ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Σε αναμονή των εκπτώσεων...

Αρχίζουν στις 23 του Γενάρη. Προσοχή στα καταστήματα «stock» και «outlet»

Σε αναμονή των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν στις 23 του Γενάρη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 του Φλεβάρη βρίσκονται τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές, καθώς όπως όλα δείχνουν στην αγορά η κίνηση των γιορτών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων. Για άλλη μια χρονιά, όπως παρατηρούν οι έμποροι, οι καταναλωτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους, περιορίζοντας τα έξοδα στα εντελώς απαραίτητα των ημερών. Η «ανάσα», πάντως, που κάθε χρόνο περιμένουν οι αυτοαπασχολούμενοι την περίοδο των γιορτών δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή, ώστε να αντισταθμίσει τις συσσωρευμένες απώλειες, επισημαίνουν οι ίδιοι και πλέον αναμένουν τις εκπτώσεις στις οποίες ελπίζουν ότι και οι καταναλωτές έχουν μεταθέσει μέρος των αγορών τους.

Στο μεταξύ, το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων «stock» και «outlet» καθορίζεται με αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις αποφάσεις, καταστήματα «stock» χαρακτηρίζονται τα καταστήματα τα οποία πωλούν λιανικά, αποθέματα προϊόντων παλιότερων χρήσεων ή γενικά ελαττωματικά είδη και τα οποία είτε είναι δικά τους, είτε τα έχουν προμηθευτεί από άλλες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και έχουν χαρακτηριστεί ως αποθέματα προηγούμενων σεζόν, αποθέματα παλιάς μόδας, καταργημένων ή παλιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, αποθέματα παλιών εμπορικών σεζόν, παλιά γενικά αποθέματα, είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών και είδη ελαττωματικά.

Καταστήματα «outlet» χαρακτηρίζονται τα καταστήματα ή τα πρατήρια λιανικής πώλησης που έχουν οι εμπορικές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις και από τα οποία διαθέτουν λιανικά τα προϊόντα τους τα οποία όμως είναι όπως και εκείνα στην περίπτωση των stock.

Τα παραπάνω καταστήματα για να λειτουργήσουν θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον να έχουν άδεια λειτουργίας και έναρξης εργασιών ως τέτοια από τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ και δεύτερον να έχουν γραφτεί στα κατά τόπους αρμόδια επιμελητήρια ως ιδιαίτερες επιχειρήσεις stock ή outlet.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιούν εκπτώσεις και προσφορές σύμφωνα με το καθεστώς που διέπει τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως εκπτωτικά και πουλάνε με μειωμένες τιμές όλο το χρόνο. Γι' αυτό και στις διαφημίσεις τους πρέπει να επισημαίνουν ότι τα είδη που διαθέτουν αποτελούν παλιά αποθέματα, ελαττωματικά, και κατά περίπτωση να αναγράφουν μόνο τη συγκεκριμένη τιμή πώλησής τους που πρέπει να είναι υποχρεωτικά να είναι χαμηλότερη της κανονικής τιμής τους.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στα σκαριά η αποχώρηση του Δημοσίου

«Προίκα» στους σημερινούς και άλλους επίδοξους επενδυτές της Εμπορικής Τράπεζας είναι η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων, τα προγράμματα της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου» εργαζομένων και η συγχώνευση θυγατρικών εταιριών του Ομίλου που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της τράπεζας. Ο επικεφαλής του Ομίλου Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στα πεπραγμένα και τους σχεδιασμούς της διοίκησης για το προσεχές μέλλον, έδωσε έμφαση στα παρακάτω:

  • Με το 13μηνο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» απομακρύνθηκαν περίπου 900 εργαζόμενοι, γεγονός που πρόκειται να μειώσει των «κόστος» της τράπεζας σε όφελος των κερδών της
  • Για το «ασφαλιστικό» απομένουν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, δηλαδή η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από την κυβέρνηση και το Προεδρικό Διάταγμα υλοποίησης
  • Στο προηγούμενο διάστημα πωλήθηκαν οι θυγατρικές τράπεζες σε Γεωργία και Αρμενία, η λειτουργία των οποίων κρίθηκε ασύμφορη. Επίσης συγχωνεύτηκαν με τον Ομιλο 14 θυγατρικές εταιρίες
  • Οι ξένοι «επενδυτές» - εκτός της γαλλικής τράπεζας «Credit Agricole» - κατέχουν το 20% από 5% όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση

Είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την εκποίηση μετοχικών πακέτων που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή ασφαλιστικών ταμείων, όπως των ΟΑΕΔ, ΟΓΑ κ.ά. Τα ποσοστά αυτά μαζί με το ποσοστό του «στενού» Δημοσίου (ακόμη 10%) προορίζονται για τον όποιο μελλοντικό «στρατηγικό μεγαλομέτοχο» της τράπεζας, ο οποίος έτσι θα βάλει γερά το πόδι στην Εμπορική Τράπεζα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει καλέσει τη «Credit Agricole» είτε να αγοράσει επιπλέον ποσοστά του Δημοσίου είτε να συνεργαστεί μαζί της για την από κοινού εκποίηση μετοχικών πακέτων του Δημοσίου και της γαλλικής τράπεζας σε άλλο «στρατηγικό μεγαλοεπενδυτή».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απλήρωτοι πολλοί καλαμποκοπαραγωγοί!

Με άδειες τσέπες βρίσκουν οι γιορτές πολλούς καλαμποκοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, τους οποίους αφήνουν απλήρωτους οι μεγαλέμποροι που πήραν τη σοδειά τους. Αν και παρέδωσαν την παραγωγή τους τον περασμένο Οκτώβρη και Νοέμβρη, δεν πήραν ακόμη ούτε λεπτό του ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πολλοί από τους εμπόρους που δεν πληρώνουν, επικαλούνται ότι έχουν κι αυτοί πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος, αφού καλούνται να πουλήσουν σε τιμές που δεν τους αφήνουν κανένα κέρδος. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η απελευθέρωση των εισαγωγών φέρνει μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού από το εξωτερικό, σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να το διαθέσουν στην τοπική αγορά.

Βεβαίως, αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού, όπως και πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων, γίνονται στη χώρα μας ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που γίνονται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ομως, τα σπασμένα δεν μπορούν να τα πληρώνουν οι καλαμποκοπαραγωγοί, οι οποίοι δουλεύουν, όλο το χρόνο, κάνουν πολλά έξοδα και μένουν χωρίς εισόδημα. Ευθύνη έχουν και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, οι οποίες λειτουργούν καθαρά με εμπορικά κριτήρια και δεν μπαίνουν δυναμικά στην αγορά για να βοηθήσουν τους αγρότες.

Και, φυσικά, τη μεγάλη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που όχι μόνο αποδέχεται τις αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς και των εισαγωγών, αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις αποφάσεις του ΠΟΕ, για να προχωρήσει πιο γρήγορα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Από του χρόνου, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, η κατάσταση θα χειροτερέψει, όχι μόνο για τους καλαμποκοπαραγωγούς, αλλά για το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς θα κληθούν να ζήσουν με το πενιχρό βοήθημα της επιδότησης που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, αναγκαζόμενοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και να πουλήσουν τα χωράφια τους για ένα κομμάτι ψωμί.

Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι τευτλοπαραγωγοί, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη, που μειώνει κατά 36% την τιμή της ζάχαρης και 39% την τιμή των τεύτλων. Ηδη, οι πρώτες οδυνηρές συνέπειες γίνονται ορατές, με το ενδεχόμενο κλεισίματος τριών από τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης - της Ξάνθης, των Σερρών και της Λάρισας - που συζητήθηκε σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε στα γραφεία της η διοίκηση της επιχείρησης την περασμένη βδομάδα.

Το ωράριο καταστημάτων

Το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Μέχρι και Παρασκευή 30/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 9.00 - 5.00 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Μέχρι και Παρασκευή 30/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Οι φούρνοι:

  • Μέχρι το Σάββατο 31 του Δεκέμβρη οι φούρνοι θα λειτουργούν κανονικά.
  • Το Σάββατο οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για 3 μέρες.
  • Την Πρωτοχρονιά οι φούρνοι θα ψήνουν φαγητό 8π.μ. - 1μ.μ.

Τη Δευτέρα 2 του Γενάρη όλα τα καταστήματα της αγοράς θα παραμείνουν κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ