ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32

Τη σφοδρή αντίδραση συλλογικών οργανώσεων αλλά και προσωπικοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής έχει προκαλέσει το κατάπτυστο νεοφασιστικού τύπου «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» που προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24 με 27 Γενάρη 2006.

Οι αντιδράσεις στρέφονται ενάντια τόσο στη λογική όσο και στην ουσία και το περιεχόμενο του «αντικομμουνιστικού μνημονίου», ενώ ζητούν να μην προχωρήσει η ψήφισή του, να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κατανοώντας ότι το μνημόνιο αυτό δε στρέφεται ενάντια στο παρελθόν, αλλά έχει άκρως επίκαιρο χαρακτήρα, καθώς ποινικοποιεί την αγωνιστική και δημοκρατική δραστηριότητα όλου του λαού, συλλογικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη νεοφασιστική απόπειρα των ιμπεριαλιστών να «βάλουν στο γύψο» όλο το λαό.

Οι σελίδες του «Ρ» φιλοξενούν σήμερα τις δηλώσεις του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων και της ΑΔΕΔΥ, ενώ στο αυριανό, Χριστουγεννιάτικο φύλλο του «Ρ» θα δημοσιευτούν ανάλογες δηλώσεις προσωπικοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Στα επόμενα φύλλα του «Ρ» θα συνεχιστεί η δημοσίευση δηλώσεων καταδίκης και καλέσματος σε αγώνα για να μην περάσει το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Εξισώνουν τους εγκληματίες με τους ήρωες

Eurokinissi

Σε δήλωσή του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει:

«

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αλλάξει την Ιστορία. Να τη διαστρεβλώσει εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες. Τους εγκληματίες με τους ήρωες. Τους κατακτητές με τους απελευθερωτές και τους ναζιστές με τους κομμουνιστές.

Θεωρεί ότι αυτοί οι μεγαλύτεροι εχθροί του ναζισμού, οι κομμουνιστές, είναι εγκληματίες και μάλιστα εξ ίσου με κείνους! Και τώρα ανησυχεί και διαμαρτύρεται, γιατί ενώ οι χιτλερικοί καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα, δε συνέβη ακόμα το ίδιο και με τους κομμουνιστές.

Για τον λόγο αυτόν αντιπροτείνει αυτή η καταδίκη να γίνει τώρα από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-27 του προσεχούς Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ ανησυχεί γιατί "η δημόσια συνείδηση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα είναι πολύ πενιχρή". Και ακόμα γιατί "τα κομμουνιστικά κόμματα είναι νόμιμα και δραστήρια σε ορισμένες χώρες ακόμα και αν δεν έχουν πάρει αποστάσεις από τα εγκλήματα αυτά".

Με άλλα λόγια, το Συμβούλιο της Ευρώπης προαναγγέλλει τη μελλοντική δίωξη των Ευρωπαίων κομμουνιστών που δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση μετανοίας σαν κι αυτή που ζητούσαν οι δήμιοι της Γκεστάπο και οι βασανιστές στη Μακρόνησο.

Ισως αύριο να αποφασίσουν να θέσουν εκτός νόμου τα κομμουνιστικά κόμματα μισανοίγοντας έτσι την πόρτα για να περάσουν οι βρικόλακες των Χίτλερ και των Χίμλερ που, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησαν την καριέρα τους απαγορεύοντας τα κομμουνιστικά κόμματα και κλείνοντας τους κομμουνιστές σε στρατόπεδα θανάτου.

Τελικά όμως πνίγηκαν μέσα στο αίμα των δικών τους θυμάτων, των 20 εκατομμυρίων νεκρών της Κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης και τόσων και τόσων εκατοντάδων χιλιάδων σκοτωμένων κομμουνιστών, που, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, μπήκαν επικεφαλής των κινημάτων εθνικής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη.

Ομως, αυτοί οι κύριοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως προς την επιθυμία τους να νεκραναστήσουν μεθόδους καταδικασμένες στη συνείδηση της Ιστορίας και των λαών, έρχονται δεύτεροι, γιατί τους έχουν ήδη προλάβει οι μεγάλοι τους αδερφοί, οι ΗΠΑ, που με χιτλερικές μεθόδους εξοντώνουν ολόκληρους λαούς, όπως στο Ιράκ, που το κατάντησαν μια κατεστραμμένη χώρα γεμάτη αμερικανικές φυλακές, όπου καθημερινά βασανίζονται φριχτά και φανερά χιλιάδες αθώα θύματα.

Γι' αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως και για το σύγχρονο χιτλερικό στρατόπεδο βασανιστηρίων, το Γκουαντάναμο, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει τίποτα να πει.

Πώς λοιπόν να τους πιστέψει κανείς ότι ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν ακόμα και το ίδιο τους το σπίτι, η Ευρώπη, έχει μεταβληθεί σε ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου τα αεροπλάνα της CIA, φορτωμένα με ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, τους οδηγούν σε ειδικές φυλακές μέσα στην ίδια την Ευρώπη, για να βασανιστούν;

Τέτοιοι πολίτες δεν μπορεί να είναι κατήγοροι. Στο Δικαστήριο της Ιστορίας, που θα καταδικάσει κάποτε τα αμέτρητα εγκλήματα των μεγάλων τους αδελφών, από το Βιετνάμ έως τη Χιλή και από τη Νότια Αμερική έως το Ιράκ, θα είναι υπόδικοι με την κατηγορία της ανοχής, αν όχι της συνενοχής.

Δυστυχώς, σήμερα είμαι υποχρεωμένος να μιλώ περισσότερο στο όνομα των νεκρών παρά των ζωντανών. Στο όνομα, λοιπόν, των νεκρών συντρόφων μου κομμουνιστών, αυτών που πέρασαν από την Γκεστάπο, τα στρατόπεδα θανάτου και τους τόπους των εκτελέσεων για να εξοντωθεί ο ναζισμός και να θριαμβεύσει η λευτεριά, έχω να απευθύνω στους "κυρίους" αυτούς μόνο μια λέξη: ΝΤΡΟΠΗ!».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
«Δε θα περάσει το κατάπτυστο μνημόνιο»!

Το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε πρόσφατα από το Γ' Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων(ΠΟΑΟ), στην πρώτη συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα την παρακάτω καταγγελία:

«Με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλουμε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης στις 14.12.2005 στο Παρίσι και προωθείται για ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στις 24-27 Γενάρη 2006.

Πρόκειται για ένα κατάπτυστο κείμενο, το οποίο δε στρέφεται μόνο κατά των κομμουνιστών, αλλά και κατά των λαών, αφού ποινικοποιεί τη λαϊκή αγωνιστική δράση στο εσωτερικό των χωρών.

Η προώθηση αυτού του μνημονίου και η τυχόν ψήφιση του από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης, θα ενθαρρύνει τα πιο ακραία εθνικιστικά κόμματα και φασιστικές οργανώσεις, αφού κινείται στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της Ιστορίας και της δικαίωσης του φασισμού και των εγκλημάτων του.

Οι αντιστασιακοί, οι βετεράνοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, σύμφωνα με το εν λόγω μνημόνιο πρέπει να τιμωρηθούν για την πράξη τους αυτή, σαν εγκληματίες.

Κανένας προοδευτικός άνθρωπος, κανένας πατριώτης, κανένας δημοκράτης δεν πρέπει να επιτρέψει τη βάναυση παραχάραξη της Ιστορίας, με τη μετατροπή των θυμάτων του φασισμού σε θύτες, όπως επιδιώκεται από το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Η ΠΟΑΟ απευθύνεται σε όλους τους αντιστασιακούς, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, στις οικογένειες όλων των θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας.

Καλεί όλους τους μαζικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις να καταγγείλουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτό το μνημόνιο.

Καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Αυτό που πάνε να κάνουν οι Ευρωπαίοι με τα Συμβούλια και τα Κοινοβούλιά τους, αποτελεί έγκλημα. Αποτελεί βεβήλωση των εκατομμυρίων θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.

Η ΠΟΑΟ απευθύνεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR) και σε όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της να αντιδράσουν έντονα, άμεσα και αποφασιστικά.

Η επιχειρούμενη αντικομμουνιστική αυτή σταυροφορία δεν πρέπει να περάσει. Οι σύγχρονοι μελανοχίτωνες κομμουνιστοφάγοι πρέπει να πάρουν την πρέπουσα απάντηση και θα την πάρουν από τους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»!!

ΑΔΕΔΥ
Να αποσυρθεί άμεσα

Με αφορμή το μνημόνιο που προωθείται από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Για την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων και των κομμουνιστικών κομμάτων που δεν καταδικάζουν αυτά τα εγκλήματα», η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ομόφωνα επισημαίνει:

«Ενα τέτοιο μνημόνιο συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ταυτόχρονα, αποτελεί μεγίστη προσβολή στα εκατομμύρια νεκρούς κομμουνιστές, θύματα του ναζισμού-φασισμού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που έδωσαν τη ζωή τους για την αντιφασιστική νίκη αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στους λαϊκούς αγώνες.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν προβάλλεται το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο ετοιμάζονται δεινά για τους εργαζόμενους και ότι όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές εκτροπές ξεκινούν στο όνομα της κομμουνιστικής απειλής και έχουν τελικό επιστέγασμα δικτατορίες, χούντες και πολέμους.

Η ΑΔΕΔΥ έχοντας πλήρη επίγνωση των αντιλαϊκών συνεπειών ενός τέτοιου μνημονίου εναντιώνεται κατηγορηματικά σ' αυτό, ζητάει την άμεση απόσυρσή του και σε κάθε περίπτωση θα πρωτοστατήσει σε αγώνες για να μην περάσει μια τέτοια κοινωνική ανωμαλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ