ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Αθώο έκρινε τον εφοπλιστή Κληρονόμο ο εισαγγελέας!
  • Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του εφοπλιστή και εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμου και τον επιθεωρητή του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων
  • Πρότεινε να κριθούν ένοχοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μετά το τέλος της αγόρευσης του εισαγγελέα. (φωτ. από την πρώτη μέρα της δίκης)
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μετά το τέλος της αγόρευσης του εισαγγελέα. (φωτ. από την πρώτη μέρα της δίκης)
«Αθώους!» Ετσι έκρινε ο εισαγγελέας Παν. Μπρακουμάτσος ότι είναι οι εφοπλιστές για το θάνατο των 81 ανθρώπων που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που βυθίστηκε στις 20 Σεπτέμβρη 2000, στη θάλασσα της Πάρου. Γι' αυτό το εξόφθαλμο εφοπλιστικό έγκλημα, ο εισαγγελέας κατά τη χτεσινή του αγόρευση στη συνέχεια της δίκης θεώρησε ότι η ενοχή του εφοπλιστή και εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (τότε MFD) Κ. Κληρονόμου δεν αποδείχτηκε! Πρόκειται για πρόταση - προσβολή στη μνήμη των 81 θυμάτων που δίνει «γραμμή» στο δικαστήριο για την πλήρη αθώωση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

«Λάδι» έβγαλε ο εισαγγελέας και τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), αθωώνοντας τον επιθεωρητή του, τον Παν. Τσόρβα, παρά το γεγονός ότι, όπως έχει αποδειχτεί, το ΚΕΕΠ αποτελεί ένα από τα «προπύργια» των εφοπλιστών.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να θεωρηθεί ένοχος ο Ν. Βικάτος, που θεωρείται και το «μικρό ψάρι» στην εταιρία, για τα πλημμελήματα, «έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο κατά συρροή, με ενδεχόμενο δόλο» και «ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση».

Το ...«γράμμα του νόμου» εξαντλήθηκε σε βάρος των ναυτεργατών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής προτείνεται να είναι ένοχος για διατάραξη ασφαλείας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο, από την οποία επήλθε ο θάνατος ανθρώπων σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για τα πλημμελήματα πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή και μη αυτοπρόσωπη διεύθυνση πλοίου από πλοίαρχο σε πλου με δυσχερή σημεία. Ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός, προτάθηκε να είναι ένοχος για διατάραξη ασφαλείας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο από την οποία επήλθε ο θάνατος ανθρώπων σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος. Αθώοι προτείνεται να είναι και οι δύο για τα αδικήματα της έκθεσης ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο και εγκατάλειψης πλοίου.

Ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος προτάθηκε να είναι ένοχος για διατάραξη ασφαλείας της υδάτινης συγκοινωνίας, ανθρωποκτονία κατά συρροή, πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και για εγκατάλειψη πλοίου χωρίς συναίνεση πλοιάρχου, όλα σε βαθμό πλημμελήματος. Προτείνεται να αθωωθεί για το αδίκημα πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Για τα ίδια αδικήματα, εκτός από την εγκατάλειψη πλοίου, αλλά για το αδίκημα της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια όλα σε βαθμό πλημμελήματος προτείνεται να είναι ένοχος και ο α΄ μηχανικός Γερ. Σκιαδαρέσης.

Ο ασυρματιστής Δημ. Τσούμας προτάθηκε να είναι ένοχος για το αδίκημα εγκατάλειψης πλοίου χωρίς συναίνεση πλοιάρχου και αθώος για το αδίκημα έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο. Αθώος προτείνεται να είναι ο ναύτης Παν. Κάσδαγλης που κατηγορείται για εγκατάλειψη πλοίου.

Ο επιθεωρητής του ΚΕΕΠ Παν. Τσόρβας, προτάθηκε να είναι αθώος για το πλημμέλημα της ψευδούς βεβαίωσης που κατηγορείται, καθώς όπως αποφάνθηκε ο εισαγγελέας Παν. Μπρακουμάτσος, υπεύθυνος είναι ο επιθεωρητής του ΚΕΕΠ Β. Θεολόγος, που όμως είναι νεκρός!

Αντιδράσεις από τους συγγενείς

Η πρόταση του εισαγγελέα Παν. Μπρακουμάτσου, με την οποία και συντάχτηκε πλήρως και ο β΄ εισαγγελέας Αριστ. Φραγκιαδάκης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους συγγενείς των θυμάτων, κάποιοι από τους οποίους είχαν έρθει από τη Σάμο και την Ικαρία για να την ακούσουν, καθώς αισθάνονται αδικαίωτοι, αφού οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα θα μείνουν ατιμώρητοι.

Η Αναστασία Μαργαρίτη, που έχει χάσει τον πατέρα της στο ναυάγιο και που εδώ και οκτώ μήνες παρακολουθεί τη δίκη, δήλωσε στον «Ρ» μετά την πρόταση του εισαγγελέα: «Ενα είναι σίγουρο ότι ο μόνος νόμος που επιβιώνει και τηρείται στην Ελλάδα είναι ο νόμος της απατεωνιάς. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και οι μεγαλοκαρχαρίες απ' ό,τι φαίνεται θα βγουν αλώβητοι απ' όλη αυτή την ιστορία. Ομως δεν τελειώσαμε ακόμα. Αυτό είναι υπόσχεση προς τα "πιράνχας", για τις ψυχές που τριγυρνάνε στον τόπο του ναυαγίου όπου αφήσανε την τελευταία τους πνοή οι δικοί μας άνθρωποι και απ' ό,τι φαίνεται στο τέλος θα καταδικαστούν αυτοί που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην Ελλάδα της Ενωμένης Ευρώπης».


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
«Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης»

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος ο νομός και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες

Μεγάλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στο Νομό Πρέβεζας

Eurokinissi

Μεγάλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στο Νομό Πρέβεζας
Να κηρυχτεί ο Νομός Πρέβεζας πλημμυρόπληκτος, να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Αυτά ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται ο Νομός Πρέβεζας από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τις μέρες των γιορτών, πριν από περίπου δύο βδομάδες. Εχουν πλημμυρίσει επανειλημμένα οι ποταμοί Λούρος και Αχέροντας και άλλοι ξηροπόταμοι του νομού. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στο Δήμο Θεσπρωτικού, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στους Δήμους Φαναρίου, Λούρου, Φιλιππιάδας, Ζαλόγγου, Πάργας και στην Κοινότητα Κρανιάς.

Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι:

  • Πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια στον κεντρικό δρόμο του Θεσπρωτικού. Ανάμεσα στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές είναι και το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού και σούπερ μάρκετ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.
  • Εχουν καταστραφεί αρκετά αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ όλου του νομού και, αν δεν επιδιορθωθούν, κανένα αρδευτικό του νομού δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
  • Εχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών δρόμων και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας, καθώς και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Εχει πάθει καθίζηση ο εθνικός δρόμος Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας στη θέση Γέφυρα της Δέσπως και η κυκλοφορία γίνεται από παράκαμψη. Επίσης έχει υποστεί μεγάλη ζημιά η 5η επαρχιακή οδός (Πάργα - Ανθούσα).

Για την κατάσταση αυτή - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δε διαθέτουν πιστώσεις για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στο νομό. Παράλληλα, ερωτά τους δύο υπουργούς:

  • Εάν θα κηρυχτεί ο νομός πλημμυρόπληκτος και θα δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις σε ΤΟΕΒ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους κ.ά. για την αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών και αν θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν.
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για να υλοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη ο νομός, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Λούρο και Αχέροντα, αντιπλημμυρικά έργα και στραγγιστικά στις πεδιάδες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ