ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Υλοποιούν το αντεργατικό νομοθέτημα

Συγκαλείται σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή. Διορία μέχρι τέλος του Απρίλη έδωσε η κυβέρνηση για την υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων. Στα σκαριά και αυξήσεις-«φωτιά» στα κόμιστρα (αστικές συγκοινωνίες, υπεραστικά ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ταξί κ.ά.)

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του αντεργατικού νομοθετήματος στις πρώην Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ), αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου - που προβλέπει ο σχετικός νόμος - στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος και Μεταφορών Μ. Λιάπης.

Ζήτημα αιχμής και πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του διαβόητου άρθρου 14, το οποίο προβλέπει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε κάθε «μεταλλαγμένη» ΔΕΚΟ (εισηγμένη ή όχι στο χρηματιστήριο). Με το συγκεκριμένο άρθρο οι δημόσιες επιχειρήσεις που εμφανίζουν «αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα» (ζημιές) και επίσης όσες επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγές των κανονισμών προσωπικού στην κατεύθυνση εκθεμελίωσης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων.

Οι προωθούμενες αντεργατικές αλλαγές επιδιώκεται να γίνουν μέσα από κάποιες ψευτοδιαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, οι οποίες θα «πρέπει» να καταλήξουν στην υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση που οι... διαπραγματεύσεις δε θα έχουν καταλήξει μέσα σε ένα τετράμηνο από την ψήφιση του νόμου θα επιβληθούν με νέο νόμο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ετσι η διορία που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι για τις 26 Απρίλη του 2006. Τα σπασμένα φορτώνονται και στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα εξομοιώνονται με τα ισχύοντα κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επίσης θα περνούν και από την «κρησάρα» των διοικήσεων, με προβλεπόμενη «δοκιμαστική διαδικασία» διάρκειας 7 μηνών.

Αυξήσεις τιμολογίων

«Φωτιά» στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, του ΟΣΕ, των υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς και στα κόμιστρα των ταξί και των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ, βάζει σταδιακά η κυβέρνηση από τον επόμενο μήνα. Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος των «τσουχτερών» αυξήσεων και το χρόνο επιβολής τους σε εισιτήρια - κόμιστρα είναι πιθανόν να μπουν στην «ατζέντα» της σημερινής Διυπουργικής Επιτροπής.

Το κύμα αυξήσεων σε συγκοινωνίες - μεταφορές, σύμφωνα με τις επίσημες κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, θα κυμανθεί γύρω και πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Ειδικότερα για τις αυξήσεις στα κόμιστρα, μάλιστα, ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι αυτές «θα κινηθούν σε μονοψήφιο νούμερο».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις υπουργικές ανακοινώσεις, οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, όποιο σενάριο και αν υιοθετηθεί, θα ξεπεράσουν το 10%. Ενδέχεται, μάλιστα, να φτάσουν έως και 33%. Δηλαδή το εισιτήριο των 0,45 ευρώ να αυξηθεί σε 0,60 ευρώ.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς και στα κόμιστρα των ταξί, φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ και βυτιοφόρων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμανθούν γύρω στο 8% με 9%.

Η «καταιγίδα» των αυξήσεων, που θα επιδεινώσει τη θέση των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων, θα «έρθει» από τις αρχές του επόμενου μήνα.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΒΕ
Αυξάνουν τους «Μοναδικούς Συντελεστές Κέρδους»

Πρόσθετα φορολογικά χαράτσια έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες. Τα χαράτσια αυτά θα τα εφαρμόσει, προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων που αναμένονται να προκαλέσουν οι απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησαν οι κυβερνώντες προς όφελος και για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα - πιθανόν την ερχόμενη βδομάδα - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει σε «τσουχτερές» αυξήσεις των λεγόμενων «Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους» (ΜΣΚΚ), που ισχύουν για κάθε κλάδο και επάγγελμα. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση θα αυξήσει - με εντελώς αυθαίρετο τρόπο - τη μάζα των κερδών και κατά συνέπεια το ύψος των φόρων που θα επιβληθούν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών του υπουργείου, η λίστα των ΜΣΚΚ θα συμπληρωθεί με νέα επαγγέλματα και δραστηριότητες, ενώ, όπως ισχυρίζονται, οι ανατιμήσεις θα είναι «ήπιες». Πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη κατασκευή, στην κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών βαρών. Είναι, δηλαδή, φανερό πως οι επίσημοι συντελεστές φορολογίας των ΕΒΕ είναι αρκετά κάτω από αυτούς που επιβάλλονται στην πράξη.

Η επερχόμενη αύξηση των ΜΣΚΚ έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης, με την οποία όλες οι δηλωνόμενες δαπάνες των ΕΒΕ κρίνονται «ύποπτες» εξ ορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, για τη χρήση του 2005, θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι συναλλαγές ακόμα και οι μικροδαπάνες, για τις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση. Είναι, δηλαδή, φανερό το γεγονός ότι και από το συγκεκριμένο επιχειρούν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την αναγραφή αυτών των δαπανών, προκειμένου να αυξήσουν τη μάζα της φορολογικής βάσης.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βιάζονται να ξεπουλήσουν τις μετοχές του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη βιασύνη της να ξεμπερδεύει - όσο γίνεται νωρίτερα - τόσο με την Εμπορική όσο και την Αγροτική Τράπεζα (με το ξεπούλημα του πακέτου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στο ιδιωτικό κεφάλαιο). Στους υποψήφιους μνηστήρες για την εξαγορά της Εμπορικής, είναι και η Κρεντίτ Αγκρικόλ, η γαλλική τράπεζα που είναι σήμερα «στρατηγικός επενδυτής».

Στις αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, προστέθηκε χτες και αυτή του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», εξέφρασε την «επιθυμία» της κυβέρνησης να πουλήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006 σημαντικό ποσοστό μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας καθώς επίσης και το μάνατζμεντ της τράπεζας. «Θέλουμε να πωλήσουμε την Emporiki, συμπεριλαμβανομένου του management, και σχεδιάζουμε να το κάνουμε το πρώτο τρίμηνο του έτους», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε πλήρως την τράπεζα, να πωλήσουμε το ποσοστό που θα εκχωρεί τον έλεγχο».

Φυσικά, για την παραχώρηση του μάνατζμεντ της Εμπορικής στους υποψήφιους αγοραστές, θα χρειαστεί να πουληθούν στους ιδιώτες και σημαντικά ποσοστά της «Εμπορικής Τράπεζας», που κατέχονται σήμερα από ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Η παραχώρηση και της διοίκησης της «Εμπορικής Τράπεζας» δίνει ένα ακόμη πρόσθετο κίνητρο στους ιδιώτες, οι οποίοι, αφού συγκεντρώσουν το αναγκαίο ποσοστό, θα γίνουν τα νέα αφεντικά.

Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η Κρεντίτ Αγκρικόλ, να ελέγξει πλήρως την Εμπορική (σήμερα κατέχει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου και το 11% των δικαιωμάτων ψήφου στην Εμπορική), δηλώνοντας: «Επιθυμούν να αγοράσουν την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου του management. Εχουν εκφράσει το αρχικό τους ενδιαφέρον σε εμάς».

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Π. Δούκας, δήλωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει για φέτος να πουλήσει και «ποσοστό 10% της ATEbank».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζεται το σίριαλ της αισχροκέρδειας

Εγκαταλειμμένο εδώ και περίπου δύο βδομάδες κρεοπωλείο στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά, Γούναρη και Λυκούργου 1- στο οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε αφήσει μέσα τα ευπαθή προϊόντα του να σαπίζουν - άνοιξε χτες με τη βοήθεια της Αστυνομίας η Νομαρχία Πειραιά και κατέσχεσε 400 κιλά νωπό χοιρινό κρέας και περίπου 70 κιλά συσκευασμένους χοιρινούς λαιμούς νωπούς καθώς και 35 κιλά φέτα τυρί σε βαρέλι και 11 κιλά τυρί.

Σε συνεργασία με το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα προχώρησε στη σφράγιση του καταστήματος.

Παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα διαπιστώθηκαν από τα ελεγκτικά συνεργεία της Νομαρχίας και στο υπερκατάστημα τροφίμων ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Νικήτα 14 στον Πειραιά), Αφοι ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ (Αιτωλικού 198 στη Νίκαια) και ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Παύλου Μελά 5 - 7 στην Αγία Σοφία). Οι περισσότερες από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, αφορούσαν «καπέλα στις τιμές» και συγκεκριμένα τη χρέωση στην ταμειακή μηχανή τιμών μεγαλύτερων από αυτές που υπήρχαν στα ράφια των εν λόγω σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ