιράκ, συνιστούν κρατική τρομοκρατία» (η δήλωση του νέου Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στο «Αλ Τζαζίρα» / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Βρήκαν αυτό που τους ενώνει

«Την "πιο ευτυχισμένη ημέρα" της ζωής του πέρασε χθες ο Βρετανός αστέρας της ποπ, Ελτον Τζον, νομιμοποιώντας επιτέλους στο Δημαρχείο του Ουίνδσορ, έπειτα από 12 χρόνια, τον δεσμό του με τον Ντέιβιντ Φέρνις. Μεταξύ αυτών που ευχήθηκαν βίο ανθόσπαρτο στους "νεόνυμφους" ήταν και ο Τόνι Μπλερ» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ