ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Το σχέδιο εισήγησης αυτό προσβάλλει τους αγωνιστές κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους, για τον αντιναζιστικό αγώνα και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και, ακόμη, προσβάλλει γενιές και γενιές που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για ένα κείμενο που διαστρεβλώνει την Ιστορία και για μια προσπάθεια να ανοίξουν κερκόπορτες για διώξεις όλων αυτών που αγωνίζονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε γνωρίσει καλά τον αντικομμουνισμό σε όλες τις περιόδους "άνθησής" του (Κατοχή, δικτατορίες, κλπ.) και τα δεινά που υπέστη ο λαός μας.

Η Ιστορία έχει καταγραφεί και ο λαός είναι ο καθημερινός κριτής για όλους. Καταδικάζω αυτή την προσπάθεια που, ουσιαστικά, στρέφεται ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διευθυντής Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ)

Eurokinissi

«Μπορώ να πω ότι είναι ένα απαράδεκτο μνημόνιο που προσβάλλει τα δημοκρατικά αισθήματα όλων των πολιτών και γυρίζει την ανθρωπότητα αιώνες πίσω στην εποχή του μεσαιωνικού σκοταδισμού και της δεσποτικής απολυταρχίας.

Γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να ανακληθεί, γι' αυτό και είναι απολύτως δικαιολογημένη η διεθνής κατακραυγή που προκλήθηκε με την κατάθεσή του».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Σκηνοθέτης

Eurokinissi

«Το "ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ" είναι κατάφωρη παραβίαση της ιστορικής μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας, έτσι όπως τη βιώσαμε τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ταυτόχρονα πλαστογραφεί τους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων που θυσιάστηκαν για ιδανικά που σήμερα χλευάζονται.

Αποτελεί πρόκληση η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευρές που συμπλέουν και συμμετέχουν στην καταπάτηση στοιχειωδών πολιτικών διεκδικήσεων στον πλανήτη.

Η ιστορική μνήμη είναι κατάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών λαών που εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια κοινωνία με ανθρώπινο περιεχόμενο».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Eurokinissi

«Βάναυση προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων κομμουνιστών, που πρόσφεραν ακόμα και τη ζωή τους για τα πανανθρώπινα ιδανικά και πολέμησαν τον κάθε μορφής φασισμό, όπου κι αν αυτός εμφανίστηκε, αποτελεί σχέδιο που υπέβαλε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου για "διεθνή καταδίκη των κομμουνιστικών καθεστώτων".

Η ενέργεια αυτή αποτελεί ύβρη για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο και αποκαλύπτει, για μια ακόμα φορά, το ανάλγητο πρόσωπο της νέας τάξης πραγμάτων.

Τη νέα αυτή αντικομμουνιστική, αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή εκστρατεία, που στόχο έχει να κάμψει το φρόνημα της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης, οφείλουν να καταδικάσουν όλα τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να απαιτήσουν την απόσυρση της πρότασης.

Γιατί η νέα αυτή αμερικανο - ΝΑΤΟικής έμπνευσης κίνηση, πλήττει τα κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες συνολικά των λαών της Ευρώπης.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις, τα συνδικάτα όλων των εργαζομένων στη χώρα μας, οφείλουν να καταδικάσουν τέτοιας μορφής μεθοδεύσεις.

Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, σήμερα κιόλας, πρέπει να διαμαρτυρηθούν έντονα στη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων και στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσιογράφων.

Και κάθε δημοκράτης και ελεύθερος δημοσιογράφος πρέπει να παρευρεθεί στη μεθαυριανή συγκέντρωση στα προπύλαια του Πανεπιστημίου και να ενώσει τη φωνή του μαζί με τις φωνές χιλιάδων άλλων Αθηναίων. Εμείς πάντως θα είμαστε εκεί».

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ

Πρεσβύτερος - εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Λαμίας

«Τη δόξα και τα έργα των διωκτών των πρώτων χριστιανών ως φαίνεται ζήλωσαν όσοι στηρίζουν τις απόψεις του Σουηδού Γκόραν Λίντμπλαντ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οπως κι εκείνοι αναζητούν αφορμές με σκοπό να ξεκινήσουν νέους διωγμούς κατά των υπερασπιστών των πτωχών και των αδυνάτων.

Είναι ολοφάνερο ότι στο στόχαστρό τους βρίσκεται σταθερά η κεφαλή του ταξικού μαζικού κινήματος, η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, οι κομμουνιστές, που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους από επικίνδυνες για το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης διεκδικήσεις.

Τολμούν να μιλούν για εγκλήματα αυτοί που θεωρούν ευνομούμενες τις ΗΠΑ και ξεχνούν τα αθώα θύματα της Νέας Ορλεάνης, που εγκαταλείφθηκαν έρμαια στη μανία των καιρικών φαινομένων, επειδή στον "παράδεισο" του καπιταλισμού δεν ανήκαν στην κυρίαρχη, αλλά στην ασθενέστερη κοινωνική τάξη.

Μιλούν για καταδίκη υποτιθέμενων εγκλημάτων, οι υποστηρικτές καθεστώτων όπως της Τουρκίας, της οποίας οι πολίτες απομονώνονται σε "λευκά" κελιά, αν τολμήσουν να αγωνιστούν για ελευθερία.

Μιλούν για εγκλήματα αυτοί που στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας καταδυναστεύουν και εξοντώνουν τους λαούς που αντιστέκονται στην παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού.

Φυσικά, δε χρειάζονται εκθέσεις για τα δικά τους εγκλήματα. Τα μαρτυρούν οι νεκροί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, τα θύματα των λεγομένων εργατικών ατυχημάτων για την αύξηση του κέρδους, οι άνεργοι, οι άποροι, οι άστεγοι, όλοι αυτοί που μέσα στις ευνομούμενες "πολιτείες" τους ζουν στην εξαθλίωση, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν την παιδεία, την υγεία, τη στέγη.

Για τον καπιταλισμό, η εκμετάλλευση του συνανθρώπου και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι εκτροπή. Είναι αναγκαία συνθήκη ύπαρξής του.

Ας αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Τα σχέδια των ισχυρών του πλούτου δεν πρέπει να περάσουν. Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο πρέπει να καταψηφιστεί.

Οι κομμουνιστές χαίρουν τιμής από τους εργαζομένους όλου του κόσμου. Ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σ' όλους όσοι απεργάζονται τα όποια εναντίον τους σχέδια».

Φ. Κ. ΒΩΡΟΣ

Ph.D. του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

«Η μόνιμη διερεύνηση και ενδεχόμενα η επανεκτίμηση των ιστορικών γεγονότων είναι χρέος επιστημονικό και κάθε νέα δημοσίευση άγνωστων πηγών είναι καλόδεχτη για τους ειδικούς μελετητές και τους κοινούς πολίτες όλων των κοινωνιών. Οταν, όμως, προβάλλονται κίνητρα εξωεπιστημονικά, μόνη της η τέτοια έκφραση προθέσεων γίνεται αποκρουστική. Εάν το Μνημόνιο που εισηγήθηκε Σουηδός αντιπρόσωπος στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης περιέχει τίτλους κεφαλαίων όπως: "Γενική ανασκόπηση των Κομμουνιστικών Καθεστώτων" και "Εγκλήματα του Κομμουνισμού", αποκαλύπτονται κίνητρα άλλα, (αποφεύγω ή αδυνατώ να βρω κατάλληλο χαρακτηρισμό). Με αυτά τα δεδομένα νομίζω φρόνιμο να διατυπώσω προβλέψεις πιθανών εξελίξεων:

Ενδεχόμενη συζήτηση τέτοιας πρότασης θα έχει συνέπειες διχαστικές στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Πολύ λογικό είναι να προκληθεί εμφάνιση αντι-προτάσεων από πολλούς που δεν επιδιώκουν διχασμό, αλλά είναι πιθανό να θεωρήσουν δίκαιη τιμωρία για τον εισηγητή και τους ομοϊδεάτες του να κληθούν εκείνοι να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως:

  • Ποιες δυνάμεις γέννησαν και έθρεψαν το Ναζισμό στη Γερμανία του Μεσοπολέμου;
  • Ποιες δυνάμεις βοήθησαν για να γραφεί το κήρυγμα του Χίτλερ (το Mein Kampf) στη φυλακή;
  • Ποιες δυνάμεις ενθάρρυναν τον Χίτλερ για το διαμελισμό της τότε (1938) Τσεχοσλοβακίας και του έδειξαν το δρόμο προς την Ανατολή (Σοβιετική Ενωση);
  • Ποιες δυνάμεις συνέτριψαν τελικά το Ναζισμό ή συνέβαλαν πιο πολύ στη συντριβή του;
  • Ποιες κοινωνικές - πολιτικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην Εθνική Αντίσταση των λαών κατά του Ναζισμού - Φασισμού:
  • Ποια ήταν η συμπεριφορά Μεγάλων Δυνάμεων έναντι μικρών χωρών πριν από τον πόλεμο και κατά τη λήξη του;

Μια τέτοια αναδίφηση της Ιστορίας δε θα περιοριστεί στα ερευνητικά γραφεία των ιστορικών, αλλά μοιραία θα απλωθεί σε ευρύτερα στρώματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και θα ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια συνειδήσεις, για να επανεκτιμήσουν τα γενόμενα και να επανεξετάσουν πιο ήρεμα: Τα κοινωνικά προβλήματα των λαών και τις κοινωνικές ιδεολογίες που μπορεί να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί. Πιθανό είναι η αναδίφηση να οδηγήσει και στη μελέτη άλλων σελίδων Ιστορίας, π.χ. εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου στις βιομηχανικές κοινωνίες, πολέμους για το "ελεύθερο εμπόριο του οπίου" και άλλα έργα "πολιτισμού" και "φιλανθρωπίας". Από την πλευρά μου θεωρώ χρέος να επιχειρήσω, με ένα εκτενέστερο κείμενο, μια απάντηση στα ερωτήματα που προσημειώθηκαν (Ποιες; Ποιες; Ποιες; Ποια;...) και σε άλλα "πολιτισμικά" απορήματα και να τα προωθήσω σύντομα στο Διαδίκτυο (www.voros.gr)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ