ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπο διεκδίκησης για τη λαϊκή άθληση

Τη συνολική ρήξη με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και παράλληλα την ανάπτυξη της πάλης για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, εξέφρασαν χτες όσοι παραβρέθηκαν σε σχετική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η έρευνα του «Ρ» για τα προβλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων και ειδικότερα η αποκάλυψη της μίζερης πραγματικότητας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Από πλευράς ΚΚΕ, το «παρών» έδωσε η βουλευτής Βέρα Νικολαΐδου που επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου με αρωγό τα σωματεία και την ΕΠΣ Πειραιά, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι σύγχρονη ανάγκη για τους εργαζόμενους κάτι που αρνούνται επιδεικτικά να δουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Εμείς, σαν Κόμμα, γνωρίζουμε τα προβλήματα και δε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Εάν δε βγούμε έξω δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα με τα παρακάλια. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να κερδηθεί. Χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο συσπείρωσης από όλους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία της Πολιτείας». Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη δουλιά που απέφερε σημάδια βελτίωσης που έγινε σε δήμους, όπου για χρόνια υπήρχε κομμουνιστής δήμαρχος όπως για παράδειγμα στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό».

Ο Γραμματέας της ΚΟΠ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός σχολίασε το γεγονός ότι μέσα από την έρευνα του «Ρ» αναδείχτηκε περίτρανα η αδιαφορία της Πολιτείας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και των περισσοτέρων δημοτικών αρχών. «Τη στιγμή που οι πολιτικές που εφαρμόζονται γιγαντώνουν τον επαγγελματικό αθλητισμό, χαρίζοντας τα χρέη των ΠΑΕ, οι επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία ολοένα και μειώνονται ή και δε δίνονται ποτέ. Δίπλα στο πολυτελές Καραϊσκάκη υπάρχουν φραγμένες αλάνες που κάποιοι τα ονομάζουν γήπεδα. Το ποσό του πριμ που δόθηκε για τη νίκη του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον ΠΑΟ είναι διπλάσιο από αυτό που χρειάζεται η ΕΠΣΠ, προκειμένου να συντηρήσει τα σωματεία της», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός.

Ο Νίκος Γεωργόπουλος βαλκανιονίκης και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ, τόνισε τη μίζερη κατάσταση που επικρατεί μετά τους Ολυμπιακούς με τις κομμένες λόγω χρεών επιχορηγήσεις και τα πολυτελή στάδια να μένουν κλειστά για το λαό.

Παρέμβαση έκανε και το μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΠ Δημήτρης Σαλπέας, ο οποίος τόνισε ότι ο αθλητισμός για το λαό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και θα πρέπει να διεκδικηθεί απ' όλους.

Τη ζοφερή πραγματικότητα των ερασιτεχνικών σωματείων του Πειραιά, αλλά και την ανάγκη συσπείρωσης των σωματείων στους αγώνες για διεκδίκηση εξήγησαν με τη σειρά τους και ο πρόεδρος της ΕΠΣΠ Νίκος Ανασόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του «Φοίνικα» Αγ. Σοφίας Βαγγέλης Περαματζής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα εκ μέρους της ΕΠΣΠ οι κ.κ. Μπρατσόλης (γραμματέας), Αμαραντίδης, Βασιλόπουλος καθώς και οι κ.κ. Κονιάς (πρόεδρος Αμφιάλης), Μουρίκης (πρώην μέλος ΕΠΣΠ, δημοτικός σύμβουλος), Τζατζάνης (δημοτικός σύμβουλος), Ελένη Παπαδοπούλου (νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά).


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

TENIΣ

Αδοξο, όσο και πρόωρο τέλος είχε η προσπάθεια της Λένας Δανιηλίδου στο απλό του Αυστραλιανού Open. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, νούμερο 99 στην παγκόσμια κατάταξη, γνώρισε την ήττα με 2-0 (6-4, 6-3) από την Ελβετίδα Πάτι Σνάιντερ, νούμερο 7 στον κόσμο και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του πρώτου Grand Slam της χρονιάς. Η Λένα Δανιηλίδου εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της για κάτι καλό στο διπλό, όπου με συμπαίκτρια την Ισπανίδα Αναμπέλ Μεντίνα Γκαρίκες αντιμετωπίζει τις Μικαέλα Κράιτσεκ (Ολλανδία) και Αγκνες Ζάβαϊ (Ουγγαρία).

Γουσού - Κουνγκ Φου

Νέα διοίκηση έχει από χτες η Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου. Το καινούριο, 11μελές, ΔΣ - που αναδείχτηκε από τις αρχαιρεσίες της Κυριακής - συγκροτήθηκε σε σώμα. Πρόεδρος, Κυριάκος Ελευθερίου. Α' Αντιπρόεδρος, Λάμπρος Σταμούλης. Β' Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Μανδρέκας. Γεν. Γραμματέας, Ιωάννης Χριστόπουλος. Ταμίας, Ιωάννης Νικολάου. Ειδ. Γραμματέας, Γρηγόρης Υψηλάντης. Απαντες συγκέντρωσαν την απόλυτη αποδοχή των παριστάμενων μελών (11 ψήφους υπέρ, καμία κατά).

Μέλη: Δημήτρης Δούκας, Θεόδωρος Λαμπάδας, Χρήστος Δροσόπουλος, Αγγελική Θυμάκη, Ευαγγελία Δρίτσα. Αναπληρωματικά μέλη: Γιώργος Καλημέρης, Φωτεινή Αναγνωστοπούλου, Αγγελική Ευσταθιάδου.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ

Ενώπιον του αθλητικού δικαστή θα παρευρεθεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός προκειμένου να απολογηθεί, εκτός των άλλων, για ...καρότα και DVD. Οσον αφορά το επίμαχο βεγγαλικό προς τον διαιτητή της αναμέτρησης, Δημήτρη Καλόπουλο, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «έπεσε πολύ κοντά στα πόδια του διαιτητή». Παράλληλα και ο Φερνάντο Σάντος θα απολογηθεί για το επεισόδιο με το βοηθό προπονητή του Ατρομήτου, Απ. Αποστόλου, και αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο τιμωρίας αφού το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «ο κ. Σάντος χειροδίκησε εναντίον του».

ΒΟΛΕΪ
Τριπλό μέτωπο

Με αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση του +15 που είναι το αβαντάζ του από τη νίκη του με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός κοντράρεται σήμερα στην Πολωνία με αντίπαλο την Ολστιν (19.00) για τα προημιτελικά του Τοπς Τιμς Καπ. Οι «πράσινοι» θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης και πλέον η τύχη είναι στα χέρια τους. Στην αποστολή μετέχει και ο Βραζιλιάνος Ντάντε και θα κριθεί την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του. Πάντως, στο δάχτυλο του διεθνή παίκτη έχει τοποθετηθεί προστατευτικός νάρθηκας και ο τεχνικός του «τριφυλλιού» Χαβιέ Βέμπερ σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει μόνο αν δει ότι ο παίκτης μπορεί να αντεπεξέλθει 100% στις ανάγκες του ματς. Αναφορικά με το παιχνίδι, ο Αργεντίνος τεχνικός επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να επικεντρωθούν οι παίκτες του στη νίκη και όχι στην υπεράσπιση της διαφοράς.

  • Για το Τσάμπιονς Λιγκ ο Ηρακλής σε αγώνα άνευ βαθμολογικής σημασίας (έχει ήδη προκριθεί στα προημιτελικά) θα υποδεχτεί στις 20.30 την ολλανδική Ορτεκ Νεσελάντε.
  • Για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας η ΕΑΠ αγωνίζεται στην Ιταλία κόντρα στη Ματεράτσα στη ρεβάνς της ήττας της με 3-0 στην Πάτρα.
ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-1 (4-5 πέναλτι)
Μεγάλη πρόκριση

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Ακράτητος πέρασε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου και τώρα θα βρει στο δρόμο του τη Λάρισα. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 1-1 (20' Μανουσάκης - 90' Ομο, αυτογκόλ).

ΑΙΓΑΛΕΩ: Τζενάμο, Ψωμάς, Ζαπρόπουλος, Παπουτσής, Ποπόφ, Σκοπελίτης, Ομο, Τσάτσος, Μανουσάκης (69' Χώνος), Χλωρός, Νικολόπουλος (59' Αγρίτης, 81' Τσέζαρεκ)).

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Κωστάκης, Πιπίνης, Ομπράντοβιτς (33' Αποστολάκης), Γκουστάβο, Μπαντάς, Ντιένγκ, Μακέ (72' Λοντό), Μαρινέσκου, Παγώνης (51' Ντε Φραντζέσκο), Σκούφαλης, Σάλες.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ημέρα κρίσης

Καθοριστική για το ευρωπαϊκό τους μέλλον είναι η σημερινή 11η αγωνιστική της Ευρωλίγκα για Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Και οι δυο ομάδες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την πρόκριση και τα σημερινά παιχνίδια με Λιετούβος Ρίτας (ΣΕΦ 20.25) και Ταουγκρές (Γαλάτσι 20.45) αντίστοιχα θα κρίνουν πολλά. Ο Ολυμπιακός, αν και οι ελπίδες του έχουν μειωθεί αισθητά, είναι μια ανάσα σε καλύτερη μοίρα από την ΑΕΚ, αφού ακόμα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στους «16» απευθείας. Για να συμβεί αυτό βέβαια δε θα πρέπει να έχει παραπέρα απώλειες και ιδιαίτερα εντός έδρας. Κόντρα στη Λιετούβος που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή εκτός έδρας, οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς. Ο Λιθουανός τεχνικός τους ζήτησε να είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι προκειμένου να μην αφήσουν τους αντιπάλους να επιβάλουν το ρυθμό τους. Στα αγωνιστικά, ο Καζλάουσκας προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Σχορτσιανίτη που ταλαιπωρείται από ίωση. Στο Γαλάτσι η ΑΕΚ ελπίζοντας σε ένα θαύμα, αφού κατά πάσα πιθανότητα για να έρθει η πρόκριση θα είναι μόνο σαν καλύτερη έκτη των ομίλων (οι ελπίδες για απευθείας ουσιαστικά μηδενίστηκαν) υποδέχεται την ισχυρή Ταουγκρές. Η απώλεια είναι απαγορευτική για την ΑΕΚ που από σήμερα και μέχρι το τέλος πρέπει να κάνει το 4Χ4 προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για πρόκριση. Στην Ενωση, μετά και τη σπουδαία νίκη επί του Μακεδονικού στην Κοζάνη δε χάνουν την αισιοδοξία τους. Για άλλη μια φορά ο Λευτέρης Κακιούσης θα στερηθεί των υπηρεσιών του Σπύρου Παντελιάδη.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ελληνες αθλητές μας στις διεθνείς διοργανώσεις όπου μετέχουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και την ύστατη στιγμή το εισιτήριο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο. Η Παναγιώτα Τσακίρη στον αγώνα FIS δρόμων αντοχής στο Σούνσβαλ της Γερμανίας κατετάγη στην 3η θέση στα 5χλμ. ελεύθερης τεχνικής μεταξύ 14 αθλητών, με χρόνο 14,56.

Στην ίδια διοργάνωση έτρεξε και ο Θανάσης Τσακίρης, ο οποίος ήταν 5ος άνδρας στη γενική κατάταξη στα 10 χλμ. ελεύθερης τεχνικής (24,20) μεταξύ 25 αθλητών. Ακόμη, ο Λευτέρης Φάφαλης κατετάγη 9ος στον τελικό του σπριντ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του Ομπερστοφ (Γερμανία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ