ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Eurokinissi

«Διατέλεσα επί πολλά χρόνια Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενεργά μετείχα σε διεργασίες οι οποίες διαμόρφωσαν την πολιτική του Διεθνούς αυτού Οργανισμού επί θεμάτων όχι μόνο ευρωπαϊκού αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Γνωρίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνω απερίφραστα ότι θεωρώ όχι μόνο άκαιρη, αλλά και ανώφελη την επιστροφή στον παρελθόν, όταν μάλιστα αυτή δε συμβάλλει στην ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοκατανόησης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, ασχέτως της ιδεολογίας την οποία ο καθένας πιστεύει και υπηρετεί.

Αυτή την άποψη πιστεύω ότι θα εκφράσει η πλειοψηφία των Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβανομένου, μάλιστα, υπόψη ότι πρόκειται περί Μελών Εθνικών Κοινοβουλίων».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Eurokinissi

«Η ποινικοποίηση της δράσης πολιτικών κινημάτων δεν είναι μόνο απαράδεκτη, είναι και επικίνδυνη. Κανείς δεν μπορεί να ταυτίσει ιστορικά τον κομμουνισμό με το ναζισμό και τις θηριωδίες που εξαπέλυσε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή της ιστορικής μνήμης.

Λάθη και παραλείψεις, αιματηρές συγκρούσεις και πάθη υπήρξαν πάντοτε στην ιστορία και σημάδεψαν την απαρχή πολλών ιδεολογιών. Οι ιστορικοί και όχι οι πολιτικοί είναι αυτοί που θα κάνουν την όποια αποτίμηση. Δικό μας έργο, έργο δηλαδή των πολιτικών, πρέπει να είναι η διασφάλιση συνθηκών ελεύθερης έκφρασης της γνώμης των πολιτών.

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης στα τέλη Ιανουαρίου 2006 παραβιάζει βασικές Δημοκρατικές Αρχές, για τις οποίες το κόμμα στο οποίο ανήκω στην ιστορική του πορεία έχει δώσει σκληρούς αγώνες υπεράσπισης.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης το κείμενο και απόφαση του Προέδρου του Κόμματος και Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι να το καταψηφίσουμε και στην Ολομέλεια».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιητής

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως διάβασα, ανησυχεί για το γεγονός ότι τα κομμουνιστικά κόμματα είναι νόμιμα και δραστήρια σε ορισμένες χώρες. Οφείλω να πω ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη - ανάμεσά τους κι εγώ - ανησυχούν - και ανησυχούν πολύ - που κοτζάμ Συμβούλιο της Ευρώπης, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα - χιλιάδες - που καίνε τις σάρκες του κόσμου, κουνάει απειλητικά το δάκτυλο σε στρατιές πολιτών, οι οποίοι ψήφισαν και ψηφίζουν κομμουνιστικά κόμματα, χωρίς κανείς να τους εξαναγκάζει γι' αυτό, αλλά γιατί έτσι πιστεύουν ότι πρέπει να πράττουν. Και θέλω να προσθέσω ότι οι ίδιοι αυτοί πολίτες και ακόμη περισσότερο πληροφορήθηκαν με τρόπο ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης επιχειρεί να εξισώσει τους Ναζί με τους κομμουνιστές! Τους κομμουνιστές που πλήρωσαν με 20 εκατομμύρια νεκρούς τον αντιναζιστικό αγώνα»!

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρ. υπουργός

«Κατ' αρχήν είναι βέβαια ένα κατάπτυστο κείμενο. Ελπίζω ότι στην Ολομέλεια θα απορριφτεί γιατί πρέπει παταγωδώς αυτό το πράγμα να αποτύχει. Είναι μια προσπάθεια κύκλων εξτρεμιστικών, φασιστικών, ρατσιστικών, αντικομμουνιστικών, οι οποίοι θέλουν να επιβιώσουν και να διεκδικήσουν τη θέση τους κυρίως στις ανατολικές χώρες και προσπαθούν να ανακατασκευάσουν βασικά για να πετύχουν το σκοπό τους την πραγματική Ιστορία.

Η Ιστορία όμως αυτή δεν αλλάζει. Είναι πραγματική, είναι γραμμένη με εκατομμύρια θυμάτων, ανθρώπων που θυσιάστηκαν, πάνω από είκοσι εκατομμύρια. Οι λαοί των Σοβιετικών Δημοκρατιών, μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης έδωσαν τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό κι είχαν τα θύματά τους.

Και επομένως αυτή τη θυσία, αυτή την κατάκτηση της αξιοπρέπειας και της τιμής, και για τους κομμουνιστές αλλά και για τους άλλους πολίτες της Ευρώπης, στην πάλη τους ενάντια στο ναζισμό, κανείς δεν μπορεί να την παραγράψει ούτε να τη διαστρεβλώσει.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχουμε και το εξής φαινόμενο: Κοιτάξτε, ενώ οι λαοί έδιναν τη μάχη τους για ελευθερία, για δημοκρατία, για δικαιώματα, ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και, αν θέλετε, στην εξοντωτική πολιτική που ακολούθησαν οι ναζί, την ίδια στιγμή ο καπιταλισμός έδινε το δικό του αγώνα και ήθελε να κυριαρχήσει, ουσιαστικά ο δυτικός καπιταλισμός, ενάντια στον γερμανικό και κεντροευρωπαϊκό καπιταλισμό την εποχή εκείνη, η δε στροφή τότε του Χίτλερ ενάντια στον Στάλιν ήταν μια συμβολή ουσιαστικά και προσφορά προς το δυτικό καπιταλισμό για να εξοντωθεί ο κομμουνισμός, που ήταν τελικά ο κοινός αντίπαλος, όπως αποδείχτηκε, και του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού στη συνέχεια, ο οποίος σαράντα χρόνια αργότερα βέβαια πέτυχε μετά από τη συντριβή του ναζισμού και την ήττα ουσιαστικά του κομμουνισμού και επέβαλε την οικονομία της αγοράς μέσα από τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, δίνοντας έτσι, αν θέλετε, μια επιβεβαίωση της κατεύθυνσης την οποία είχε να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

Απέναντι τώρα σε αυτή την κυριαρχία κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν ως νικητές και να ανατρέψουν και να ξαναγράψουν την Ιστορία σύμφωνα με τις δικές τους απαιτήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ελπίζω ότι δε θα περάσει και ότι οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης θα σταθούν στο ύψος τους για να σταθούν απέναντι σε αυτή την επίθεση».

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

«Πρόκειται για κατάπτυστη ενέργεια, η οποία όμως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Οι ακραίες δυνάμεις της αγοράς και οι πολιτικοί τους φίλοι εντείνουν αυτό τον καιρό κάθε προσπάθεια με την οποία επιχειρούν να χειραγωγήσουν στην ουσία και το κοινωνικό και το λαϊκό κίνημα, αλλά και τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις.

Τα θέλουν όλα τώρα. Γι' αυτό, κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι μια, να διευρύνουμε και να παγκοσμιοποιήσουμε τη δημοκρατία, την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών και να καθολικοποιήσουμε και πάλι σε παγκόσμια κλίμακα τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Τώρα είναι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αγώνας. Αγώνας αντικαπιταλιστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ - ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ

«Εκφράζω την αντίθεσή μου στην επιχειρούμενη έγκριση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Σχεδίου Απόφασης και του Σχεδίου Σύστασης, που φέρουν τον τίτλο "Ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων".

Το θέμα αυτό, που προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία ενός Σουηδού βουλευτή, γνωστού για την εναντίωσή του σε κάθε προοδευτική ιδέα και κίνηση στην Ευρώπη και με τον οποίον συμπαρατάχτηκαν τα πιο ακραία συντηρητικά και δεξιά στοιχεία, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημοκρατία και την ελευθερία στις χώρες και στους λαούς όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Η προσπάθεια φαλκίδευσης της ιστορικής πραγματικότητας και η επιχειρούμενη έναρξη ενός νέου "κυνηγιού μαγισσών" στον 21ο αιώνα, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν σε βάρος των δημοκρατικών κατακτήσεων των κοινωνιών.

Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτές τις "λογικές" και να αποτρέψουμε τη δημιουργία κλίματος μισαλλοδοξίας και διχασμού, που ιδιαίτερα για την Ελλάδα δημιούργησαν στο παρελθόν τραγικά γεγονότα και πληγές, με τεράστιο κοινωνικό κόστος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ