ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Συνταγματική» επίθεση κατά του λαού
  • Σταδιακή άρση της μονιμότητας, συνταγματοποίηση της λιτότητας, ιδιωτικά ΑΕΙ, άρση των πάσης φύσεως «εμποδίων» για την επέλαση των μονοπωλίων, στο πρώτο πακέτο των αντιδραστικών αλλαγών
  • Κ. Καραμανλής: «Η αναθεώρηση είναι απαραίτητη, για να κλιμακώσουμε τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ
Την ενίσχυση, επιτάχυνση και «κατοχύρωση» της επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, της άρσης των πάσης φύσεως «εμποδίων» για την επέλαση των μονοπωλίων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, υπηρετούν οι προτάσεις του Κ. Καραμανλή για τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με τις προτάσεις που παρουσίασε χτες στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός, αίρεται σταδιακά η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο «στενό» δημόσιο τομέα, «συνταγματοποιείται» η λιτότητα διαρκείας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, γίνεται πιο ασφυκτικός ο έλεγχος της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, θεσπίζεται το συνταγματικό δικαστήριο - άγρυπνος φρουρός της «νομιμότητας» των κυβερνώντων κ.ο.κ. Παράλληλα, επιχειρούνται παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και την παραπέρα ισχυροποίηση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, ενώ από την αναθεώρηση αποκλείστηκε, όπως αναμενόταν, η συζήτηση για το υπερώριμο αίτημα του πλήρους και ριζικού διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

Η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Κ. Καραμανλής, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να εναρμονιστεί ο συνταγματικός χάρτης της χώρας με τη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ κατά των λαών, παραμερίζοντας τα όποια «εμπόδια» και «αναχρονισμούς». «Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην ΕΕ», έδωσε το στίγμα της αναθεώρησης ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η αναθεώρηση «είναι απαραίτητη για να κλιμακώσουμε και να συνεχίσουμε στην επόμενη τετραετία τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων».

Από τη σκοπιά αυτή θεωρείται πολύ πιθανό οι προτάσεις που παρουσίασε χτες ο Κ. Καραμανλής να είναι το «πρώτο μέρος» του πακέτου για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο θα συμπληρωθεί με ακόμα πιο αντιδραστικές διατάξεις, όταν ολοκληρωθεί ο «διάλογος», χάρη και στην πολύτιμη βοήθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που θα προτείνει «πιο τολμηρές» αλλαγές...

- Βασική «πρόνοια» της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η ...αυτόματη προσαρμογή στο «ευρωπαϊκό δίκαιο», με τη μέθοδο της «εθελούσιας» εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο οικοδόμημα των πολυεθνικών. Οπως ανέφερε ο Κ. Καραμανλής θα υπάρξει ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 (σ.σ. πρόκειται για το «άρθρο - θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»), ώστε «να είναι απολύτως σαφές ότι το θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κυρίως στη διαδικασία ενσωμάτωσης των θεσμικών μέτρων της Ενωσης, είναι ιδίως η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου». Η συγκεκριμένη παράγραφος ορίζει συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δε θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος...».

«Πανόραμα» αντιδραστικών αλλαγών

- Το πρώτο σαφέστατο μήνυμα που έστειλε ο Κ. Καραμανλής αφορούσε στην κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, με αιχμή την ανατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας ακόμα και στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της σταδιακής κάλυψης των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο από συμβασιούχους πάσης φύσεως! Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα υπάρχει «η δυνατότητα της κάλυψης οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αόριστου χρόνου και όχι μόνον από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους». Προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών επισήμανε ότι ήδη υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα που εργάζεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου «που έγιναν χωρίς κανένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο». Είναι ανάγκη, τόνισε, να προβλεφθεί ρητά πότε και με ποιους όρους επιτρέπεται η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημόσιου, από υπαλλήλους με τέτοιες συμβάσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επέκταση της επαίσχυντης συμφωνίας του ΟΤΕ και στο στενό δημόσιο τομέα. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης αυτών των συμβασιούχων υπαλλήλων, σε αναλογία των όσων ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους.

- Παράλληλα, η λιτότητα αποκτά συνταγματική ισχύ και αφαιρείται από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Στο νέο σύνταγμα προτείνεται να υπάρξει διάταξη «που να αποτρέπει τη, μετά από αιφνίδιες ανατροπές της νομολογίας(!), επιβάρυνση του προϋπολογισμού, με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη, σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, με αναδρομική ισχύ». Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται από τα δικαστήρια η αρμοδιότητα να επιδικάζουν αναδρομικά για μισθούς και συντάξεις στο όνομα της «προστασίας της δημοσιονομικής διαχείρισης»...

- Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί «βασικό στόχο» για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Στο νέο σύνταγμα σύμφωνα με την πρόταση θα αναφέρεται ρητά ότι δίνεται η δυνατότητα «σύστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», καθώς επίσης και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, κρατικών ή ιδιωτικών. Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε τους νέους ταξικούς φραγμούς στην ανώτατη εκπαίδευση ως «γενικευμένο αίτημα της κοινωνίας», αξιοποιώντας προφανώς τη συναίνεση του Γ. Παπανδρέου. Η ειρωνεία είναι ότι επιχείρησε να δικαιολογήσει την ταξική αυτή ρύθμιση, επικαλούμενος την παραπαιδεία και τα βάρη των ελληνικών οικογενειών!

- Η «προστασία του περιβάλλοντος» υποχωρεί μπροστά στην υπέρτερη ανάγκη της προστασίας των κερδών του κεφαλαίου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. «Η επείγουσα ανάγκη του χωροταξικού σχεδιασμού επιβάλλει τη σύνδεση της χρήσης των δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο Σχέδιο και κατ' επέκταση με τη συνταγματική ρύθμιση της δυνατότητας αυτής», σημείωσε ο Κ. Καραμανλή, «κατεβάζοντας τον πήχη» για τα δάση στο 1975.

Αντιδραστικές «τομές» στο πολιτικό σύστημα

Στην κατεύθυνση του παραπέρα ελέγχου της δράσης και της λειτουργίας των κομμάτων κινούνται οι προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα αίρονται και τα όποια «εμπόδια» (π.χ. βασικός μέτοχος) για την ενίσχυση της εξάρτησής τους από την πλουτοκρατία.

Ειδικότερα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών θα γίνεται από το νεοσύστατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα θα απαγορευτεί, άγνωστο πώς, η χρήση ραδιοτηλεοπτικού χρόνου πέρα από τον προβλεπόμενο. Παράλληλα, οι διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή περί αντιμετώπισης της διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ μένουν απλές διακηρύξεις, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, αφού τα πάντα παραπέμπονται... στο νόμο για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, που βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης... Παράλληλα, προτείνεται η τροποποίηση της συνταγματικής ρύθμισης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών στην κατεύθυνση της άρσης του απόλυτου και την καθιέρωση του μερικού ασυμβίβαστου, θα επανακαθοριστεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, ενώ θα αυξηθεί, τουλάχιστον στο διπλάσιο, και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας.

Ο φρουρός της «νομιμότητας»

Ξεχωριστό ρόλο στη νέα συνταγματική αναθεώρηση κατέχει η σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τήρηση των νόμων, στην πραγματικότητα θα εκφράζει «αυθεντικά» τις επιταγές της κυρίαρχης πολιτικής κυρίως σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην αποστολή του νέου Δικαστηρίου θα είναι «ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ύστερα από παραπομπή που θα γίνεται από τις Ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων», ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, στις οποίες προβλέπεται και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Ταυτόχρονα, προωθείται η ολοένα και ασφυκτικότερη εξάρτηση της Δικαιοσύνης μέσω της αλλαγής στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων θα επιλέγονται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων, ενώ η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκα (10) αρχαιότερων μελών των οικείων Δικαστηρίων. Παράλληλα, καθιερώνεται για τους αντιπροέδρους.

Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας δεν πρόκειται να μπουν στη διαδικασία της αναθεώρησης γιατί, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «κράτος και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους» και αν υπάρχουν ζητήματα προς ρύθμιση αυτά «θα αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη».

ΠΑΣΟΚ
Ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση!

Διάπλατα άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση για να προωθήσει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα ο Θ. Πάγκαλος. Ο επικεφαλής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εκφράζοντας πλήρως την προτροπή του Γ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «τολμηρή αναθεώρηση», απέδειξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο θα συναινέσει, αλλά θα πιέσει την κυβέρνηση να κινηθεί ακόμα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Ο Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας», σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει «τα πάντα», ακόμα και την άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα, αρκεί κάποιος «να βάλει το θέμα». Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει τεθεί από «μια πλευρά της ΝΔ», και «είναι ήδη στοιχείο της συζήτησης». Το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας απλόχερα συναίνεση στη ΝΔ, όπως εξάλλου έπραξε και αυτή στην προηγούμενη αναθεώρηση, δείχνει διατεθειμένο όχι μόνο να στηρίξει κάθε αντιλαϊκή και αντεργατική πρόταση, αλλά να πλειοδοτήσει με τη διατύπωση ακόμα πιο αντιδραστικών προτάσεων.

Οι σημερινές προτάσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποτελούν και στρατηγικές πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απόλυτα σύμφωνος με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, που θα σηματοδοτήσουν την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σ' αυτήν την επιδίωξη της κυβέρνησης. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού θα επιδιώξουν να προωθήσουν κάθε επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να αφαιρέσει με τη συνταγματική αναθέωρηση κάθε διάταξη που στέκεται εμπόδιο στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Γ. Παπανδρέου επέλεγε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να ασκεί ...κριτική στην κυβέρνηση για την «προχειρότητα» με την οποία αντιμετωπίζει το «ζήτημα του Συντάγματος». Στηρίζοντας, ουσιαστικά, την πολιτική της κυβέρνησης, που επιδιώκει με την αναθεώρηση του Συντάγματος να χτυπήσει κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα που έχει απομείνει, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε το δρόμο της ...σιωπής και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα «απαντήσει» ούτε θα «εμπλακεί» σε «πρόχειρες συζητήσεις» επί «σοβαροτάτων θεμάτων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «η αναθεώρηση που προτείνει ο κ. Καραμανλής είναι μια φτωχή, συντηρητική, άτολμη αναθεώρηση». Αφού λοιπόν κάλεσε τον πρωθυπουργό να είναι πιο ...«τολμηρός», στη συνέχεια, επιχειρώντας να αναδείξει ένα δήθεν «φιλολαϊκό» προφίλ για το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» και «προσπάθειες αντιπερισπασμού» τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή, «για να ξεφύγει από τα προβλήματα της κυβέρνησής του» και «τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και των πολιτών».

Εξάλλου, στη συνεδρίαση των συντονιστών, στην οποία πήρε μέρος και ο πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» Θάνος Μικρούτσικος, συζητήθηκε και το θέμα του πολιτισμού και αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με την οποία θα ζητά την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ