ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Πλούσια διεθνής δραστηριότητα

Συνεχίζεται η διεθνής καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου από πολλά κόμματα, οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες από χώρες ολόκληρου του πλανήτη.

Τις τελευταίες μέρες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πικετοφορίες, έχουν εκδοθεί ψηφίσματα διαμαρτυρίας και, ταυτόχρονα, προχωρά και η συγκέντρωση υπογραφών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που θα παραδοθούν στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, προετοιμάζεται για το Σάββατο 21 του Γενάρη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου θα συμμετάσχει και το ΚΚΕ. Και λίγες μέρες αργότερα, την ερχόμενη Τρίτη, 24 του Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από φορείς, κόμματα και προσωπικότητες της Ευρώπης, τη μέρα της έναρξης της συζήτησης του αντικομμουνιστικού μνημονίου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι υπογραφές ανθρώπων, που αντιδρούν στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και την προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, καθώς και την ποινικοποίηση της δράσης τόσο των κομμουνιστών, όσο και άλλων λαϊκών αγωνιστών. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.no2anticommunism.org, όπου συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών και μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι υπογραφές.

Την αντίδρασή τους στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο έχουν εκφράσει ήδη το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ΚΕΚΡ, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ) (στην οποία εντάσσονται 16 ΚΚ από την πρώην ΕΣΣΔ), εκτός από το ΚΚΡΟ και τα ΚΚ Αμπχαζίας, ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, ΚΚ Αρμενίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Καζαχστάν, ΚΚ Κιργιζίας, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Λιθουανίας, ΚΚΔ της Μολδαβίας, ΚΚ Νότιας Οσετίας, ΚΚ Ουζμπεκιστάν, ΚΚ Ουκρανίας, ΚΚ Τουρκμενιστάν, ΚΚ Υπερδνειστερίας. Επίσης, το ΚΚ Τουρκίας, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Νέο ΚΚ Βρετανίας, το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το Αλβανικό ΚΚ, το ΚΚ Σλοβακίας, το ΑΚΕΛ, το ΚΚ Πορτογαλίας, το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), το Γερμανικό ΚΚ, το ΚΚ Λουξεμβούργου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Νορβηγίας, το Σουδανικό ΚΚ.


Ιστοσελίδα καταδίκης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η συλλογή υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://red.kke.gr

Λίγες μόνο μέρες έχουν συμπληρωθεί από τη δημιουργία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://red.kke.gr με στόχο τη μεγαλύτερη διάδοση της καμπάνιας τους Κόμματος ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και οι υπογραφές από πολλές χώρες του κόσμου όλο και πληθαίνουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι χτες το βράδυ πλησίαζαν τις 900. Ομως, με αμείωτη ένταση θα πρέπει να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών, μιας και μένουν λίγες μόλις μέρες μέχρι τις 25 του Γενάρη, ημέρα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στους υπογράφοντες την καταδίκη του μνημονίου ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν, ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας Αλφρεντ Ρούμπιξ, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας Χασάν Σάρφο, ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Α. Δαμιανού, ο Πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας Μιλάν Κράιτσκα, ο Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας - Αριστερό Μέτωπο Ουγγαρίας Πέτερ Σζεκέλι, ο γνωστός Γερμανός καθηγητής και αντιστασιακός Ιοχέν Φουκς, η αξιωματικός ΛΣ Νεκταρία Χαριτάκη, η Γερμανίδα δημοσιογράφος Χάικε Σράντερ, ο Γερμανός δημοσιογράφος Μάρκους Μπέρχαρντ, ο Γιάννης Κωστάντης - αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Δαράτος, ο ιστορικός Πέτρος Σταγγανέλης, ο Δρ Βιολογίας Νίκος Αβραμίδης, ο μουσικός Κωνσταντίνος Μπέχλος, ο γνωστός σκιτσογράφος Γ. Δερμετζόγλου, ο συγγραφέας Αντώνης Παλαμίδης και πολλοί άλλοι.

Εντυπωσιακή είναι και η έκταση της διαμαρτυρίας στην Τουρκία. Μέχρι τώρα την έκκληση υπογράφουν 7 πολύ γνωστοί συγγραφείς και ποιητές, δεκάδες επιστήμονες, οικονομολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, μηχανικοί πληροφορικής, εργάτες και φοιτητές. Μεταξύ αυτών, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον οικονομολόγο Σιούλε Αλμπαυράτογλου, τον συγγραφέα Χασάν Οζτορπακ, τον κριτικό τέχνης Μουράτ Ούνερ και άλλους.


Εκατοντάδες είναι και οι υπογραφές διαμαρτυρίας από την Κύπρο από πολλούς τομείς δράσης της νεολαίας και των εργαζομένων, όπως ο δημοσιογράφος Γ. Διαμαντούλης, ο συνδικαλιστής Χρήστος Αλέκου, η ιστορικός Χριστίνα Χρυσοστόμου, ο Ανδρέας Μαυρεσίης Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Χλόρακα Πάφου.

Μεγάλος αριθμός έχει επίσης συγκεντρωθεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αρμενία και την Ισπανία, μεταξύ των οποίων η εκδότρια του περιοδικού «Μαρξίσμ ι σοβρεμένοστι» Ταμίλα Γιάμπροβα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ολγα Ιβάνοβα, ο απόστρατος αξιωματικός Βλαντιμίρ Νόβακ από την Ουκρανία, ο Ρώσος φιλόσοφος Κονσταντίν Μπακούλεβ, η Ρωσίδα βιολόγος Μαρία Ντοντσένκο.

Την έκκληση υπογράφουν ακόμα και πολλοί μετανάστες εργάτες και φοιτητές που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αγωνιστές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Λιθουανία, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία αυτή είχαν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Δανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία.

Δεκάδες εργάτες, εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, εργαζόμενοι στην πληροφορική, στις τράπεζες, επιστήμονες, μηχανικοί, γιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΤΕΙ, συνταξιούχοι και μεγάλος αριθμός από δημοσιογράφους είναι μεταξύ εκείνων που εκφράσανε ήδη την υποστήριξή τους.


«Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στο μνημόνιο»

Ανακοίνωση του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα με ανακοίνωση του Διεθνούς Τμήματός του καταδικάζει έντονα τις προσπάθειες να εγκριθεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Τέτοιες τακτικές θυμίζουν ενέργειες του παρελθόντος, όταν οι αντιδραστικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους ενάντια στους κομμουνιστές και δε σταμάτησαν εκεί, αλλά επιτέθηκαν και στο λαό και κατέστρεψαν τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η ιστορία μάς διδάσκει ότι με τον αντικομμουνισμό διακυβεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, τα εργατικά δικαιώματα, καθώς και τα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα της εργατικής τάξης. Εμείς, το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα είμαστε περήφανοι για το παρελθόν των κομμουνιστών στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστές στην Ευρώπη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης της Ευρώπης».

Και καταλήγουν οι Σουδανοί κομμουνιστές, λέγοντας: «Σήμερα είναι οι κομμουνιστές, αύριο ο λαός. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο αδελφό κόμμα, το ΚΚΕ. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς που απαιτούν την κατάργηση του αντικομμουνιστικού μνημονίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ